Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Inredningshjälp – Så påverkar hemmiljön ditt välmående

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 september 2018
- NewsVoice redaktion
Oscar och Clothilde kan inredningshjälp
Oscar och Clothilde. Foto: Pexels.com, licens CC0.

Relationer, fysisk aktivitet, gener, livssituation och diet. Listan på saker som påverkar hur vi mår och känner oss kan göras lång. En viktig faktor som dock ofta glöms bort är miljön på arbetsplatsen och i hemmet. För givetvis påverkas vårt välmående av de platser där vi spenderar den största delen av våra liv.

Traditionellt sett är det främst företag som har arbetat med inredningshjälp och att optimera kontorsmiljöer för att öka välbefinnandet bland de anställda. År 2016 släppte hjärnforskaren Katarina Gospic och inredningsdesignern Isabelle Sjövall boken Neurodesign: inredning för hälsa, prestation och välmående, som handlar om hur arbetsplatser kan designas för att öka välmåendet och minska stress.

“Vi skulle med relativt enkla medel kunna förbättra skolresultaten, prestationerna på våra arbetsplatser och även sjukvården. Vi ser hur miljöer som är designade utifrån kunskap om hur hjärnan fungerar har mycket positiva effekter på hur människor mår och presterar”, sa Katarina Gospic i ett pressmeddelande i samband med att boken publicerades.

Inredningshjälp

Under de senare åren har intresset för miljöers påverkan på vårt välmående även breddats till hemmet. Förutom att hälsotidningar skriver allt mer om ämnet så finns många företag som erbjuder inredningshjälp för att skapa det perfekta hemmet, exempelvis inredningsbutiken Oscar och Clothilde och trots att forskningen inom området fortfarande är begränsad så finns det ett antal vetenskapliga bevis för hur olika aspekter i hemmet kan påverkar hur vi mår.

Rätt temperatur leder till bättre sömn

Att bra sömn leder till ökat välbefinnande kommer inte direkt som någon överraskning. Flera studier har gjorts om hur man skapar en perfekt sovrumsmiljö. En av de viktigaste faktorerna som forskarna funnit är vikten av temperaturen i rummet. Den bästa temperaturen för en god natts sömn ligger på 15.5 – 20 grader.

“När du somnar så börjar kroppen arbeta för att ställa in den rätta kroppstemperaturen. Man kan tänka på det som en termostat – om det är för kallt eller för varmt i rummet så kommer kroppen ha problem att ställa in den perfekta temperaturen”, säger Craig Heller, professor i biologi på Stanford University, i en intervju med WedMD.

Växter kan göra skillnad

En annan viktig faktor i hemmet som påverkar hur vi mår är växter. Forskning har nämligen visat att vi generellt mår bättre av att visats i gröna miljöer.

I en studie gjord av finska och koreanska forskare 2013 fann man att personer som vistas i gröna miljöer generellt känner sig lugnare än de som inte gör det.

En annan studie från 2015, gjord av ett team koreanska forskare, visade att personer som fick plantera krukväxter kände sig mindre stressade efteråt.

Färger påverkar humöret

De färger som vi tycker om är inte alltid nödvändigtvis samma som får oss att må bra.

I ett blogginlägg på psykologisajten Psychology Today skriver miljöpsykologen Sally Augustin, som skrivit boken Place Advantage: Applied Psychology for Interior Architecture, att det finns flera belägg för att olika färger kan ha olika påverkan på vårt humör.

Augustin skriver i artikeln att varma färger som rött och oranget gör att vi faktiskt känner oss varmare, vilket kan vara bra i kalla klimat. Grönt får oss generellt att bli mer kreativa, medan gult är en färg som ofta bör undvikas.

Text: extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq