Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Svenska valskandalen 2018 – Misstänkt valfusk anmält efter avslöjandet i Botkyrka

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 september 2018
- NewsVoice redaktion
Miljopartisten Ali Khalil - Valaffisch: MP
Miljopartisten Ali Khalil - Valaffisch: MP
Miljopartisten Ali Khalil – Valaffisch: MP

VALSKANDALEN 2018. En talespersonen för Alby moské säger att man inte uppmanat sin församling till att rösta på något särskilt parti, men en dold inspelning visar att en imam uppmanar sin församling att rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, avslöjar Uppdrag Granskning.

Miljöpartiet meddelade därefter att Khalil avsagt sig alla sina uppdrag för partiet, enligt SVT. I onsdags avslöjade Uppdrag Granskning vad som exakt hade framförts under den aktuella fredagsbönen. Då framkom genom en dold inspelning att församlingen uppmanades att rösta på S eller MP. Imamen får därför inte jobba kvar i moskén, uppger en företrädare för moskén.

Inspelningen avslöjar att imamen sagt följande till sin församling:

“Vi väljer rätt valsedel. Inte Sverigedemokraterna, det är ett rasistiskt parti. Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Tänk på det och gör inte samma misstag som förra gången.”

Riksenheten mot korruption har nu beslutat att studera Uppdrag Gransknings avslöjande. Chefsåklagare Alf Johansson säger till SVT:

“Jag ska ta ställning till om det är ett brott som kan misstänkas eller inte”.

Statsvetaren Bo Rothstein menar att det kan bli svårt att bevisa att något olagligt har skett.

SVT skriver att Miljöpartiet i Botkyrka verkar ha tappat nästan hälften av sitt väljarstöd i Botkyrka eftersom skandalen avslöjade strax innan valdagen.

“I valet 2014 fick Miljöpartiet i Botkyrka 10,2 procent av rösterna. Det preliminära beskedet efter gårdagens val är att den siffran sjunkit till 4,9 procent. Det innebär att de tappar från sju till fyra mandat i kommunfullmäktige.”

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq