Senegambia Bridge mellan Gambia och Senegal för länderna samman

publicerad 24 januari 2019
- av NewsVoice
Senegambia Bridge - Foto: National Roads Authority
Senegambia Bridge - Foto: National Roads Authority
Gambias och Senegals president inviger Senegambia Bridge - Foto: National Roads Authority

Afrikanska medier skriver att Senegambia Bridge nu är invigd och förhoppningen är att bron ska innebära slutet på handelssvårigheter mellan länderna. Bron symboliserar även en ny era av vänskap mellan Gambia och Senegal som tidigare lidit av relationsproblem. På 1970-talet började en gemensam bro diskuteras.

Bron som tog 7 år att bygga finansierades genom att de två länderna samarbetade med African Development Fund (ADF). Även vägsträckor närmast bron förbättras i de bägge länderna.

Gambia och Senegal. Google Maps
Gambia och Senegal. Google Maps

Gambia ligger helt "inneslutet" i Senegal, men har kontakt med Atlanten. Bron gör det möjligt för företag och privatpersoner i norra Senegal att enklare ta sig till södra Senegal och omvänt.

Fram till nu har person- och handelstransporter varit beroende av dåliga färjeförbindelser. Alternativet för senegaleser var att åka runt hela Gambia på vägar. Lastbilschaufförer kunde tidigare förlora dagar och veckor på att komma över eller runt floden med risk för att varor förstördes av värmen.

år 2005 höjdes priserna dramatiskt för färjetransporterna vilket förargade Senegal. Landet hotade då med att bygga en tunnel under hela Gambia med hjälp av Kina. Det projektet behövdes inte genomföras genom att länderna kom överens om att bygga Senegambia Bridge.

Kina

Kina har stora planer att tillsammans med bla Gambia utveckla infrastruktur, jordbruk, utbildning, turism, handel och kommunikation i Gambia. Kairo News skriver i december 2017 att ländernas statsledarna kommit överens om att bygga nya vägar och broar vid och längs: Basse-Koina, Fatoto-Passamance och Basse-Wuli. Gambias president Adama Barrow har även besökt Kina för att se hur Kina utvecklar landsbygden.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat