Nu höjs månadslönen för svetsaren som blev statsminister till 172 000 kronor

19
953
Svetsaren Stefan Löfven går på med kantslipen på en bandvagn - Montage på foton av Sgt. Michael Davis, New York National Guard via Flickr.com och TT.se
Svetsaren Stefan Löfven går på med kantslipen på en bandvagn – Montage på foton av Sgt. Michael Davis, New York National Guard via Flickr.com och TT.se

Nu är det dags för löneförhöjning på Rosenbad. Lönerna för Sveriges statsråd höjs med 3000 kr i månaden, men statsminister Stefan Löfven får ytterligare en tusenlapp. Löfven får därmed störst lön av alla statsråd, vilken landar på totalt 172,000 kronor per månad.

Beslutet togs av Statsrådsarvodesnämnden, enligt ett pressmeddelande från riksdagen. Lönepåslaget realiseras från och med halvårsskiftet 2018.

Stefan Löfven växte upp i Aspudden, Stockholm. Han gick en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå. Därefter påbörjade han en svetskurs på 48 veckor i Kramfors, men han fullföljde inte yrkesutbildningen på grund av för hög frånvaro. Han studerade senare på socialhögskolan i Umeå i 1,5 år innan han hoppade av innan examen.

Stefan Löfven arbetade på Posten och på ett sågverk innan han 1979 anställdes som svetsare på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik, ett företag som bland annat tillverkar bandvagnar.

Text: NewsVoice

Källor: Statsrådsarvodesnämnden, Riksdagen och Wikipedia

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Detta sker när det saknas pengar …

  Politikerna bruka skylla ’löneförhöjningarna’ på att det inte är de själva som bestämmer nivåerna, utan att det är Statsrådsarvodesnämnden som sköter detta. Varför utelämnar man alltid, att det är politikerna själva som styr helt och hållet vilka som sitter med i denna nämnd …?

 2. Hur intressant är Statsrådsarvodesnämndens pressmeddelande om detta?

  Artikeln handlar ju egentligen inte om 2% löneökning utan om slutlönen på 172,000 kr. Är Stefan Löfven värd det?

 3. Vården
  Pensionärerna
  Skolorna
  Poliserna
  Våldet
  Bostäder

  M.fl

  Många är bägarna som ska fyllas..

  ingen politiker bör tjäna mer än dubbelt så mycket som medelinkomsttagaren.

 4. Stefan Löfven är en orm, en mullvad som på något vänster lyckats snirkla sig in hos socialdemokraterna. Svar Ja, han tar livet av svenskar.

 5. Vad sänder det här för signaler att ge en person, som inte klarat av de utbildningar som han börjat på, så mycket i löneökning? Löfven klarar ju inte av sitt jobb som statsminister heller därför borde det bli avdrag på lönen eller åtminstone får den allra lägsta löneökningen pga av att han är svagpresterande.

  Han är helt klart inte värd 172 000 kronor i månaden. 72 000 kronor hade också varit för mycket.

 6. Om Löven är värd lönen? En icke fråga egentligen – vem kan avgör det? Vad en stadsminister är värd kan man alltid diskutera. En kallelses utmärk stadsminister ställt mot en värdelös för nämligen samma lön. Egentligen borde dem göra som Trump, återbetala lönen. Att vara stadsminister måste ju om något vara ett kall. Sedan jagar hungriga vargar bättre än mätta.

 7. Nu är ju detta bara en lärlingslön inför stundande positioner hos uppdragsgivarna på IMF&Co och det krigsindustriella komplexet. De kan ju själva trycka fram sk pengar med en knapptryckning så problemet ligger ju inte där utan att folk accepterar att pumpa upp systemet genom att lyssna på meningslöst politikerpladder. Vi kan bättre själva.

 8. Varför beskrivs Löven ofta som ”svetsaren”, som ett pejorativ i Newsvoice? Det andas klassförakt. Vilken akademisk nivå krävs för att vara partiledare och statsminister?

 9. Genom att människor har möjligheten att berika sig materiellt i sin egenskap av att vara folkets politiska ledare blir dessa poster en magnet för själviskt inriktade människor med låg moral.

  Denna typ av ledarskap borde utformas som ett kall. Då skulle vi istället få människor som axlar detta ansvar i syfte att förbättra livet för sina medmänniskor, djuren och naturen.

 10. Magnus E: Bra poäng, men människor behöver förenklingar; något som fångar essensen av en persons bakgrund samt dennes eventuella förmågor att inneha ett visst kvalificerat uppdrag i sammanhanget. Det verkligt intressanta är inte att han hoppade av svetsarutbildningen eller för den delen socionomexamen, utan de faktum att alla med något mellan öronen märker ganska snart att han inte är den vassaste kniven i lådan. Samtidigt kan man ju undra över om vi varit nöjdare med ett intelligent och högpresterande Bildt som ljug för oss istället för en något mindre vass avhoppad exsvetsare? Eller är anspelningarna på Löfvens eventuella bristande kognitiva förmågor en avspegling på samma låga förmågan hos flertalet av oss väljare? Jag tror helt enkelt att makten inte har så stort behov av skickliga ledare längre, utan en majorette docka behöver ingenting, mer än instruktioner.

 11. Oavsett parti är möjligheten att bli evig höginkomsttagare helt säker genom att från gymnasiet gå med i exvis SSU. Inga formella krav fördel om hen har talets gåva, exvis som Fridolin han som vet och kan allt.

 12. Birgitta: ”Vad sänder det här för signaler att ge en person, som inte klarat av de utbildningar som han börjat på, så mycket i löneökning”?

  Utbildningsnivån på politiker säger inte så mycket. Mona Sahlin har bara gått grundskolan, om ens det, men blev trots detta partiledare för Socialdemokraterna. Å andra sidan hade Gunnar Sträng bara 6 årig folkskola (vid sidan av en folkhögskola i jordbrukskunskap för var de nu var värld) men dum i huvudet var han i vart fall inte. För att ytterligare komplicera frågan så kan vi ta exemplet med miljöpartiets Åsa Romson, som mig veterligen har en doktorsgrad i juridik, men som politiker måste anses som misslyckad.

  Det finns politiker som är politiker för folket, och så finns det politiker som gör politisk karriär för sin egen skull genom att ljuga om varför dem är politiker. Politiker som gör politisk karriär för sin egen skull, säljer ut sin själ och fungerar som en mjuk övergång från den yttersta makten mot folket. Sist finns det det ett tredje slag: dumbommar som inte fattar någonting men som tror att dem är politiker för folket, fast dem enbart är majoriteter. Spelar det då egentligen någon roll vad en politiker har för utbildning?

 13. Var det inte BATRA och hennes gäng som gav Löfven fria tyglar 2014?
  Har svenska folket totalt glömt ”Decemberövernskommelsen”, dödansen med socialistmaffian?
  Väntar mig bara att Dick Harrison skriver en levande historia.

 14. det visar att det räcker med att sälja sin själ till den ekonomiska makten, så har du din framtid
  säkrad. Du behöver inte kunnat mer än att lyda. Att slingra sig brukar vara en egenskap som de snabbt tillägnar sig.
  Läs gärna ”Kokbok för kannibaler”……

 15. Med tanke på vem som är Stefans arbetsgivare så skulle vi kanske stryka sista nollan. Han borde ha provisionsbaserad lön.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här