Min livsresa från svåra smärtor till bättring med medicinsk cannabis

publicerad 11 februari 2019
- TV Hälsa
Helena Bågenhammar fick stor hjälp av medicinsk cannabis. Foto: Cytis. Pixabay.com-licens
Helena Bågenhammar fick stor hjälp av medicinsk cannabis. Foto: Cytis. Pixabay.com-licens
Helena Bågenhammar fick stor hjälp av medicinsk cannabis. Foto: Cytis. Pixabay.com-licens

BERÄTTELSE. “Jag hoppas att artikeln kan vara till hjälp för dig som vill ansöka om att få medicinsk cannabis ordinerad. Ingenting är omöjligt. Det finns alltid en väg.” Det skriver Helena Bågenhammar om sin svåra livsresa från svåra smärtor till bättring med hjälp av medicinsk cannabis.

Fick häst över mig – ofattbara smärtor

Åren 2000-2001 arbetade jag med jordbruk och avel av sporthästar. En dag råkade jag ut för en allvarlig olycka. Hästen stegrade sig och gick runt så att jag fick hela hästen, som väger 500 kg över mig. Det vassa bakvalvet på dressyrsadeln kapade mitt ben rakt av. Mitt vänsterben låg bredvid mig i ridhuset och jag spikades ihop på Kristianstad lasarett.  Sedan dess har jag plågats av ständiga smärtor som bara blivit värre med åren.

Jag lever med flera olika sorters smärtor bl a nociceptiv smärta och nervsmärta. Nociceptiv smärta innebär, när den är som värst att bl a beröring gör väldigt ont. Värme och kyla är jag också oerhört känslig för. Särskilt vinterdagar med frost gör så ont att jag inte fungerar över huvudtaget. Fuktigt väder och rimfrost är det värsta för oss smärtpatienter.

Hemtjänsten

Hemtjänsten hjälpte mig att duscha, bada och med att klä mig. Duschstrilarna kändes som att få en salva av ett hagelgevär och jag skrek när de duschade mig. Jag kunde inte hålla i en penna så att jag kunde skriva pga muskelsvaghet.

Värst ont gjorde det och gör än idag när jag lägger mig ner i sängen och jag får min egen kroppsvikt över mig så jag haltade omkring i huset nattetid och ville inte gå och lägga mig för jag visste att det skulle medföra svåra smärtor att landa i sängen.

Huvudet gick ej att hålla upprätt, det ramlade ner i bröstet och jag var tvungen att gå med nackskydd med stöd under hakan för att orka hålla huvudet på plats. Neuropatisk smärta gör så att det känns som att någon sätter kniven i en och vrider om. Det sticker, svider, bränner, molar och hugger och motoriken fungerar inte så bra när jag har ont.

Jag tappar, spiller och dräller, slår omkull eller välter saker då. Jag vet att personer med wiplash-skador har det ungefär så här också. 20 års haltande och slitsamt arbete på en hästgård med en märgspik av titan fastspikad i från höften. Den går ner genom benmärgen och följer märgpipan från höften ner till knät igenom hela lårbenet. Märgspiken har medfört att höftleden slitits ut och det finns inte mycket brosk där kvar. Att operera mitt ben för en ny höfteld går inte pga att utrymmet är upptaget av märgspik och skruvar.

Varje steg jag tagit de senaste 20 åren gör ont varje gång jag för vänsterbenet bakåt, men jag känner ingen smärta ens när jag går, när jag tagit min cannabis medicin.

Svensk sjukvård kan inte leverera bot eller bättring

Svensk sjukvård gjorde ingenting och det var svårt att få adekvat smärtlindring. Jag såg ju frisk ut och de läkare som inte själva råkat ut för olyckor som medför svår smärtproblematik kan inte föreställa sig hur det är att leva med ständigt ihållande smärtor.

Jag blev förföljd, förlöjligad och trakasserad av ortopeder och smärtläkare i Västra Götaland där jag bodde då. Läkare ordinerade en massa piller förstås. Jag hade säkert ett 10-tal olika piller som tex: Tramadol, Oxykondin, Dolkontin, Oxynorm, epilepsimedicniner, syntetiska morfinpreparat, morfinplåster, muskelavslappnande medel (Stesolid), sömnmedel och mängder av Alvedon.

Alla kemiska preparat gjorde så att min lever tog skada och jag var tidvis helt mosig i huvudet och kunde inte tänka klart.

Första erfarenheten av cannabis

Till slut fick jag utskrivet ett syntetiskt cannabispreparat som heter Sativex som faktiskt hjälpte. Efter en sprayning med cannabis avlägsnade sig smärtan. Det kändes som att smärtan lämnade min kropp och gick liksom upp i ett rökmoln och försvann. Effekten kom omedelbart. De två sista vintrarna innan jag gav upp den svenska sjukvården och reste till Indien låg jag i princip under dessa två vintrar helt apatisk av smärta och behövde hjälp med precis allting i hemmet.

Jag var helt isolerad i min smärta. Jag var jämt på dåligt humör och orkade inte prata med någon. Sativex sprayen kostade ca 4500 kr varje månad och den ingår ej i högkostnadsskyddet, men det var dyrt när man inte kan arbeta så det gick inte att hålla på med i längden. Visst är det märkligt att en planta som växer som ogräs i princip vilken jordmån som, helst ska vara så dyr.

Fick tillbaka hälsan och livsglädjen i Indien

Jag kunde inte tänka mig en vinter till liggandes helt apatisk och tog mig ut till Landvetter och flög till Indien. Jag tänkte som en sista utväg att värme måste ju hjälpa. Jag var i så dålig kondition att jag kollapsade på flyget när det bara var ca 3 timmar kvar innan jag var framme i södra Indien, undernärd och förgiftad av alla så kallade läkemedel.

Flygvärdinnorna efterfrågade en läkare som faktiskt fanns ombord och de bäddade ner mig i 1:a klass och gav mig morfin. Jag fick snällt ligga kvar där tills vi landade och där låg jag och såg på alla människor som passerade mig på väg ut för att stiga av planet.

Planet var förstås full av en färgglada och leende indier och jag glömmer aldrig den färgrikedom, värme och kärlek de visade mig som gick förbi. “Welcome to India”, sa alla, vände sig mot mig log och bugade som de gör i Indien. En flygvärdinna sa till mig: “Du är inte den första som kommer hit i det här tillståndet”. Folk flyr svensk sjukvård.

Läs resten av artikeln i TV Helse


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Har du ett intresse för hälsofrågor – läs gärna Helena Bågenholms intressanta text, och om hennes mångåriga kamp för att finna hjälp för svåra smärtor. Hennes text väcker garanterat många frågor!

  Är du också intresserad av örters läkande krafter, ta dig då en titt på Helenas webbaserade örtapotek (och blogg): https://naturligtvis.me/

  Jag har precis fått hem en beställning, och jag är väldigt nöjd med produkterna!

 • Vilken förfärlig olycka! Vilket otroligt långt och svårt lidande! Vilken otroligt bra fråga, angående att just den planta som hjälper mot sådant här ska vara både dyr och förbjuden! Började gråta vid denna läsning. Något liknande inferno av smärta under många långa år har man inte behövt genomlida. Som man börjar ana så är det många fler i detta land som lider på liknande sätt och helt i onödan. Tack för att du skrev och berättade!

 • Ja, vad ska man säga. Den svenska sjuka vården som har så svårt att förstå att det finns bot på många åkommor, men inte i den svenska som troget följer det auktirativa tänket. Läkare verkar ha svårt för att se “utanför boxen”. Lars Bern har väldigt träffande kommentarer i sin bok “Den metabola pandemin”.
  Den svenska skolmedicinen har ett väldigt trångbott tänk. Även om de anser sig vara världsbäst så får folk åka till något annat land för att få hjälp.
  Och psykiatrin ligger ju sekler efter. de lever fortfarande i medeltiden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *