Sverige har kanske sämst gränskontroll i Europa – Rapport

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 september 2018
- Torbjörn Sassersson
Schengenrapport (2018) om svenska gränskontrollen - Skärmdump av Expressen

Nu skriver medierna om Schengenrapporten som mörkades inför valet. Den visar att Sverige förmodligen kan ha sämst gränskontroll i Europa. NewsVoice skrev 2015 om mannen som passerade svensk gränskontroll med falsk pass, men vi nämnde inte uppgiften att hälften av alla som kommer in inte ens registreras som nyanlända.

Schengen-inspektörer besökte Sverige 2017 och intervjuade gränspoliser i landet. Resultatet sammanställdes i en sekretessbelagd rapport (“Evaluation of Sweden in the field of management of the external borders”) som Kvällsposten fick del av först nu.

“I Skåne säger gränskontrollanter att läget är så dåligt att Frontex, EU:s gränskontrollmyndighet, borde hjälpa Sverige att upprätthålla yttre gränsen precis som man gjort i Grekland.” – Expressen

Rapporten som ännu inte publicerats konstaterar att kontrollanterna i många fall saknar kunskap för att kunna upptäcka falska pass. Gränskontrollerna är dåligt bemannade, arbetsmetoderna felaktiga och gränspoliserna saknar rätt utbildning.

“Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister och frihetsberövar personer som har rätt att komma in i landet”, säger en erfaren gränspolis till Expressen.

ArcanumSkolan 2024

“Flera poliser säger att de på möten fått höra att “resultatet från Schengeninspektörernas besök är politiskt sprängstoff”.”
“Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sa att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört.”
“Fler poliser berättar att de hört samma sak.” – Expressen

Mannen på Arlanda

I november 2015 publicerade NewsVoice artikeln: “Man kom in via Arlanda med falskt pass – Polisen släppte in honom utan åtgärd”. Den handlar om en man som lyckades med något som borde vara omöjligt. Han passerade rakt in i Sverige med ett falskt pass trots att två gränskontroller i två länder var medvetna om det. Svenska gränspolisen lät mannen passera in i Sverige utan att veta vem han egentligen var.

Till oss (undertecknad med en vän) sa han att han medvetet rest från Somalia med ett pass med slutdestination Sverige, när vi frågade varför han stoppades av 2-3 poliser i gången ut från planet som kom från London.

En källa från Säpo uppgav 2016 att gränspolisen endast registrerade ungefär hälften av alla som kom in i landet. Om det tex hade registrerats 4000 personer en vecka hade det egentligen kommit in 8000 personer.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Schengenrapport (2018) om svenska gränskontrollen – Skärmdump av Expressen

Relaterat och källa

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq