Senegambia Bridge mellan Gambia och Senegal för länderna samman

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 januari 2019
- NewsVoice redaktion
Senegambia Bridge - Foto: National Roads Authority
Senegambia Bridge - Foto: National Roads Authority
Gambias och Senegals president inviger Senegambia Bridge – Foto: National Roads Authority

Afrikanska medier skriver att Senegambia Bridge nu är invigd och förhoppningen är att bron ska innebära slutet på handelssvårigheter mellan länderna. Bron symboliserar även en ny era av vänskap mellan Gambia och Senegal som tidigare lidit av relationsproblem. På 1970-talet började en gemensam bro diskuteras.

Bron som tog 7 år att bygga finansierades genom att de två länderna samarbetade med African Development Fund (ADF). Även vägsträckor närmast bron förbättras i de bägge länderna.

Gambia och Senegal. Google Maps
Gambia och Senegal. Google Maps

Gambia ligger helt “inneslutet” i Senegal, men har kontakt med Atlanten. Bron gör det möjligt för företag och privatpersoner i norra Senegal att enklare ta sig till södra Senegal och omvänt.

Fram till nu har person- och handelstransporter varit beroende av dåliga färjeförbindelser. Alternativet för senegaleser var att åka runt hela Gambia på vägar. Lastbilschaufförer kunde tidigare förlora dagar och veckor på att komma över eller runt floden med risk för att varor förstördes av värmen.

år 2005 höjdes priserna dramatiskt för färjetransporterna vilket förargade Senegal. Landet hotade då med att bygga en tunnel under hela Gambia med hjälp av Kina. Det projektet behövdes inte genomföras genom att länderna kom överens om att bygga Senegambia Bridge.

Kina

Kina har stora planer att tillsammans med bla Gambia utveckla infrastruktur, jordbruk, utbildning, turism, handel och kommunikation i Gambia. Kairo News skriver i december 2017 att ländernas statsledarna kommit överens om att bygga nya vägar och broar vid och längs: Basse-Koina, Fatoto-Passamance och Basse-Wuli. Gambias president Adama Barrow har även besökt Kina för att se hur Kina utvecklar landsbygden.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Samtidigt kanske du kan förstå hur sådana här projekt stänger ute USA från att få fotfäste och ta kontroll över länder, och det är därför USA nu så otroligt aggressivt attackerar Venezuela, Kina och Ryssland och tydligt alltmer har tagit MSB, Bonniers, och SVT/SR i sin tjänst för att sprida sitt budskap och indoktrinering som skall leda till att den amerikanska militärdiktaturen i världen alltmer utökas. Att Meng Wanzhou tagits gisslan av USA och Trump personligen uttalade det klassiska kravet av alla gisslantagare, ”betala” så släpper vi gisslan, eller mer i klartext, ge mig vad jag begär i mitt handelskrig så ”ingriper” jag och gissla släpps. USA stämmer nu Huawei i USA på flamsiga åsiktsgrunder, skälen svepande och ospecifika. Våran lag, och ingen annan lag i hela världen.

 • Gå till https://falsknyhet.wordpress.com/2018/11/25/fantasifulla-hat-bloggar-av-statliga-sr/
  Scrolla ner till “referenser” är finns länkar till trovärdiga källor som Time osv. Islamisterna har spridit skickligt gjorda propagandavideor i området precis som i Syrien för att värva till ett nytt IS, och talar om att “floder av blod skall flyta” och ett nytt kalifat skall etableras. Det är det Kina bekämpar med “omskolning” som SVT med flera kallar “religiösa och etniska förföljelser”. Så nu vet ni, att bekämpa terrorsekten är enligt SVT och MSM etnisk och religiös förföljelse. I Sverige bekämpas terror med kaffe och bullar har jag hört.

  • Din länk gav en lite nyanserad bild av SVT:s onyanserade Kina-rapportering. Då var ju ändå Sverige 1950 det första land i västvärlden som upprättade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina. Men när Kina nu då verkar har upptäckt den kommunistiska-återvändsgränden går det tydligen inte hem i Folkhemsrepubliken Sverige. För i det här djävla landet är även avgrunden en “utmaning” varvat med kaffe, bullar och grillad korv.

   • Kina upptäckte den kommunistiska-återvändsgränden redan 1958 då Mao Zedong började med sina ”program” vilka alla blev katastrofer. Det som Mao lyckades med var att bygga känslan av att vara en stat av många nationer och hålla samman, och att börja utbilda befolkningen. När Folkrepubliken utropades 1949 var mer än halva befolkningen analfabeter. Mao drabbades av hjärnblödningar 1972, dementia och alzheimers. Det var inte förrän efter Mao frånfälle 1976 som man började avskaffa kommunismen 1978 under Deng’s ledning. Sedan länge är den helt borta och har ersatts av en federation likt Schweiz där varje kanton, nation eller folk i Kina, har självbestämmande i lokala frågor, medan Peking sköter samordning och utrikespolitiken. Det ställs krav på respekt och tolerans, bland annat religionsfrihet, men det betyder lika mycket frihet från att bli påtvingad andras religion. Religion och statsskick är inte samma sak, men vissa radikala grupper har svårt att acceptera det. ”Omskolning” är inte en ersättare för fängelse, uran precis vad namnet säger – utbildning, systemet är tusentals år gammalt och fungerar. Fängelse fungerar inte för att förändra en person.

    • Det är ju just förmågan till förändring som är så viktig eftersom den leder till utveckling. Kan en stor koloss som Kina förändras så borde ju även ett lilleputtland rent teoretiskt kunna göra detsamma och gärna då till det bättre.

     Tittar man på Sverige så fortsätter idioterna att köra på i samma gamla invanda icke-fungerande åsnevagnsspår. När det inte fungerar så lägger de bara in en högre växel på det dysfunktionella. Att fortsätta göra samma sak om och om igen samtidigt som man förväntar sig ett annorlunda utfall är ju sinnessjukdom per definition.

     • Att förändring och anpassning är nyckeln till framgång håller jag helt med om, men det intressanta med Kina är att det är ingen monolitisk koloss. Kina består av hundratals olika folk med olika språk, historia, kulturer, sedvänjor och rättsuppfattning. Både demokratin Republiken Kina mellan 1912 till 1949 och enmansstyret kommunismen mellan 1949 och 1978 blev fiaskon mycket just därför att man försökte sig på ett toppstyre, en modell skall passa alla, och det går inte. Deng tog över 1978 och började redan 1982 ge regionerna självstyre, men inte självständighet, och det har fortsatt. Vissa områden har sedan länge haft självstyre, som Hani på gränsen till Burma sedan 1300 talet. Idag delegerar man allt mer till lokal nivå, utom vissa saker som militären, akademisk utbildning, kampen mot korruption, eller finanssektorn. Det är vad som sker på lokal nivå som driver förändringarna. Kina liknar mest Schweiz där kantonerna har stort självstyre, men den nationella regeringen har kontroll på vissa saker, till exempel utrikespolitik. Kina är idag en federation, och det är väldigt intressant att se hur man förvandlat sig från ett kejsardöme, till misslyckad demokrati, till misslyckad kommunistisk enmansstyre, till en federation. Det jobbet är inte färdigt och kommer förmodligen aldrig att bli färdigt.

    • Jag såg detta i en länk i din tidigare länk. Det blir lite konstigt när en skallmätande/tvångssteriliserande-regims journalisthundar pekar finger åt andra. Typ kasta sten i glashus och sopa rent framför sin egen dörr osv.

  • Sibel Edmonds och James Corbett har tagit upp Gladio B i Xinjiang, men jag hittade inte originalartikeln.

   “The EyeOpener Report- The Real Roots of Xinjiang Terror”
   https://www.newsbud.com/2014/05/13/the-eyeopener-report-the-real-roots-of-xinjiang-terror/

   Islamiska terrorister är de bästa motståndare man kan köpa för pengar/vapen och det har ju fungerat från Afghanistan till Syrien och allt däremellan som runt omkring. Fungerar ju även rätt smort i västvärlden och inte fan ändrar man på ett fungerande koncept.

   • Några grova fel. Han, är inte en etnisk grupp utan består av många etniska grupper med olika historia, kulturer och språk men med den gemensamma nämnaren att de alla var del av den mycket framgångsrika Han dynastin. Inflyttningen från andra delar av Kina började redan under Han dynastin då området erövrades av en Han kejsare, sedan erövrade tibetanerna området och sedan mongolerna. USA är med därför att dom vill etablera militär närvaro där, en militärbas, och USA vill åt naturrikedomarna. Alltså precis samma strategi som i Kinesiska havet. USA’s avsikt att etablera en globalistisk världsomspännande militärdiktatur.

    • Min poäng var bara USA:s sedvanliga inblandning, inte Han eller några andra etniska grupper. Men jag har förstått att Kina är en jäkla blandning av en massa olika folkslag. Vad jag har förstått så bor du där, eller?

  • Det är sant, och det var sak samma i fallet Irak, och flera fall av militära ingripanden i mellanöstern. En del via proxy. Sverige har hjälpt USA aktivt med stridsflygplan och expertis. Det var ju USA som beväpnade och finansierade ”moderata rebeller” i Syrien, och det blev Islamska Staten. Just nu arbetar USA i Xinjiang med att sponsra ett nytt IS. Det är det Kina motarbetar med ”omskolning”. Det är även den sanna bakgrunden till att USA startade handelskriget mot Kina och tog Meng Wanzhou från Huawei som gisslan. Min egen gissning är även att USA ligger bakom Venezuela problemen. Ryssland har ju investerat där, och USA vill förstöra det. Det är just nu osannolikt att USA kommer att militärt ge sig på Kina och Ryssland. Båda har både teknologi och resurser för att flytta kriget till USA i Nordamerika. Det vore att ta mycket stora risker. Troligtvis blir det så att USA kommer att misslyckas med sina ansträngningar att etablera en världsomfattande militärdiktatur, men det kan bli stökigt.

  • Det gick till såhär. Tänk er att hela Mälardalen var ett annat land, inte Sverige. Det finns inga broar, bara färjor. Ska man från norr till söder eller andra vägen kör man antingen runt det landet, eller väntar på nästa färja, 10 till 20 dagar. Det är dyrt. I det här fallet är det en flod. Gambia och Senegal är ett folk som delades upp av kolonialmakterna. Det är alltså lite av en Nord-Syd återförening som i Korea.

   Bron är omkring en kilometer lång. Bron är avgiftsbelagd och är alltså ett kommersiellt finansierat företag.

   Lite sökande på Baidu och lite frågor på WeChat:
   Bron finansierade av African Development Bank (ADB)
   China finansierade ADB
   Arezki Group Byggde bron http://arezkigroup.com ett lokalt företag.
   57% av de som byggde är lokala Gambianer.
   18% från ECOWAS, Economic Community of West African States
   25% utlänningar från Kina och EU som rådgivare, mentorer och utbildare.
   Tittar man på typen av konstruktion och utrustning är mycket, men inte allt, typiskt kinesiskt, Kina är ett land av floder och man ligger främst i världen när det gäller att bygga broar över floder.

   Detta är typiskt hur Kina arbetar i Afrika, och vederlägger myten att man tar betalt, lånar ut pengar, och skickar in horder av kineser att bygga, sedan försvinner och kvar finns bara slutprodukten och massa skulder. Det är det amerikanska och Europeiska sättet att arbeta.

   Inte bara har Kina, via ADB, finansierat projektet, man har dessutom lämnat kvar kunskapen och erfarenheten hur man bygger broar. ADB får pengarna tillbaka, och kan återbetala Kina. Inga allmosor. Lokalbefolkningen fick jobben att bygga. Det var Senegal och Gambia som byggde bron, inte Kina, och nu är dom sjukt stolta över det. Många vill avförda Afrika som ett urtidsland befolkat av någon slags trummade djungelapor som saknar intelligens (ursäkta, inte illa eller nedsättande menat, men jag försöker med kraft påpeka något). Tvärt om finns det kunskap i Afrika, men den är en bristvara, och mycket intelligenta människor, men vad som saknas är erfarenhet, tillämpningskunskaper, och yrkeserfarenhet. Ingen har tidigare byggt en bro. Nu har dom lärt sig. En av värdens mest intelligenta människor (IQ 190) är Afrikan, och just från området.

   USA, som inte vill att andra länder skall kunna utveckla ett kunskaps oberoende, Kina eller Afrika, är förstås ursinniga, och det ligger bakom och är den dolda orsaken till USA’s handelskrig, sanktioner, militära posteringar, och olika krig.

   https://en.wikipedia.org/wiki/African_Development_Bank
   https://www.youtube.com/watch?v=x3XhDwtI4ZI
   https://www.bbc.com/news/world-africa-46973684
   https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_Community_of_West_African_States

   • Tack för svaret. Intressant. Helt klart är att Kina är en bättre partner för afrikanska länder än företag och stater i Europa och USA. Det är även vad jag hör från mina afrikanska kontakter.

    Tror du det är möjligt att Kina tänker långsiktigt att det är bättre att utveckla Afrika till suveränitet än att tillåta Europa och USA plundra kontinenten i ytterligare 300 år?

    • Kina tänker långsiktigt. USA i fyra till åtta år, företag till nästa årsredovisning, Kina har lyset på in i flera framtida generationer. Kinas agerande utesluter inte USA eller någon annan, men det blir det afrikanska landet som väljer. USA håller på att gå upp i limningen över vad Kina gör. Det gör det ju väldigt svårt för USA att driva sin klassiska Afrika politik.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *