Riksåklagaren vill narkotikaklassa CBD-olja

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Cannabis - Foto: Crestock.com

Den 25 januari beslutade den svenska Riksåklagaren att den friande domen om CBD-olja ska överklagas. Tidigare hade Hovrätten beslutat att CBD-oljan producerad av lagligt odlad industrihampa, med mycket låg halt av den psykoaktiva THC-nivån, inte kan betraktas som narkotika.

Nu anser Riksåklagaren att det är en “beredning” och därför i alla fall ska narkotikaklassas trots att THC-halten är för låg för att någon ska bli påverkad, skriver återförsäljarsajten Apoteum.

“Man får anta att nästa produkt som narkotikaklassas är beredning av frukostbullar eftersom opiatnivån i kroppen efter intag av vallmofrön är klart påvisbar.” – Apoteum

Återförsäljarna av CBD-produkter är svårt ansatta av svenska myndigheter, anser många bedömare. Andra menar på sikt att det stålbad som producenter av industrihampa och återförsöljare nu går igenom stärker den alternativmedicinska utvecklingen i landet. Klarar dessa av de nya kraven går de stärkta ut matchen, men om CBD-oljan klassas som narkotika blir det tvärtstopp.

Apoteum skriver att CBD:oljan är “en fantastisk framgångssaga och visat sig oumbärliga för miljontals människor runt om i världen”. Förespråkare för CBD-olja menar att dessa människor sluppit biverkningar från riskabla och ofta verkningslösa mediciner från läkemedelsindustrin, samtidigt försöker den konventionella storindustrin inom läkemedel (Big Pharma) själva kom in – och kanske ta över – CBD-oljenischen.

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: CBD-olja
Stöd NewsVoice 2024
 • Storindustrin planerar att ta över genom framställande på kemisk väg. Huruvida läkemedelsindustrin kommer att bli den slutliga vinnaren i alla länder återstår att se. De som vill och behöver kan köpa denna olja i andra länder, på sin semester eller be någon annan att köpa den för dem.
  Vore det inte bättre att de lade sitt krut på att stoppa den stora mängd av knark med på tok för höga nivåer istället för att ge sig på lågdoserade. Har de kanske ändrat sig….. homeopatiska doser fungerar ju inte…. var det inte så de sa? Att slå på hampaodlare resulterar i lägre skatteintäkter och kan påverka andra industrier för att nämna en, byggindustrin. Man kan väl lugnt säga att vården i Sverige i princip har kollapsat och att förvägra människor alternativ där påvisade skador inte kan bevisas är minst sagt……..

 • Är det inte fantastiskt att Sverige betraktades som nästan inte korrupt land, skulle vara intressant hur man mäter detta. Om man skulle mäta hur myndigheter går industrins vägar skulle bilden blir en annan tror jag. Har någon i detta forum insikt i detta och kan visa siffror?

 • Riksrevisionen påvisar svängdörren mellan myndigheter och industrin i “Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande? (RiR 2016:9)”
  Regeringen svara bara att ” de delar inte RiRs synpunkter”.
  Ingen tar ansvar att myndigheter sköter sig, korruption.
  Rapporten kan hämtas: https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2016/sakra-och-effektiva-lakemedel—hur-hanterar-staten-lakemedelsindustrins-inflytande.html

  Sverige, är ett synarkistiskt system.
  http://larouche.se/artikel/sverige-en-synarkistisk-modell

 • Hälsovård handlar mer om intresse för människors ohälsa.
  Många doktorer och sjuksköterskor menar dock väl, men de verktyg som de får till godo att hjälpa folk med kan liknas vid en skogshuggare som får en slö överanvänd nagelfil att hugga träd med.
  Det är tydligt att folk blir bättre av CBD-olja och därför måste det naturligtvis förbjudas.
  Blir folk friska blir inte heller “vissa” redan rika människor ännu rikare.
  Med tiden kommer det nog ett förbud mot Äppelcidervinäger och Gurkmeja också, samt vaccinationstvång.

  Tack för att ni gång på gång så tydligt påvisar den utbredda korruptionen och flödet av obarmhärtighet, NV.

 • Jag tror att den korrupta läkemedelsindustrin ligger bakom och “trycker på” för ett förbud.
  Som sagts tidigare, allt medan narkotikan och illegala vapen flödar i stort sett fritt i vårt samhälle.

 • Denna häxjakt på CBD-oljetillverkare och försäljare, blottar med stor tydlighet myndigheternas feghet och inkompetens. Man silar mygg och sväljer kameler genom att ge sig på användandet av denna för många så medicinskt värdefulla CBD-oljan, samtidigt som den riktiga narkotikan fritt flödar in i landet.

 • Det finns ytterligare en viktig aspekt av svensk cannabis lagstiftning. Genom en stenhård attityd så förvandlas cannabis handeln (den med THC) till ett maktmedel för lokala smågrupper att idka handel och bygga upp maffialiknande organisationer.
  Hur många dödsskjutningar och bilbränder finns det exempelvis i Danmark, Holland , England och Kanada där man har en långt liberalare attityd till just cannabis.
  Att dessutom RÅ bidrar till att man berövar tusentals svenskar ett fullgott alternativ till ett kosttillskott som hyfsat håller den värsta smärtan borta.
  Både från Kanada och Danmark finns det många vittnesmål om medicinska positiva effekter av cannabis. Flera finns upplagda här: http://www.almanova.eu

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *