Spara tusenlappar på att hitta bästa kreditkortet

publicerad 14 januari 2019
- Extern skribent
Kreditkort - Bild: Innovative Content

Kreditkort kan vara en god ekonomisk hjälp om man sköter det på rätt sätt. Flera kreditkort erbjuder ett skydd vid köp på nätet och har bra förmåner, men vissa kreditkort är mer fördelaktiga än andra. Genom att välja rätt kort kan du spara mycket pengar på dina inköp. 

Ett kreditkort låter dig låna pengar av dig själv som du sedan betalar tillbaka inom en överenskommen tidsperiod. Är inte hela krediten utnyttjad finns det alltid tillgång till pengar. Det vanligaste är att pengarna inte dras från ett konto, utan istället tar du ett lån direkt från banken genom kortet.

En faktura skickas sedan hem i slutet på månaden och du för över pengar till ett bankgironummer. Det brukar även gå att delbetala med en mindre summa varje månad.

Många tycker att det är enklare att få en ekonomisk översikt när alla köp samlas på en faktura varje månad. Olika förmåner och rabatter kan även leda till att man spenderar mindre pengar jämfört med när man betalar kontant eller med ett vanligt bankkort.

Håll koll på ränta och årsavgifter

När du väljer ett kredikort är det mycket viktigt att se efter vilken ränta det är som gäller. Betalar du av hela skulden varje månad kan du bortse från de olika räntorna eftersom räntan bara gäller när du skjuter upp betalningen. Väljer du istället att betala tillbaka genom delbetalning är räntan det viktigaste att se på vid val av kreditkort.

ArcanumSkolan 2024

Räntan ligger ofta mellan 15–20 procent, men den kan även vara högre än så. Att ta del av en bra jämförelse för kreditkort rekommenderas. Då får du en klar överblick över vilka kort som har lägst respektive högst räntekostnader.

Jämför även andra kostnader som tillkommer, som till exempel årskostnader och startavgifter. Vissa kreditkort har ingen årsavgift alls, medan andra kreditkort är avgiftsfria under en tidsbegränsad period. Även en avgift på några hundralappar kan göra skillnad för privatekonomin och därför är det viktigt att välja ett kreditkort med låga avgifter. 

De bästa kreditkortet har rabatt och återbäring på köp mm

Det finns flera olika varianter av kreditkort som riktar in sig på särskilda nischer. Ett bra kreditkort för vardagsbruk har ett generöst bonussystem. Genom bonusar kan du ta del av olika förmåner som återbäring på köp eller rabatter. Att använda ett sådant kreditkort istället för ett vanligt bankkort kan därför leda till att du spenderar mindre pengar på lång sikt.

Vissa kreditkort ger en procentuell rabatt i olika butiker som samarbetar med långivaren. Rabatterna kan många gånger vara mycket generösa och därmed finns det en hel del pengar att spara om du köper varor eller tjänster genom kortet.

För att spara tusenlappar på dina inköp gäller det att kreditkortet har en förmån som du kommer att få användning för. Eftersom det finns många olika kreditkort är det viktigt att utgå ifrån dina personliga behov när du väljer vilket som är rätt för dig. Det kan även vara smart att ha flera kreditkort med olika förmåner för att kunna ta del av olika fördelar.

Ett kreditkort som har särskilt bra reseförsäkringar, kurser för valutaväxlingar och rabatter hos flygbolag kan till exempel göra resan mycket billigare. För bensinkostnader kan det på samma sätt löna sig att välja ett kreditkort som ger rabatt på drivmedel.

Andra kreditkort ger bonus på allt du handlar och pengar tillbaka på kortet. Att få en procent tillbaka på inköp i matbutiker och bensinstationer är ett vanligt upplägg. Övriga inköp brukar också ha en återbetalning på någon procent. Det finns även kort som ger poäng på allt du köper och poängen kan sedan bytas mot kontanter eller andra varor.

Text: Innovative Content

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq