Brittiska soldater fick grön signal att mörda misstänkta civila – Utredning

publicerad 6 februari 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Skakade och chockade civila under Irakkriget. Fotograf okänd

En utredning utförd av Middle East Eye där brittiska soldater intervjuats visar att soldaterna fick order om att skjuta på civila i Irak och Afghanistan om de ansåg att de uppvisade ett misstänkt beteende. Det kunde räcka med att en civilperson bar på en spade eller pratade i en mobiltelefon.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Skakade och chockade civila under Irakkriget. Fotograf okänd - Källa: The Atlantic

Middle East Eye skriver att de normala reglerna för hur soldater ska bete sig mot civila ändrades drastiskt. De uppmanades att beskjuta civila vid minsta misstänkta beteende. Om de såg att en civil person stirrade dem för länge kunde det uppfattas som förberedelse av en terrorattack.


Det kunde räcka med att en person bar på en spade eller telefon för att soldaterna skulle öppna eld med tunga automatvapen och kulsprutor. Offren bestod ofta av unga män och ibland barn.


Morden mörkades

Särskilt känsligt var det när civila stilla sto stilla och tittade eller rörde sig längs vägar med redskap. Man kunde då misstänka att de civila samarbetade med "insurgents" för att spana eller placera ut vägbomber.

En soldat berättar om hur en pojke på 8 år sköts ihjäl av brittiska soldater. Pappan kom efter skjutningen till en brittisk bas med sin döda son i famnen och bad om en förklaring.


En annan soldat avslöjar inför reportrar från Middle East Eye att soldaterna försökt mörka morden på civila genom att i efterhand placera ut ryska vapen vid deras döda kroppar för att ge intrycket av att de tillhörde den talibanska milisen.


Soldater som kunde bli föremål för utredningar blev varskodda att de skulle beskyddas. De uppmanades säga att det befarade för sina liv och att det var orsaken till skjutandet.

"He and his fellow soldiers were promised that they would be protected in the event of any investigation by military police, he says. “Our commanders, they would tell us: ‘We will protect you if any investigation comes. Just say you genuinely thought your life was at risk - those words will protect you.’”"

Ytterligare brittiska soldater berättar om att deras skjutande kunde liknas vid "killing sprees" dvs genomförandet av en medveten mordvåg.

Äktheten i alla vittnesmål som Middle East Eye samlat in kunde inte bekräftas, men de såg tydligt ett återkommande mönster i de intervjuades redogörelser.

Rules of Engagement, UK Warfare
Rules of Engagement (PDF), Brittiska armén

Artikeln "British army permitted shooting of civilians in Iraq and Afghanistan" fortsätter med att diskutera "rules of engagemet", hur soldaterna beordras att hantera misstänkta civila, hur den militära träningen ser ut och konsekvenser.

Wikileaks läcka

Wikileaks läckte 2010 en video inspelad 2007 som visar hur två amerikanska stridsflygplan av modellen Hercules 130 Gunship (inte som påstås Apache-helikoptrar) utrustade med Bushmaster-kulsprutor, attackerar en grupp av journalister i Baghdad i tron att de var terrorister som förberedde en attack. Två Reuters-journalister dödas och flera andra likaså. Två barn skadades allvarligt. Incidenten är ett exempel på samma förebyggande "avskjutarbeteende" som de brittiska soldaterna genomförde i Irak och Afghanistan.

Wikileaks Top 10 collateral murders
Wikileaks Top 10 collateral murders - Wikileaks Grafik

"Assange said he disagreed with a U.S. military assessment that the attack was justified. “I believe that if those killings were lawful under the rules of engagement, then the rules of engagement are wrong, deeply wrong,” he said. The fliers in the video act “like they are playing a computer game and their desire is they want to get high scores” by killing opponents, he said." - Reuters

Videon finns på sajten: Collateralmurder.wikileaks.org

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat