Brittiska soldater fick grön signal att mörda misstänkta civila – Utredning

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 6 februari 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Skakade och chockade civila under Irakkriget. Fotograf okänd

En utredning utförd av Middle East Eye där brittiska soldater intervjuats visar att soldaterna fick order om att skjuta på civila i Irak och Afghanistan om de ansåg att de uppvisade ett misstänkt beteende. Det kunde räcka med att en civilperson bar på en spade eller pratade i en mobiltelefon.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Skakade och chockade civila under Irakkriget. Fotograf okänd – Källa: The Atlantic

Middle East Eye skriver att de normala reglerna för hur soldater ska bete sig mot civila ändrades drastiskt. De uppmanades att beskjuta civila vid minsta misstänkta beteende. Om de såg att en civil person stirrade dem för länge kunde det uppfattas som förberedelse av en terrorattack.


Det kunde räcka med att en person bar på en spade eller telefon för att soldaterna skulle öppna eld med tunga automatvapen och kulsprutor. Offren bestod ofta av unga män och ibland barn.


Morden mörkades

Särskilt känsligt var det när civila stilla sto stilla och tittade eller rörde sig längs vägar med redskap. Man kunde då misstänka att de civila samarbetade med “insurgents” för att spana eller placera ut vägbomber.

En soldat berättar om hur en pojke på 8 år sköts ihjäl av brittiska soldater. Pappan kom efter skjutningen till en brittisk bas med sin döda son i famnen och bad om en förklaring.


En annan soldat avslöjar inför reportrar från Middle East Eye att soldaterna försökt mörka morden på civila genom att i efterhand placera ut ryska vapen vid deras döda kroppar för att ge intrycket av att de tillhörde den talibanska milisen.


Soldater som kunde bli föremål för utredningar blev varskodda att de skulle beskyddas. De uppmanades säga att det befarade för sina liv och att det var orsaken till skjutandet.

“He and his fellow soldiers were promised that they would be protected in the event of any investigation by military police, he says. “Our commanders, they would tell us: ‘We will protect you if any investigation comes. Just say you genuinely thought your life was at risk – those words will protect you.’””

Ytterligare brittiska soldater berättar om att deras skjutande kunde liknas vid “killing sprees” dvs genomförandet av en medveten mordvåg.

Äktheten i alla vittnesmål som Middle East Eye samlat in kunde inte bekräftas, men de såg tydligt ett återkommande mönster i de intervjuades redogörelser.

Rules of Engagement, UK Warfare
Rules of Engagement (PDF), Brittiska armén

Artikeln “British army permitted shooting of civilians in Iraq and Afghanistan” fortsätter med att diskutera “rules of engagemet”, hur soldaterna beordras att hantera misstänkta civila, hur den militära träningen ser ut och konsekvenser.

Wikileaks läcka

Wikileaks läckte 2010 en video inspelad 2007 som visar hur två amerikanska stridsflygplan av modellen Hercules 130 Gunship (inte som påstås Apache-helikoptrar) utrustade med Bushmaster-kulsprutor, attackerar en grupp av journalister i Baghdad i tron att de var terrorister som förberedde en attack. Två Reuters-journalister dödas och flera andra likaså. Två barn skadades allvarligt. Incidenten är ett exempel på samma förebyggande “avskjutarbeteende” som de brittiska soldaterna genomförde i Irak och Afghanistan.

Wikileaks Top 10 collateral murders
Wikileaks Top 10 collateral murders – Wikileaks Grafik

“Assange said he disagreed with a U.S. military assessment that the attack was justified. “I believe that if those killings were lawful under the rules of engagement, then the rules of engagement are wrong, deeply wrong,” he said. The fliers in the video act “like they are playing a computer game and their desire is they want to get high scores” by killing opponents, he said.” – Reuters

Videon finns på sajten: Collateralmurder.wikileaks.org

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Krig är smutsiga på alla plan. Många metoder används för att minska jordens befolkning. Får känslan av att världen är en enda stor spelplan för makteliten. När ett drag leder till fel resultat så prövar man ett annat.

 • Anders Wiman, Sture B, Öystein Rönne vilka tror ni orsakar detta hemska ?

  Jag tror inte det är presidenter, höga militärer eller mördare som inte ser längre än näsan räcker. Det är kallsinniga människor som har stora rikedomar och som tycker de har rätt att vara gudar över människorna.

  Det är de som styr världens regeringar och Marchallplanen var ett sådant verktyg att ta över världen. Doktor Mengeles laboratorium togs väl hand om av dessa människor och har vidareutvecklats, Josef Mengele själv levde vidare i Brasilien.

  De har en väl utvecklad plan att få världen dit de vill. De äger media. Det är därför vi skriver här och inte i kvällstidningarna till exempel. Den nya tekniken gör att världen krympt och de här människorna kan ständigt styra över oss hur vi ska tänka och vilka åsikter man ska ha.

  Människor blir så lätt manipulerade. Ett exempel på det är hur vaccinationsindustrin på ett par decennium fått föräldrar att tro att deras barn kommer att dö i mässlingen om man inte vaccinerar dem.

  De lyssnar inte till argument som att fler barn dör av vaccination än sjukdomen och att det blivit en mässling som bara vaccinerade får.

  När det i media påstås om mässlingsutbrott är det den mässlingen?

  Ett annat exempel är klimatförändringarna. Vad gör ni för att politikerna ska svara på om vad planen sprider ut och till vilken nytta ?

  Har ni tänkt på vilket vapen tvångsvaccinering kan vara ?

  Ska folkvalda politiker delta i Bilderbergsmöten ?

  När jag i Norrtelje tidning försökte skapa en debatt om vaccination styrde redaktionen den och avslutade den men tog ändå in två argument mot mig efter de stängt den.

  PO tycker att de har rätt att göra så. De ville inte heller fotografera och skriva om ett tiotal chemtrailsplan som flög över Roslagen en kall vintermorgon.

  När jag som busschaufför genomgår olika YKB-kurser matas jag med att klimatförändringarna är orsakade av fossila bränslen. Men jag undrar över vad geoengineering orsakar för vädersituationer som man säger beror på klimatförändringar.

  Det spelar ingen roll vilken president i USA som blir vald eftersom de styrs av kapitalistmaffian. Ändå ska våra politiker samarbeta med dessa element.

  Att skriva olika avtal med NATO kommer tvinga oss att delta i olika vidrigheter.

  När redaktionen på Norrtelje tidning inte vill skriva om chemtrails kan jag inte tro annat än att de är köpta och jag undrar hur långt har kapitalistmaffian nått in i vårt samhälle ?

  Jag tror kapitalistmaffian är mycket medveten om att den trådlösa tekniken skadar biologiskt liv. Vad tror ni ?

  Vilka ligger bakom alla krig och katastrofer ?

  Kan vi avslöja och oskadliggöra dem ?

  • Själv är jag rätt övertygad om att det fortfarande är kunga- som adelsätter som styr via bulvaner. Dessa ätter har ju genom årtusenden förtryckt befolkningen, fört krig och även giftmördat varandra. Det är ju lite naivt att tro att de bara hux flux pensionerat sig för att endast klippa band och vinka till undersåtarna. Några av bulvanerna är t.ex. Jesuitkonspirationen eller den Judiska konspirationen om världsherravälde som vårt skendemokratiska bulvanföretag. För kör du via bulvaner så är det ju bulvanen som får ta smällen om det skiter sig. Sen är det lite svårt att veta vad eller om det ens finns någonting att “göra”, speciellt då med tanke på att huvuddelen av befolkningen fortfarande tror att det hjälper att gå och rösta.

 • Jänkarna har ju även i såväl Afghanistan som Irak bedrivit åteljakt på fattiga människor. Där militären lagt ut något vapen på marken och sen har en prickskytt legat och väntat på att någon ska plocka upp vapnet, så att de kan döda denne. Detta tivoliprickskytte är ju verkligen som “shooting fish in a barrel”. För grejen är att du behöver varken vara stridande, “terrorist” eller kriminell för att ha anledning att plocka upp ett vapen, då det räcker med att du är hungrig och fattig. Vilket människor oftast brukar vara i sönderbombade länder. Ett upplockat och sålt vapen är mat till familjen, men resulterar istället då i en familjemedlem mindre att försörja den krympande familjen. Men detta agerande kanske är en humanitär åtgärd då det också blir en mun mindre att mätta.

  Sen är det lite tragikomiskt när det över sjuttio år gamla nazistspöket alltid ska representera människors grymhet. Detta gamla spöke var ju begränsat i både tid och rum medan vår tids nazistarmé-slakt är ett pågående blodbad. De som då “räddade mänskligheten” från nazismen har under de senaste sjuttio åren rest världen runt och urskiljningslöst dödat svarta, bruna, gula och vita människor, fast mest de förstnämnda tre, så här tycks boten vara värre än åkomman i sig.

   • Jag läste boken “On Killing” skriven av Dave Grossman och den tog upp normala människors historiska motvilja mot att döda sina medmänniskor. Under tidigare krig hittades ofta dödade soldater med 5-6 kulor nedkörda i mynningsladdaren och d.v.s. att de hade låtsats skjuta för att sen ladda om fram tills de själva blev dödade. Likaså under andra världskriget var det den ca 10 procentiga sociopat-delen av soldaterna som stod för det mesta dödandet. Sen var det någonstans kring Vietnam-kriget som de via träning och indoktrinering blev mer “trigger happy”. Vilket också tas upp i boken “Kill Anything That Moves” av Nick Turse. Nu för tiden är väl indoktrineringen fulländad och petar man sen i soldaterna lite psykofarmaka får man det blodbad man vill ha.

 • Den första idiotin är ju att placera dödliga vapen i personers händer som inte kan tänka själv.
  Vilka jävla omdömen har dessa människor. Kan det vara så upplyftande att leka bödel för ett tag?
  Och vilken imbecill person gav “the go ahead” att anfalla dessa länder?
  Presidenter faller till föga för “hökarna” som är så ivriga att stiga i graderna och vilka struntar i hur många som får sätta livet till. Vilket ansvar tar de efter dessa Holocousts, som de verkar vara så förtjusta i. Deras ansvar är 0. De bara packar ihop och åker därifrån sin skapade förödelse. Och sedan så undrar de varifrån alla dessa terrorister kommer ifrån
  Amerikaners sätt att lösa problem verkar alltid koka ner till att döda folk. Med vilken gudomlig rätt kan de fortsätta på det här viset, om och om igen. Jo bara för att vi tillåter dem att göra det.
  Det egendomliga är att vissa “civilicerade” länder verkar vilja se sina vapen “in action”. T.o.m. Sverige var visst med för att sprida kaos i Libyen. Och bli betraktade som hjältar???
  De är mördare som inte kan se längre än näsan räcker. Konsekvenstänkande existerar inte.
  USA har skapat så många länders lidande: Korea, Vietnam, Afganistan, Irak, i Tyskland har de varit sedan andra världkriget. I Tyskland gjorde de en bra insats med Marchallplanen, äntligen en kille som kunde använda sina hjärnceller på ett humant sätt och han fick säkert jobba hårt för att denna plan skulle bli till verklighet.
  MEN, hur länge ska vi tillåta dessa vansinnigheter fortsätta??

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *