Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Din privatekonomi – samla alla smålån

publicerad 5 februari 2019
- Extern skribent

Ekonomi kan tyckas vara ett tråkigt ämne. Vi skjuter gärna tankar på pension och privatekonomi åt sidan för att göra roligare saker, men när oväntade kostnader dyker upp eller familjeförhållande ändras kan det plötsligt bli väldigt knapert.

Sparande

I en undersökning från 2017 (Metro.se) hade 13% av tillfrågade en årslön eller mer på sitt sparkonto medan 15% hade mindre än en månadslön. Under 1990-talet sa bankerna och ekonomerna att alla borde ha minst en årslön på sitt sparkonto, vilket väckte mycket kritik då det ansågs vara för svårt för gemene man att spara så mycket.

Det handlar dock om att spara lite i taget – du kommer inte att få en årslön på kontot på ett år, det är ett kontinuerligt sparande varje månad. Helst ska pengar dras automatiskt till ditt sparkonto.

Hantera sparpengarna rätt – Samla alla smålån

När du väl ha en buffert på några månadslöner vill du självklart ha avkastning för pengarna. Storbankerna och sparkonton delar inte ut någon ränta på dina pengar. Mindre nischbanker kan erbjuda ränta, men den är låg och det är få banker som har detta erbjudande. Att lägga pengarna i ett ISK kan ge bättre avkastning. Ett investeringskonto är en blandning av fonder och aktier där du kan bestämma om du vill ha hög eller låg risk.

Samlingslån

Hos konsumentkreditinstitut som Moank kan du samla alla smålån till ett och därmed få en bättre och lägre ränta. Kreditinstituten köper helt enkelt upp alla dina lån och betalar dem till de olika företagen och du blir bara betalningsskyldig till Moank.

Det är viktigt att du först kollar hur mycket du betalar i ränta sammanlagt och jämför med räntan du får när du ansöker om ett samlingslån. Dock kan man generellt säga att lån för produkter såsom möbler, bilar och elektronik kommer med höga räntor och kostar dig flera tusen mer än vad själva produkten kostade.

Text: Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq