Nu höjs månadslönen för svetsaren som blev statsminister till 172 000 kronor

publicerad 17 juni 2018
- av NewsVoice
Svetsaren Stefan Löfven - Montage av foton från Crestock.com och TT.se
Svetsaren Stefan Löfven går på med kantslipen på en bandvagn - Montage på foton av Sgt. Michael Davis, New York National Guard via Flickr.com och TT.se
Svetsaren Stefan Löfven går på med kantslipen på en bandvagn - Montage på foton av Sgt. Michael Davis, New York National Guard via Flickr.com och TT.se

Nu är det dags för löneförhöjning på Rosenbad. Lönerna för Sveriges statsråd höjs med 3000 kr i månaden, men statsminister Stefan Löfven får ytterligare en tusenlapp. Löfven får därmed störst lön av alla statsråd, vilken landar på totalt 172,000 kronor per månad.

Beslutet togs av Statsrådsarvodesnämnden, enligt ett pressmeddelande från riksdagen. Lönepåslaget realiseras från och med halvårsskiftet 2018.

Stefan Löfven växte upp i Aspudden, Stockholm. Han gick en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå. Därefter påbörjade han en svetskurs på 48 veckor i Kramfors, men han fullföljde inte yrkesutbildningen på grund av för hög frånvaro. Han studerade senare på socialhögskolan i Umeå i 1,5 år innan han hoppade av innan examen.

Stefan Löfven arbetade på Posten och på ett sågverk innan han 1979 anställdes som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, ett företag som bland annat tillverkar bandvagnar.

Text: NewsVoice

Källor: Statsrådsarvodesnämnden, Riksdagen och Wikipedia