Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Maktkampen mellan EU och Ungern kan leda till Ungerns utträde

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 30 juli 2018
- Jan Norberg
Viktor Orban Baile, Tusnad University, juli 2017
Viktor Orban Baile, foto: Tusnad University, juli 2017

DEBATT. EU spänner musklerna alltmer i sina försök att tvinga Ungern att öppna sina gränser, deras ledare Orban har emellertid ett mycket starkt mandat från väljarna i Ungern att själva bestämma över sina gränser.

UK har redan beslutat att lämna EU och det skulle inte förvåna om Ungern till slut också väljer att ge upp sitt medlemskap i EU, och som i så många andra sammanhang där EU försöker köra ett chicken race med ett enskilt medlemsland, tror jag att de valt fel land att ge sig på. Ungern vet vad en konfederation med överstatlighet vill säga då de under många årtionden blivit hunsade av Sovjetunionen.

Det spelar nog därför mindre roll att Ungern är ett av de länder vilka tar emot mer bidrag från EU än vad de betalar in via sitt medlemskap. Orban kommer sannolikt att fråga sina medborgare i en folkomröstning hur de ställer sig till att lämna EU.

Det skulle förvåna stort om Ungerns medborgare frivilligt låter sig kuvas ännu en gång nu när de äntligen fått rådighet över sitt eget land och kan bestämma själva över sina gränser.


Orban är en i mitt tycke en mycket djärv politiker som alltid visar stor karaktärsstyrka och stor lojalitet till sina väljare, något man önskar att svenska politiker kunde ta till sig, men i Sverige föraktar politikerna sina väljare och väljarna tvingas svara med ett omfattande politikerförakt, detta måste få ett slut vid höstens val.


Om EU nu väljer att utmana Ungern och samtidigt trycker på i andra forum mot Polen så finns risken att EU driver dessa två länder ut ur EU, om Ryssland då bjuder in dessa två länder till ett bilateralt samarbete så kommer sannolikt NATO att bli vansinniga och då blir återigen Europa föremål för ett storpolitiskt kaos.

Tabell från Europaportalen och Tableau.com
Tabell från Europaportalen och Tableau.com

Ett splittrat EU är nog det bästa som kan hända USA och jag tror inte Donald Trump skulle välja att göra så mycket för att förhindra denna utveckling, han sätter sig nog ned med Vladimir Putin och gör upp om detta. Ibland undrar man om det finns några inom EU:s ledning som vid något tillfälle kan tänka strategiskt och lite längre än näsan räcker.

Å andra sidan är nog ett EU i spillror något som oundvikligen kommer att hända i alla fall. Orban talar sig varm för en EU-kommission med helt annan inriktning och efter nästa års EU-val kan en splittring sannolikt ske baserat på utvecklingen vi sett den senaste tiden. Jag tänker på UK, Italien, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Polen mfl.

Låt oss föra ett resonemang om detta i kommentarsfältet.

Text: Jan Norberg

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ungern