Maktkampen mellan EU och Ungern kan leda till Ungerns utträde

6
Viktor Orban Baile, Tusnad University, juli 2017
Viktor Orban Baile, foto: Tusnad University, juli 2017

DEBATT. EU spänner musklerna alltmer i sina försök att tvinga Ungern att öppna sina gränser, deras ledare Orban har emellertid ett mycket starkt mandat från väljarna i Ungern att själva bestämma över sina gränser.

UK har redan beslutat att lämna EU och det skulle inte förvåna om Ungern till slut också väljer att ge upp sitt medlemskap i EU, och som i så många andra sammanhang där EU försöker köra ett chicken race med ett enskilt medlemsland, tror jag att de valt fel land att ge sig på. Ungern vet vad en konfederation med överstatlighet vill säga då de under många årtionden blivit hunsade av Sovjetunionen.

Det spelar nog därför mindre roll att Ungern är ett av de länder vilka tar emot mer bidrag från EU än vad de betalar in via sitt medlemskap. Orban kommer sannolikt att fråga sina medborgare i en folkomröstning hur de ställer sig till att lämna EU.

Det skulle förvåna stort om Ungerns medborgare frivilligt låter sig kuvas ännu en gång nu när de äntligen fått rådighet över sitt eget land och kan bestämma själva över sina gränser.


Orban är en i mitt tycke en mycket djärv politiker som alltid visar stor karaktärsstyrka och stor lojalitet till sina väljare, något man önskar att svenska politiker kunde ta till sig, men i Sverige föraktar politikerna sina väljare och väljarna tvingas svara med ett omfattande politikerförakt, detta måste få ett slut vid höstens val.


Om EU nu väljer att utmana Ungern och samtidigt trycker på i andra forum mot Polen så finns risken att EU driver dessa två länder ut ur EU, om Ryssland då bjuder in dessa två länder till ett bilateralt samarbete så kommer sannolikt NATO att bli vansinniga och då blir återigen Europa föremål för ett storpolitiskt kaos.

Tabell från Europaportalen och Tableau.com
Tabell från Europaportalen och Tableau.com

Ett splittrat EU är nog det bästa som kan hända USA och jag tror inte Donald Trump skulle välja att göra så mycket för att förhindra denna utveckling, han sätter sig nog ned med Vladimir Putin och gör upp om detta. Ibland undrar man om det finns några inom EU:s ledning som vid något tillfälle kan tänka strategiskt och lite längre än näsan räcker.

Å andra sidan är nog ett EU i spillror något som oundvikligen kommer att hända i alla fall. Orban talar sig varm för en EU-kommission med helt annan inriktning och efter nästa års EU-val kan en splittring sannolikt ske baserat på utvecklingen vi sett den senaste tiden. Jag tänker på UK, Italien, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Polen mfl.

Låt oss föra ett resonemang om detta i kommentarsfältet.

Text: Jan Norberg

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
1 augusti 2018 kl 06:39

@ Julius 30 Jul, 2018 at 20:54,

Ja du, Ungern framstår mer och mer som ett hett alternativ till land att emigrera till. Det gäller att göra sin sesearch medan tid är, så att det inte blir någon panikflytt när Sverige imploderar……

Julius
Julius
Gäst
30 juli 2018 kl 20:54

Mycket bra sagt/skriven Jan.Jag håller med dig,varför i helvete måste Europa ta mot några migranter alls och hålla de som parasiter på våra skattepengar? Varför måste FN lagstadga migration som mänsklig rättighet ? Förresten Ungern också har gått ur FN kommissionen och de kommer inte skriva på Viste ni att 9€ av 10€ som går in i Ungern från EU flödar ut igen till utländska företag som Mercedes m.m. och utländska investerare så det blir inte mycket kvar till Ungern. I alla fall det fins inga no go zone i Ungern och kommer inte heller bli för de släpper inte in en massa migranter. Fortsätter så här då snart vi kan flytta i säkerhet i Ungern.

Emil
Gäst
30 juli 2018 kl 10:46

Ja, det kommer onekligen bli en “spännande” tid framöver i EU-parlamentet verkar det som. Jag hittade en annan läsvärd text av Mons Krabbe för den som vill förkovra sig ytterligare i ämnet: https://monskrabbe.wordpress.com/2018/06/21/ar-europa-pa-vag-att-stoppa-massmigrationen/

Torbjörn Sassersson red.
Admin
30 juli 2018 kl 10:21

Man kanske kan se det som att det är EU-idén som utmanar Europa, inte länder i Europa som utmanar EU. Det är intressant att se hur språket används. Ofta gäller tvärtomspråket. Ett annat exempel är det du nämner att politiker ofta beklagar sig indignerat över politikerföraktet när det i själva verket handlar om deras folkförakt.

Orban får naturligtvis på sig skamstruten kallad “höger-ditt-och-datt” när i själva verket EU kan betraktas som ett försök till maktövertagande med ett elitstyre där individen är underställd statens [EU:s] behov, något som ligger nära Axel Hägerströms filosofi, den som verkar ha styrt socialdemokraterna.

Ivan Björn
Gäst
30 juli 2018 kl 09:33

Jag har hittat en intressant idé om Rättvis fördelning av migranter i EU

– som jag med tillhörande bilder presenterar på Svenska:

” P.g.a. att EU har svårt att komma överens om migrantkvoter borde fördelningen ske efter en skisserad princip nedan.
En intressant tanke jag läste är att skapa ett rättvist system för fördelning av migranter från Afrika inom EU och även från Asien enligt samma princip.
Om vi tar Afrika som exempel borde den forna kolonikarta gälla. Fördelning av migranter inom EU borde ske efter principen om hur många länder i Afrika koloniserades av respektive europeisk stat.
Koloniseringen förde med sig utsugning av Afrika och berikning av Europa. Vissa Europeiska stater har varit herrar i sina koloniserade länder. Låt därför deras invånare fritt vandra till sina herrar i Europa.”

Tillhörande bilder till ovanstående text hittar du på följande länk:

https://vk.com/@ivansblogg-rttvis-frdelning-av-migranter-i-eu