Jan Norberg: Nyval efter ödesvalet 9 september 2018?

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 5 september 2018
- Jan Norberg
Partiledarna 2018 - Kollage: NewsVoice
Partiledarna 2018 - Kollage: NewsVoice
Partiledarna 2018 – Kollage: NewsVoice

PROGNOS. Valnatten går mot sitt slut och NewsVoice skall försöka sammanfatta resultatet av den dramatik som det svenska valet innebär. Kaos är kanske en överdrift, men osäkerheten för vad som nu skall hända inom den svenska cementerade blockpolitiken är massiv.

Text: Jan Norberg

I vanlig ordning kan man med fog påstå att de traditionella partierna inom respektive block fullständigt misslyckats med sin strategi att försöka isolera SD, svenskens passion för rent spel och justa tag har dragit folk till valurnorna för att proteströsta mot etablissemangets 7-klöver.

Valets i särklass största förlorare blir Sossarna, S har ju lyckats med bedriften att sänka antalet sympatisörer ned till nivåer som skulle gjort tom Håkan Juholt glad.

Vem hade trott att S inte skulle nå upp till ens 20% i riksdagsvalet, även om den svenska valmanskårens partisympatier är av det mer trögrörliga slaget så hade nog ingen kunnat tro att S inte ens klarar av att ta sig över 20% strecket.

Att S tappat väljare till SD är sannolikt en ganska marginell företeelse, fler fd S-väljare har nog flyttat sig vänsterut och lägger sannolikt därför sin röst på Vänsterpartiet, mycket tack vare en demagogiskt skicklig partiledare i form av Jonas Sjöstedt. Att V når ca 10% måste ses som ett lyft nästan i Gudrun Schymans stil.

Tyvärr räcker inte dessa två partiers sammanlagda röstetal för att kunna bilda regering, även om Miljöpartiet skulle ha lyckats med att ta sig över 4% spärren så hade detta inte räckt för att nå en tillräcklig majoritet stor nog för att kunna bilda regering.


Alliansens interna splittring är så omfattande att inte en enda väljare längre tror på någon av Alliansens företrädare när de envist försöker framställa sig som ett homogent och trovärdigt alternativ till den röd-gröna röran.


Såväl Liberalerna som Centern har ju redan innan valet pekat på sin lust att få regera tillsammans med S och V, tyvärr räcker inte heller det för att bilda en majoritetsregering. Med dessa båda partiers röster når ändå inte denna koalition heller över 50% strecket, S = 18 %, V = 10 %, L+C = 13 %. Det vill säga: inte ens med C+L:s röster kan S + V nå en egen majoritet.

Problemet är ju att inte heller Alliansen med Moderaterna samt Kristdemokraterna, vilka med viss möda ev klarar av att ta sig över 4% spärren, kan bilda regering. M landar med sina 15% i ensamhetens öken och även om KD skulle nå upp till 4%-spärren så hjälper det M föga, det finns ingen Allians längre.

Läget är med andra ord mycket komplext och hela det politiska landskapet ser nu helt annorlunda ut. Vi får på inget sätt utesluta att M och S, på samma sätt som i Tyskland, bildar en koalition och då finns plötsligt något bättre förutsättningar för att kunna bilda regering.

Dessa två partier når emellertid ändå inte över 50% tillsammans, möjligen når man tillsammans upp till ca 35 %. Så det krävs att C och L samt möjligen KD (om de når upp till 4% spärren) också sätter sig i denna koalition. Med alla dessa 5 partier i en gemensam koalition kan man möjligen nå ca 50%. Hur bra det kommer att gå om detta mot förmodan skulle bli en verklighet återstår att se.

Valets utan tvekan största vinnare blir ju SD vilka med sitt rekordresultat på 29% blir det särklassigt största partiet, tyvärr utan egen majoritet för att kunna bilda regering.


Med detta valresultat kan vi egentligen bara vara säkra på en sak, att det blir kaos i försöken att bilda en regering. För även om svensk politik är en ganska stillsam föreställning så har något liknande inte hänt i den moderna historien.


Det har varit väldigt jämt vid en del tillfällen, men aldrig så här kaosartat. 1973 hade vi tex den sk lotteririksdagen och under 2:a världskriget hade Sverige en samlingsregering, men nu är situationen betydligt mer annorlunda.

Så, vad händer nu då? Vem tar vem och vilka blir kvar som panelhöns?

Striden om posten som 1:e Talman blir en intressant värdemätare. Övriga partier kan göra livet besvärligt genom att släppa denna talmanspost till SD, då kan 7-klövern sätta sig tillrätta i baksätet och peka finger mot SD då de misslyckas med sina försök att bilda regering. För ingen skall ju ens för ett ögonblick tro att övriga partier kommer att röra ett finger för att hjälpa till med SD:s försök att bilda regering.

Nyval?

Skulle, mot förmodan, SD ändå lyckas krångla sig till en position som gör det möjligt att inkomma med ett förslag till regering så stupar detta på frågan om vilken budget som skall röstas fram i riksdagen när den dagen kommer. Om inte förr så fullbordas kaoset i samband med budgetomröstningen, ett nyval närmar sig därför med stormsteg efter budgetomröstningen.

Ett nyval som mycket väl kan komma att få den svenska valmanskåren att vakna upp och definitivt bestämma sig. När apspelet kommer i öppen dager så att väljarna själva kan se hur illa 7-klövern hanterar regeringsfrågan som måste merparten av Sveriges väljare själva inse vad man egentligen vill.

Ett nyval skulle utan tvekan öka sannolikheten för att SD ytterligare förbättrar sina röstsiffror, men också att Alternativ för Sverige i ett nyval sannolikt kommer över 4% spärren. AfS och SD skulle därmed kunna nå upp till ca 40% och då blir spänningen olidlig. Låt oss anta att KD och MP faller under 4%-spärren, då blir deras mandat plus övriga småpartiers röster proportionerligt fördelade till de andra partierna som har kommit över 4%-spärren, därmed skulle det bli hårfint om SD och AfS tillsammans trots allt når 50%.

När USA:s befolkning gick till valurnorna för att rösta fram Donald Trump så var ju det scenariot inte ens tänkbart i alla opinionsundersökares värld, dvs större under har skett i demokratins namn.

Den amerikanska valmanskåren hade precis som den svenska ledsnat på etablissemangets förakt för den breda befolkningens sinne för rätt och fel inom politiken. Kunde den amerikanska befolkningen visa alla etablissemangets företrädare vad de anser om dagens väljarförakt så röstar man som svensk väljare också rösta på något av de partier som finns utanför 7-klöverns hägn.

To be continued…

Text: Jan Norberg

Relaterat

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Du har nog träffat väldigt rätt i din förutsägelse Jan! Det blir en spännande fortsättning kommande veckor, inte minst efter att utlandsrösterna och de sent inlämnade förtidsrösterna är räknade.

  Själv har jag nu väldigt svårt att se att svetsaren kommer att kunna sitta kvar, hur desperat gärna han ändå vill det.

 • Jag kommer att “valvaka” ute på ålands hav.

  Blir det tokhaveri i valet kan man ju alltid hoppa av i Mariehamn med endast en plastkasse i hand, utan pass, och låta meddela tullen att man är ensamkommande flykting på 13 år från Sverige och vill ha asyl.

  Jag menar, det har ju fungerat för massor här i Sverige…… undrar om Åländska myndigheter är lika naiva som de svenska?…

 • Jag är mer och mer övertygad om att valet står mellan de som är hjärntvättade, och de som kan se verkligheten med kritiska och analyserande ögon.

  Denna process att få folket att vakna och se självkritiskt på sin egen partibehörighet och analys av just sitt “eget” parti kommer nog tyvärr att ta tid.

  Väl införstådd om detta faktum är jag ändå lite optimistisk, då jag ideligen stöter på fler och fler som vaknat.

  Valnatten blir verkligen spännande!

 • Samuel, på din fråga varför Sverige blivit så märkligt land, jag tror att många decennier av sosse och kommunist styre har gjort den svenska folket för naiva och godtrogna. De tror inte att politikerna representerar inte deras intresse och är kapabla för landsförräderi Det har ljugits så länge att folk tror vad politikerna MSM säger är sant. Alla de storslagna ryktesspridning att vi har världens bästa skola, världens bästa omsorg världenst bästa…….listan kan göraslångt och folk röstade blint på sossarna så länge de hade rätt bra. Sanningen har hunnit ikapp alla dessa decennier av vilseledning och nu ser vi ett märkligt Sverige.

  • Helt rätt Julius, landsförräderi tycks inte vara nåt som är avskräckande på dagens politiker inom 7-klövern.

   Politiker har ju inget personligt ansvar längre, sedan Palme regeringen 1975 tog bort tjänste och ämbetsmanna ansvaret går det ju inte att komma åt vare sig politiker eller offentliganställda tjänstemän/kvinnor.

   Vi måste omgående återinföra en skärpt lag som föranstaltar långa fängelsestraff för överträdelser mot svenska lagar, något som tusentals gånger dagligen sker inom den offentligfinansierade myndighetsvälden, hos alla kommuner, landsting och länsstyrelser.

   Ibland tror jag att svensken vill bli hjärntvättad, låter annars väldigt konstigt att folk fortsätter rösta på sina plågoandar.

   • Intressant tanke Jan som även jag har tänkt. Det kanske är just så att många faktiskt vill bli och leva som hjärntvättade, även om det till viss del kanske är omedvetet.

    Kanske är det en tillfredsställelse att få tillhöra en “grupp”, nämligen de hjärntvättades grupp. En hjärntvättad individ behöver ju heller inte konfrontera sig själv i olika frågor, utan bara tycka som han/hon blivit lärd. Säkert ett för många bekvämt och tryggt sätt att leva sitt liv. Och fegt.

 • Jag har en trovärdig källa som är ganska säker på följande i valet:

  – SD brir största parti
  – Afs klarar 4%-spärren

  Skulle detta vara sant har vi ett intressant parlamentariskt läge.

  • Det vore ju hur bra som helst om också AfS kom in i riksdagen, tyvärr tror jag att det inte kommer att gå.

   Därtill har etablissemanget, sociala medier, MSM och andra tyvärr kunnat utestänga dem på ett effektivt sätt. Men AfS vore en bra blåslampa i arschlet på SD, för att inte prata om vilket ramaskri som detta skulle leda till inom 7-klövern.

   • Är övertygad nog att många SDare röstar på AFS. Detta på grund av att hela etablissemanget skulle överge SD som primära hatobjektet. Rasiststämpel skulle falla över på AFS istället och de skulle gynna SD.

    • Ligger mycket i det du säger Ale, dock så anser jag att rasistkortet numera är så utslitet att det mer eller mindre saknar någon som helst betydelse. Det är t.o.m. så att många numera är stolta att bli kallade för rasister.

     Orsaken till det kanske står att finna i att är man “rasist” så är man iaf inte hjärntvättad.

     Men denna logik förstår såklart inte 7-klövern.

 • Varför är Sverige blivit ett så märkligt land?
  Svenska folket har inte en “RIKSDAG” som fungerar är förmodligen den viktigaste orsaken. Det är ju riksdagen som skall vara en spegel av befolkningen, inte en dödssjuk socialistregering.
  Vi kunde lika gärna ha en tjänstemannaministär utplockad av en slumpgenerator. Då hade vi förmodligen sluppit all korruption i en svensk regering.

 • Omvärldsbevakning: New York Times (Sept. 6, 2018): How the Far Right Conquered Sweden [artikeltips från USA] Skribent: Jochen Bittner

  “An American-educated Somali immigrant who works as a policy analyst at the Stockholm Chamber of Commerce, Mr. Abdirahman grew up and now lives in the suburb of Rinkeby-Tensta, where some 90 percent of residents have a foreign background, roughly 80 percent live on welfare or earn low incomes and 42 percent are under age 25.
  It is a violent place: Sixteen people were killed there in 2016, mostly in drug-related conflicts, an unheard-of number in this typically peaceful country.
  As we walk along one of its main streets at 7 p.m., shopkeepers pull down the metal shutters in front of their windows, while young masked men on scooters start speeding through the streets. A police helicopter hovers overhead”

  “The segregation and violence of Rinkeby-Tensta, and the likelihood that the far-right, anti-immigrant Sweden Democrats party will win the most votes in this weekend’s national elections, are both the result of the country’s long-running unwillingness to deal with the realities of its immigration crisis.”

  https://www.nytimes.com/2018/09/06/opinion/how-the-far-right-conquered-sweden.html

 • Julius – Så länge eliten styr MSM lika länge kommer MSM att hjärntvätta folket – och så länge vi har en stor grupp Ja-sägare (som inte äger självständigt tänkande) så är det omöjligt att vända den här galenskapen.
  – Jag har tappat hoppet om att folket vaknar av sig själv – det enda som kan förändra den svenska horribla situationen är att Donald Trump tar fram något riktigt chockartat avslöjande om eliten (som styr hela vår värld).

  • Jag tror också att något sådant behöver hända (komma fram). Tyvärr tror jag att Donald Trump har inhemska problem som vi i Sverige inte riktigt förstår vidden av. Ta en titt på Fox News eller Tucker Carlson på Youtube.

  • Tyvärr är det nog så som du skriver. Man får hoppas att man efter valnatten kan konstatera att man hade fel.

 • Ingen på Newsvoice tycks fatta att vi inte längre lever i en demokrati. Carl Bildt uttryckte det ju tämligen tydligt för några dar’ sen’, när han sa att vi måste rösta och att det går lika bra att ge Alliansen sina röster, som att ge de röd-gröna dom. BARA inte en röst till SD! Bildt är ju Sveriges första och främsta globalist och har varit så i fyra decennier.
  Som, sagt vi lever sedan 11/9 2001 i en bolsjevik diktatur. Samma slag av ledargarnityr nu, som då för hundra år sedan i Ryssland. Från denna dag tjänar MSM, inklusive SR och SVT, den svenska och den internationella Eliten. Alltså främst The US Shadow Government. Men absolut inte den folkvalde POTUS, Donald Trump!
  “9/11” var en statskupp och direkt proklamerades “Continuity of Government”. En mycket lyckad statskupp, eftersom i stort sett samme ledare med anhang, fortsatte kuppen och ingen märkte att det var en statskupp.

  • Ulf du har delvis rätt i att Sverige inte längre är en demokrati, men formellt sett så har vi som svenska väljare fortfarande chansen att med våra röster i valet visa var vi står.

   Om inte svenska väljare i detta val utnyttjar sin grundlagsbefästa rätt att rösta så sviker man sin demokratiska rättighet. Det är möjligen vår sista chans att inom demokratin försöka att på laglig väg bli av med våra förtryckare (våra politiker, vår pk-elit och vår MSM media).

   Skulle det, som jag själv tror, bli kaos efter valet så ligger vårt öde i händerna på oss själva när nyvalet blir en verklighet. Dvs så om inte förr kommer dagens 7-klöver och inse vidden av det folkliga missnöjet med dagens politiker.

   • Vi har har väldigt liten chans att i riksdagsvalen(vart fjärde år) visa var vi står.
    Jag vet att vi är överens om att invandringspolitiken är en katastrof.
    Men alla övriga sakfrågor, skall dom kastas överbord?
    Så länge vi förvägras folkomröstningar och att kunna häva värdelösa riksdagsbeslut, är demokratin inte värt ett skit.

    • Nej, övriga sakfrågor skall inte kastas överbord, men de bleknar något sett till konsekvenserna av den gigantiska invandringspolitiken. Som en konsekvens finns det helt enkelt inte pengar att finansiera andra “sakfrågor”.

     Det är enkel matematik. Bara arbetsförmedlingen har en budget på runt 80 miljarder kronor. Mer än hela det Svenska totalförsvaret och Polismyndigheten tillsammans, som har ca 75 miljarder i sin budget.

     Därför överskuggar kostnaderna för invandringens konsekvenser redan i dag allt annat, och är därmed den viktigaste frågan för att rädda Sverige som nation.

     Kan vi inte “justera” detta är Sverige som nation hopplöst förlorat.

     Annars håller jag med dig om vikten av att sträva mot folkomröstningar för att skapa en reell demokrati.

 • Jan: “Det finns många militanta socialister, försörjda av skattemedel, som inte accepterar en valförlust inom ramarna för vad i tror är demokrati”.

  Det finns även många, många polisen som gått över till SD efter Dan Eliassons demolering av polisen. Haken är att det fins ungefär dubbelt så många militärer och poliser i Sverige – 40 000 mot 20 000.

  • Jag är övertygad om att en majoritet av polisens anställda kommer att rösta SD i detta val.

   Tyvärr är de belagda med partiellt åsiktsförbud och riskerar sin anställning om de “talar ut” i media.

   Skulle emellertid dessa poliser våga säga vad de tycker så skulle en majoritet av svenskarna våga ta steget och rösta på SD.

 • Jan, det är jag mest oroligt att politikerna kommer strunta även efter valet i vad folk vill och kommer fortsätta med deras förödande politik för Sverige, sälja ut landet, vilseleda folket m.m. och faran är att diktaturen redan har börjat med S.L. när han i våras frös ut SD från viktig möte om migrationen, då frågan är var går gränsen ? Vi ser att de ljuger oavbrytet till folk om allt och det finns inget som kan hindra de att göra vad fan de vill med Sverige. Vad behövs för att få stopp på denna galenskap ? För jag tror inte i revolution numera. Vi har sett vad spanskarna har gjort i Catalonien och vad sa EU, nej vi blandar inte in oss, det är interna problem som landet får lösa det. Detta betyder att makthavarna kommer att slå ner fredliga demonstranter med polisen och kanske likadant som i Spanien, sätta i fängelse motstånds ledarna. Vart går gränsen ? Jag köper inte alla de vackra ord som dessa landsförredare till politiker säger och är rädd för Sverige att om 10-20 år blir en “shithole” land som Trump utryckte. Vi har alla förutsättningar för att bli det, tyvärr.

 • Mycket intressant artikel Jan men jag är mycket tveksamt angående den svenska folket. Jag tror fortfarande att många har inte en riktigt politiskt beslut eftersom de just håller att vakna ur sitt mångdecenier dvala och börjar inse just vad jag skrev många gånger att det spelar inger roll om man röstar höger eller vänster för endå kommer de “jobba över gränsen”. Svenska folket (de flesta) har inte den politiska medvetenheten som krävs för att kunna göra ett val beslut som de är övertygade om. Som vi ser fortfarande de flesta bara vill inte acceptera att SD röstades in av mer en 800.000 personer och de representerar denna gruppen och i demokratins namn de har lika rätt att vara med vid VARJE förhandling i regeringen och inte bli utfrysna. Detta fattar inte många bara kör på vad MSM säger till de att SD är rasister, nazister bla.bla.bla. De är inte medvetna att socialdemokratin föddes ur kommunistpartiet från början. De vet inte eller bryr sig inte vilka folkmord har kommunisterna världen över har gjort och röstar på kommunisterna. De fortfarande går på skitsnaket vad Anni Löw säger att humanistiskt, medmänskligt m.m. trots att Sverige redan klarar inte de många migranter som finns i Sverige. Allt detta påpekar just vad jag säger svenska folket saknar politiskt medvetenhet och resultatet av detta är att de röstar huller om buller trotsiga som små barn. I alla fal om det inte kommer en rejäl ändring efter valet kommer Sverige att gå nedförsbacke och vi alla medborge kommer följa med. Så synd, så synd från ett rikt land som Sverige till ett land som många i världen kommer peka på med fingret som många redan gör.

  • Julius, det ligger en del i det du säger. Detta val är i grunden ett val där Sveriges väljare i en ganska hög utsträckning tvingas rösta MOT de politiker i den sk 7-klövern som går på tvärs med i stort sett allt vad som den stora och tidigare så enkelt manipulerade majoriteten står för.

   Den fråga som fått den svenska folksjälen i uppror är frågan om det är politikerna och etablissemanget som skall bestämma Sveriges utveckling eller om det är de svenska väljarna??

   Frågan kan ju tyckas en aning märklig men det handlar till slut om politikerna skall ta svensk grundlag på allvar, dvs att “all makt skall utgå från folket” eller om svenska politiker skall sluta betrakta väljarna som dumma och lättledda får vilka man anser sig ha rätt att gå emot.

   • Jag gillar Julius kommentar. Men din kommentar Jan, kompletterar den väldigt bra.

    Även jag är övertygad om att politikerna inte har förstått/ser sin uppgift utgå från svensk grundlag.

    Det är detta som är det stora berägeriet mot det svenska folket. Ja, jag vill t.o.m. kalla det för ett landsförräderi!

    Jag kommer att redan nu undersöka möjligheten att stämma staten för just landsförräderi.

    • En intressant vinkling vore ju som sagt att försöka stämma staten, även om resultatet är givet på förhand så kommer det att uppmärksammas mycket utomlands.

     • Bara det att det inte går att lagföra politiker/parti/regering!

      INGEN åklagare kommer ens att öppna en förundersökning, med motiveringen: Brott kan ej styrkas!…

      Endast en Riksdagsman har en formell rätt att klaga, via KU, men det är som att be nån såga av den gren de själva sitter på…

      Jag har själv prövat anmäla banksystemet, samt regeringen/Statsministern för landsförräderi, till SAMTLIGA till buds stående juridiska organ, inkl. Kungen, SÄPO, militären och MUST… Behöver jag säga hur det gick!?

 • I MIN kristallkula, ser jag ett historiskt lågt valdeltagande, som blir så lågt, att det inte kan beskrivas som annat än ett katastrofval och en svidande vidräkning över det politiska etablissemangets och även det politiska systemets trovärdighet, där varje ansats att försöka bortförklara det med att folket skulle tiga och samtycka, enbart blir löjeväckande och får ses som en rent desperat panikåtgärd! Dessutom ser jag en kraftig ökning av blankröster, som ytterligare förstärker underkännandet av det riggade politiska systemet och tydligt visar folkets missnöje…

  Folket har äntligen vaknat och fått nog!!!

  • Roland, jag tror att vi delar uppfattning men jag skulle ändå vilja lägga till ett par saker.

   Vad är det Du eg i grunden som får dig att tro på ett lägre valdeltagande än vanligt??

   Menar du att väljarna genom att inte rösta eller att rösta blankt skulle uppnå någon positiv effekt??

   Jag skulle tro att ett lågt valdeltagande är precis vad dessa etablissemangspolitiker hoppas på, för då får ju alla besvikna, förbannade och upprörda svenskar ingen röst i parlamentet.

   Alternativet vore ju en diktatur av något slag där en stark ledare stiger fram och lovar snabba lösningar och erbjuder vad Hitler lockade den tyska befolkningen med. Det finns fortfarande, åtminstone på papperet, en demokrati. Låt oss värna den i detta val genom att gå och rösta.

   • I den uppenbart uppochnedvända värld vi lever i, är inget längre vad det synes vara… Kabalen räds bara en sak och det är, att inte längre kunna hävda att de har folkets/majoritetens stöd för sitt riggade politiska system.

    Vem vad, eller vilka som får bilda regering, är dom fullständigt egalt, eftersom de, äger, styr och kontrollerar HELA den hårt riggade arenan/spelet och dess “spelbok”. INGET parti, tillåts verka fritt, utan att tvingas vika ner sig och underordna sig…
    Sen vad gäller frågan om vad som får mig att tro på ett lågt valdeltagande och många blankröster, måste jag tillstå, att där finns med en stor portion önsketänkande, där jag försöker frammana och affirmera fram en förändring, för ett är säkert, ett valdeltagande som påminner om tidigare val, kommer ALDRIG att kunna förändra något i grunden… OAVSETT vem som får bilda regering…

    Jag har skrivit rätt mkt och argumenterat för vad en politisk röst egentligen och i själva verket symboliserar, samt hur valdeltagandet påverkar systemet, på min facebook-sida, om du har tid och lust att ta del av det…

    • Jag inser fullt ut att det finns ett övergripande och globalt nätverk som agerar som framgångsrik lobby för NWO (New World Order).

     Steget därifrån till påståendet om ett riggat val i Sverige är dock ganska stort, förvisso kan det finnas en indirekt effekt av detta lobbyarbete. Precis på samma sätt som ett inhemskt svenskt lobbyarbete.

     Det absolut största hotet mot det svenska valet på söndag är att socialistlojala valövervakare då man i smyg ser till att tex SD:s röstsedlar “kommer bort”.

     Det är ett jättebra exempel på hur socialistiska sympatisörer gör allt för stänga SD och andra utanför 7-klövern från att deltaga i det svenska valet.

     Dvs det är inifrån det svenska samhället som det största hotet kommer, att göra allt för att utestänga tex SD ses som en plikt ibland socialisterna.

 • Jan – En väg för SD är att Jimmy ställer ett ultimatum till M och kräver att M ingår ett regeringssamarbete med SD – och om M inte går med på detta då meddelar Jimmy M att SD kommer att lägga sina röster på S-förslagen i vid samtliga riksdagsomröstningar. Detta, om något, borde få fart på M,s ställningstagande.

 • Jan – Tack för en övergripande och bra beskrivning omkring det intrikata läget inför det svenska valet 2018. Du skriver: “Valets utan tvekan största vinnare blir ju SD” – Ja, det är nog sant, men samtidigt kan det stora SD-partiet bli valets största förlorare, på grund av dess många besvikna anhängare, om SD helt kommer att uteslutas av de andra partierna.

  • Erik, det enkla svaret är ju att SD:s inflytande bestämmer de själva över.

   Endera så gör SD som DfP gjorde i Danmark, dvs man avstod från att sätta sig en regering. Fördelen blev ju att man påverkade den danska politiken från sin vågmästarroll och tvingade därmed de andra partierna till samarbete. Genom att inte ingå i regeringen så slipper man ju också att få en svekdebatt inom DfP då dessa inte ingick i regeringen.

   Tyvärr sänder ju SD nu inför valet ut en lite för soft linje i regeringsfrågan, SD borde tydligt tala om för alla att om man inte når något inflytande så kommer man att agera för ett nyval. SD måste sluta hymla och tala tydligare om situationen som uppstår i olika valresultat scenarion och vad SD står i dessa frågor.

   Majoritet i mina ögon har man endast om man når 50 % i någon konstellation, släpps man inte in och får något inflytande så är det lika bra att klargöra sina planer om detta scenario skulle inträffa.

   Den svenska folkviljan FÖR en ändrad politik måste få större genomslag, vi kan inte tillåta detta parlamentariska tricksande längre.

 • Tror du har rätt Jan. Tror även att AFS när över 4 % och FI knappt 1,5 %. Det lär bli nyval. Finns inte så mycket att säga om det. Tror även att folket kommer att tappa tilltron mer och mer för de etablerande medierna som där med förlorar sin opinionsbildande funktion. Det faktumet lär bli det mest intressantaste. Vad kommer dem att försöka hitta på i termer av att påverka lagstiftaren att kriminalisera fel åsikter. Haken är bara att S plus M krymper allt mer. Min tro är att det blir en serie nyval där SD plus AFS till slut når egen majoritet. Etablissemanget kommer då att försöka skapa oordning, för att tillintetgöra regeringens arbete. Sverige faller till slut ner i kaos.

  • Ale, du skriver: “Etablissemanget kommer då att försöka skapa oordning, för att tillintetgöra regeringens arbete. Sverige faller till slut ner i kaos.”

   Är det inte precis det som vi ser hända i USA sedan Trump blivit vald av det amerikanska folket?

   En valförlust för Trumps opponenter kan helt sonika inte accepteras och därför arbetar olika representanter för Deep States räkning aktivt för att få bort Trump på ett eller annat sätt.

   Det finns ingen tvekan om att svenska 7-klöverpolitiker mycket väl skulle kunna tubba sina trogna supporters inom den svenska versionen av Deep State att göra samma sak inom den svenska stats och regionalförvaltningen.

   Det finns många militanta socialister, försörjda av skattemedel, som inte accepterar en valförlust inom ramarna för vad i tror är demokrati.

   Så risken att Sverige faller ned i kaos är tyvärr mycket stor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *