Jimmie Åkesson och hans son mordhotade av misstänkta salafister

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 september 2018
- NewsVoice redaktion
Jihadister i Sverige...
Jihadister i Sverige...
Jihadister/salafister finns i Sverige. Montage: NewsVoice

Säkerhetspolisen utreder ett mordhot som sprids via sociala medier mot Jimmie Åkesson och hans fyraåriga son Nils. Hotet förekommer som ett foto av ett fysiskt papper vilket på svenska och arabiska deklarerar att Åkesson eller hans son ska mördas om partiledaren inte lämnar valspurten. Pappret har Islamska Statens symbol.

Texten lyder:

“I Allahs, den nåderikes, den barmhärtiges namn”

“Om du tror att några röster som kan ge dig makten att bestämma över oss trogna till ALLAH så får du tänka om! Vi ska halshugga dig om du inte har gått ner från valet innan veckans slut, om du väljer att gömma dig med svansen mellan benen så får du av glädje se hur vi halshugger Nils.”

Mordhot mot Jimmie Åkesson - valet 2018
Mordhotet mot Jimmie Åkesson – valet 2018

SD-ledarens fyraårige son heter Nils, konstaterar Expressen som rapporterar om hotet. Säkerhetspolisen (SÄPO) har inlett en förundersökning om olaga hot, vilket idag bekräftas av Säpos presschef Karl Melin för Expressen.

“Det vi kan säga är att det pågår en förundersökning med anledning av en anmälan som rör olaga hot mot en av våra skyddspersoner.” – Karl Melin

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kommenterar:

“Vi vet i nuläget inte om detta är äkta, om det är något som kommer från terrorgruppen IS. Vi avvaktar just nu Säpos bedömning.”

Kassem Hammadé, 2018, eget verk
Utrikesreporter Kassem Hammadé, 2018, eget verk

Expressens utrikesreporter Kassem Hammadé säger i en video att IS normalt brukar hota mer inlindat och att de i texten uppger sig själva som avsändare. Detta hot är annorlunda. Hotet är övertydligt riktat mot två personer och det står inte i texten att IS ligger bakom.

Risken för SD är att hotet avfärdas och att en förhastad slutsats dras att SD ligger bakom mordhotet för att partiet ska få väljarnas sympatier (NewsVoice anm).

Brevet som fotats av och sprids i sociala medier citerar delar av kampsången “Snart kommer hämnden” som IS tidigare använt i propagandafilmer när de mördar människor, skriver Expressen. Samma kampsång sändes under 30 minuter av Mix Megapol i november 2017 då radiostationen kapades av misstänkta salafister.

Expressen har lagt ut en försvenskad översättning av den arabiska texten i kampsången:

“Till er vi kommer med slakt och död
med rädsla och tystnad banar vi vägen
ni har misslyckats, smaka på nederlaget
fly tillbaka när natten har försvunnit.”

Försvarshögskolan varnade i sin rapport från juni 2018 att antalet radikala jihadister i Sverige har tiodubblats.

Text: NewsVoice

Försvarshögskolan släpper 2018 rapport om jihadismen i Sverige - Kollage: NewsVoice
Försvarshögskolan släppte 2018 en rapport om jihadismen i Sverige – Kollage: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är tydligen bara SD som råkar ut för hot i detta val enligt Säpo/polisen:

  SVT skriver: SD-ordförande i Nynäshamn anmäler dödshot vid vallokal

  Två valarbetare och en väljare ska ha blivit utsatta för hot vid en vallokal i Nynäshamn. En av valarbetarna som uppger att hon blivit hotad är Sverigedemokraternas ordförande i Nynäshamn, Emilia Orpana.

  “Det här är enda stöket i hela Stockholm som vi upplevt i samband med röstningen”, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

  https://www.svt.se/nyheter/val2018/valarbetare-hotade-i-nynashamn

 • Lika trovärdigt som när kommunisterna är och sprayar hakkors på synagogor. Först gör man en salig blandning av nationalister, salafister, kristna, muslimer, svenskar, invandrare osv. och sen höjer man tempen på tryckkokaren. Har fungerat från Beirut till Bosnien och snart i en stadsdel nära dig…

 • nån stackars tonåring kladdar ihop en lapp och Newsvoice hoppar ivrigt på tåget. lite tråkigt tycker jag. tycker Newsvoice förtjänar bättre än att klumpas ihop med Expressen & Co.

 • Karl at 16:48

  Synonymer till ordet chansera: förfalla, degenerera, deklinera, förändras till det sämre.

  Hur tänkte du nu? Menar du egentligen att Expressen, Säpo, SvD och Försvarsmakten chanserar? NewsVoice artikel baseras på de källorna. Tror du vi inte publicerat om det var Stefan Löfven som mordhotats av IS? Självklart hade vi gjort det eftersom den nyheten hade haft ännu större allmänt intresse.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *