Jimmie Åkesson och hans son mordhotade av misstänkta salafister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 september 2018
- NewsVoice redaktion
Jihadister i Sverige...
Jihadister i Sverige...
Jihadister/salafister finns i Sverige. Montage: NewsVoice

Säkerhetspolisen utreder ett mordhot som sprids via sociala medier mot Jimmie Åkesson och hans fyraåriga son Nils. Hotet förekommer som ett foto av ett fysiskt papper vilket på svenska och arabiska deklarerar att Åkesson eller hans son ska mördas om partiledaren inte lämnar valspurten. Pappret har Islamska Statens symbol.

Texten lyder:

“I Allahs, den nåderikes, den barmhärtiges namn”

“Om du tror att några röster som kan ge dig makten att bestämma över oss trogna till ALLAH så får du tänka om! Vi ska halshugga dig om du inte har gått ner från valet innan veckans slut, om du väljer att gömma dig med svansen mellan benen så får du av glädje se hur vi halshugger Nils.”

Mordhot mot Jimmie Åkesson - valet 2018
Mordhotet mot Jimmie Åkesson – valet 2018

SD-ledarens fyraårige son heter Nils, konstaterar Expressen som rapporterar om hotet. Säkerhetspolisen (SÄPO) har inlett en förundersökning om olaga hot, vilket idag bekräftas av Säpos presschef Karl Melin för Expressen.

“Det vi kan säga är att det pågår en förundersökning med anledning av en anmälan som rör olaga hot mot en av våra skyddspersoner.” – Karl Melin

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kommenterar:

“Vi vet i nuläget inte om detta är äkta, om det är något som kommer från terrorgruppen IS. Vi avvaktar just nu Säpos bedömning.”

Kassem Hammadé, 2018, eget verk
Utrikesreporter Kassem Hammadé, 2018, eget verk

Expressens utrikesreporter Kassem Hammadé säger i en video att IS normalt brukar hota mer inlindat och att de i texten uppger sig själva som avsändare. Detta hot är annorlunda. Hotet är övertydligt riktat mot två personer och det står inte i texten att IS ligger bakom.

Risken för SD är att hotet avfärdas och att en förhastad slutsats dras att SD ligger bakom mordhotet för att partiet ska få väljarnas sympatier (NewsVoice anm).

Brevet som fotats av och sprids i sociala medier citerar delar av kampsången “Snart kommer hämnden” som IS tidigare använt i propagandafilmer när de mördar människor, skriver Expressen. Samma kampsång sändes under 30 minuter av Mix Megapol i november 2017 då radiostationen kapades av misstänkta salafister.

Expressen har lagt ut en försvenskad översättning av den arabiska texten i kampsången:

“Till er vi kommer med slakt och död
med rädsla och tystnad banar vi vägen
ni har misslyckats, smaka på nederlaget
fly tillbaka när natten har försvunnit.”

Försvarshögskolan varnade i sin rapport från juni 2018 att antalet radikala jihadister i Sverige har tiodubblats.

Text: NewsVoice

Försvarshögskolan släpper 2018 rapport om jihadismen i Sverige - Kollage: NewsVoice
Försvarshögskolan släppte 2018 en rapport om jihadismen i Sverige – Kollage: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq