Macron: Jimmie Åkesson inte i linje med svensk värdegrund

8
536
Emmanuel Macron, 2017 - Foto: Europeiska unionen
Emmanuel Macron, 2017 – Foto: Europeiska unionen

Frankrikes president Emmanuel Macron försöka påverka det svenska valet genom att kritisera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som Macron säger inte är “kompatibel med Sveriges historia och värderingar”.

I förra veckan intervjuades Jimmie Åkesson i Morgonpasset i P3 där han bland annat fick frågan om han föredrar Frankrikes president Emmanuel Macron eller Ryssland President Vladimir Putin. Åkesson svarade med att säga “pass”.

I Sveriges Radios partiledardebatt konfronterades Åkesson av Liberalernas partiledare Jan Björklund, som krävde att Åkesson skulle välja vilken av de två presidenterna han föredrog.

”Du väljer inte vad jag ska välja. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Rysslands aggressiva utrikespolitik. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland, men det betyder ju inte att jag bara för det måste välja en vänsterliberal imperialist som via EU går den vägen”, sade Åkesson i partiledardebatten och tillade att han inte ville välja någon av de två.

SVT valde att i en intervju med Emmanuel Macron fråga vad den franske presidenten tyckte om att Sverigedemokraternas partiledare inte kunde välja mellan honom och Putin.

”Det är en självklarhet att denna person inte är kompatibel med er historia och värderingar”, sade Macron i intervjun med SVT.

I Agenda i SVT på söndagskvällen kommer Jimmie Åkesson att debattera EU och utrikespolitik med den förre statsminister och utrikesministern Carl Bildt, en av Västvärldens kanske skarpaste Putinkritiker.

Text: Nya Dagbladet

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vad Makaronen tycker om Åkesson är helt ointressant. Makaronen borde ägna sig åt att styra Frankrike och åtgärda dess ooooofantliga problem istället.

  Majoriteten av alla svenskar är helt ointresserade av att delta i globalisternas krig än här och än där. Allmogen har alltid fått betala för överhetens krig, inte minst mot Ryssland.

  • Ale, så kan det ju vara. Frågan är om Svenskar har någon värdegrund alls? Kanske en:

   – Att alltid se till att vara politiskt korrekt. Och den politiskt korrekta agendan sätter politiker och MSM.

 2. Är det inte intrång i valprocessen från Macarons sida? Skulle Putin uttala sig på liknande sätt skulle det hela sussepussel gå upp i taket.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här