Maktkampen mellan EU och Ungern kan leda till Ungerns utträde

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 30 juli 2018
- Jan Norberg
Viktor Orban Baile, Tusnad University, juli 2017
Viktor Orban Baile, foto: Tusnad University, juli 2017

DEBATT. EU spänner musklerna alltmer i sina försök att tvinga Ungern att öppna sina gränser, deras ledare Orban har emellertid ett mycket starkt mandat från väljarna i Ungern att själva bestämma över sina gränser.

UK har redan beslutat att lämna EU och det skulle inte förvåna om Ungern till slut också väljer att ge upp sitt medlemskap i EU, och som i så många andra sammanhang där EU försöker köra ett chicken race med ett enskilt medlemsland, tror jag att de valt fel land att ge sig på. Ungern vet vad en konfederation med överstatlighet vill säga då de under många årtionden blivit hunsade av Sovjetunionen.

Det spelar nog därför mindre roll att Ungern är ett av de länder vilka tar emot mer bidrag från EU än vad de betalar in via sitt medlemskap. Orban kommer sannolikt att fråga sina medborgare i en folkomröstning hur de ställer sig till att lämna EU.

Det skulle förvåna stort om Ungerns medborgare frivilligt låter sig kuvas ännu en gång nu när de äntligen fått rådighet över sitt eget land och kan bestämma själva över sina gränser.


Orban är en i mitt tycke en mycket djärv politiker som alltid visar stor karaktärsstyrka och stor lojalitet till sina väljare, något man önskar att svenska politiker kunde ta till sig, men i Sverige föraktar politikerna sina väljare och väljarna tvingas svara med ett omfattande politikerförakt, detta måste få ett slut vid höstens val.


Om EU nu väljer att utmana Ungern och samtidigt trycker på i andra forum mot Polen så finns risken att EU driver dessa två länder ut ur EU, om Ryssland då bjuder in dessa två länder till ett bilateralt samarbete så kommer sannolikt NATO att bli vansinniga och då blir återigen Europa föremål för ett storpolitiskt kaos.

Tabell från Europaportalen och Tableau.com
Tabell från Europaportalen och Tableau.com

Ett splittrat EU är nog det bästa som kan hända USA och jag tror inte Donald Trump skulle välja att göra så mycket för att förhindra denna utveckling, han sätter sig nog ned med Vladimir Putin och gör upp om detta. Ibland undrar man om det finns några inom EU:s ledning som vid något tillfälle kan tänka strategiskt och lite längre än näsan räcker.

Å andra sidan är nog ett EU i spillror något som oundvikligen kommer att hända i alla fall. Orban talar sig varm för en EU-kommission med helt annan inriktning och efter nästa års EU-val kan en splittring sannolikt ske baserat på utvecklingen vi sett den senaste tiden. Jag tänker på UK, Italien, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Polen mfl.

Låt oss föra ett resonemang om detta i kommentarsfältet.

Text: Jan Norberg

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Ungern
Stöd NewsVoice 2024
 • @ Julius 30 Jul, 2018 at 20:54,

  Ja du, Ungern framstår mer och mer som ett hett alternativ till land att emigrera till. Det gäller att göra sin sesearch medan tid är, så att det inte blir någon panikflytt när Sverige imploderar……

 • Mycket bra sagt/skriven Jan.Jag håller med dig,varför i helvete måste Europa ta mot några migranter alls och hålla de som parasiter på våra skattepengar? Varför måste FN lagstadga migration som mänsklig rättighet ? Förresten Ungern också har gått ur FN kommissionen och de kommer inte skriva på Viste ni att 9€ av 10€ som går in i Ungern från EU flödar ut igen till utländska företag som Mercedes m.m. och utländska investerare så det blir inte mycket kvar till Ungern. I alla fall det fins inga no go zone i Ungern och kommer inte heller bli för de släpper inte in en massa migranter. Fortsätter så här då snart vi kan flytta i säkerhet i Ungern.

 • @ Ivan Björn 30 Jul, 2018 at 09:33

  Bäste Ivan, det är med visst mått av missmod som jag känner tvingad att bemöta ditt “rättvisa” förslag om migrantfördelning.

  Med ditt förslag så måste jag utgå i från att Du också tror på arvsynd, dvs att man för alltid står i skuld för tidigare generationers övergrepp.

  Ditt sk förslag bygger på antagandet att Europa har en skyldighet att ta emot allsköns olika människor vilka inte själva förmår skapa sig en bättre livssituation i resp hemland. I grunden en mycket tydligt socialistisk idé.

  Vari ligger rättvisan gentemot all de skattebetalare som står för kostnaderna denna ohemula massinvasion förorsakar?? Men du kanske själv tillhör de relativt stora kontingent bidragstagare?

  Din grundsyn retar upp mig ordentligt och för detta har jag bett om ursäkt tidigare men du verkar ju se det som lite av din livsuppgift att ge den genuina socialistiska dumheten ett ansikte.

  Du med din öststatsbakgrund borde ju verkligen veta hur illa Sovjet behandlade tex Ungern, Tjeckoslovakien, mfl. Men du kanske var anhängare av den kommunistiska diktaturen?

  När ska du ta reson Ivan??

 • Man kanske kan se det som att det är EU-idén som utmanar Europa, inte länder i Europa som utmanar EU. Det är intressant att se hur språket används. Ofta gäller tvärtomspråket. Ett annat exempel är det du nämner att politiker ofta beklagar sig indignerat över politikerföraktet när det i själva verket handlar om deras folkförakt.

  Orban får naturligtvis på sig skamstruten kallad “höger-ditt-och-datt” när i själva verket EU kan betraktas som ett försök till maktövertagande med ett elitstyre där individen är underställd statens [EU:s] behov, något som ligger nära Axel Hägerströms filosofi, den som verkar ha styrt socialdemokraterna.

 • Jag har hittat en intressant idé om Rättvis fördelning av migranter i EU

  – som jag med tillhörande bilder presenterar på Svenska:

  ” P.g.a. att EU har svårt att komma överens om migrantkvoter borde fördelningen ske efter en skisserad princip nedan.
  En intressant tanke jag läste är att skapa ett rättvist system för fördelning av migranter från Afrika inom EU och även från Asien enligt samma princip.
  Om vi tar Afrika som exempel borde den forna kolonikarta gälla. Fördelning av migranter inom EU borde ske efter principen om hur många länder i Afrika koloniserades av respektive europeisk stat.
  Koloniseringen förde med sig utsugning av Afrika och berikning av Europa. Vissa Europeiska stater har varit herrar i sina koloniserade länder. Låt därför deras invånare fritt vandra till sina herrar i Europa.”

  Tillhörande bilder till ovanstående text hittar du på följande länk:

  https://vk.com/@ivansblogg-rttvis-frdelning-av-migranter-i-eu

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *