Venezuelakrisen – Boltons “5000 soldater till Colombia” skapar rykten

publicerad 29 januari 2019
- av NewsVoice
USA:s säkerhetsrådgivare, John Bolton (2019). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

VENEZUELA. Massmedierna har blivit lika uppmärksamma på detaljer som de nya nätmedierna och de kallar det inte konspirationsteori, åtminstone inte när det gäller säkerhetsrådgivaren John Bolton som höll ett noteringsblock med orden “5000 troops to Colombia” under en briefing

Det var under en presskonferens i Vita Huset under måndagen när USA annonserade att de ska utöva sanktioner mot Venezuelas statligt ägda oljebolag Petróleos de Venezuela som Boltons anteckning om “5000 soldater till Colombia” blev synlig inför pressen. USA:s tryck mot Venezuela och president Maduro ökar för varje dag. Detta kan vara ett exempel på psykologisk krigföring eller ett mänskligt misstag, men oavsett vilket står orden där.

Uppmärksamma journalister upptäckte vad det stod på blocket efter att fotografier från olika vinklar zoomats in varpå bla Washington Post, CNN, USA Today, Bloomberg och andra större amerikanska medier under natten till tisdagen svensk tid valde att rapportera om “misstaget”. Dessa medier har sedan konspirationshypoteser om att Washington annonserar att USA kan sätta in militär för att avsätta Maduro i Venezuela, ett av världens mest oljerika länder. Trump har tidigare offentligt sagt att när det gäller USA:s konflikt med Venezuela ligger “all options on the table”.

Under en presskonferens igår säger Colombias utrikesminister Carlos Holmes att han inte vet varför Bolton gjort denna anteckning, skriver Sputnik News.

Steve Pieczenik som är expert på psykologisk krigföring (och tidigare regeringsrådgivare i USA) menar att attacken mot Syrien den 7 april 2018 mot Syrien förmodligen var en signal till Nordkorea att anpassa sig till Västs krav på nedrustning. Det är så här en stat kan kommunicera sina varningar och avsikter till en annan stat, menar han.

Text: NewsVoice

Källor