Nyval kan vara enda lösningen på regeringskrisen 2018

publicerad 18 november 2018
- av Jan Norberg

DEBATT. Med anledning av den nu i dagarna publicerade opinionsmätningen så skulle enligt den SD få drygt 19%. Går vi tillbaka till situationen före valet i September så fanns det flera mätningar där SD fick långt mer än de drygt 17% som SD fick enligt det officiella valresultatet.

Text: Jan Norberg

Diskussionen kring och efter valet indikerade att det, precis som i USA, förekommit valfusk. Något som i villervallan med regeringsbildningen glömts bort.

Med de felmarginaler och de sätt varpå opinionsinstituten beräknar sina mätningar finns det anledning att tro att SD skulle ha fått betydligt fler röster. Hur många fler röster är svårt att säkert säga, men fler röster hade de sannolikt fått i ett korrekt genomfört val.

Efter att Kristersson fått nobben i statsministeromröstningen häromdagen återstår, som många NewsVoice läsare givit uttryck för, endast en koalition mellan L, C, MP och S. Vem som blir statsminister i en sådan koalition är av akademiskt intresse. Den typen av regering kommer att domineras av socialdemokratisk politik även om Annie Lööf råkar bli statsminister.

Migrationspolitiken kommer att utformas av MP, C och L och sossarna kan då luta sig tillbaka och peka på att detta var en nödvändig eftergift för att över huvud taget kunna bilda en regering där SD inte får något aktivt inflytande. Ett passivt stöd för denna migrationspolitik från V gör att vansinnet inte bara fortsätter, det kommer att snabbt bli ännu värre då dessa migrationsliberaler fritt kan utforma politiken på detta område.

Om vi antar att M och KD nu uppträder som väldigt bestämda mot att samarbeta med SD så beror det på att Alliansen kört sitt interna chickenrace i botten, men vad händer sedan?

När C och L lierar sig med S och MP, med passivt stöd från V, blir frågan om en majoritet av dessa 3 (M, L och C) partiers väljare verkligen hade räknat med att sossarna skulle få fortsatt förtroende att regera med dessa partiers stöd?

Moderaternas tillbakagång i denna senaste opinionsinstituts mätning indikerar att en hel del av M:s väljare hellre skulle se en regering med M, KD och SD och man undrar hur M-väljare egentligen tänkte när de lade sin röst på M?

KD:s väljare verkar ju ännu mer frustrerade över den uppkomna situationen, hur deras väljare tänkte är ännu mer konstigt.


När nu Alliansen är krossad pga internt käbbel så finns det egentligen bara två kvarstående alternativ, den ovan beskrivna med C, L, MP och S (med passivt stöd från V) eller en koalition mellan M, KD och SD.


På grund av det nuvarande valresultatet lutar det åt att vi snart tvingas se hur sossarna kan behålla regeringsmakten, men som man röstar får man ligga.

Den stora frågan är om M och KD inser den realpolitiska situationen och omvärderar sin hållning gentemot SD, hotet om en regering baserad på S, L, C och med passivt stöd från V borde ge vilken normal borgerlig väljare som helst hicka inför de närmaste åren. Var det verkligen det resultatet man såg framför sig när man lade sin röst på något av dessa två partier?


Det enda sättet att få dessa barnsliga och tjuriga politiker att omvärdera läget är att få ett nyval till stånd, det skulle kunna lösa upp dödläget och samtidigt ge oss väljare en möjlighet att få bort MP och L.


Allt pekar ju på att just dessa två partier hamnar under 4 % spärren vid ett nyval. Därmed vore ju saken mer eller mindre klar, dvs med dessa två partier kan vi väljare se till att inte Annie Lööf blev den statsminister som Bilderberggruppen och den Trilaterala kommissionen hade tänkt sig.

Uppmaningen till SD måste bli att utnyttja sin vågmästarroll så att vi får ett nyval till stånd. Det återstår bara tre försök i Riksdagen innan detta med nyval blir verklighet. Låt oss hoppas att ledare för SD läser denna uppmaning.

Text: Jan Norberg

Relaterat