Organisation vill stoppa björnjakten 2018 pga brandkatastrofen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Brunbjörn vid Kenai och Russian Rivers i Alaska. Foto: US Fish and Wildlife Service. License: CC BY 2.0

BJÖRNJAKTEN 2018. Organisationen “Rovdjursvänner utan gränser” kräver att licensjakten på björn stoppas då artdatabanken hotkategori klassar björnarna som “nära hotad” och läget kan nu ha förvärrats på grund av brandkatastrofen i Sverige.

Jakten inleds den 21 augusti och den bör stoppas på grund av brandkatastofen. Innan någon björnjakt inleds i respektive branddrabbade björnlän bör Naturvårdsverket utlysa en ny inventeringen innan nya beslut tas.

Många björnar är troligen redan döda och många bär säkert på svåra skador och inte minst på sina tassar. Vissa björnar ringas in av branden och dör en mycket plågsam död. Björnmamman skickar ofta upp sina ungar i träden med ett speciellt blåsljud vid fara och björnfamiljen kan även splittras på grund av elden. En annan fara är att björnhanar dödar björnungarna som skiljts från sin mor när de möts i det brandhärjande landskapet.

Det är inte bara branden i sig som är farlig med tanke på att strålningshettan från branden kan vara flera hundra meter från branden och kan göra björnarna svårt medtagna och omtöcknade. Allt detta utgör en stor fara för björnarna och för alla andra djur i dessa brandhärjade skogar runt om i landet.

På grund av branden tvingas björnarna lämna sina revir och revirstrider utbryter och det kan ge dödlig utgång i många fall. Med denna bakgrund vill vi att de olika länsstyrelserna tillsammans med Naturvårdsverket tar sitt ansvar för björnstammens framtid och därför bör licensjakten inte få gå igång i augusti.


Värmlands länsstyrelse och Väster Norrlands länsstyrelse tänker dock inte avlysa licensjakten då de anser att branden inte är grund nog för att avlysa jakten. Jämtlands länsstyrelsen har ännu inte tagit ställning till att avlysa licensjakten.


Vi ställer oss mycket kritiska till att dessa län inte avlyser licensjakten under rådande omständigheter. Vi måste se till antalet björnar som finns totalt i Sverige och inte titta på detta länsvis, så kommande generationer med får njuta av en natur i mångfald.

Rovdjursvänner utan gränser förespråkar ett större samarbete över landsgränserna till Norge och Finland bland annat för att säkerställa att våra rovdjur är i gynnsam bevarande status. Detta berör oss alla om vi i framtiden ska bibehålla en biologisk mångfald för kommande generationer.

Vår förening har representanter från flera länder i styrelsen för att öka samverkan, kunskap- och kompetensspridning runt våra rovdjur över landsgränserna. Det är en tragedi för våra rovdjur att våra myndigheter inte samverkar mer över landsgränserna för att säkerställa att våra rovdjur har en gynnsam bevarande status.

Text: Rovdjursvänner utan gränser, Rovdjursvannerutangranser.com (sajten lanseras i augusti) | Bild: Brunbjörn vid Kenai och Russian Rivers i Alaska. Foto: US Fish and Wildlife Service. License: CC BY 2.0

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Människor som dödar djur lider av ett inre självförakt, det är en spegel, en reflektion av deras inre miserabla tillvaro. Jag lider med dem men ännu mer med djuren som har rätt till sin egen existens. Vi ska inte vara där vi peta…

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *