Svenska valskandalen 2018 – Misstänkt valfusk anmält efter avslöjandet i Botkyrka

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 september 2018
- NewsVoice redaktion
Miljopartisten Ali Khalil - Valaffisch: MP
Miljopartisten Ali Khalil - Valaffisch: MP
Miljopartisten Ali Khalil – Valaffisch: MP

VALSKANDALEN 2018. En talespersonen för Alby moské säger att man inte uppmanat sin församling till att rösta på något särskilt parti, men en dold inspelning visar att en imam uppmanar sin församling att rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, avslöjar Uppdrag Granskning.

Miljöpartiet meddelade därefter att Khalil avsagt sig alla sina uppdrag för partiet, enligt SVT. I onsdags avslöjade Uppdrag Granskning vad som exakt hade framförts under den aktuella fredagsbönen. Då framkom genom en dold inspelning att församlingen uppmanades att rösta på S eller MP. Imamen får därför inte jobba kvar i moskén, uppger en företrädare för moskén.

Inspelningen avslöjar att imamen sagt följande till sin församling:

“Vi väljer rätt valsedel. Inte Sverigedemokraterna, det är ett rasistiskt parti. Man ska rösta på Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Tänk på det och gör inte samma misstag som förra gången.”

Riksenheten mot korruption har nu beslutat att studera Uppdrag Gransknings avslöjande. Chefsåklagare Alf Johansson säger till SVT:

“Jag ska ta ställning till om det är ett brott som kan misstänkas eller inte”.

Statsvetaren Bo Rothstein menar att det kan bli svårt att bevisa att något olagligt har skett.

SVT skriver att Miljöpartiet i Botkyrka verkar ha tappat nästan hälften av sitt väljarstöd i Botkyrka eftersom skandalen avslöjade strax innan valdagen.

“I valet 2014 fick Miljöpartiet i Botkyrka 10,2 procent av rösterna. Det preliminära beskedet efter gårdagens val är att den siffran sjunkit till 4,9 procent. Det innebär att de tappar från sju till fyra mandat i kommunfullmäktige.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Valfusk ? med hjälp av partiernas valförättare. Frågan är om fler än jag råkade ut för följande händelse?
  Röstsedlarna i vallokalen har alltid varit strkt sorterade i tre avdelningar, riks, landst o kom .Så inte i Älmhults vallokal Centrum 2018, dä’r jag röstade.. Tre avdelningar fanns, men santliga förekommande partiers valsedlar, var insorterade i alla tre avdelningsrna. En helvetisk röra. Gammal och med dålig syn, blev jag förbannad över att ha svårt hantera situationen. En dam erbjöd sin hjälp, men jag avböjde med motiveringen att hustrun får bistå. Franförde mitt klagomål till en av valförättarna, som lovade att ta upp det inför nästa val.
  Anser själv, att en fördröjning under sökandet, med massor av folk runt sig, kan få en som avser rösta på ett av media nedsvärtat parti, hastigt löser det med att komma därifrån med vad tusan som helst. Risken att avslöjas kan medföra förlust av både jobb och mindre modiga vänner.
  Utrymmet för valfusk, efter inlämnandet kan inte vara särskilt stort. Men med tanke på de osynliga krafterna som vill påverka valet, med mentala och monetära resurser, riktade mot mer globalisering, och människans framtida konkurens om arbetstillfällen, kan de ha hittat på något nytt. Vilket skulle vara, att Svenson taanklöst gör själva jobbet i vallokalen. Kanske kan detta forum få svar om fler än jag observerat den arrangerade röran på valsedelsdsiken.

 • Men vi ser inte det som konstigt om en LO-bas uppmanar sina medlemmar att rösta socialdemokratiskt? Vi röster ju på lag, inte sant? Men det eventuella mutbrottet är att köpslå direkt med att så och så många röster ger en tomt med tillstånd att bygga en moské på.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *