Valresultatet 2018: Stefan Löfven vill sitta kvar – M minskade mest – SD ökade mest

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 10 september 2018
- NewsVoice redaktion
Valresultat 2018 när 5712 av 6004 valdistrikt räknats. Skärmdump från TV4.
Valresultatet 2018 när 5712 av 6004 valdistrikt räknats. Skärmdump från TV4.
Valresultat 2018 när 5712 av 6004 valdistrikt räknats. Kristersson, Sveriges nya statsminister? Skärmdump från TV4.

NewsVoice klipper från medierna om valresultatet 2018. S tappar makt, men Löfven vill sitta kvar ändå. SD ökade mest av alla partier med 4,7%. MP överlevde 4%-spärren. M minskade mest och begär att Löfven avgår. Ingen tydlig vinnare. Blocken lika stora. Alla röster färdigräknade först på onsdag.

Kristersson (M) kräver att Stefan Löfven avgår och påpekar att det är talmannen som föreslår statsminister, inte Löfven. Historiskt har alltid talmannens första förslag om lämplig statsminster antagits.

Några medier om valresultatet 2018

Åsa Lindeborg (Aftonbladet): “Vilken regering vi än får, kommer det gå åt helvete.”

Göteborgsposten: “Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin men jublar ändå. Valspurten gick mycket bättre än väntat och S är största parti 28,3 av rösterna. Statsminister Stefan Löfven sitter kvar.”

Omni: “SD går starkt i Skåne – störst i 19 av 33 kommuner. Sverigedemokraterna ser ut att ha gjort ett starkt val i Skåne och har fått flest riksdagsröster i 19 av Skånes 33 kommuner. I Sjöbo fick SD drygt 39 procent av rösterna i riksdagsvalet.”

Expressen: “Valrysaren går mot ett färdigt resultat – med 6 002 av 6 004 distrikt räknade leder de rödgröna med ett mandat mot alliansen, 144-143. Alliansen har tagit ett mandat från SD.  SD är bara tredje största parti med 17,6 procent. Miljöpartiet ligger en liten bit över spärren med 4,3 procent.”

Aftonbladet: “Både Alliansen och de rödgröna utnämner sig till valets vinnare. Men i natt fanns det ingen som helst öppning i regeringsfrågan. – Vi kommer ha samtal i veckor, kanske månader, säger Annie Lööf.”

Expressen: “Politiskt dödläge och framgångar för yttersta högern. Så rapporterar internationella medier om det svenska resultatet – och många visar bilder på Jimmie Åkesson. Samtidigt välkomnar populistiska partier i Europa SD:s framgång.”

Sammanställning: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice