Riksåklagaren vill narkotikaklassa CBD-olja

publicerad 27 januari 2019
- av NewsVoice
Cannabis - Foto: Crestock.com
Cannabis - Foto: Crestock.com
Cannabis - Foto: Crestock.com

Den 25 januari beslutade den svenska Riksåklagaren att den friande domen om CBD-olja ska överklagas. Tidigare hade Hovrätten beslutat att CBD-oljan producerad av lagligt odlad industrihampa, med mycket låg halt av den psykoaktiva THC-nivån, inte kan betraktas som narkotika.

Nu anser Riksåklagaren att det är en "beredning" och därför i alla fall ska narkotikaklassas trots att THC-halten är för låg för att någon ska bli påverkad, skriver återförsäljarsajten Apoteum.

"Man får anta att nästa produkt som narkotikaklassas är beredning av frukostbullar eftersom opiatnivån i kroppen efter intag av vallmofrön är klart påvisbar." - Apoteum

Återförsäljarna av CBD-produkter är svårt ansatta av svenska myndigheter, anser många bedömare. Andra menar på sikt att det stålbad som producenter av industrihampa och återförsöljare nu går igenom stärker den alternativmedicinska utvecklingen i landet. Klarar dessa av de nya kraven går de stärkta ut matchen, men om CBD-oljan klassas som narkotika blir det tvärtstopp.

Apoteum skriver att CBD:oljan är "en fantastisk framgångssaga och visat sig oumbärliga för miljontals människor runt om i världen". Förespråkare för CBD-olja menar att dessa människor sluppit biverkningar från riskabla och ofta verkningslösa mediciner från läkemedelsindustrin, samtidigt försöker den konventionella storindustrin inom läkemedel (Big Pharma) själva kom in - och kanske ta över - CBD-oljenischen.

Text: NewsVoice

Relaterat