Amazon erkänner att de avlyssnar samtal med röstassistenten Alexa

publicerad 14 april 2019
- Sanja Juric
Amazon Alexa lyssnar på sina kunder
Amazon Alexa lyssnar på sina kunder
Amazon Alexa lyssnar på sina kunder

Amazon Alexa, ett imponerande digitalt röstsystem som används ihop med Amazon Echo högtalare, har blivit en del av miljontals hem världen över. De avancerade digitala högtalarna har sålts i över 100 miljoner exemplar på knappt fem år.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice | Uppskattar du Sanjas artiklar Swisha en mindre valfri donation till hennes nummer: 070-091 11 81.

Den digitala assistenten Alexa har blivit så vanlig att de flesta reflekterar inte över möjligheten att någon kanske lyssnar på samtalen. Enligt Amazon själva görs detta enbart i syfte att förbättra användarvänligheten.

Enligt en artikel i Bloomberg i förra veckan, har Amazon tusentals anställda över hela världen som lyssnar på samtalen. Trots att de förbinder sig till att inte prata om det, har en del information läckt ut och fått Amazon att uttala sig.

”Vi antecknar endast ett litet urval av Alexas röstinspelningar, för att förbättra kundupplevelsen. Till exempel hjälper oss denna information att förbättra våra röstigenkänningssystem, så Alexa kan bättre förstå dina önskemål och se till att tjänsten fungerar bra för alla.”

ArcanumSkolan 2024

Amazon påpekar att de tar sina kunders integritet på stort allvar. Sekretessen är hög och tillgång till information som kan avslöja en kunds identitet till anställda som lyssnar, är nästintill obefintlig genom olika säkerhetsprogram, uppger bolaget. I de fall där något ändå kommer fram, har anställda tydliga direktiv om att koda informationen och snabbt gå vidare till nästa avlyssning.

Under ett pass kan Amazons team lyssna på över tusentals klipp. I vissa fall har anställda fått höra samtal av kriminell karaktär enligt Daily Mail , som när ett barn skrek på hjälp och ett annat fall som lät som ett sexuellt överfall. När anställda bad om hjälp hänvisade Amazon till regler som förbjöd dem att blanda sig i.

Alexa kan vara vittne till ett mord

Polisen i New Hampshire misstänker att Alexa är vittne till ett dubbelmord och har nu begärt ut information från Amazon. Kvinnan mördades i sin lägenhet den 27 januari 2017 och polisen hoppas nu kunna hitta bevis med hjälp av inspelningar. Amazon är dock ovilliga att dela med sig av informationen utan bindande juridiska dokument. Mer om detta fall i en kommande artikel i NewsVoice.

Alexa lyssnar efter nyckelord

Amazon-enheter har tidigare aktiverats utan användarnas kännedom. De beror på att mjukvaran lyssnar efter vissa nyckelord. Programmet kan alltså utlösas av misstag, menar Amazon. Även om tjänsten är avaktiverad kan samtalen spelas in manuellt.

Trots massiv försäljning av enheterna är många fortfarande tveksamma till att bjuda in Amazons storsäljare till sina hem. Avancerad inspelningsteknologi (AI) gör det möjligt att avlyssna konversationer även om musik spelas. Denna live-ljudinspelning kan användas av bedragarna för att samla in känslig information, skriver Daily Mail.

Samsung Smart-TV

Amazon är inte ensam om att avlyssnat samtal. För ett antal år sedan erkände Samsung att deras Samsung Smart-TV har inbyggd teknik för röstigenkänning. Samsung menade dock på att inspelning sker enbart i syfte att erbjuda mer avancerad användning av apparaten. Samtalen skulle i vissa fall spelas in för att förbättra tjänsten men att denna går att stänga av.

Läs mer: Samsung bekräftar: Smart-TV:n tar in privata samtal och skickar vidare till röstigenkänningsföretag

Google Assistant och Apple Siri

Det finns misstankar om att Google Assistant och Apple:s Siri använder sig av liknande program för att förbättra sina produkter. Apple har sagt vid flera tillfällen att de inte kommer att tillåta FBI få ut information som finns i iPhones, bland annat med hjälp av en inbyggd mjukvara.

Att företag har erbjudit gratis tjänster i utbyte mot en del av sitt privatliv är inget nytt. Människor gillar bekväma tekniska lösningar och många är villiga att gå med på det. Till exempel erbjöd Google Gmail gratis e-postsystem när andra tog betalt. Datorerna skulle läsa av ens mail-konversationer för att kunna skicka riktade annonser. Något som de flesta inte längre reagerar på då liknande förekommer på daglig basis.

Amazon tillåter anställda lyssna på samtal i chattrum

Anställda på Amazon har fått tillstånd att dela med sig av inspelningar i chattrum, i de fall där innehållet har varit av oroande karaktär eller om man inte har förstått delar av samtalet. Det har dock kommit fram att dessa chattrum används även för att dela med sig av underhållande inspelningar, som när en kvinna sjöng falskt i badrummet, skriver Bloomberg.

Kommer konsumenten att ha någon som helst kontroll över sitt privatliv i och med den nya tekniken? Även om Amazon och Google försäkrar att de aldrig skulle ge efter för statliga påtryckningar kan alltid nya lagförslag ändra på detta. Så frågan vi bör ställa oss är inte hur långt företagen är villiga att gå för att tjäna pengar, utan hur mycket av vårt privatliv är vi villiga att offra?

Amazon Alexa släpptes i Sverige 2017.

Text: Sanja R. Juric, redaktionen, NewsVoice | Uppskattar du Sanjas artiklar Swisha en mindre valfri donation till hennes nummer: 070-091 11 81.

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq