NewsVoice slogs ut av ett botnet igen den 12 september

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 september 2018
- Torbjörn Sassersson
Montage NewsVoice. Foto Gerd Altmann. Licens: CC0, Pixabay.com
Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfie
Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice, juli 2017, selfie

NewsVoice sänktes i natt på nytt av ett botnätverk i USA. Angreppet mot NV fortsatte därmed även efter helgen och det bekräftas av vår externa IT-tekniker. Denna artikel publicerades först på redaktörsbloggen, men vi lägger ut artikeln även på NewsVoice i efterhand som en dokumentation

Priset för att hålla igång en botnet-attack ligger på cirka 500 USD per dag. Tydligen betalar alltså någon 500 USD per dag för att försöka sabotera NV. Vi är snart uppe i en veckas angrepp. 7 dagar x 500 USD per dag blir 3500 USD (ca 33,000 kr) per vecka. Vem har råd att betala det?

Jag brukar vara väldigt restriktiv med denna typ av påståenden, men tack vara den tekniker som arbetar för NV så kan vi nu se exakt vad som händer. Det handlar om att någon okänd part vill sabotera NewsVoice.

En annan hypotes är att angreppen utförs ideellt.

Botnätet i USA har bland annat ställt in siktet på artikelräknaren som visar antalet läsningar av artiklarna, en funktion som jag slog på i natt eftersom det annars ser ut som ingen läser artiklarna i NewsVoice. Då angreps funktionen direkt.

Besöksstatistiken för NewsVoice kl 00:00 till 14:00 den 12 sep 2018. Data hämtad från Google Analytics.
Besöksstatistiken för NewsVoice kl 00:00 till 14:00 den 12 sep 2018. Data hämtad från Google Analytics.

Läs mer i artikeln: NewsVoice attackerades av botnet i USA

Självklart är denna attack ett problem för demokratin, åsiktsfriheten och pressfriheten, om jag ska uttrycka mig högtravande.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq