Venezuelakrisen – Boltons “5000 soldater till Colombia” skapar rykten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 januari 2019
- NewsVoice redaktion
USA:s säkerhetsrådgivare, John Bolton (2019). Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

VENEZUELA. Massmedierna har blivit lika uppmärksamma på detaljer som de nya nätmedierna och de kallar det inte konspirationsteori, åtminstone inte när det gäller säkerhetsrådgivaren John Bolton som höll ett noteringsblock med orden “5000 troops to Colombia” under en briefing

Det var under en presskonferens i Vita Huset under måndagen när USA annonserade att de ska utöva sanktioner mot Venezuelas statligt ägda oljebolag Petróleos de Venezuela som Boltons anteckning om “5000 soldater till Colombia” blev synlig inför pressen. USA:s tryck mot Venezuela och president Maduro ökar för varje dag. Detta kan vara ett exempel på psykologisk krigföring eller ett mänskligt misstag, men oavsett vilket står orden där.

Uppmärksamma journalister upptäckte vad det stod på blocket efter att fotografier från olika vinklar zoomats in varpå bla Washington Post, CNN, USA Today, Bloomberg och andra större amerikanska medier under natten till tisdagen svensk tid valde att rapportera om “misstaget”. Dessa medier har sedan konspirationshypoteser om att Washington annonserar att USA kan sätta in militär för att avsätta Maduro i Venezuela, ett av världens mest oljerika länder. Trump har tidigare offentligt sagt att när det gäller USA:s konflikt med Venezuela ligger “all options on the table”.

Under en presskonferens igår säger Colombias utrikesminister Carlos Holmes att han inte vet varför Bolton gjort denna anteckning, skriver Sputnik News.

Steve Pieczenik som är expert på psykologisk krigföring (och tidigare regeringsrådgivare i USA) menar att attacken mot Syrien den 7 april 2018 mot Syrien förmodligen var en signal till Nordkorea att anpassa sig till Västs krav på nedrustning. Det är så här en stat kan kommunicera sina varningar och avsikter till en annan stat, menar han.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Trump lär kunna Tzu Tsu tekniker, som rena krigsstrategier. Krigskonst är bl.a. avleda uppmärksamhet.
  Nu har Trump sagt en hel del och gjort det motsatta.
  State of the Union” – klockan 21 lokal tid. Gäller idag 5/2 -19. Låt oss avhöra vad som sägs där.
  Timing is everything!

  • generalen SunTzu skall det vara.
   Sedan var talet en retorisk pärla. Dems blev puffade in i ett hörn; för eller emot Amerika.
   Hela uppspelet en palett av symbolism.

 • @Och så kunde du lägga till minst 30 miljoner dödade (1979-2019) med ickekonventionella vapen . Åren 1977-78 tog man i Fort Detrick fram ett virus, som 1986 gavs beteckning HIV.
  Pia Hellertz har förtjänstfullt recenserat den bok Aids.Tabu jag gav ut 1992.
  http://www.piahellertz.com/AIDS.pdf
  Åren 1990 – 1996 kunde man nå ut med den informationen i allehanda MSM, bland annat i både TVs Aktuellt och TV4. Nu är det smått en omöjlighet att ens ha en vetenskaplig debatt i Main-stream – media .
  Ingemar Ljungqvist , som med boken som grund blev Doctor of Science.

 • Det här med att han “råkade visa” vad han skrivit i blocket är ju så löjligt medvetet att han lika väl kunde skrivit skiten i pannan. Det sorgliga med denna politiska cirkus är att clownerna tar död på riktiga människor.

  • Den amerikanska aspirerande världsomfattande militärdiktaturen lär redan ha överglänst förintelsen i sina ambitioner, metoden är annorlunda, bomber, drönare och lönnmördare. Enligt wiki har dock 1,082,438 amerikaner dött sedan Korea kriget och det uppskattats att omkring 12 miljoner har dött i länder som invaderats av USA. Frågar man dom, vilket journalister har gjort, vad deras poängräkning, antalet liv, är svarar dom att ”vi räknar inte döda fiender”. Venezuela är väl bara senaste akten i dödandet. Iran (1980, 1987-1988), Libyen (1981, 1986, 1989, 2011), Libanon (1983), Kuwait (1991), Irak (1991-2011, 2014-), Somalia (1992-1993, 2007-), Bosnien (1995), Saudi Arabia (1991, 1996), Afghanistan (1998, 2001-), Sudan (1998), Kosovo (1999), Yemen (2000, 2002-), Pakistan (2004-) Syrien, och glöm inte Korea, Vietnam, ockupationen av Guam, Kwajalein och hela Stilla Havet, och fortgående militär kontroll av länder och platser som Taiwan, Sydkorea, Filippinerna och Japan. Glöm inte Ukraina och Krim, vilket dom missade. Nu vill dom ha Venezuela, Sydkinesiska Havet och helt hela Afrika.
   https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_casualties_of_war

   • Javisst, Karl W, amerikanarna har genom historien haft en lång imperialistisk väg att gå. Men jag har aldrig hört talas om att USA aspirerar en världsomfattande militärdiktatur. En källa, tack!

    Kina stöttade Khmer Rouge 1975 med miljoner döda. Kina invaderade Vietnam 1979 – en ren straffexpedition för att Vietnam inte ville krypa för Kina. Under hela 2000-talet har kineserna på ett imperialistiskt vis skaffat sig makt över Sudan (det har varit oroligheter där med ett flertal döda), Ghana, Malaysia och Sri Lanka där det utbröt våldsamheter när Sir Lanka tvingades hyra ut en liten del av sitt land på 99 år. Och många andra ställen. Många av dessa länder hamnade i Kinas skuldfälla, och detta gör att Kina har skapat stora inflytande över länderna.
    En kapitalistisk merkantilistisk imperialistisk supermakt – d v s Kina – går att känna igen på dess agerande, Karl W!

   • Och Karl W,

    Kina tycks aspirera en världsomfattande övervakning av människor.
    https://www.youtube.com/watch?v=uReVvICTrCM

    WP nämner att Kina är kommunistiskt men det stämmer inte. Kina är kapitalistiskt och imperialistiskt.
    Men denna övervakning är kanske inte så speciell för Kina. Jag tror att en liknande teknisk utveckling pågår över hela världen. Nu räcket det inte med kameror i varenda gathörn för att övervaka medborgarna.

 • Förklaringen är nog ganska enkel. Bolton är intelligent, men en krigshök, och USA’s militär har nog övertygat Trump om vansinnet att invadera Venezuela. Bolton ”playing games” och är vad USA kallar ”a real A**-hole”. Han gjorde det här helt medvetet och helt medveten om att det skulle skapa lite förvirring.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *