Mikael Willgerts och Peter Stilbs dråpliga samtal om den intellektuella kollapsen runt “klimatförnekelse”

publicerad 3 november 2018
- av Torbjörn Sassersson red.

KLIMATDEBATT. Mikael Willgert från SwebbTV och Peter Stilbs professor i fysikalisk kemi vid KTH samtalar om den intellektuella kollaps som pågår i debatten runt begreppet "klimatförnekelse".

Videon innehåller flera dråpliga knappast politiskt korrekta kommentarer som kan gå till svensk debatthistoria, tex uttalanden om arketypen häxa.

Särskilt beklämmande är det att de som säger sig förespråka naturvetenskap inte riktigt förstått hur vetenskap fungerar och att Sveriges Radio på ett nedsättande sätt försöker psykologisera debatten om klimatet.

Bakgrunden till detta inslag på SwebbTV var att Peter Stilbs blev kontaktad av Sveriges Radio för att medverka i Vetandets Värld i ett inslag som sändes den 5 september, under förespeglingen att programmet skulle fokusera på de överdrivna klimatlarmen. Stilbs medverkan skulle handla om varför han inte trodde på larmen, men instället blev han uthängd som en individ som enligt SR kan kategoriseras som bla "klimatförnekare", men det var värre än så.

Vetandets Värld hade tillfrågat en forskare på Chalmers som uppgav att dessa "klimatförnekare" är män över 55 år, som ofta har en hög naturvetenskaplig utbildning och som har ledande befattningar inom akademi eller näringsliv. Denna grupp ska även bestå av individer som är konservativa och "främlingsfientliga".

"En doktor i psykologi framträder också i programmet och förklarar att de dessutom anser sig stå över djuren och de har speciella attityder till vegetarisk mat bland annat." - Mikael Willgert

Det kanske märkligaste av allt är att Vetandets Värld låter meteorologen Pär Holmgren (naturskadespecialist på Länsförsäkringar), som arbetar för ett försäkringsbolag, får uttala sig oemotsagt i vetenskapliga frågor där han saknar kompetens, enligt Peter Stilbs.

Mikael Willgert ringer upp Ulrika Björksten som är chef på Vetenskapsradion och hon är mycket besvärad av Willgerts helt rimliga frågor. Björksten försöker avsluta samtalet efter att hon markerat vilket konsensus som gäller gällande klimatet. Här kan man dra en parallell till det nedtagna TED-föredraget "The Science Delusion" med Rupert Sheldrake där han avslöjar att människor kan låsa sig vid vissa uppfattningar (även om de är felaktiga) genom så kallad "intellectual Phase locking" (red anm).

Källa: SwebbTV | Uppd. kl 11:55, 3 nov