Sammanställning av Trumps tal till USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2019
- NewsVoice redaktion

Varje år brukar presidenten i USA hålla ett tal till nationen. Det skulle egentligen ha hållits den 29 januari, men Nancy Pelowski, representanthusets talman, bad presidenten att vänta med talet, eftersom regeringen var stängd då. Talet, “the state of the union” direktsändes i P1 i natt. Här kommer n sammanställning.

Text: Maria Sjöstrand

I morgonekot rapporterades att hela 59% tyckte att det var ett mycket bra tal, enligt en TV-tittarundersökning i USA. En kvinna som fick uttala sig på plats tyckte att det var ett fantastiskt tal; hur kan man inte tycka om det han säger, undrade hon. Han har gjort så mycket för landet redan. Sedan fick man höra Trumps egna ord om att han inte vill hindra någon att komma in i USA, men han vill att alla ska komma in på lagligt sätt. Hans ord om att det inte går att bygga upp något i fred och samförstånd samtidigt som man krigar och gör undersökningar (mot varandra) hördes också.

Nordkorea

När man lyssnat på hela talet så måste man instämma i att det är bra och värt att lyssna på. Det som fastnade hos mej var just det här om Nordkorea, att det blir ett nytt möte mellan deras ledare och president Trump nu i slutet av februari, samt att Trump sa att de båda länderna skulle ha befunnit sej i krig med varandra vid den här tidpunkten, ifall inte han själv hade blivit vald till president i USA. “Relationen är mycket god oss emellan“, sa han och annonserade att de ska träffas igen nu den 27 – 28 februari i Vietnam.

Ekot rapporterade om att det är någon som bryter sanktionerna mot Nordkorea, så att de får in tankbåtar med olja i smyg och att de har fortsatt med att utveckla kärnvapen i hemlighet, samt att CIA inte håller med om Trumps bedömning.

Trump ska ha ett möte med Nordkoreas ledare igen den 27-28 februari.

Socialism, Gud och abort

Trump kommenterade också att USA aldrig ska bli ett socialistiskt land. Att nationen vilar på liberal grund och ska fortsätta så, utan alltför mycket centralstyrning. Detta anses vara en känga mot demokraterna, som har någon socialistisk rörelse på gång i sina led, enligt Ekot.

En annan viktig sak han sa var, att alla barn är skapade till en helig avbild av Gud och att han ska försöka stoppa de här lagarna om att få göra abort i slutet av graviditeten, samt att det inte blir fler stater som antar sådana lagar.

Venezuela

Om Venezuela sa han bara att han välkomnar “interimpresident” Guaido som landets nya ledare.

Syrien

Att det är dags att välkomna trupperna från Syrien hem igen, nu när de påbörjat samtal med sina allierade om hur man ska sätta stopp för IS och deras nya gren – Daesh. Att man ska utveckla anti- terrorist- arbetet. Att Iran har en radikal regim som gör mycket, mycket dåliga saker. De kan inte acceptera en regim som utropar död över Amerika och över det judiska folket.

“Vi måste alltid konfrontera antisemitism över allt där det dyker upp”, sa han. Han berättar om en attack mot en synagoga i Pittsburg nyligen, där en polisofficerare gjorde en hjältemodig insats. Han har inbjudits att deltaga där i salen och får stora applåder. “Vi är för evigt tacksamma”, säger presidenten.

Muren

Han pratade en hel del om muren, som absolut ska byggas, längs med de sträckningar som har de flesta passagerna. Han nämnde San Diego som en sådan plats. Han sa också att muren ska byggas av stål och inte av betong, samt att det finns studier som verkligen visar att en mur gör skillnad, att det verkligen minskar de olagliga passagerna väsentligt.
Det finns redan vissa sträckningar uppbyggda längs med den södra gränsen och som påbörjades under Obamas tid.

Invandrarnas insatser för USA

Han sa att det finns inte ord nog att uttrycka hur mycket invandrare har bidragit till att bygga upp USA, att han absolut inte är emot invandring, men att den absolut måste ske på lagligt sätt. Att det är billigare att bygga muren än att ta hand om alla kostnader som blir följden av den illegala invandringen.

Trafficking och narkotikasmuggling

Sedan räknade han upp droginförseln och alla kostnader som drogmissbruk orsakar, samt att den öppna gränsen gör att trafficking – försäljning av både kvinnor och barn som sexslavar – kan fortgå obehindrat, vilket han allt samman är starkt emot.

Förekomsten av illegal arbetskraft ställer också till det för landets ekonomi och nämndes som ännu en orsak till att stoppa illegal invandring med en mur mot Mexiko. Att det är många kriminella som passerar in var en fjärde orsak till att ha kontroll på invandringen.

Han hade bjudit in en familj i tre generationer, där den fjärde generationen, de åldrade morföräldrarna, hade blivit mördade av kriminella invandrare i sitt hem nyligen.

“Jag kommer att kämpa för att inte ett enda amerikanskt liv till ska gå förlorat p.g.a. att vi inte kunnat skydda vår farliga södra gräns”, sa han.

Sedan presenterade han en specialagent med utländsk härkomst, som tagit till sin livsuppgift att arbetar mot trafficking.

Make America Great Again

Så pratade han också en hel del om enhet och sammanhållning, att tillsammans kan de göra landet starkare och säkrare och tron djupare. Han räknade upp en del av vad han själv hunnit göra under sin tid vid makten, varav mycket som tidigare administrationer försummat. De har färre arbetslösa än någonsin, lönerna går upp och många har kommit ur situationen där de behövde matkuponger. Att Amerikas ekonomi är starkare än någonsin och detta är ändå bara början. Att USA har världens starkaste armé och att USA nu är nummer ett, när det gäller försäljning av olja/bensin och naturgas.

Han avslutade med att säga att vad som än händer måste de gå framåt tillsammans, sätta Amerikas intressen först och hålla friheten vid liv i sina själar. Att en nation som står under Guds ledning alltid måste vara hoppet för världens länder.

Slutkommentar

Min reflektion är, tänk om någon svensk politiker kunde stå upp och tala så raka och klara ord, till landets och befolkningens beskydd, mot okontrollerad invandring. Tänk om någon kunde säga som det är här också, att mycket skit har börjat hända de senaste åren, sedan landet blev påfört en sådan flod av invandrare och att det inte är ok.

Att det är dags att styra upp den här situationen och säga stopp nu direkt. Tänk om vi också hade en rakryggad ledare som talade sanning och avslöjade skumraskaffärer. Det skulle nog medföra att media kunde rapportera korrekt om det som sker också, istället för att skriva att “män” omringade en 8-årig flicka, som om det vore vilka män som helst. Det flesta män i Sverige idag skulle nog inte ens komma på en sådan idé som att råna en 8-åring på hemväg från skolan.

Text: Maria Sjöstrand


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Hörde Biden i ett tal, och faller Trump ifrån så drar krigsmaskinen igång igen. Och då blir Pelosi VP.
    Sedan drar kommis längsta strået om Biden snubblar utför trappan. Pelisi = POTUS.

  • Lyssna/se direkt på talet eftersom det innehåller så mycket mer, och, på lätt engelska! Sök på SOTU 2019 så kommer det upp. På “X22 report” finns kommentarer om den symbolism, som är förknippad med applåderna och detta symbolspråk ser vi inget av här hos oss. Dems-femin gjorde bort sig helt.

  • sa han verkligen att han välkomnar Maduro som Venezuelas nye ledare eller menar du den självutropade Guaido??

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *