Sveriges val av ny ambassadör i Kina en het potatis

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 11 mars 2019
- Jan Norberg
Skådespelaren Jet Li i filmen Hero från 2002. Skärmdump.
Skådespelaren Jet Li i filmen Hero från 2002. Skärmdump.

Nu står Sverige inför ett tufft val och Johan Westerholm på Ledarsidorna har en del kloka ord att delge i artikeln: “Sverige inför ett vägval i relationen med Kina” vår regering inför tillsättandet av en ny ambassadör i Kina.

Text: Jan Norberg | Bild: Skådespelaren Jet Li i filmen Hero från 2002. Skärmdump. 

Anna Lindstedts famösa hantering av den fängslade bokförläggaren Gui Minhai har tvingat regeringen att flytta henne till ett annat av sina favoritprojekt, Agenda 2030.

För att vara sosse så är Johan Westerholm ovanligt klarsynt. Det finns anledning att överväga valet av ny Kina-ambassadör mycket noga. Kinas ställning som finansiell stormakt kommer att påverka Sveriges möjligheter att expandera på en av världens största tillväxtmarknader, så det gäller att inte utse någon som kommer till Kina med ambitioner att läxa upp Kina.

Kinas möjligheter att inte acceptera vem som helst har nog aktualiserats ordentligt efter Gui Minhai-skandalen eller som Westerholm uttrycker det:

Johan Westerholm - Pressfoto: Ledarsidorna.se
Johan Westerholm – Pressfoto: Ledarsidorna.se

”Kina är även i allra högsta grad ett macho-land där feministisk utrikespolitik kryddat med miljöinriktning bevisligen inte går hem.

Den avgående ambassadören Anna Lindstedt har under i praktiken hela sin ämbetstid haft stora problem med access i Kina och blivit ignorerad av kineserna enligt samma modell som Kina satte Norge i frysboxen efter att Liu Xiaob erhållit Nobels fredspris.

Mobbningen av Lindstedt gick så långt att kinesiska regeringsföreträdare markerade mot Sverige genom att vägra skåla med Lindstedt på officiella middagar och mottagningar.”

De tre namn som Westerholm droppar förefaller vara riskabla val alla tre. Kanske det flitige skribenten Karl Wang kan kontakta Regeringen och anmäla intresse för jobbet. Karl Wang är ju ändå pensionär, bor i Kina och är en sk Kina-kännare med en stor faiblesse för Kina. Kanske något Sverige skulle kunna tjäna på?

Text: Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Korp 2019-03-21 at 14:32

  Tanken slog mig också från början men varför skulle Ola Wong som etablerad MSM journalist skriva hos Newsvoice??

  Dessutom har ju pseudonymen Karl Wang tydligt förklarat sig vara ingenjör med tidigare förflutet inom Telecom, sålunda tror jag knappast att KW är den samme som Ola Wong.

  Däremot kan det vara en anspelning på att Karl Wang ser sig själv som Kinakännare, vilket jag för övrigt anser honom vara baserat på det han skrivit.

  Nej, jag sign Karl Wang är inte Ola Wong.

 • Några korta frågor, som Jan Norberg kanske kan svara på.
  Vem är Kinakännaren Ola Wong? Har han något gemensamt med Kinakännaren Karl Wang?

 • @ Karl W 2019-03-20 at 00:18

  Bäste “Karl Wang”, ditt svar/genmäle här är lite typiskt för någon som inte gillar att komma på defensiven. Jag ställde en avslutande fråga, vad du är så rädd för då du envist vägrar att skriva under ditt eget namn?? Min fråga = (Jan Norberg 2019-03-19 at 10:33)

  Du bemöter ju inte öht mina påståenden om att du skriver under flera olika pseudonymer, istället drar du iväg rakt ned i diket om något helt annat. Off topic om du frågar mig.

  Jag har liten eller ingen förståelse alls för figuranter vilka måste ta skydd bakom signaturer/pseudonymer för att våga tala ur skägget.

  I ditt nästa inlägg (@ Karl W 2019-03-20 at 00:53) hävdar du att ditt namn är Christoffer Hjalmarsson, också en tydlig lögn som du enbart lägger ut för att vilseleda.

  När man däremot läser Samhällsnytt och ser dig kommentera under namnet Leif Sandström så är man blind om man inte ser frapperande likhet mellan den pseudonymen och Karl Wang, döm själva.

  Klicka på länken och titta sedan på kommentarerna och klicka därefter på avataren för Leif Sandström. 5416 olika kommentarer gör dig och dina kompisar till en typisk grupp som far fram i olika forum på ett sätt som jag vänder mig emot då ni inte uppträder under egna namn. Notera att jag på inget sätt vänder mig emot era åsikter, det har för övrigt inte heller gjort här hos Newsvoice.

  https://samnytt.se/kinesisk-mikrovagssandare-ska-kuva-upploppsmakare/

  Leif Sandström Följ

  @leifsandstrom

  5052 Upvotes
  Kommentarer 5416 Recommends Följare 5 Följer 0

  Kan vi återföra debatten till ämnet nu, dvs UD:s val av ny Kina ambassadör??

 • Svar till Karl Wang 2019-03-20 at 00:18

  Först och främst är inte NewsVoice kommentarsfält en yta att bedriva personliga angrepp mot enskilda personer, än mindre mot NewsVoice skribenter. Därför har jag raderat dessa angrepp i din kommentar. Var god läs reglerna som gäller för kommenterande.

  Du skriver även i din kommentar bla:

  “Det har även visat sig att Herr Torbjörn Sasserssons har här erhållit ett hedersomnämnande. Han har 2016 skickat ut ett förfalskat pressmeddelande som skickats ut i Vetenskap och Folkbildnings namn[15] samt publicerats på Torbjörn Sasserssons [16] webbplatser vetenskap-folkbildning.nu och aretsforvillare.nu.”

  Jag vet inte vilket hedersomnämnade du skriver om.

  Pressmeddelande som skickades ut av “någon” till bland annat Journalistförbundets tidning “Journalisten” var ett “prank” men också ett test för att kontrollera om förbundet kontrollerar källor. Det gjorde inte chefredaktör, VD och ansvarig utgivare Helena Giertta. Hon nappade blixtsnabbt på pressmeddelandet och la själv ut sin egen artikel om att Peter Wolodarski fått priset Årets Förvillare, vilket Wolodarski även fått vid en äkta och allmän omröstning på bloggen Vetenskap-folkbildning.nu Aretsforvillare.nu [medan han samtidigt utsågs till Årets förvillare av Vetenskap-folkbildning.nu]. Det var alltså inte föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som låg bakom pressmeddelandet eller omröstningen, vilket inte heller påstods i pressmeddelandet.

  Från pressmeddelandet:

  “DN och chefredaktör Peter Wolodarski får priset Årets Förvillare 2015 för att ej ha säkrat evidensbaserad journalistik på tidningen. DN har inte tagit till sig den kunskapsutveckling som varit trenden de senaste åren för hur svenska medier utvecklas. Trots initiativ som Viralgranskaren och 404-bloggen har inte alla tidningar evidensbaserat sitt arbete. Det syns tex tydligt i DN:s tendentiösa ”PR-rapportering” gällande utrikespolitik. Wolodarski kritiseras även för att ha reducerat DN:s skara av erfarna journalister genom personalprojektet ”frysboxen”och ersatt dessa med yngre och därför ofta oerfarna journalister på frilansbasis. Detta har rimligen sänkt den vetenskapliga kompetensen på DN.”

  Pressmeddelandet (PDF): http://media.vetenskap-folkbildning.nu/2016/01/Pressmeddelande-ÅF-2015-senaste.pdf

  Att Helena Giertta läste pressmeddelandet så slarvigt och sedan publicerade artikeln bevisar att hon anser att Vetenskap och Folkbildning som källa räcker för att hon ska tro på något. Det visar att det spelar ingen roll vad som är sant eller falskt så länge som källan är godkänd av etablissemanget. Giertta anser underförstått helt enkelt att man ska tro på det som kommer från VoF.

  I övrigt har du Karl Wang nu tydligt visat var du står i debatten om vad som är sant, falskt och “vetenskapligt”. Glöm inte att VoF bara är en opinionsbildande förening som använder en “vetenskaplig” jargong som härskarteknik. De beskriver sig själva som opinionsbildare. De bedriver ingen egen forskning och verkar mest för att försöka placera en dogmatiskt tolkning av naturvetenskap i centrum av kulturen.

  Källor

  Analys av PR-kuppen mot Årets Förvillare 2015 – Wolodarski kan nu ansöka om benådning
  https://newsvoice.se/2016/01/pr-kuppen-mot-arets-forvillare-2015-wolodarski-ansoka-om-benadning/

  Dagens Media: Journalisten kallade DN “Årets förvillare” efter bluff
  https://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/journalisten-kallade-dn-arets-forvillare-efter-bluff-6242929

  Dagens Opinion: Journalistens chefredaktör ”förvillad” av pressmeddelande
  http://dagensopinion.se/artikel/journalistens-chefredaktor-forvillad-av-pressmeddelande/

  Resumé: ”Ett dåligt sätt att peka ut DN för att de tydligt har tagit ställning”
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/01/04/ett-daligt-satt-att-peka-ut-dn–for-att-de-tydligt-har-tagit-stallning/

  DN och chefredaktör Peter Wolodarski får priset Årets Förvillare 2015
  http://vetenskap-folkbildning.nu/2016/01/dn-och-chefredaktor-peter-wolodarski-far-priset-arets-forvillare-2015/

  Peter Wolodarski (DN) – Blev Årets Förvillare även 2016
  http://aretsforvillare.nu/2017/01/peter-wolodarski-dn-blev-arets-forvillare-aven-for-2016/

 • @ Korp 2019-03-19 at 18:31

  Först Karl Wang och nu Korp, eller är det samma person bakom två olika pseudonymer??

  När man själva argumenterar och använder en patroniserande attityd mot andra då går det bra men när man själva blir ifrågasatt så får man under förevändningen av “spottloskor” och “smutskokor” plötsligt slut på argumenten och drar sig ur debatten.

  Karl W/Korp/Leif Sandström/shitholecountry får väl återgå till tex Samnytt där de ofta debatterar med hjälp av samma debatt teknik.

  Återkom när ni törs framträda under era resp riktiga namn så blir ni tagna på allvar.

 • Tyvärr Jan Norbeg.. Grälsjuka är inte mitt bästa ämne. Du får hitta något annat, villigare offer. Lycka till!

 • @ Korp 2019-03-19 at 16:45

  Bäste Korp, håll dig till ämnet tack!!

  På vilket sätt är min analys av dig och Karl W halmgubbeteknik??

  Var mer specifik i så fall, jag vet mycket väl vad sk halmgubbeteknik innebär så du behöver nog precisera dig en smula.

  • @Jan Norberg.
   Det är tydligt att ditt ego har fått sig en törn. Går inåt och begrunda. Då hjälper det inte att du kastar spjut från Portugal, för du har samma argumentationsteknik som är så pass vanligt och förödande i den svenska debattkulturen. Jag har tidigare tyckt att du har haft några bra inlägg här på Newvoice men dina sista alstrar av debattteknik har ändrat min åsikt.

 • Jan Norberg.. Att bemöda sig med att bygga ett antal halmgubbar är ett ohederligt sätt att debattera.
  På engelska talas det om att den som lägger falska argument i en debattmotståndares mun gör en straw man. På svenska heter samma fenomen halmdocka, halmgubbe eller halmfigur.
  Det handlar alltså om en person som avsiktligt missförstår en opponent. Debattören kan därmed skräddarsy åsikter som visserligen aldrig framförts, men som är enkla att bemöta.
  I Expressen skriver Johannes Forsberg om slik debatt-tekniknik: ”Det är enkelt att bygga en halmgubbe. Man tar sina politiska motståndare och gör en grotesk karikatyr av deras uppfattningar. Sedan går man till rasande angrepp och tycker sig vinna debatten i stor stil.”

 • Det är naturligtvis bäst att skiva under rätt namn och inte använda pseudonym. I annat fall kan skribenten dra på sig irritation. I övrigt tycker jag återigen att det är superviktigt med andra röster än de som torgförs via västmedierna. Vi kan aldrig få en sansad bild av världen om vi bara lyssnar till de västmedier som utsett sig själva som fanbärare av sanningen. Därför ser jag framemot nya texter från Karl Wang eller någon av hans Kinakollegor.

  • Som jag förklarat på en annan plats, detta är en kultur av skvaller och personkult jag inte känner mig hemma i. För att förklara för andra detta med namn i Kina. I Sverige hade jag ett helt vanligt svensk namn, precis som den berömde fotografen Christoffer Hjalmarsson, som är född i Nagpur i Indien (36 dagar på gatan). Alla, utan undantag, som bosätter sig i Kina måste ta sig ett kinesiskt namn. Man byter inte namn, man tar ett nytt, det finns ett otal skrivtecken att välja från, och man kan välja fritt. Kinesiska administrativa system kan helt enkelt bara hantera kinesiska skrivtecken och namn. De skrivtecknen skall sedan finnas med på alla officiella handlingar, om det bara är något så enkelt som ett körkort. Kina har över 1,000 språk, och skrivtecknen uttalas, och skrivs fonetiskt på västerländska, olika på olika språk. Jiang Jieshi är samma skrivtecken och samma namn som Chiang Kai-shek, Wang och Wong är olika namn i Sverige, men samma namn i Kina. Annars får man kalla sig precis vad man vill. ”Karl” är inte ett godkänt namn i Kina, men traditionellt brukar alla i Kina lägga till ett västerländsk förnamn i allt umgänge med västerlänningar. Med förhoppning att detta skall bidra med lite kunskap i skvallertyfonen.

 • @ Korp 2019-03-19 at 12:49

  Bäste Korp, så lägligt att just du dyker upp till Karl Wangs försvar just nu, du kanske också ingår i det “svensk-kinesiska nätverket” som Karl W råkade nämna??

  Jag vill informera alla läsare om att grupper som detta svensk-kinesiska nätverk och andra grupperingar med stor intressegemenskap väldigt ofta jobbar just som Karl W, Korp, mfl. Dvs en person går först in i debatten lite försiktigt för att sedan öka trycket samtidigt som andra i samma grupp går in och stödjer debattören (läs Korp stödjer Karl W) med glada och positiva tillrop.

  När väl debatten är ordentligt i gång så tar man sats och torgför gruppens åsikter med allt större kraft, en väldigt vanlig företeelse som är svår att upptäcka.

  Det är ju självklart helt ok att debattera i grupp men det bedrägliga i Karl W:s och Korps fall är att det inte sker öppet och under eget namn, jag skulle vilja jämföra det med WW2:s tyska ubåtsarmador vilka likt vargflockar rörde sig under ytan för att i sin jakt på fiender kunna slå till i grupp och utan att motparten har skuggan av en chans att förstå vad som hände innan man går till botten.

  Till Korp kan jag bara säga att jag inte mästrar Karl W ett dugg, däremot blir jag lömsk när man försöker ta skydd bakom anonymiseringstjänster, falska IP-adresser och annat otyg för att skydda sin egen identitet. Samtidigt som man går till kraftiga angrepp på de vars åsikter man ogillar.

  Jag brukar alltid tänka på vad jag säger i debatten och då jag debatterar öppet med mitt rätta namn så har det en viss återhållande effekt på hur jag uttrycker mig. Säg bara vad du kan stå för är min devis.

  I en debatt med typer som Karl W, Korp och andra anonyma figuranter slipper jag därmed problemet med trovärdigheten som alltid den anonyme får dras med.

 • Jan Norberg, “Utan att veta så gissar” du “att Karl Wang blivit sur”.
  Det luktar Ad hominem-argument lång väg i dina försök att mästra “Karl W”.
  Ad hominem-argument eller argumentum ad hominem (latin “argument mot personen”), innebär att en debattör fokuserar på den person han eller hon debatterar med, bland annat meningsmotståndarens karaktär, förmåga eller avsikter i stället för själva sakfrågan.

 • @ Karl W 2019-03-13 at 07:05
  @ T Sassersson red. 2019-03-13 at 13:16
  @ Öystein Rönne 2019-03-13 at 16:41
  @ Korp 2019-03-13 at 17:29

  Fenomenet Karl Wang alias Leif Sandström alias shitholecountry etc, etc. blev en kortlivad debattör här på Newsvoice när hans rätta identitet ifrågasattes av mig.

  Jag sällar mig till skaran som tyckte det var intressant att få ta del av “Karl Wangs” olika kommentarer, inte heller blev jag störd av “Karls” ibland ganska raljerande debattstil (jag är ju själv likadan).

  Vad jag däremot hänger upp mig på är att väldigt många debattörer använder signaturer/pseudonymer istället för att stå för sina åsikter genom att använda sina rätta namn.

  Om vi tar den debatt som tycks vara anledningen till att “Karl Wang” nu drar sig tillbaka (den om 5 G strålningen skriven av Mona Nilsson) så finns det anledning att reflektera lite över utvecklingen i den debatten.

  Karl W driver sin uppfattning, om än i ett något mästrande ordval, han kan definitivt sin sak och även om han för en något konfrontativ debattstil så är det upp till var och en att i sakfrågan föra fram sin åsikt hur korkad den än kan tyckas vara av någon annan.

  Kontroversiella ämnen som innehåller stora delar tolkningsutrymme måste få debatteras fritt utan att den ena eller andra sidan blir upprörd över att bli motsagd. Dvs Mona Nilsson i detta fall måste kunna debattera med typer som “Karl Wang”, hon kan inte få det tolkningsföreträde hon uppenbarligen kräver då hon trycker på hos redaktören för Newsvoice att stoppa debatten i kommentarsfältet.

  Det är ett svaghetstecken om alternativmedia börjar kupera debatter och ägna sig åt självcensur, då är man inte dugg bättre än MSM.

  Sen kan jag tycka att det är lite lustigt att just Karl W drar sig tillbaka med förevändningen att han blivit “bespottad” och fått “smuts kokor” i ansiktet här på Newsvoice.

  Karl Wang/Leif Sandström/shitholecountry, om du är den vilken friskt och frejdigt ger dig in i debatten får du väl åtminstone acceptera att bli bemött på samma sätt som du själv attackerar andra. Allt annat är hyckleri!!

  Det lyser lite självgodhet från både Karl W och Mona Nilsson, skillnaden ligger väl närmast på ett plan vilken trovärdighet man har i en debatt där en part uppträder under sitt eget riktiga namn och där den andra parten anser sig kunna uppträda under pseudonym.

  Utan att veta så gissar jag att “Karl Wang” blivit sur för att jag av en ren tillfällighet kunnat närma mig det faktum att denna person uppträder under en rad olika signaturer, något som “Karl Wang” frenetiskt förnekar här ovan.

  “– Jag skriver inte under signaturer. Det där är en ”spottloska” vi regelbundet får, och det är mycket otrevligt. Flera personer vill inte längre synas alls. Inte ens under pseudonym.”

  Ovanstående citat från “Karl Wang” är en uppenbar lögn och därmed faller trovärdigheten som en sten, du heter inte Karl Wang!!

  Med det sagt så är det förståeligt att “Karl Wang” drar sig tillbaka från Newsvoice.

  Återstår bara en fråga Vad är du rädd för “Karl W”???

  • [Angrepp där bla den en enskild person pekats ut har raderats i denna kommentar. / red]

   Att jag inte kom tillbaka har med en influensa och 39 graders feber att göra. Dessutom har vi kinasvenskar kontakt med varandra, och vad som har hänt att är att en viss [raderat namn] uppenbarade sig för att sprida sina konspirationsteorier på en annan sajt, och blev ordentligt satt på plats av […raderat…] utsågs [raderat] till Årets förvillare, vilket ges till den som ”frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat. Särskild vikt ska fästas vid insatser för att främja auktoritetstro och en okritisk inställning till sådant som sägs i vetenskapens namn.”

   Det har även visat sig att Herr Torbjörn Sasserssons har här erhållit ett hedersomnämnande. Han har 2016 skickat ut ett förfalskat pressmeddelande som skickats ut i Vetenskap och Folkbildnings namn[15] samt publicerats på Torbjörn Sasserssons [16] webbplatser vetenskap-folkbildning.nu och aretsforvillare.nu. Sassersson meddelade att han avsåg sluta med sitt agerande först om den verkliga föreningen slutar med sina priser.

   Björn Cedervall, radiologispecialist vid Vattenfall och docent i medicinsk strålningsbiologi vid Karolinska institutet,[9] har avfärdat [raderat] som en personkult, “helt fokuserad på personer snarare än vetenskap”. Allt kopierat från webben. Detta är inte en omgivning där jag känner mig hemma och vill vara.

 • Även jag anser Karl W, att det är mycket lärorikt och intressant att läsa vad du skriver. Jag har stor förståelse för att du inte vill bli bespottad och bli kallad för Troll.
  Fortsätt dock med att avslöja etablissemanget!

 • @ Karl W 2019-03-12 at 02:26
  Tack för uppmärksamheten Jan Norberg, men jag har betydligt mindre intresse att bli representant för Sverige i Kina än jag skulle ha att bli representant för Daesh/Islamska Staten i Sverige. Sådan är den ökande stigman och föraktet i Kina mot Sverige och de falska vidrigheter Sverige producerar.
  —————–
  Jan N: Här får du nog ge lite bättre källor som underbygger dina påståenden. Dvs varifrån hämtar du fakta odyl att Kina föraktar Sverige, men framför allt frågar jag mig vilka “de falska vidrigheterna” är som Sverige producerar? Notera att jag inte motsäger dig utan bara ber dig om mer specificerade underlag som kan styrka dina påståenden, och då menar jag inte ambassadörsfrågan.
  —————–
  Inte heller förtjänar jag att bli kallad ”flitig skribent” härefter, jag skulle inte ens brytt mig att läsa detta om inte en annan medlem av vårat svenskkinesiska nätverk hade påpekat det för mig. Jag har en stark övertygelse att även den största idiot, med de mest vansinniga åsikter, skall ha rätt att framföra dom, men inte oemotsagd.
  ——————
  Jan N: Här delar jag din uppfattning om att det skall vara högt i tak i ett kommentarsfält, allas åsikter skall kunna komma fram. Apropå det svenskkinesiska nätverk du refererar till så vore det ju klart intressant att få veta mer om detta. Är det dessa två du refererar till?

  https://falsknyhet.wordpress.com/contact/vem-ar-falsk-nyhet/
  https://kinarummet.wordpress.com/about/

  Om så undrar jag varför du skriver under olika signaturer? I Samnytts kommentarsfält använder du den svenskklingande signaturen Leif Sandström men hos Newsvoice går du under signaturen Karl Wang. Det är lite av en trovärdighetsfråga för mig personligen om någon i sammanhang som dessa använder signatur och när man inte ens håller sig till en och samma signatur så börjar larmklockorna ringa. Är du ett troll eller??
  —————–
  Konspirationsteoretiker och Voodoo präster skall diskrediteras och sägas emot, oavsett om det gäller Kina eller elektromagnetisk strålning utan att riskera att en tidning stänger av kommentarerna efter hotelser. Det har i grunden lite eller inget med yttrandefrihet att göra. Det finns andra sajter där dom kan exponeras.
  ————————-
  Jan N: Jag håller helt med om detta, men både min och din ton kan i vissa fall vara ganska “uppriktig” och en del människor klarar uppenbarligen inte av att bemöta sakfrågan om den inte är inlindad i den för Sverige så typiska korrekta tilltalstonen. Vissa andra människor tycks också tro att de har den för Sverige så typiska rätten till tolkningsföreträdet. Sysslar man med debatt i Sverige så finns det en etablerad uppfattning att man skall få stå oemotsagd. Kommer man med ett påstående som av andra kan vederläggas så måste man vara beredd att gå i svaromål, annars har man per definition förlorat debatten. Detta även om tilltalet i vissa fall kan vara en smula brutalt, det är så vi kan ta olika sakfrågor till belysning ur olika perspektiv.
  ————————
  Senast idag ser jag en rent ut vidrig artikel från DN där man lyckas på ett otroligt grovt sätt förvränga verkligheten – igen. ”Tinder” typ databaser är mycket vanliga i Kina, en högutbildad kvinna som påbörjat en karriär men vill bilda familj skriver själv in sig i en av dessa databaser, ofta lokala, och letar efter en äldre man med stabila förhållanden och ekonomi. Män som vill bilda familj letar naturligtvis efter en kvinna i fertil ålder. DN börjar jämföra detta med ”The Handmaids Tale”, smutskastar, nervärderar och förfalskar i föraktande höga toner, och svänger sig med uttryck som ”BreedReady”, en slarvig översättning liksom att funktionshindrad har översatts med ”deformed man”. På svenska skulle vi säga ”önskar ha barn”. DN och författaren också ljuger mycket grovt att Kina har mansöverskott, medan man i verkligheten har ett kvinnoöverskott idag. Äktenskapsmäklare har fyra gånger så många kvinnor på böckerna som letar en man än män som letar kvinnor. På ”Tinder” sajterna finns tio gånger eller mer kvinnor än män.
  ———————
  Jan N: Jaså, du “Karl W” du betalar alltså för att få läsa DN:s smutsiga hantverk (DN ligger ju normalt bakom sk betalvägg). Det förvånar mig också lite att du personligen har så bra koll på kinesiska sk Tinder sajter, det borde väl finnas kinesisk officiell statistik på vad som är fakta i sakfrågan. Dvs är det ett mans eller kvinnoöverskott??
  ———————————
  Gui Minhai-skandalen var att Sverige försökte frita en kriminell i Kina genom att otillbörligt påverka rättsväsendet. Hur skulle Sverige reagera om Uzbekistan utövade starka påtryckningar att frige Rakhmat Akilov som frihetskämpe. Kina är heller inte något macho-land. Jag tror helt enkelt inte svenskarna har förstånds kapacitet att fatta hur illa man bär sig åt.
  ————————–
  Jan N: Jag delar din uppfattning att Kina har all rätt i världen att reagera starkt på den sk Gui Minhai skandalen, i synnerhet som Sveriges ambassadör gått långt utanför sina protokollära åtaganden. Men även här är det väl den pk-stab med extremfeminister hos UD, under ledning av den sk utrikesblondinen Margot Wallström, som ligger bakom.
  ————————-
  Sverige, det lilla skithålslandet i överkanten på halvön på baksidan av Asien som är förståndshandikappat, efterblivet och ligger 50 till 100 år efter i utvecklingen.
  —————————-
  Jan N: Här känner jag igen mig själv lite grann, dvs du är ju relativt nyligen permanent utflyttad till Kina och som besviken expat kan man ibland bli lite överpositiv till det land man valt att flytta till (konfirmeringsbias). Jag håller också delvis med dig om att Sverige de senaste 50 åren har utvecklats mer och mer till ett “skithålsland”, jag inbillar mig att vi delar samma aversion mot denna svenska utveckling. Det intressanta är dock att vi som tagit steget att överge vårt fädernesland kanske kan bidra till att öppna ögonen på andra så att de vaknar ur sin “hjärnförsmutsning” som de utsatts för under så många årtionden.

  • – Kvinnans ställning. Tradition och pragmatik.
   – Kinesiska män är inte toffelhjältar typ Lille Fridolf, men alla i Kina strävar efter att spela sin roll.
   – Kvinnor i speciellt västra Kina är välkända för att ha ”ett mycket uppriktigt och direkt sinne”, och mannen är lite bekväm till naturen om tillfälle ges. Dessutom är kvinnorna otroligt duktiga på att leda familjen.
   – Bor man i ett land behöver man inte andras källor, man kan läsa bloggarna, uppleva och lyssna.
   – Vad Sverige producerar, läs MSM och SVT. Det mesta saknar verklighetsanknytning. Att bekämpa Daesh/IS blir omstöpt till religiös och etnisk förföljelse till exempel. När motsvarigheten till PO/PON i Kina stoppar ett mobb drev som driver folk till självmord, då blir det censur.
   – Nätverket, nej. Det uppstod för kanske 25 år sedan, ligger nu på WeChat, och har ett trettiotal medlemmar, varav ett tiotal har svenskanknytning. Vi håller ofta kontakten och byter erfarenheter. Det är slutet. Därför kan vi ofta uttrycka oss på liknande sätt på olika sajter.
   – Jag skriver inte under signaturer. Det där är en ”spottloska” vi regelbundet får, och det är mycket otrevligt. Flera personer vill inte längre synas alls. Inte ens under pseudonym.
   – DN, nej bevare mig. Jag betalar inte för någon svensk blaska, men som gammal driven IT ingenjör, jag visste inte ens att det var en betalvägg där.
   – Tinder, jag har aldrig hört talas om någon statistik. Det är helt fritt att öppna sajter i Kina, även utomlands. När det gäller kvinnoöverskottet är det lika känt i Kina som massinvandringen i Sverige.
   – Jag har inte nyligen flyttat till Kina och är inte överpositiv. IT ingenjörer är internationella jobb, man kan nästan åka eller flytta dit man vill när man vill. Trevligt att kunna prova på olika länder.
   – Att bidra till att öppna ögonen på andra vore ju trevligt, tills man har fått alltför många ”spottloskor” och ”smuts kokor” ansiktet, som att bli beskylld för att vara ett troll, då tar man skydd och går och gömmer gömmer sig, vilket jag gör nu.

   • Karl W. (KW) Självklart ska du inte utsättas för “spottloskor”, men jag känner Norberg och jag kan garantera att inte alls är fientligt inställd. Han har bara sin debattstil. Hoppas det är ok Norberg, men du har flera gånger sagt att det är förbaskat intressant att läsa KW:s kommentarer och artiklar.

    Jag anser att du Karl W. tillför viktiga pusselbitar när det gäller Kina. Jag kan erkänna att även jag blivit lurad av den västliga negativa propagandan om Kina och det stör mig att jag inte insåg det tidigare. På senare tid har jag tagit del av vad andra insatta svenskar anser om Kina, svenskar som bott perioder i Kina. De ger bilder av Kina som korresponderar med KW:s uppfattningar.

    Sverige är ett märkligt land. Inom näringslivet vill stora svenska bolag gärna ha handel med Kina, men när medierna skriver så ska vi lära oss att passa oss för Kina.

    • Även jag anser Karl W, att det är inspirerande och lärorokt att läsa det du skriver, så jag hoppas att du fortsätter med det här.

 • @ Karl W 2019-03-12 at 03:14
  Sant, Kina går helt sin egen väg, man har redan gått igenom vad som pågår i Sverige idag. Kvinnans ställning kommer ofta upp i svenska diskussioner, och jag tror inte svenskarna fattar hur stark, för att inte säga dominerande, kvinnans ställning som oftast är i familjen i Kina. Familjen är centralpunkten för nästan allt i Kina.

  Jan N: Jag antar att du med just denna kommentar vänder dig emot Johan Westerholms citat, “”Kina är även i allra högsta grad ett macho-land där feministisk utrikespolitik kryddat med miljöinriktning bevisligen inte går hem.” Ditt påstående om kvinnans starka ställning i Kina är sannolikt korrekt, men det vore ju bra om du kunde ge en något djupare förklaring till varför kvinnans ställning i Kina är så stark som du påstår. För den hjärntvättade delen av Sveriges befolkning skall förstå så behövs en något mer faktabaserad infallsvinkel än den som du refererar till härnedan.

  Det är ett rollspel, ingen ”jämlikhet” eller ”likhet”. Det ställs krav och utkrävs ansvar, delvis olika för parterna. Kvinnorna anser sig själva vara ansvariga för familjen, männen skämtar om att dom bara är inventarier, vars värdering för stunden beror på hur väl han har städat eller diskat, och hennes humör.

  Jan N: Att samspelet mellan kvinnor och män har havererat i Sverige beror ju till stora delar på den extremt militanta feminism som vi sett växa fram i Sverige alltsedan Grupp 8 och andra Rödstrumpeorganisationer gick till ideologisk attack på svenska män. Alltså, vilka har ställt kraven på parterna i detta “rollspel”, eller är det något som har med den kinesiska kulturen att göra?

  Hon känner sig även ansvarig för honom utanför hemmet, och har han inte skött sig till förväntning väntar avhyvling efter hemkomsten. Män har kallat det ”verbal arkebusering”.

  Jan N: Jag tolkar detta som att kinesiska män är toffelhjältar pga kvinnornas starka karaktärer, eller har du någon intellektuellt djupare förklaring?

  När jag går ut på stan är det nästan 100% männen som tar hand om barnen, inklusive spädbarn.

  Hur ofta har jag inte sett scenariot, kvinnan vänder sig till sin man och säger något som: ”Jag skall gå och handla i den här affären. Sätt dig här och vänta på mig.” varpå mannen oceremoniellt och utan kommentar sjunker ner på en parkbänk med ungen och väntar tills hon kommer tillbaka. Om man någon gång stilla undrar om dom inte skulle shoppa tillsammans får man svaret ungefär, ”Varför då! Han är ju bara i vägen och besvärlig.”

 • Karl W, det var en rejäl skopa av förakt över dagens Sverige och svenska makthavare, som du rätteligen hällde ut! Ja, ett “skithålsland” formades det till, av sextiotalets vidriga vänstervåg, som vällde in överallt och som aldrig skulle ha behövt få det kraftiga inflytande det nu fick, om det inte vore för kanske främst Bonnierfamiljens blaskor, som i likhet med vad som hände i USA, tog grepp om Historien, erövrade den och kunde sedan bestämma Framtiden. Den framtid som vi nu ganska klart kan skönja. Vi svenskar har uppenbart valts ut som prototyper för “the White Christian” genocide. Det hela följs noggrant från studiegrupper på Harvard och Stanford, har man kunna läsa på nätet.
  Varför stod vi inte på oss då; jag menar den borgerliga samhällshalvan? Dom kastade in handduken, fortare än kvickt och tog fegt efter, istället. Alldeles speciellt på raspolitikens område. Synbart redan i februari 1975 när Sveriges förvandling till ett multikulturellt Paradis, klubbades igenom i Riksdagiset på en motion skriven av Olof Palme och Anna-Greta Leijon, en hjärtefråga för Folkpartiet och Bonnier-media.
  Jag har svårt att tro annat, än att Kina skarpt ogillar att det “neutrala” Sverige, så klart och tydligt ställer upp på the Anglo-Zionist’s nya världsordning och deras uni-polära värld. Det faktum att Sverige inte har yttrandefrihet, en reell sådan, utan kör med Fake News i statsmedia, har säkert noterats.

 • Tack för uppmärksamheten Jan Norberg, men jag har betydligt mindre intresse att bli representant för Sverige i Kina än jag skulle ha att bli representant för Daesh/Islamska Staten i Sverige. Sådan är den ökande stigman och föraktet i Kina mot Sverige och de falska vidrigheter Sverige producerar. Inte heller förtjänar jag att bli kallad ”flitig skribent” härefter, jag skulle inte ens brytt mig att läsa detta om inte en annan medlem av vårat svenskkinesiska nätverk hade påpekat det för mig. Jag har en stark övertygelse att även den största idiot, med de mest vansinniga åsikter, skall ha rätt att framföra dom, men inte oemotsagd. Konspirationsteoretiker och Voodoo präster skall diskrediteras och sägas emot, oavsett om det gäller Kina eller elektromagnetisk strålning utan att riskera att en tidning stänger av kommentarerna efter hotelser. Det har i grunden lite eller inget med yttrandefrihet att göra. Det finns andra sajter där dom kan exponeras. Senast idag ser jag en rent ut vidrig artikel från DN där man lyckas på ett otroligt grovt sätt förvränga verkligheten – igen. ”Tinder” typ databaser är mycket vanliga i Kina, en högutbildad kvinna som påbörjat en karriär men vill bilda familj skriver själv in sig i en av dessa databaser, ofta lokala, och letar efter en äldre man med stabila förhållanden och ekonomi. Män som vill bilda familj letar naturligtvis efter en kvinna i fertil ålder. DN börjar jämföra detta med ”The Handmaids Tale”, smutskastar, nervärderar och förfalskar i föraktande höga toner, och svänger sig med uttryck som ”BreedReady”, en slarvig översättning liksom att funktionshindrad har översatts med ”deformed man”. På svenska skulle vi säga ”önskar ha barn”. DN och författaren också ljuger mycket grovt att Kina har mansöverskott, medan man i verkligheten har ett kvinnoöverskott idag. Äktenskapsmäklare har fyra gånger så många kvinnor på böckerna som letar en man än män som letar kvinnor. På ”Tinder” sajterna finns tio gånger eller mer kvinnor än män. Gui Minhai-skandalen var att Sverige försökte frita en kriminell i Kina genom att otillbörligt påverka rättsväsendet. Hur skulle Sverige reagera om Uzbekistan utövade starka påtryckningar att frige Rakhmat Akilov som frihetskämpe. Kina är heller inte något macho-land. Jag tror helt enkelt inte svenskarna har förstånds kapacitet att fatta hur illa man bär sig åt. Sverige, det lilla skithålslandet i överkanten på halvön på baksidan av Asien som är förståndshandikappat, efterblivet och ligger 50 till 100 år efter i utvecklingen.

  • Håller tyvärr med dig. Och förglöm inte att det är fullständigt självförvållat med en närmast marxistisk media-elit som styr “debatten” och talar om vad folket skall tycka annars tystas det.
   Den media-eliten är en liten aning naggad i kanten och en större smäll kanske kan väntas nu om de fiiina liiberalerna som styrt landet via sitt eget frälse de mutade journalisterna. Ytterligt få som inte skriver ett litet reportage från t.ex. Åre för att få veckan med familj betald på lyx-hotell för max 18 plankade rader.
   Att försvara dessa via massmissbruk av tryckfrihetsbegreppet har blivit ett måste annars tystas politikern ifråga. Den synnerligen motbjudande argumenteringen mot SD, grundat 1983 (?),
   vs kommunistpartiet är rent motbjudande. ALLA har ett mörkare förflutet hade man hoppats så att man lärt sig lite på vägen men detta gäller inte FP som i sin elitism med ägare från ett utvalt folk som härskar genom att söndra och tar hjälp av NORSKA Shibstedts som vill flytta NATO´s gräns österut och kasta allt i knäet på Sverige osv osv.
   Tydligen är Herr Åkesson ett VÄLDIGT stort hot mot de sk liiberala krafterna och därmed det enda alternativet. Verkar som om EBT et co förstått detta och avväpnar Jimmy medans de borde alliera sig och slänga ut alla liiberaler från riksdagen.

  • @K. Wang tack för de befriande ord som är omöjliga att framföra i själva Sverige utan att blir förklarat som ikke människa. Det blir ett stålbad för Sverige när befolkningen inser hur det verkligen ligger till och blir avklädd sin Hybris. Projektioner har under många decenier varit en svensk specialitet.

 • Så vid jag förstå kineserna har de stort respekt för ärliga genuina människor, även kvinnor.Min erfarenhet av Asien. Filmen Hero visar med önskvärd tydlighet vilka karaktärsdrag man beundrade på den tid, men säkert även i dag. Laotse och konfuzius har präglat Kinas kultur. Att den avgående ambassadören inte fick gehör har med tydlighet beskrivits ovan. Dubbla tungor ät inte välsedd i andra länder.

  • Bara som tillägg. Glöm inte att en ambassadör är i Kina som representant för sitt land. De markeringar som eventuellt görs mot henne, som i detta fall, är inte personliga utan riktade mot Sverige och den svenska regeringen. Att Laotsi och KungFuTsi (Laotse och konfuzius) har präglat Kinas historia växelvis under olika tidsperioder är helt rätt. Båda har rötter 2,200 år tillbaka. Konfucius sa, ”När vinden blåser böjer sig gräset. När mästaren talar lyssnar tjänaren.” Det är väl ungefär Sverige av idag. LaoTsi sa ”Den som vill framgångsrikt leda ett folk måste kunna följa dom.” Det beskriver mycket väl dagens Kina.

 • Ulf, jag håller med till största delen av din analys. Dvs den svenska regeringen och samtliga anställda inom den svenska varianten av den Djupa Staten har ju sedan många år en våldsam hybris över sin egen förträfflighet.

  Denna feministiska regim där UD tycks gå i spetsen för att på sedvanligt svenskt manér banka sin korrekta “värdegrund” i huvudet på alla länder jorden runt röner ju bara förakt och ett lätt roat leende från omvärlden. När ska det gå upp för svenska pk-människor att Sveriges självpåtagna roll som humanitär stormakt bara betraktas som trams av världens andra länder. Borta är den beundran som Sverige väckte på 50-60-talen.

  Kina är dock inte ens i teorin möjligt att påverka hur än UD och den svenska feministiska regimen tycks tro att de kan påverka Kina i sin utveckling.

  Det vore ju intressant om den i Kina boende Karl Wang (som ofta kommenterar här på Newsvoice) kunde utveckla sina tankar om detta.

  • Sant, Kina går helt sin egen väg, man har redan gått igenom vad som pågår i Sverige idag. Kvinnans ställning kommer ofta upp i svenska diskussioner, och jag tror inte svenskarna fattar hur stark, för att inte säga dominerande, kvinnans ställning som oftast är i familjen i Kina. Familjen är centralpunkten för nästan allt i Kina. Det är ett rollspel, ingen ”jämlikhet” eller ”likhet”. Det ställs krav och utkrävs ansvar, delvis olika för parterna. Kvinnorna anser sig själva vara ansvariga för familjen, männen skämtar om att dom bara är inventarier, vars värdering för stunden beror på hur väl han har städat eller diskat, och hennes humör. Hon känner sig även ansvarig för honom utanför hemmet, och har han inte skött sig till förväntning väntar avhyvling efter hemkomsten. Män har kallat det ”verbal arkebusering”. När jag går ut på stan är det nästan 100% männen som tar hand om barnen, inklusive spädbarn. Hur ofta har jag inte sett scenariot, kvinnan vänder sig till sin man och säger något som: ”Jag skall gå och handla i den här affären. Sätt dig här och vänta på mig.” varpå mannen oceremoniellt och utan kommentar sjunker ner på en parkbänk med ungen och väntar tills hon kommer tillbaka. Om man någon gång stilla undrar om dom inte skulle shoppa tillsammans får man svaret ungefär, ”Varför då! Han är ju bara i vägen och besvärlig.”

 • Kineser är som vi svenskar var på 50-talet och några år in på 60-talet, då vi ju också var en industrination, enligt definition. Det är no-nonsense som gäller därstädes och feminister som ständigt masturberar sina känslor, har inte något att ge.
  Den svenska hybrisen börjar nu visserligen att krackelera: inget problem i världen var från och med några år in på sextiotalet för stort för de socialdemokratiska socialingenjörerna. Det var inte bara Sverige och (de homogena) svenskarna som skulle förändras i grunden. Utlänningarna skulle med SIDA:s alla miljoner och miljarder smaka på Palmes medicin. Fast det har mest tjänat som (dyrt) lavemang.
  Jaha, vi som var med då och faktiskt fortfarande har livet i behåll, trots mer än femtio år av slit med att hålla motståndets estetik och dess fana högt, vi vet att allt som DOM åstadkommit, har i stort sett bara givit misslyckade resultat (tänk svenska skolan) . De som sabbat landet, är inte bara illa sedda, utan rent kriminella och har utan att förstå ett iota, blivit förvandlade till diktaturens kreatur.
  Så varför tror det feministiska utrikesdepartementets att Kina ens bryr sig om vilket svenskt sändebud som skall åka till Mittens Rike.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *