Sveriges val av ny ambassadör i macho-landet Kina en het potatis

publicerad 11 mars 2019
- av Jan Norberg
Skådespelaren Jet Li i filmen Hero från 2002. Skärmdump.

DEBATT. Nu står Sverige inför ett tufft val och Johan Westerholm på Ledarsidorna har en del kloka ord att delge i artikeln: “Sverige inför ett vägval i relationen med Kina” vår regering inför tillsättandet av en ny ambassadör i Kina.

Text: Jan Norberg | Bild: Skådespelaren Jet Li i filmen Hero från 2002. Skärmdump. 

Anna Lindstedts famösa hantering av den fängslade bokförläggaren Gui Minhai har tvingat regeringen att flytta henne till ett annat av sina favoritprojekt, Agenda 2030.

För att vara sosse så är Johan Westerholm ovanligt klarsynt. Det finns anledning att överväga valet av ny Kina-ambassadör mycket noga. Kinas ställning som finansiell stormakt kommer att påverka Sveriges möjligheter att expandera på en av världens största tillväxtmarknader, så det gäller att inte utse någon som kommer till Kina med ambitioner att läxa upp Kina.

Kinas möjligheter att inte acceptera vem som helst har nog aktualiserats ordentligt efter Gui Minhai-skandalen eller som Westerholm uttrycker det:

Johan Westerholm - Pressfoto: Ledarsidorna.se
Johan Westerholm – Pressfoto: Ledarsidorna.se

”Kina är även i allra högsta grad ett macho-land där feministisk utrikespolitik kryddat med miljöinriktning bevisligen inte går hem.

Den avgående ambassadören Anna Lindstedt har under i praktiken hela sin ämbetstid haft stora problem med access i Kina och blivit ignorerad av kineserna enligt samma modell som Kina satte Norge i frysboxen efter att Liu Xiaob erhållit Nobels fredspris.

Mobbningen av Lindstedt gick så långt att kinesiska regeringsföreträdare markerade mot Sverige genom att vägra skåla med Lindstedt på officiella middagar och mottagningar.”

De tre namn som Westerholm droppar förefaller vara riskabla val alla tre. Kanske det flitige skribenten Karl Wang kan kontakta Regeringen och anmäla intresse för jobbet. Karl Wang är ju ändå pensionär, bor i Kina och är en sk Kina-kännare med en stor faiblesse för Kina. Kanske något Sverige skulle kunna tjäna på?

Text: Jan Norberg