Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Börje Peratt: NewsVoice har tappat greppet och kört ner i högerdike

publicerad 25 augusti 2018
- Börje Peratt
Börje Peratt - Foto: Peratt.com, 2015
Börje Peratt - Foto: Peratt.com, 2015
Börje Peratt – Foto: Peratt.com, 2015

DEBATT. Börje Peratt som är filmare, regissör och ordförande i föreningen Humanism & Kunskap kritiserar kraftigt NewsVoice i denna debattartikel som fokuserar på vilka debattörer som tidningen publicerar. Peratt menar att NewsVoice kört ner i ett högerdike och stödjer osunda högerkrafter. 

Text: Börje Peratt

I dag fick jag ett nyhetsbrev från nättidning NewsVoice som publicerat flera av mina artiklar under många år, särskilt dem där jag granskat antihumanism och redogjort för alternativismens frammarsch med Trump i spetsen. De senare artiklarna har mötts av ifrågasättanden och irriterade kommentarer och jag har då försökt granska fenomenet under alternativism. Jag kände då inte till ”alt right” eller altNorden.

Den senaste artikeln som rörde mitt namn var redaktör Torbjörn Sasserssons puff för en trailer om uppföljaren till dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp”. Då hände något mycket märkligt. En för mig okänd figur vid namn Jan Norberg gick till våldsamt angrepp och hävde ur sig en rad påståenden och beskyllningar främst grundade i att jag skulle rida på en nyligen avliden ”medborgarjournalists död” en person som jag heller inte kände till. Att Sassersson tillät dessa ogrundade anklagelser och i den form de fick förstärkte redan uppkomna misstankar om att han tappat greppet om NewsVoice.

Dessa är NewsVoice nya ansikten, anser Börje Peratt. Skärmdump från “Spion i Extremhögern” (SVT), Public Domain.

Hyllar högerextremist som förnekar förintelsen

Lite granskning av denna Jan Norberg gav ett intryck om en smygnasse med en personlighet av ”rule by fear” och med ett maktspråk värre än de pseudoskeptiker vi tidigare argumenterat mot. Han hyllade således denna avlidne ”medborgarjournalist” som visade sig ha starka beröringspunkter med nazism och alt-right rörelsen och den svenska högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Plötsligt frigör sig denna Norberg ur skuggorna och fram träder bilden av en nazist.

”Expo har tittat närmare på organisationens grundare Bechir Rabani. Fram träder en bild av en nätaktivist som sprider antisemitism och stödjer nazister.”

Nedanstående är saxat från en artikel av Jonathan Leman och Daniel Vergara publicerad i Expo.

“Bechir Rabani beskriver sig själv som en ”medborgarjournalist” men Expos granskning visar att han snarare är en nätaktivist som sprider grov antisemitism och som öppet stödjer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Samtidigt syns han i festsammanhang med sverigedemokratiska gräsrötter…”

Expo fortsätter med att citera och kommentera Rabanis utspel:

Bechir Rabani, selfie
Bechir Rabani wallraffade vänstern. Selfie från hans spionage under extremvänsterns gatuaktioner.

”Judarna samlades aldrig ihop, judarna förklarade krig mot Tyskarna innan kriget bröt ut. 6 miljoner är ren nonsens, det fanns inte ens 6 milj judar i Europa under den tiden”, slog Bechir Rabani fast i en kommentar på Facebook 2013, trots att antalet judar i Europa runt 1933 var omkring 9,5 miljoner.

”Israel och zionisterna är mästare på manipulation eftersom de styr media och läroböcker, de styr folket!”, fortsatte han.

Hitler blev syndabock för att han gått emot bankeliten, han ville sitt folks bästa, istället målades han ut som djävulen”.

”Bechir Rabani är öppen med sitt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. I en diskussionstråd inför organisationens demonstration i Stockholm 12 november 2016 beklagade han att han inte hade möjlighet att delta.

Bechir Rabani deltog 2016 även i en webbradiosändning från NMR. Där ledaren för NMR:s politiska gren förklarade att i händelse av ett inbördeskrig där majoritetsbefolkningen vänder sig emot minoriteter kommer Rabani, sin arabiska bakgrund till trots, att undantas.”

Slut citat från Expo (Jonathan Leman på Expo har givit sitt medgivande att saxa från artikeln, skriver Peratt till NewsVoice.)

Rabani ångar på i samma stil som alt-rightrörelsen och med sin kritik av feminismen med dess krav på rättvisa och jämställdhet liksom Rabani förnekar mänskliga rättigheter för människor med olika genusidentiteter.

Colin Robertsson och Stead Stedman. Fotoo från reportaget "Spion i Extremhögern", SVT
Colin Robertsson och Stead Stedman. Fotoo från reportaget “Spion i Extremhögern”, SVT

Colin Robertsson och Stead Stedman ledande figurer i Alt-right rörelsen filmad av Patrik Hermansson i SVT-dokumentären ”Spion i extremhögern”

”Mångkultur”, ”feminism” och pride-flaggor är bland de mest effektiva vapnen för att från insidan krossa ett land” – Bechir Rabani, debattartikel, Nya Tider, #10/2016

Man får förmoda att de som hyllar denna ”medborgarjournalist” hyser motsvarande högerreaktionära ideologi och deltar i skitstövlarnas parader.

SVT-dokumentären ”Spion i extremhögern”

Man får också förmoda att redaktör Sassersson känner till dokumentären ”Spion i Extremhögern” som gick i SVT Dokument utifrån och som har recenserats av Kersti Wistrand på Humanism & Kunskap. Denna viktiga dokumentär finns att se på TV play fram till 8 februari 2019. Här står det klart att Trump är extremhögerns ledstjärna och hjälte.

I samband med spridningen av Wistrands artikel dök antidemokrater och altNorden upp med klassiska pseudoskeptiska förnekelser och angrepp. Mannen som i Charlottesvillmassakern 2017 körde ihjäl en kvinna och lemlästade över 30 personer – ”gjorde det inte avsiktligt man ser ju bromsljusen” och ”Hon som dog fick hjärtinfarkt av övervikt”.

Rapporten visar att hon dog av våldsam krock av hårt fysiskt föremål mot bröstet som krossade hjärtat med omedelbar död som följd.

I dagens nyhetsmail från NewsVoice nämns även Mats Sederholm som uttalat tydliga antidemokratiska värderingar och som kör med klyschan om ”på klar sikt”. Samtliga dessa alternativister besväras emellertid av grumlig sikt. Och det är besvärande och rent tragiskt med den extrema högersväng NewsVoice nu har tagit.

Jo, jag får räkna med att högersvängen ger fortsatta kommentar i linje med tidigare angrepp, förnekelser och bortförklaringar.

Text: Börje Peratt


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq