5,5 miljoner – Så många använder glasögon i Sverige

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 8 februari 2019
- NewsVoice redaktion
"Mister Spex" - Foto: Hamann La. Pexels.com-licens
Mister Spex glasögon - Foto: Hamann La. Pexels.com-licens
“Mister Spex” – Foto: Hamann La. Pexels.com-licens (free use)

Antalet personer som använder glasögon i Sverige uppges vara över 5,5 miljoner. I ett land med strax över 10 miljoner invånare är detta ingen obetydlig siffra, men hur detta ser ut i olika åldrar och den faktiska användningen av glasögonen är viktigt att veta.

Kvinnor behöver glasögon i större utsträckning än män, men denna skillnad krymper med åldern. Det är dock inte känt varför fler kvinnor behöver glasögon till att börja med. Men data visar även att åldersrelaterade problem med ögon också återfinns i större utsträckning bland kvinnor än män.

I gruppen 16–24 år behöver omkring 25 % av männen glasögon medan ungefär 38 % av kvinnorna. En skillnad på 13 procentenheter är mycket betydelsefull, men i åldersgruppen 55–64 år har denna skillnad mer än halverats och endast 5 procentenheter skiljer nu män från kvinnor. Siffrorna i denna grupp är cirka 90 % och 95 % respektive.

Med tanke på hur många i den senare åldersgruppen som behöver glasögon och hur många i Sverige som är 55 år eller äldre är det lättare att förstå varför siffran 5,5 miljoner är så hög som den är. Men det finns ytterligare faktorer som spelar en viktig roll och det är som sagt användandet av glasögon. Någon har per definition behov av glasögon om de behöver dem i någon del av vardagslivet. Många äldre klarar sig utmärkt utan glasögon i praktiskt taget allt, men kan behöva ett par när de ska läsa liten text.

Eftersom så många behöver glasögon på något sätt när de blir äldre är det viktigt att tänka på sitt eget behov med tiden.

Även om synen fungerar helt felfritt i många avseenden i livet kan det vara smart att efter en viss ålder börja göra regelbundna synundersökningar. Har du aldrig gjort en tidigare kan du få svar på vanliga frågor hos Mister Spex.

Text: Extern skribent

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *