Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad borde se över vänsterns bruna rötter

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 17 september 2018
- NewsVoice redaktion
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Tidigare kallade Helsingborgs Dagblad sig för oavhängig. I dag efter sammanslagningen med Sydsvenskan kallar sig båda editionerna oberoende liberala. Att i dag läsa Helsingsborgs Dagblad är som att stiga in i ett helt främmande politiskt hus.

Text: Christer Nilsson, politiskt oberoende och obunden historiker och författare

Det politiska garnityret i Malmö verkar ha övergett mycket av den sans och balans som tidigare kännetecknade HD:s ledarsidor. Saliga i åminnelse. Det stormanlopp, den hetsjakt för att inte säga häxjakt som bedrivits mot sverigedemokraterna före, under och efter valet är ohemult och gör mig illa berörd.

Jag förstår uppriktigt sagt inte denna hätska ton med ständiga insinueringar om nazistanstrykningar, brunfärgningar och ”blanka stövlar”. Att klistra den bilden på ett demokratiskt parti med 62 riksdagsplatser och cirka en miljon röstande bakom sig är ovärdig en politisk redaktion på en stor morgontidning och det kan bara beskrivas som smutskastning. Man talar oavbrutet om de ”bruna” rötterna.


Som historiker vill jag för balansens skull nämna vänsterpartiets kommunistiska rötter – de finns väl kvar? Där finns det åtskilligt med lik i lasten och här skulle Sydsvenskan ägna precis lika mycket hätskhet åt att stigmatisera detta parti. Varför gör man inte det också då?


 

Inga Gabrielsson tidigare ordförande i Ung vänster, fällde officiellt ett obskyrt yttrande:

”Jag är kommunist för att jag tycker att vi har en sådan stolt historia”.

Vad syftade hon på då? Gulag, Stalins terror och massmördande, anfallet på Finland eller folkresningarna i DDR, Polen, Ungern och Tjeckoslovakien? I inget annat europeiskt land är det så legitimt att förneka kommunismens illdåd som i Sverige.

Jag läser Sverigedemokraternas partiprogram, där finns inget som skulle kallas nazistiskt gods. Att försöka koppla ihop SD med nazistiska NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) är bara tarvligt. En person som kallar sig nazist är i dag ideologiskt lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad. Däremot är det nästan rumsrent att kalla sig kommunist. I riksdagen finns flera vänsterpartister som inte ser några problem med att kalla sig kommunister. Förklara det den som kan.


Ett parti som var verkligt nazianstruket var Socialdemokraterna under ett helt sekel fram till P A Hansson och Tage Erlander. Hitler själv skickade på 30-talet sina rasbiologer på studiebesök till Uppsala och Statens institut för rasbiologi för att lära mer om rasbiologi av Herman Lundborg som då var den världsledande forskaren inom rasbiologin.


Tala om ”lik i lasten” och ”brunsmetigt” – med cirka 63,000 steriliserade (varav cirka 27,000 med tvång, de flesta kvinnor). Detta pågick ända fram till 1974 då socialdemokraterna sedan länge varit det statsbärande partiet. Nobelpristagarna makarna Gunnar Myrdal och Alva Myrdal ville att man skulle gå ännu hårdare fram med steriliseringarna och talade om ”undermåliga människor”.

I Befolkningskommissionens sexualutredning från 1936, skriven av Alva Myrdal, heter det bland annat:

Såsom i detta hänseende av särskild vikt framhåller kommissionen till en början ett bättre omhändertagande av psykiskt undermåliga barn samt en utvidgad tillämpning av sterilisering å undermåliga individer med asocial läggning.”

Läs mer i Wikipedia om tvångssterilisering i Sverige
Läs mer i NewsVoice om tvångssterilisering i Sverige

Swisha Christer NilssonEnda förklaringen jag kan finna till Sydsvenskans egendomliga beteende var ångesten inför valet: liberalernas direkta hot, 4-procentspärren, att ramla ur riksdagen. Och det gick nästan som man befarade, L fick 5,1 procent.

M backade med 14 procent, S 12 procent och Mp med10 procent, L ökade med 0,1 procent och SD med 13 procent.

Siffrorna talar för sig själva. Dags då för Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad att vakna upp ur sin onda dröm, sansa sig och se verklighetens politiska landskap med nymornade ögon.

Text: Christer Nilsson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice