Därför är Telias slukande av TV4, C More och finska MTV hyckleri

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 25 juli 2018
- Christer Nilsson
Telia slukade 2018 finska MTV, TV4 och C More. Grafik: NewsVoice.se
Telia slukade 2018 finska MTV, TV4 och C More. Grafik: NewsVoice.se
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Nu har statligt ägda Telia av Bonniers köpt TV4, C More och finska MTV för 9,2 miljarder. Genast höjs ett ramaskri av protester från regeringen och från oppositionen, men av helt skilda orsaker. 

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Som tittare tror jag att det kunde bli riktigt bra. TV4 kunde bli en konkurrerande public service-kanal till SVT, kanske jag kunde slippa den evinnerligt påfrestande reklamen och kanske jag lättare kunde få tillgång till C More-kanalerna. Fromma förhoppningar visserligen, men fullt realiserbara.

Näringsminister Mikael Damberg menar att affären ska konkurrensprövas, att man kan dra in sändningstillståndet. ”Staten ska inte vara den enda aktören på marksänd tv”. Ett hyckleri utan like. SVT är ju inte statligt –  har budskapet alltid varit. SVT ägs av en stiftelse med uppgift att kontrollera företagets oberoende, men tv-avgiften har betalats separat och med en egen inkassoavdelning med både böter och prick i straffregistret som sanktioner.

Nästa år ska tv-avgiften ersättas av en public service-avgift via skattsedeln – men hållas åtskild från vanliga skattepengar. Allt för att vårda chimären att SVT inte är statligt finansierat. Dambergs avgörande (och sämsta) argument: ”att det är nödvändigt att stoppa av säkerhetspolitiska skäl”. Det är precis lika gåtfullt som det låter.

Visst, Telia driver militärens telefonnät, men det kunde lätt skiljas ut från bolaget och behållas. Dessutom är det ålderstiget och ingen framtidslösning för försvaret. Och om det nu är så betydelsefullt – hur kunde socialdemokraterna gå med på att börsnotera Telia? Vi minns att Björn Rosengren (S) lurade på svenska folket Telia-aktien för 85 kronor med resultat att kursen störtdök strax efteråt.

Från moderaterna och Ulf Kristersson kommer samma hycklande: ”Regeringen borde ha stoppat affären tidigare”. Lätt sagt. När de själva satt vid makten i åtta år hade M-ministern Peter Norman ingen representant i styrelsen trots att staten ägde drygt 37 procent av aktierna. Och varför i herrans namn sålde inte staten sina aktier då? Det är således dags att sluta hyckla inför svenska folket.

Låt Telia bli ett kommersiellt företag och låt staten kliva ut ur Telia! Det är hög tid för våra förtroendevalda att ta ansvar för beslut som de själva deltagit i.

Text: Christer Nilsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq