DEBATT. “Efter ca 25 år i Kina både som företagsledare och pensionär har jag nu flyttat tillbaka till Sverige efter totalt mer än 30 år i utlandet. Då kan det ju vara på sin plats att göra några jämförande reflexioner över hur jag upplevt Kina jämfört med Sverige.” Det skriver idag Anders Thorén gästskribent på Lars Berns blogg Antropocene. 

Text: Anders Thorén för Antropocene (Lars Bern) | Bild: The Oriental Pearl Radio and Television Tower är ett TV-torn i Shanghai, Kina. Foto: Pixabay.com (free use licens)

Varför är Sveriges för hållande till Kina så väsentligt? Många tror fortfarande att Kina är ett utvecklingsland och tror att folket lider under en allenarådande diktatur. Inget kan vara mer felaktigt. Kina är idag en i princip en enpartistat (även om det finns vissa andra småpartier), men en mycket välmående stormakt, som utvecklas med en rasande fart, efter det att man ställde om från socialism till kapitalism.

Det Kina jag kom till 1994 har utvecklats på ett sätt, som bara fantasin kunde drömma om på den tiden. Även politiskt sett har Kina blivit mycket öppnare och nyhetsförmedlingen är minst lika bra som sina svenska motsvarigheter. Kina har bland världens bästa skolor och universitet, vilket syns på antagningarna till amerikanska ”Ivy Leage” skolor, där asiater utgör ett markant inslag idag.

 • Var kommer framtidens uppfinnare och vetenskapsmän att finnas?
 • Var kommer pengarna att finnas för entreprenörerna?
 • Var kommer den industriella infrastrukturen att finnas?

Svaret på dessa frågor tror jag entydigt blir Asien. Se min artikel som Lars publicerade i maj 2018.

Extrapolerar man utvecklingen ytterligare ett par decennier fram i tiden, kommer ju Kina att ersätta USA som världens rikaste nation och bli den nation (med hänsyn tagen till köpkraftsparitet PPP är Kina redan världens rikaste och takten i den kinesiska tillväxten har det senaste året åter vänt uppåt), där man måste vara närvarande, om man skall tjäna pengar och som man skall hålla sig väl med, om man vill ta del av deras utlandsinvesteringar.

Därför är idag Sveriges förhållande till Kina av en utomordentlig betydelse för vår framtid. Att bygga upp ett förtroendefullt förhållande politiskt och ekonomiskt mellan nationer tar lång tid. Man kan dock rasera förhållandet på en eftermiddag.

Att Kinas förhållande till USA och Trump är ansträngt, minst sagt, är väl inte okänt. Kina har ju tagit över en stor del av USA:s tillverkningsindustri och har en positiv handelsbalans med USA om mer än 1 miljard dollar om dagen. Trump måste försöka göra något åt det, men utsikterna att han lyckas är begränsade. Man kan inte, som han gör, hota kineserna, det är inte en framkomlig strategi.

Hur är då Kinas relation till vår feministiska och humanitära stormakt?

Turismen kunde kanske bli en stor inkomstkälla för Sverige. Kinesiska turister är mycket köpstarka och spenderar mycket pengar när de är ute och turistar. Men vi gör allt vi kan för att skrämma bort dem. Jag jobbar just nu på en visumansökan för min svärmor, som vill komma hit för att besöka sin dotter några veckor i vår.

Visumprocessen för en kines för att få ett turistvisum till Sverige går till på följande sätt (Om ni inte tror mig titta på migrationsverkets web plats.)

 1. Jag skriver ett inbjudningsbrev.
 2. Fyller i migrationsverkets inbjudningsblankett.
 3. Jag skaffar ett personbevis.
 4. Adderar en kopia av mitt pass.
 5. Eftersom jag betalar hennes vistelse måste jag bifoga kopia av mitt bankkontoutdrag.
 6. Min svärmor fyller också i en ansökningsblankett.
 7. Information om reseförsäkring skall bifogas

När hon sedan skall lämna in ansökan avkrävs hon ytterligare följande dokument:

 1. Ett av notariuspublicus vidimerat bevis på att min fru är hennes dotter.
 2. Kopia av vårt äktenskapsbevis
 3. Kopia av min frus pass
 4. Kopia av min frus uppehållstillstånd
 5. Ytterligare ett brev med en inbjudan från min fru.
 6. Inbjudningsformulär också från min fru

En del av problemet är säker att hon är över 80 år gammal, så en hel del är nog åldersdiskriminering. Nu väntar vi bara på att ansökan skall behandlas om ett par tre veckor eller så. Kostnaden är minst 2000 kronor.

Ovanpå detta har vi dessutom den kinesiska regeringens varning till sina medborgare att Sverige inte är ett särskilt säkert land att vistas i. Tror ni detta avskräcker turister? Åker kinesen istället till Bali köper han/hon ett turistvisum vid ankomsten för 35 dollar, som kan förlängas lokalt eller får ett gratis för 30 dagar, som inte kan förlängas.

Man läser ju ofta mindre smickrande omdömen i svensk media om Kina och mänskliga rättigheter. Min erfarenhet är att vi nog idag skall vara väldigt försiktiga i våra omdömen.

De mänskliga rättigheterna i västvärlden är för närvarande under intensiv attack inte minst i Sverige. Regeringens oblyga försök att ändra tryckfrihetsförordningen före valet och lagen ”Hets mot Folkgrupp”, som ju används till att jaga svenska pensionärer, som är frustrerade av den stora immigrationen och uttrycker det på sociala medier etc.

Listan kan göras hur lång som helst. En intressant iakttagelse, som jag gjort under mina år i Kina, är att yttrandefrihet etc. utvecklas åt rätt håll i Kina medan jag upplever att i Sverige och västvärlden den utvecklas åt fel håll. Mer och mer lagar begränsar vår yttrandefrihet och ovanpå detta kommer en enig press och sociala plattformar, som gör allt för att styra informationsflödet åt ”rätt” håll.

Den nyligen av migrationsverket annonserade möjligheten för kinesiska Uyghurer att få asyl i Sverige är absolut ett diplomatiskt slag i ansiktet på Kina. Det kommer nog att straffa sig ekonomiskt, så jag tror att man är ganska bekymrade i många svenska storföretags styrelser idag. Vi måste komma ihåg, att för många svenska storföretag den asiatiska marknaden är minst lika stor, som den amerikanska.

Kina kan ju använda detta som ursäkt att missgynna de svenska företagen, som man gjorde med Norge, när Nobels fredspris tilldelades en kinesisk dissident. Jag är oerhört förvånad att en tjänsteman kan besluta den här typen av beslut, som kan få förödande konsekvenser för både svenska storföretag och på den svenska ekonomin.

För mig är det uppenbart att regeringen har godkänt detta, men vill ha en möjlighet att säga ”Detta hade jag ingen aning om” när det senare hettar till. Om jag vore i en beslutande position i Kina skulle jag tömma fängelserna på aktivister och sticka en flygbiljett till Stockholm i näven på dem. Skulle spara mycket pengar för kineserna och orsaka kaos i Sverige.

Jag antar att detta beslut är en del i omvandlingen av det socialdemokratiska partiet, som målande har beskrivits i en artikel av Johan Westerholm i bloggen Ledarsidorna.se

Enligt min mening är det hög tid för oss att omprioritera vårt förhållande till Kina. Inte för kineserna behöver oss, utan för att vi kommer att bli mycket beroende av dem för vår ekonomiska välfärd framöver.

Text: Anders Thorén för Antropocene, Lars Bern

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Dan
Dan
Gäst
3 april 2019 kl 21:23

Öystein, tror du tyvärr misstolkar min text, och ber om ursäkt att jag inte var tydligare, när jag säger Kina i texten syftar jag på KKP:s bild av Kina och den förvridna partikultur som nu härskar i dagens Kina, En sak KKP försöker göra är att få folk att tro att KKP är samma sak som Kina, dvs “om du kritiserar KKP så kritiserar du Kina och du är anti-Kina”. Men varför tänker folk så, jo för att KKP sedan de kom till makten och särskilt under kulturrevolutionen gjorde allt de kunnat för att krossa den folkets tro och dess kulturen eftersom de insåg att de är deras största fiende till att få total makt. Tror de delvis hänt i Sverige också men inte många tror ändå att något parti är samma som den svenska kulturen och dess folk. Jag älskar Kina och dess enormt rika kultur och dess minst 56 olika etniciteter, ingen nation kan mäta sig med denna 5000-åriga nations kultur, alla ämbetsmän och kejsare genom Kinas kultur trodde t.ex. på och vördade naturens gudomliga sidor. De trodde på en högre makt de kallade för “Himlen” eller för “Tao”, och den kejsare som var korrupt kunde när som helst störtas av folket eller fiender om han inte följde “himlens väg/vilja”. Buddhism, Taoism och Konfucianism var de stora filosofierna som funnits med tillsammans eller för sig genom hela Kinas historia. Dessa tre och även andra filosofier får nu inte öppet utövas om de inte först använder litteratur godkänd av KKP eller omde inte helt styrs av KKP, t o m kristendom är helt förtryckt nu i Kina, och se bara på de buddhistiska templen i Kina som i stort sett alla förstörts och ersattes av KKP trogna munkar som nu även tar med Mao i sina böner och riter. Se t.ex. här https://bit.ly/2CPen4j Kina är storslaget och dess historia likaså, men KKP som i sig är öppet ateistiskt och öppet motsatt sig dess kultur och förvridet den kinesiska historien, kan aldrig representera det sanna Kina dvs dess kultur. Att vara ateist och samtidigt kejsare eller ämbetsman skulle t.ex. aldrig accepterats och det i sig går emot all tidigare kultur i Kina, så hur kan de representera Kina när de motsätter sig allt detta? KKP är alltså anti-kinesiskt och i kinesisk filosofis ordalag, en demon som besatt folksjälen. Se bara på de s.k. “konfuciusinstituten” som i sig är ett enda… Read more »

Dan
Dan
Gäst
3 april 2019 kl 09:38

En ytterst snedvriden och beklaglig artikel som använder en total falsk bild av Kina som bara kan ha författas av någon som helt tror på KKP:s egen förfalskade historieskrivning och helt förljugna bild av dagens Kina eller har någon koppling till paritet eller dessa lakejer i Sverige. Skribenten tror att han kamma hem poäng bland läsarna genom att använda Kina som ett sätt smutskasta Sverige och samtidigt höja upp bilden av Kina som ett riktigt bra land att leva och studera i. Jo Sverige kanske inte gör framsteg på många områden eller går bakåt, men att använda Kina som jämförelse är som sagt ytterst beklagligt och missvisande, särskilt när det gäller att jämför nivån av hur mänskliga rättigheter efterlevs.
Tror att skribenten tyvärr, som en del kineser i Kina och även i väst, lever i en av KKP påhittad bubbla eller styrs av andra intressen som påverkar en klarare syn på denna fråga om mänskliga rättigheter, akademisk frihet mm.
Kina är enpartistat mycket riktigt men samtidigt en våldsam diktatur som, förutom att spärra in helt oskyldiga “aktivister” som de här på ett insinuant sätt kallas, helt struntar i sina egna lagar när “politikers” och partiets intresse eller pengar står på spel.
Från barndom till vuxen ålder försöker man hjärntvätta folket med partiets sjuka tankesystem och ingjuta och belöna våld, lögner och hat mot andra länder och folk och även sin egna tidigare kultur.
Jag uppmanar skribenten och alla ovan att våga läsa om, eller t o m träffa någon, som gått igenom helvetet av att sitta i ett kinesiskt arbetsläger och sen igen komma och tala om mänskliga rättigheter i Kina, eller varför inte läsa artiklar från någon kunnig Kinakännare eller journalist t.ex. Ola Wong eller Jojje Olsson, eller kolla in någon dokumentär om Kinas Orwellska kontrollsystem som nu gått i full spinn, eller en dokumentär om arbetslägren eller läkare m.fl. som vittnar om organstölder i industriella skala.
Rekommenderar Human Harvest eller filmen om advokaten Gao Zhisheng, Transcending Fear, båda finns att se på vimeo.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
Reply to  Dan
3 april 2019 kl 13:33

Du gillar inte Kina Dan, eller hur?

Jag misstänker att du har fastnat med din uppfattning i det “gamla” Kina. T.o.m. Kina har ju lämnat sin historia som jag har förstått.

Jag tror att många blandar ihop det gamla Kina med det Kina vi ser idag.

Det finns här på NV ett flertal artiklar som visar på ett nytt Kina. Kan det ändå inte vara så att lärt sig något av sin historia??

Personligen tror jag att Kina kommer att utvecklas till en synnerligen välmående nation de närmaste åren.

Sverige därmot går kräftgång och är om några få år en bananrepublik. Inte ens vår konung kommer att kunna ändra på det!

Vi har nog mycket att lära av Kina. Kina däremot har knappast något att lära av en bananrepublik

Julius
Julius
Gäst
1 april 2019 kl 14:00

Mycket upplysande artikel och välskriven. Tyvärr Anders Sverige leds idag av landsföräddare som bryr sig inte om Sverige och svenska folket. Just idag jag hörde på radio att Sverige ska köpa Patriot robotar för 12 miljader kronor för att börja med men enligt den hemliga rapporten denna summa är bara 1/4 del av den totala summan. Svenska politiker lyder USA och genomför allt som de får order att genomföra. Som du också skriver listan skulle kunna göras långt med alla landsföräderi som de gör mot Sverige men jag behöver inte skriva här eftersom de flesta av oss som läser NW är medvetna om det. Synd,mycket synd att Sverige som har varit ett mycket bra och fint land körs i botten av dessa svin och landsförädare och kommer att bli ett fattig och nerkörd land inom 20-30 år.

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
1 april 2019 kl 12:26

Tack Anders Thoren för en upplyssande inslag om Kina. När man har levt och arbetat utomlands får man en god perspektiv av landet efter några år. Denna perpektiv saknar många i Sverige, som eventuellt bara lär känna andra länder som turister, där man redan före resan, har blivit hjärntvättat i en viss riktning och fördom. Den uppmärksamma medborgaren kan informerar sig till kunskap, helst utan fördommar, på olika håll ,synnerligen genom dagens informationsflöde, även utan att man har varit i landet, med fara att det blir en projektion i positiv eller negativ riktning. Kina är beundransvärd, då den har tagit sig ur det Maoistiska helvete och dessutom tagit lärdom av sina tidigare fel. Ett land med en sådan enorm befolkning kan inte styras om över en natt och det finns erfarenheter, traditioner och klokhet i dess historia som verkar genomsyra tänkandet. Man har förstådd att det viktigaste i den moderna världen är att säkra den ekonomiska delen av livet, för den gör människan nöjd i det vardagliga och för detta har man till en början hållit igen svångremmen för att komma dit. Bara hård arbete ger framgång i livet. Ekonomisk välstånd är i dagens samhället materialet som kan ändra även inbitna idiologier. Kina har dessutom inte negligerat sin hisytoriska filosofi och spirituella utveckling, vilket, när det går hand i hand med den ekonomiska framgången, bodar gott för framtiden. Sverige är ett provinsiell Lilleputtland med storhetsvansinne, med tveksam historisk klokhet resp. tydligen utan perspektiv och lärdom av gamla fel. I stället för att satsar på att ödmjuk inser vilken ställning Sverige har på världskartan förtsätter man att tro att man kan styra om världen, på bara ett rykte om Sveriges förträfflighet, som i det långa loppet kommer att visa vilken papperstiger det har varit. Andra länder har sett detta länge, men här har man inte velat ser det. För att den egena befolkningen inte skall se detta är den mediala påverkan så intensiv. Det finns kreativa och fantastiska människor i Sverige, men utbildningssystemet har nivilerat alla i en janteliknande filosofi som hade något att bidra. Redan på 90 talet kunde man se, att de som hade något att tillföra landet hellre sökte sig till andra länder, där man uppskattade deras expertis i stället för att avundsjukt förtalar. När man prioriterar medelmåttighet och straffar excellens, då får man ett samhället där byråkratin skjuter sig själv i foten ( ansökan om turistvisum är… Read more »

Savalle
Savalle
Gäst
1 april 2019 kl 08:42