Polisen gör “hälsocheck” hos Chelsea Manning med dragna vapen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Maryland police attempts wellness check of Chelsea Manning - Public domain photo

Den oberoende nyhetskanalen The Intercept avslöjar att polisen i Maryland USA gjorde en hälsocheck hemma hos Chelsea Manning efter att Manning postat några suicidala tweets. Manning menar att händelsen exemplifierar en typisk polisstat.

Efter att Chelsea Manning postat några tweets som uppfattats som suicidala den 27 maj larmades den lokala polisen att Manning kan ha varit i görningen att begå självmord. Fyra poliser åkte till Mannings lägenhet och bröt sig in. Tre av poliserna hade dragna pistoler och en fjärde hade dragit en “taser”, ett elvapen, trots att besöket rubricerats som en “wellness check” som är en rutinartad kontroll av en person i ett nedsatt psykiskt tillstånd.

Bevakningskameror filmade när polisen bröt sig in i Mannings lägenhet och Intercept fick sedan tillstånd att publicera videon. Manning var inte hemma vid tillfället och det var tur.

Problemet är att polisen i USA går in med personal med dragna vapen under denna typ av hälsocheck. Det har resulterat i att polisen hittills skjutit ihjäl 64 personer med mentala problem under 2018, enligt American Civil Liberties Union (ACLU), skriver The Intercept.

Chelsea Manning kommenterade händelsen med orden:

“This is what a police state looks like –
guns drawn during a wellness check”.

Se videon när polisen bryter sig in i Mannings lägenhet.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *