Macron: Jimmie Åkesson inte i linje med svensk värdegrund

publicerad 3 september 2018
Emmanuel Macron, 2017 - Foto: Europeiska unionen
Emmanuel Macron, 2017 - Foto: Europeiska unionen
Emmanuel Macron, 2017 – Foto: Europeiska unionen

Frankrikes president Emmanuel Macron försöka påverka det svenska valet genom att kritisera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som Macron säger inte är “kompatibel med Sveriges historia och värderingar”.

I förra veckan intervjuades Jimmie Åkesson i Morgonpasset i P3 där han bland annat fick frågan om han föredrar Frankrikes president Emmanuel Macron eller Ryssland President Vladimir Putin. Åkesson svarade med att säga “pass”.

I Sveriges Radios partiledardebatt konfronterades Åkesson av Liberalernas partiledare Jan Björklund, som krävde att Åkesson skulle välja vilken av de två presidenterna han föredrog.

”Du väljer inte vad jag ska välja. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Rysslands aggressiva utrikespolitik. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland, men det betyder ju inte att jag bara för det måste välja en vänsterliberal imperialist som via EU går den vägen”, sade Åkesson i partiledardebatten och tillade att han inte ville välja någon av de två.

SVT valde att i en intervju med Emmanuel Macron fråga vad den franske presidenten tyckte om att Sverigedemokraternas partiledare inte kunde välja mellan honom och Putin.

”Det är en självklarhet att denna person inte är kompatibel med er historia och värderingar”, sade Macron i intervjun med SVT.

I Agenda i SVT på söndagskvällen kommer Jimmie Åkesson att debattera EU och utrikespolitik med den förre statsminister och utrikesministern Carl Bildt, en av Västvärldens kanske skarpaste Putinkritiker.

Text: Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq