SD närmar sig hiskeliga 30% i senaste opinionsmätningarna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Jimmie Åkesson - Pressfoto: SD.se
Jimmie Åkesson - Pressfoto: SD.se
Jimmie Åkesson – Pressfoto: SD.se

Sverigedemokraterna tycks vara på väg mot en valseger i valet 2018. Partiet förbättrar ledningen över Socialdemokraterna och Moderaterna i den senaste opinionsmätningen från Yougov. SD får hela 28,5%, vilket är en ökning med 5,5% sedan mätningen i maj 2018.

Enligt Yougovs mätning i juni är den största förloraren Centerpartiet som tappat väljare från 10,1% till 7,1%.

Siffrorna visar att 25% av de svenskar som kan rösta kommer att rösta på Sverigedemokraterna, enligt Yougovs färska opinionsundersökning som utförts på uppdrag av tidningen Metro.

En tolkning är att det handlar om avhoppare från S som tröttnat på Stefan Löfvens verklighetsfrämmande styrning av landet. Socialdemokraterna töms i så fall på blod och det sugs upp av Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof - Pressfoto: Riksdagen.se
Richard Jomshof – Pressfoto: Riksdagen.se

“Det är helt fantastiska siffror, jag förväntade mig en viss uppgång men så här mycket hade vi inte hoppats på. Det stärker bilden av att vi befinner oss i en uppgång. Det är ett drömläge så här nära ett val”, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till tidningen Metro.

Inte nog med att Yougovs mätning pekar på en seger för SD i valet. Sentios undersökning visar att Jimmie Åkesson är den partiledare som flest svenskar vill ha som nästa statsminister, enligt Nyheter Idag. De tillfrågade tror även att Stefan Löfven är den som är mest trolig att avgå.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Johnny 24 Jun, 2018 at 12:18,

  Jag delar inte din uppfattning. Visst vore över 50% av riksdagens ledamöter optimalt. Men över 30% kommer sannoligt att innebära att SD som då största parti sannolikt kommer att få ett stort inflytande. Vi ser ju sedan nu att både S och M har positionerat sig närmare SD. Men självklart är detta en desperat handling inför hotet och risken att förlora sin möjlighet att sätta agendan.

  Jag har svårt att tänka mig att MSM till valet kan “vaska fram” en “affär” som skulle innebära en tillbakagång för SD och AFS. Denna taktik har man redan flitigt använt i 8 år, men som vi nu ser, utan större framgång. Verkligheten kommer så att säga till slut ikapp.

 • SD och AFS måste få över 50% av riksdagens ledamöter för att kunna bilda regering och ändra migrationspolitiken. Det ser ej sannolikt ut idag…

 • @Jan Norberg 23 Jun, 2018 at 15:44

  Med ”ägare” så ironiserar jag över herrarna som får våra trådbundna marionetter till politiker att dansa, därav citationstecknen. Jag vet att FN fanns innan andra världskriget men de flesta stater var väl då inte så intresserade av denna överstatliga organism, så dom fick den aldrig att flyga. Efter kriget så var både stater som deras befolkning mer mottagliga för idén om ett internationellt överstatligt samarbete. De som verkligen styr vill ju ha ett antal EU-liknande unioner i olika världsdelar och att dessa sen ska sammansmälta i en världsunion där FN är fröet till en världsregering. När vi inte samarbetar så kör de vår tillvaro i botten så att det de har att erbjuda blir ett förbättrande alternativ som vi då tacksamt tar emot.

  Vad gäller Kol & Stål Unionen så tror jag att vårt nuvarande EU, och det kommande monstret, var ursprungsidén. Men skulle man direkt ha lagt fram EUSSR-reformeringen hade ingen nappat på betet. Därför presenterade de detta som ett samarbete och fredsprojekt mm. och sen var det bara att långsamt röra sig mot en överstatlig diktatur ett anti-demokratiskt beslut i taget. Medan befolkningen var/är upptagen av massinvandring, terrorattacker, ekonomiska kriser, idol, farmen och hela Sverige bakar.

  Sen behöver man inte kontrollera alla i en organisation för att ha full kontroll, det räcker med att besätta några nyckelpositioner. Om man där placerar de korrupta och halvdebila med någon form av avvikande sexualitet får man gökboet i Bryssel. Sen är det bara att köra så det ryker och hoppas att man hinner bli klar innan alla vaknar.

  Jag bär min foliehatt med stolthet och dessutom var jag fårullsallergiker redan som barn.

 • @ Aron 23 Jun, 2018 at 12:29

  Bäste Aron, tack för din insiktsfulla kommentar här ovan och jag håller väl med om det mesta du skriver, även om det där med “ägare” fortfarande är lite svårtolkat.

  Du skriver: “Utan andra världskriget skulle vi inte haft varken FN, EU eller all annan liknande dynga. ”

  Betr FN så fanns det redan innan ww2 men hette då NF och hade inte riktigt samma mandat och ställning.

  EU som handelsunion på kol och stål området var definitivt inte feltänkt i sin ursprungliga form, att EU sedan utvecklats i helt fel riktning kan man ha olika förklaringsmodeller till.

  Personligen tror jag att det främst är de överstatliga ambitionerna som är det största felet, men givetvis också att det inom EU liksom i många andra politiska församlingar fångats upp många lättköpta, korrupta och sinnesslöa individer vars integritet inte räcker till då olika lobbyister “köper” dem för endera kontanter eller senare karriärutveckling.

  Judas Iskariot hade sannolikt varit en framstående figur om han varit verksam inom EU.

  Utan att veta (då du inte närmare förklarar) så antar jag att vi delar uppfattning om att utvecklingen i många länder styrs av särintressen, en del kallar det globalisterna, andra kallar det för oligarki, några pekar särskilt ut sionistiska intressen andra globala företag, osv, osv.

  Det finns egentligen inget särskilt intresse av att slåss om exakt vilka intressen dessa är eller vilka de är styrda av utan det handlar mer om att vara vaksam och behålla den folkliga makten över våra politiker så att demokratin inte går förlorad. Det får inte bli en semantisk strid om vem som har rätt på ett teoretiskt plan där vi delar ut foliehattar till varandra i våra resp spekulationer.

  Vi behöver agera här och nu i vår omgivande vardag så att våra politiker och våra olika media kanaler förstår att det inte längre går att lura sina resp befolkningar. Här utgör tex Ungern ett föredöme, deras syn kommer att vinna gehör hos flera länders befolkningar.

  Det är därför som MSM och våra svenska politiker nu får stå i en särskild skamvrå då de båda lyckats hjärntvätta medborgarna, men nu verkar det som att den eran är på väg i graven.

  Jag njuter av Portugals sol!!

 • @Jan Norberg 23 Jun, 2018 at 11:59

  Det är som i schack där man får försöka förutse en massa framtida drag. Men för enkelhetens skull kan ta ett historiskt exempel som t.ex. Tyskland innan andra världskriget bröt ut. Tyskland var nere i en djup ekonomisk depression p.g.a. de drakoniska skadeståndsvillkoren i Versaillesfördraget. Tyskarnas djupa misär konditionerade dem mot ett ”Deutschland über alles” och det gick ju bra i början, men vi vet ju båda hur det slutade.

  Utan andra världskriget skulle vi inte haft varken FN, EU eller all annan liknande dynga. Denna dynga var målet och både nationalistiska Tyskland som andra världskriget var medlen. När askan har lagt sig finns det alltid utrymme att göra stora förändringar som skulle vara helt omöjliga under normala förhållanden. Men det här är ju bara ett av många möjliga scenarion. Våra ”ägare” har inte bara plan A och B utan de har även hela alfabetet plus en massa sifferkombinationer på detsamma.

  Det är just därför de styr spelet där vi bara är små brickor. Till sist vill jag bara påpeka att jag brukar läsa dina inlägg och jag gillar din lite småtykna ton. Men jag har alltid känt att du varit lite naiv angående den politiska arenan, innan jag läste din kommentar där du tog upp frimureriet.

  Nu känner jag trots allt att vi ändå delar en gemensam foliehatts-plattform.

  Må solen alltid lysa på dig i Portugal. 🙂

 • @ Aron 23 Jun, 2018 at 11:46

  Här har du kraftigt fel min bäste Aron, globalisternas mardröm är att nationalstaternas suveränitet växer tack vare befolkningar som är trötta på att bli manipulerade av just företrädare/kollaboratörer för globalisterna.

  Du får nog börja motivera dina kommentarer på ett bättre sätt om du skall bli trovärdig.

 • Om det blir nationalistiska regeringar Europa runt så är det just detta våra “ägare” vill ha. Inom politiken är det ingenting som sker av en slump, det brukar bara framstå som en och vi blir som vanligt manipulerade.

 • @ Liz Bryman 22 Jun, 2018 at 18:32

  Du sätter förvisso fingret på ett intressant dilemma som inte är så enkelt att veta svaret på.

  När jag analyserar utvecklingen inom EU så ser jag några samband som inte funnits ur ett historiskt perspektiv, dvs det finns numera ett utbrett motstånd mot ett federalistiskt och överstatligt EU.

  Kort sagt så vill många av de europeiska staterna behålla suveräniteten över sina resp länder, kanske inte så lätt och förstå för en amerikan med en betydligt yngre historia.

  Jag tror inte att europeiska länder har nåt problem att samarbeta om väldigt många saker inom ramen för tex EU men det som efter murens fall 1989 sticker ut är att de forna Sovjetiska lydstaterna är de som inom EU går i täten för just den egna nationella suveräniteten.

  Polen, Ungern, Slovakien, Tjeckien, mfl har ju levt många årtionden under totalitärt förtryck från en diktatorisk överstatlig förtryckarmakt, de vet nog vad de pratar om när de ser samma tendenser från ett EU ivrigt att skaffa sig sig själva möjligheter att ta beslut över huvudet på de stater som är medlemmar av vad som startade som en Kol & Stålunion efter kriget.

  Dessa länders protester skall nog ses som ett uttryck för en motreaktion på den av globalisterna så ivrigt påhejade massinvasionen från världens alla hörn in till Europa. Det är nog heller ingen slump att det är just Ungern som går i spetsen och tar fighten med globalisternas warrior George Soros.

  Har man som Ungern en gång blivit av med det kommunistiska oket, fått smak på självbestämmande och riktig demokrati så är man nog beredd att försvara denna demokrati ganska långt.

  Det krävs dessutom insikt om att politiker är allmänhetens tjänare och som sådana skall de därför enbart driva igenom politik som har den breda massans entydiga godkännande.

  Att detta inte fungerade i Tyskland på 30-40 talet får nog tillskrivas den masshysteri som Hitler skapade och skickligt utnyttjade, glöm heller inte den revanschism som fanns i Tyskland efter ww1.

  Det som inger hopp är att Trump nu visar vägen för hela världen då det gäller att tjäna sitt folk (åtminstone de som valt honom). Han försöker verkligen leverera sina utställda vallöften, det är vi svenskar inte vana vid då svenska politiker inför valen erbjuder valfläsk av sämsta märke.

  Jag har nyss tittat på det midterm rally han hade härom dagen i Duluth, Minnesota (där jag för övrigt har släkt) och där var han verkligen i toppform.

  Den fara du av historiska skäl pekar på betr nationalismen i Europa finns förvisso men än så länge bara på ett hypotetiskt plan, då är jag betydligt mer orolig för den typ av nationalism som ev kan växa fram om Trump drar sin protektionistiska handelspolitik för långt (ännu är det ingen fara men det kan bli).

  Men som vanligt är nationalism en motreaktion på tillkortakommanden som drabbat de befolkningar vilka levt under förtryck där politiker tror sig veta bättre än vanligt folk vad som är bra för nationen.

  Att många av våra politiker dessutom drivs av personliga karriärutvecklingsmöjligheter istället för att inse sin roll som folkets förlängda arm gör ju att korruptionen snabbt får ett starkt grepp om dessa genomprostituerade broilers.

  En korruption som byggs upp genom frimureri och i förlängningen möjliggör för globalisterna att köpa de politiker som är villiga att sälja ut sina resp nationalstaters intresse för de berömda 30 silverpenningarna.

  Avslutningsvis så vill jag återge en diskussion jag hade med en tysk kompis som var här och hälsade på, han skrattade när vi diskuterade efterkrigstidens Tyskland men sade med en viss sarkasm gentemot Angela Merkel, Adolf hade nog varit duktigt förbannad på Merkel för sitt beslut att släppa in över 1 miljon muslimer.

  När jag frågade hur han kommit till den slutsatsen så hänvisade han till det faktum att Tyskland ju under så många år och utan att ha behövt skjuta ett enda skott haft den ställning och position i Europa som Hitler så gärna ville uppnå. Varför äventyrar hon denna dominans var hans reflektion.

 • @ Jan Norberg
  Vi har nyheter från resten av världen i USA, Jan, och inte endast från MSM-källorna. BBC, DW, även andra rapporter via TV-luftkanalerna här (mao ej endast pay cable) och de framför djupa analyser som MSM här faktiskt fasar sig för. För att inte tala om de oberoende källor som finns på Nätet naturligtvis. De har ej blivit nedtystade hittills och vi hoppas på det bästa för dem.

  Vi i USA är mycket medvetna om nationalismtendenserna som sveper Europa så väl som andra delar av planeten. Att det säkert ej är samma sorts nationalism som förekom i Tyskland på 30-40 talet håller jag med om.

  Men även den nationalistiska rörelsen började fint och idealistiskt, tycktes ej så galen i början. Arbete skapades, städer och vägar byggdes, industri blommade, konjukturen steg, folk fick det bättre efter första världskrigets nöd.

  Det var när det “gick för långt” som det blev så fel. När Lebensraum-trenden tilläts marchera över gränser och andra länders befolkningar förslavades i hetsen att ge Tyskland mera livsrum som det först blev tokigt och sen katastrofalt.

  Den sk nya nationalismen må vara försiktig här. Många lever än som var med då och undrar nu om det eventuellt barkar i samma riktning: först fint, sen förtryck.

  EU:s försök att förena Europa har länge börjat likna ett förtryck som duger att jämföras här. Lustigt nog kommer dess starkaste ledarskap från samma nation som då. Är det någon slutsats vi borde dra av det kan man undra.

  Må bättre ledare framstå i framtiden, överallt. Och kanske Sverige tar sig i kragen och även gör Swexit. Innan det hela leder till ett andra Stockholms blodb.. ja, vi vet vad som hände då. Och det tog visst nära 300 år (?) innan svenskarna blev så leda på det danska styret att de gjorde något åt det.

  Vi har bättre kommunikationsmedel idag så det borde gå fortare nu att skapa förändringar får vi hoppas.

 • @ Liz Bryman 22 Jun, 2018 at 14:37

  Bästa Liz, för att förstå mitt förslag på slogan så måste man sätta det i kontext med vad som händer i många av de Europeiska länderna. Det är nog inte så lätt för dig att hänga med i, på ungefär samma sätt som att jag och många andra i Sverige inte kan allt om vad som händer i de olika amerikanska delstaterna.

  Det sveper en veritabel vind av nationalstaternas suveränitet över hela Europa, dock inte alls samma nationalism som den vilken förekom i Tyskland på 30-40 talet. Not even close !!

  Men visst hade jag filmen/musikalen Springtime for Hitler i tankarna då jag citerade denna slogan.

 • @ Ale 22 Jun, 2018 at 13:32

  Bäste Ale, jag har nu suttit och tittat på Fox News memorial över Charles Krauthammer (en Pulitzer prisad kommentator och författare).

  En av de detaljer som jag uppmärksammade var att denna mega star tagit sig i från klart tydliga demokratiska partisympatier över till ett aktivt stöd för republikanska och mer nationalistiska ståndpunkter.

  Charles Krauthammer tog tid på sig för att långsamt glida över från vänster till höger. I reportaget pekar man på att vi alla påverkas av den tidsanda man växer upp i, dvs är man född 1950 och blivit uppfostrad i en liberal och halvt socialistisk era så krävs det en mycket hög grad av personlig integritet för att skölja ur den massiva hjärntvätt man utsatts för under sin uppväxt.

  Jag tror att det förhåller sig på ungefär samma sätt med många av oss födda i början av 50-talet, oavsett om man bott i USA eller i Sverige. Så som svar på din fråga, givetvis har jag som många andra ur min generation haft vänstersympatier i ungdomen.

  Desto gladare är jag ju då jag själv sedan många år återfått mitt förstånd och befriat mig från den socialistiska hjärntvätten. Inte alltid har det varit så enkelt att utstå hånen från de vilka ännu inte kommit till insikt om sin hjärntvätt.

  Betr din analys betr sossar så vill jag inte vara så personlig men visst har jag mycket djupgående insikter om svensk riksdagspolitik (inte egna men inom familjen), men från Moderaterna. Det är ingen upplyftande insikt som jag gärna berättar om då jag ser 7 klöverns som olika nyanser av socialismens idéer.

  Min vurm för nationalstatens renässans är ett direkt resultat av de senaste 30-40 årens vansinniga migrationspolitik.

  SD framstår inte som ett parti som jag stödjer till 100 % men valet i höst handlar inte om att rösta på ett perfekt parti, det handlar om att rösta på det minst dåliga partiet.

 • Bara ett par månader kvar till valet. Vad gör Sverigedemokraterna nu när de ser lite vind i seglen? Har de idoga valarbetare ute bland folket predikande sin lära? Törs de gå in i no-go distrikt eller håller de sig bara till svenskt-liljevita som sjunger till kören? Skulle bli intressant att veta hur mycket kontanter de har att lägga ner på valarbetare och vidspredd reklam för sina åsikter. Val är dyra. De djupaste fickorna vinner oftast. SD bör vara ute med sina tiggpåsar i mycket god tid om de menar allvar med att vinna i höst.
  @ Jan Norberg
  Fint uttryckt re ketchupeffkten, Jan. Liten caveat här dock. Din föreslagna nya slogan smakar lite nazze om du minns var den först hördes. Faktiskt i filmen The Producers, i en sång i musikalproduktionen “Springtime For H*”.
  Ja, det var ju väl menat om man bortser från källan.

 • Jan, dom värsta antirökarna är f.d rökare. Dom värsta drogmotståndarna är d.f drogmissbrukare. Kan det hända att du talar om socialdemokraterna med viss insikt som är djupare och bredare än för oss övriga här?

  Glad midsommar på Er alla!

 • @Jan Norberg
  Den motpol som fulmedia ständigt spottar på och ger uppmärksamhet är inte nödvändigtvis en verklig motpol till elitens verkliga önskningar, men kan vara en mer välkammad tvilling. Märk väl att inget parti i riksdagen aktivt driver på ett Swexit ur det EU-medlemskap som är en enormt stor del av problemet! Locket ligger på. Hela eliten har enat sig mot folkets bästa intresse, sannolikt för EU-karriär, feta arvoden och lobbyisters bruna kuvert.

 • @Per
  Anledningen att SD framstår som skumt är sannolikt att högerpartiet SD inte vill stöta sig med alla de andra EU-vurmande högerpartierna i Riksdagen alltför mycket, d.v.s. alla partier som inte driver ett Swexit aktivt, d.v.s. alla partier i riksdagen. Skulle SD peka på de verkliga orsakerna till idiotin så skulle inte ens 49% av rösterna räcka i september för att stoppa massmigrationen av manliga icke-flyktingar och icke-barn. Eliten vet vad den vill ha och SD är, helt klart, en bricka i det spelet.

 • Förloppet som vi nu börjar se på allvar, dvs den sk ketchup effekten kan mycket väl leda till samma valresultat som på många andra håll i Europa.

  Över hela Europa faller Socialdemokratin som en sten och i vissa länder upphör nästan sossepartier att existera, MSM i Sverige har gjort allt för att mörka denna trend genom att inte rapportera till vilken typ av partier som väljarna istället söker sig.

  Men genom alternativmedia som tex Newsvoice så blir alltfler av de tidigare så indoktrinerade och hjärntvättade svenskarna varse om att man blivit grundlurade då MSM konsekvent undanhållit fakta i sin rapportering.

  Finns det nåt som retar en svensk så är det när man inser sig vara grundlurad och då i synnerhet av dem vilka man tidigare litat på, dvs MSM.

  Inte heller vill ju svensken framstå som naiv och korkad i jämförelse med den trend som nu så tydligt etablerat sig i övriga Europa, dvs ett kraftigt motstånd mot migrationskaoset som tex 7 klövern i Sverige ställt till med.

  Ketchup effekten kan mycket väl innebära att SD når 35-40 % i Riksdagsvalet, detta då också till stor del tack vare att partier som MP, KD, L och ev C inte når upp till 4 % spärren. Då kommer ju de sk utjämningsmandaten att tillfalla de andra partierna procentuellt i förhållande till sina resp valresultat.

  Vi är inne i ett ordentligt paradigmskifte där Europas befolkning nu ett efter ett slänger ut lögnarna ur sina resp beslutande församlingar.

  Kanske dags för en ny slogan “Dont be a silly, be a smarty, join the new national party” !!!

 • Synd att SD inte är bättre eller mer sanningsenliga än något av de andra riksdagspartierna. En av de få vettiga saker de har gjort är att peka på den vansinniga svenska invandringspolitiken. Orsakerna till flyktingströmmarna har de dock aldrig avslöjat för svenska folket. Skumt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *