Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad borde se över vänsterns bruna rötter

16
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Tidigare kallade Helsingborgs Dagblad sig för oavhängig. I dag efter sammanslagningen med Sydsvenskan kallar sig båda editionerna oberoende liberala. Att i dag läsa Helsingsborgs Dagblad är som att stiga in i ett helt främmande politiskt hus.

Text: Christer Nilsson, politiskt oberoende och obunden historiker och författare

Det politiska garnityret i Malmö verkar ha övergett mycket av den sans och balans som tidigare kännetecknade HD:s ledarsidor. Saliga i åminnelse. Det stormanlopp, den hetsjakt för att inte säga häxjakt som bedrivits mot sverigedemokraterna före, under och efter valet är ohemult och gör mig illa berörd.

Jag förstår uppriktigt sagt inte denna hätska ton med ständiga insinueringar om nazistanstrykningar, brunfärgningar och ”blanka stövlar”. Att klistra den bilden på ett demokratiskt parti med 62 riksdagsplatser och cirka en miljon röstande bakom sig är ovärdig en politisk redaktion på en stor morgontidning och det kan bara beskrivas som smutskastning. Man talar oavbrutet om de ”bruna” rötterna.


Som historiker vill jag för balansens skull nämna vänsterpartiets kommunistiska rötter – de finns väl kvar? Där finns det åtskilligt med lik i lasten och här skulle Sydsvenskan ägna precis lika mycket hätskhet åt att stigmatisera detta parti. Varför gör man inte det också då?


 

Inga Gabrielsson tidigare ordförande i Ung vänster, fällde officiellt ett obskyrt yttrande:

”Jag är kommunist för att jag tycker att vi har en sådan stolt historia”.

Vad syftade hon på då? Gulag, Stalins terror och massmördande, anfallet på Finland eller folkresningarna i DDR, Polen, Ungern och Tjeckoslovakien? I inget annat europeiskt land är det så legitimt att förneka kommunismens illdåd som i Sverige.

Jag läser Sverigedemokraternas partiprogram, där finns inget som skulle kallas nazistiskt gods. Att försöka koppla ihop SD med nazistiska NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) är bara tarvligt. En person som kallar sig nazist är i dag ideologiskt lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad. Däremot är det nästan rumsrent att kalla sig kommunist. I riksdagen finns flera vänsterpartister som inte ser några problem med att kalla sig kommunister. Förklara det den som kan.


Ett parti som var verkligt nazianstruket var Socialdemokraterna under ett helt sekel fram till P A Hansson och Tage Erlander. Hitler själv skickade på 30-talet sina rasbiologer på studiebesök till Uppsala och Statens institut för rasbiologi för att lära mer om rasbiologi av Herman Lundborg som då var den världsledande forskaren inom rasbiologin.


Tala om ”lik i lasten” och ”brunsmetigt” – med cirka 63,000 steriliserade (varav cirka 27,000 med tvång, de flesta kvinnor). Detta pågick ända fram till 1974 då socialdemokraterna sedan länge varit det statsbärande partiet. Nobelpristagarna makarna Gunnar Myrdal och Alva Myrdal ville att man skulle gå ännu hårdare fram med steriliseringarna och talade om ”undermåliga människor”.

I Befolkningskommissionens sexualutredning från 1936, skriven av Alva Myrdal, heter det bland annat:

Såsom i detta hänseende av särskild vikt framhåller kommissionen till en början ett bättre omhändertagande av psykiskt undermåliga barn samt en utvidgad tillämpning av sterilisering å undermåliga individer med asocial läggning.”

Läs mer i Wikipedia om tvångssterilisering i Sverige
Läs mer i NewsVoice om tvångssterilisering i Sverige

Swisha Christer NilssonEnda förklaringen jag kan finna till Sydsvenskans egendomliga beteende var ångesten inför valet: liberalernas direkta hot, 4-procentspärren, att ramla ur riksdagen. Och det gick nästan som man befarade, L fick 5,1 procent.

M backade med 14 procent, S 12 procent och Mp med10 procent, L ökade med 0,1 procent och SD med 13 procent.

Siffrorna talar för sig själva. Dags då för Sydsvenskan och Helsingsborgs Dagblad att vakna upp ur sin onda dröm, sansa sig och se verklighetens politiska landskap med nymornade ögon.

Text: Christer Nilsson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kerstin Stigsson
Kerstin Stigsson
Gäst
8 juli 2019 kl 08:32

Socialismen (och även kommunismen) kommer från Marx och Lenin och många andra. Både Marx och Lenin var internationalister (inte att jämföra med globalister som är kapitalism, internationalism är att arbetare från alla länder skall förena sig).
Jag undrar vad det är för brunt med Lenins artikel från 1913? Är det vänsterns ‘bruna rötter’? Gå till källan innan ni skriver något.
https://marxistarkiv.se/klassiker/lenin/1913/kapitalismen_och_arbetarnas_invandring.pdf

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
6 juli 2019 kl 13:09

Sossarnas bruna rötter? Se själva. Videon sprids över världen.

One people, One Party – The history about the Swedish Social Democratic Party

https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Fiskargubben
6 juli 2019 kl 13:32

En synnerligen nyttig film att se för det svenska folket, om än inte helt ny.

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
7 juli 2019 kl 15:15

Nej, inte helt ny, men nu sprids den till världens universitet på engelska. Många svenska journalister har säkert sett den, men de minglar ju med politiker och kändisar. Jag är med i nätverket! Jag är en viktig person och försvarar eliten! Senast häromdagen tonades dokumentären ned i SVD. Vi lider under ett förfärligt välde. Experimenten på Vipeholm kunde ha gjorts av Mengele. Vem åtalades?

President Mitterrand arbetade för Vichyregimen och det tonades ned av journalisterna. Tyske Hallstein arbetade på EU redan 1938 under fascismen.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Fiskargubben
7 juli 2019 kl 16:13

Underbart att den sprids!

Jag tror att många svenskar inte vågar se hela filmen, särskilt inte sossarna såklart. Många som kanske börjar se den stänger nog av efter 10 min… men filmen är synnerligen viktig.

Myndigheten Forum för levande historia var påpassligt framme med kampanjen “om detta må ni berätta” för bl.a. att ha till undervisning i skolorna. Men sossarnas egen mörka nazistiska historia nämner man inte med en bokstav. Nu kan de gott stå där vid skampålen.

Ursäkra om jag inte riktigt förstod, men vilket nätverk är du med i?

Fiskargubben
Fiskargubben
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
8 juli 2019 kl 08:45

Ursäkta att jag uttryckte mig klantigt. Jag är minsann inte med i något nätverk. Jag talar om politiker, journalister och kändisar som kliar varandra på ryggen. Det där nätverkandet stryper informationen. Just nätverk av olika slag är vad som har drabbat oss. En överbyggnad vi knappt ser, men anar.

CHRISTER NILSSON
20 september 2018 kl 21:10

Svar till Leif Bengtsson:
Om du har 65 års livserfarenhet så har jag 77.
Om du kallar dig nynazist i dag så kan du betraktas
som ideologiskt lobotomerad och förtjänar bara det
djupast förakt. Exakt detsamma kan sägas om du kallar
dig kommunist. Tyvärr är det nästan rumsrent i Sverige
i dag – något som jag försökt få en del fårskallar att begripa.
Särskilt då den liberala politiska chefredaktören Heidi Avellan
i Sydsvenskan/HD som ingenting förstått och ingenting lärt.
Punkt för min räkning.

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
19 september 2018 kl 00:45

Christer Nilsson hur tänkte du nu?
“En person som kallar sig nazist är i dag ideologiskt lobotomerad, politiskt pervers och, med all rätt, djupt föraktad. ”

Alla tillåts uttala sig om Nazism och antisemitism så länge det gäller i kränkande ordalag även utan annan information än från skolböcker, TV eller annan PK-infiltrerad politiker eller mediaansikte.

Det finns massor av litteratur och även offentliga källor. Främst i Tyskland och England som ger en annan bild av händelseförloppet under WW2.

Var och en av oss är skyldiga att ta reda på sanningen eller så nära vi kan innan vi börjar attackera ideologier och tankemönster. Annars bara acceptera att det finns andra uppfattningar som kan vara lika giltiga som dina egna.
Det finns många sätt att intellektuellt vakna på. Tyvärr sällan utan baksmälla.

Sanningen står för sig själv medan lögnen behöver media, politiker, lagar och myndigheter för att överleva.

Med 65 års livserfarenhet kan jag bara säkert säga att jag inte är säker på något som jag inte erfarit själv, men lärt mej, att bättre lita på dom som under sociala/politiska umbäranden publicerat sin berättelse.
Ingen som blivit publicerad i Bonnier media, Kultureliten eller Public service har någonsin erfarit annat än lovord då dom berättat om Nazismen och WW2.

Börja med att fundera över hur det var möjligt att “Anne Franks Dagbok” var skriven med kulspetspenna. En fungerande kulpenna något sånär pålitlig kom 1950.

Även om du inte är beredd att tankbrotta så sluta skrika glåpord utan kom med argument och faktaunderbyggda funderingar. Annars höjer du dej inte ett uns över de gapiga löpgnhalsar till politiker/media som varje dag i allt vesäntligt dikterar ditt liv.

LeifB

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
18 september 2018 kl 22:19

Får massor av kopior av kommentarer som sänts till Avellan, och att läsa hennes svar är i 99 fall av hundra floskler eller undanflykter. Och de så kallade kultursidorna är rent hån mot läsarna.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
18 september 2018 kl 22:05

Vari består skillnaden mellan svenska socialister och socialister i Tyskland mellan 1935 – 45?

Margareta LundströmD
Margareta Lundström
18 september 2018 kl 20:58

Man blir så urbota trött på den typen av propaganda-journalistik som Christer Nilsson beskriver. Journalistik som så uppenbart driver en egen agenda och som underskattar läsarnas förstånd,och som sedan bli förvånad
när läsarna sviker.
Men man kan skriva med respekt för och tro på läsarnas tankeförmåga. Man kan skriva en analyserande, sakligt och nyanserad text om SD utan att ta ställning , utan insinuationer eller slängar åt nazism eller rasism.
Läs Håkan Boströms ledare på en helsida från den 17 sep. i Göteborgs Posten ”Dags för SD att gå vidare”.
Ljuset kommer från väster!
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-dags-f%C3%B6r-sd-att-g%C3%A5-vidare-1.8239875

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Margareta Lundström
19 september 2018 kl 06:58

Förstår inte alls vad du menar. Christers artikel är väldigt bra och upplysande. En sann folkbildare.

per
per
Gäst
Reply to  Öystein Rönne
19 september 2018 kl 13:57

Öystein Rönne 2018-09-19 at 06:58

Margareta Lundström “blir så urbota trött på den typen av propaganda-journalistik som Christer Nilsson beskriver”, inte på vad han personligen skriver. Det vill säga, hon håller med honom om att DN:s texter är sopiga.

Däremot tror hon, med tanke på länkningen till Broströms artikel i GP, inte på SD.

ingemar ljungqvist
Gäst
17 september 2018 kl 20:01

Visst hade SAP ett mycket fegt förhållningssätt till Nazismen under dess glansdagar. Men vad värre är att alla EU-kramare i den nya Riksdagen ; 5 av åtta partier i NUTID sitter fast i en skapelse som togs fram av Walter Hallstein. Dags att läsa om detta igen här på Newsvoice:
newsvoice.se/2017/12/ingemar-ljungqvist-eu-walter-hallstein/

Jan Norberg
Reply to  ingemar ljungqvist
17 september 2018 kl 22:34

SAP hade inte bara ett fegt förhållningssätt mot nazismen i Tyskland under själva kriget, det var SAP:s rasbiologiska institut som var nazismens förebild när de valde metod att utrota judar och andra som de bedömde som untermenschen.

Läser man på ordentligt så var de svenska socialdemokraterna mycket smickrade över nazisternas stora intresse för Alva och Gunnar Myrdals rasbiologiska idéer, det finns många tidsdokument som styrker detta. Men det är något som MSM inte rapporterar om.

Jag är inte riktigt med på noterna om hur detta hänger ihop med dagens situation i EU, men förvisso är EU en skapelse som ursprungligen syftade till ett handels och utvecklingssamarbete i fredstid för att undvika ett nytt europeiskt storkrig.

EU har de senaste 30-40 åren utvecklats i en helt annan riktning än de ursprungliga statuterna, vi ser ju idag i vilken riktning EU går och detta måste medlemsstater som Ungern, Polen, Österrike, Italien, Tjeckien, mfl sätta stopp för genom att hålla fast vid sin linje i migrationsfrågan.

Om EU faller samman så är det i alla fall inget som jag direkt skulle ogilla.

Jan Norberg
17 september 2018 kl 16:46

Man måste ge 7-klövern och då främst det socialdemokratiska partiet en eloge för att kunna sudda ut sin nazistvurm som de aktivt torgförde ända fram till det stod klart att Hitler inte skulle vinna kriget.

Idag har det förflutit så lång tid att dagens vuxna är alltför få för att riktigt förstå att det eg är i sossarnas historia som de värsta övergreppen skett. Dagens yngre tror helt enkelt inte på historieskrivningen som utmålar socialismen som den riktigt stora förbrytelsen mot mänsklighetens alla humana värden.

Det är den effektiva svenska socialistiska hjärntvätten som måste tvättas bort med alla till buds stående medel.

MSM gör allt för att hjälpa vänstern att gömma undan sin bruna och våldsamma historia. Men för Vad ställer de upp?? Revolutionsromantik a la 68-vänsterns koncept borde ju inte längre vara så svåra att pressa tillbaka.