Samsung bekräftar: Smart-TV:n tar in privata samtal och skickar vidare till röstigenkänningsföretag

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.
samsung voice smart TV

samsung voice smart TV

Samsung bekräftar att deras smart-TV avlyssnar och skickar vidare konversationer till ett tredjepartsföretag som heter Nuance Communications. Samsung varnar i det finstilta för denna ljudupptagning och att kunderna bör undvika att prata om privata saker nära TV:n alltså i sina vardagsrum, skriver Meghan DeMaria i en artikel för Emfacts.com.

Det är TV:ns “voice activation feature” som plockar upp samtal i rummet. TV:n kan sedan dela denna information inklusive känslig information med tredjepartsföretag.

Nyheten kom fram efter att Shane Harris på The Daily Beast skrivit om Samsungs privacy policy:

“Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party.” … “If a consumer consents and uses the voice recognition feature, voice data is provided to a third party during a requested voice command search” … “At that time, the voice data is sent to a server, which searches for the requested content then returns the desired content to the TV.” – Källa: Samsung Privacy Policy

CNET skriver i artikeln “Disable this feature to stop your Samsung Smart TV from listening to you” hur du kan stänga av avlyssningsfunktionen. Se video nedan med instruktioner.

“It sounds like something straight out of George Orwell’s 1984. Samsung’s Smart TV privacy policy, which most people never bother reading, reveals that your shiny new television set may be capable of spying on you. / CNET”

NuanceSamsung påpekar att företaget inte sparar eller säljer data, men valde först inte att uppge vilken den tredje parten är som tar emot avlyssningarna. Meghan DeMaria för Emfacts.com uppdaterade sin artikel den 10 februari 2015 med uppgiften att företaget som tar emot data heter Nuance Communications.

Nuance Communications skriver på sin hemsida att de erbjuder bla: teknik för taligenkänning, röstigenkänning, speech to text, röstbiometri (voice biometrics) och flera andra tjänster för företag och myndigheter.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Att tro att svenska politiker i regeringen eller i opposition skulle kunna göra något i detta läget är väl att ta i. Landet är i princip en enpartistat de närmaste 8 åren efter decemberöverenskommelsen. Det är alltså upp till den enskilde att själv bestämma om man vill springa omkring avlyssnad, positionerad och ständigt registerad med sin smartphone eller sitta hemma framför en kamera.

 • Tänk er ca 75 år tillbaka in i Tyskland under Hitler. Man anklagar tyskarna att de följde Hitler så trogen och de i koncentrationslägren utförde befälen som de sedan delvis i Nürnbergs process blev dömt för. Det sker exakt samma nu, ännu inte så rabiat, men det kommer säkert. För 20 år sedan bytta man ut alla på Försäkringskassan som slåg ett slag för patienten. Sedan anställde man unga som var glad att de fick ett jobb efter långt arbetslöshet, de gör naturligt de de blir tillsagt att inte förlora sitt jobb. Många mådde dålig och sökte sig till andra jobb.Det som har skett de sista 40 åren var bara förspelet för att testat hur långt man kan gå. När man ser hur det ser ut idag har man verkligen lyckats. De godtrogna ær värst. Jag såg häromdagen att man solde stora Samsung Tv flatskärm för mellan 3000 och 5000 Kronor. Det finns säkert många som slår till.
  Men lugnt gott folk diktaturer brukar bara vara i 70 till maximal 90 år.

 • Svenskarna lever farlig. Korruppta organisationer styr med järnhand- styr allt. Vem är pappa eller mamma till Samsungs övervakning?

  Troligen är det ingen som kommer att reagera på information om att vi bevakas av TV:n .Folk tror helt enkelt inte på att det finns illvilliga människor som utnyttjar dem. De tror de gäller andra men inte mej.Hur skall vi kunna stoppa denna övervakning?

  Ingen reagerar ens när en myndighet orsakar självmord på en sjuk småbarnspappa.
  Vi såg i Aftonbladet hur en 41 årig man hade begått självmord av efter att ha dränerats på energi och livskraft av en av Försäkringskassans farliga legoknektar.Han var ordentligt sjuk med värk mm Trots detta bedömde knekten att han var frisk och kunde arbeta. Vet inte hur många legoläkare hon hade bakom sig men mannens läkare ansåg att han var för sjuk för att kunna arbeta.
  Myndigheten kom undan med att förneka det knekten sagt. Vi talar inte så. Sades det och så vart det tyst.Knekten mådde dåligt. Varför förstod hon inte vad hon höll på med? Var hon hjärntvättad? Har man mista empati förstår man att sjuka människor får livsfarliga skador av att samtidigt utsättas för ekonomisk stress. Vem är orsak till denna fruktanvärda arbetsmiljö? Alla som varit i kontakt med denna förgörande myndighet vet att det hoppar ormar och grodor ut knektarnas mun. En del kvittrar men öppnar man sig för dem hör man hånfullheten och illviljan i deras svar. Det måste bero på arbetsmiljön har dem stänkt av sina känslor för att klara av att följa ondskans order?När vi har ett samhälle i vilket myndigheterna tillåts försätta medborgarna i ekonomisk och mental vanmakt om dem blir sjuka har vi nått vägs ände. Då är det dags att agera.

  Kräva chefters avgång och försätt dem i samma vanmakt som de gjort med dem de är satta att värna. Det är dags att belysa vem det är som håller en så tung järnhand över myndigeten att ondskan får härja fritt år ut och år in.

  Det är dags att kräva svar från politikerna Känner de till vem som övervakar?

  Vad gör politikerna åt ondskan på Försäkringskassan Varför blir det inte nolltorerans på döden på Försäkringskassan som det är trafiken?

  • Du frågar hur vi skall kunna stoppa denna övervakning. Svaret är dessvärre att det inte går då “systemägarna” lider av mycket svårartad psykopatologi. En accelererande övervakning är tankeverk av svartkåpade liemän som tagit makten över vår planet. De planerar våra liv som om vi vore medlemmar i deras högst privata SimCity-spel.

   Vi kan dessvärre bara försinka förslavningen genom att vägra köpa ny teknologi. Framöver kommer vi att se alltfler lagar och regelverk som tvingar oss till systemintegration. Teknisk apparatur, icke wifi-säkrad, kommer att försvinna genom hokus-pokus regler. Politiker kommer att se till att fullt funktionsdugliga spisar, frysar, varmvattenberedare, element m fl måste ovillkorligen bytas till “smarta” produkter som ska hålla koll på oss i hemmen.

   Hälften av våra jobb kommer att försvinna pga automatisering inom en 20-årsperiod. De jobb som blir kvar kommer att bestå av dåligt betalda deltidsarbeten och högteknologiska virtuella arbetstillfällen, varav en del kommer att innehas av människor.

   “Social frictions as they arise are met with a strong reaction while perceptible increases in surveillance and security occur, which have become major businesses in their own right.” sid 37 i Europe 2030. I denna rapport står det att GMO ska bli “widely diffused” och att människor ska omlokaliseras. Har någon frågat oss om vår vilja? Inte undra på att de måste ha oss under sträng bevakning…

   http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=709

   Framtida jobbtitlar: http://www.theguardian.com/money/2010/jan/09/jobs-of-the-future

   Europe 2030: http://www.espon.eu/export/sites/default/Documents/Publications/ESPON2006Publications/SpatialScenarios/espon3.2_60p._final_16-7-2007-c.pdf

 • Hur kan dom på C-NET vara så säkra på att avlyssningen stängs av helt och hållet genom att ändra på några inställningar?
  Kanske bara TV:n som slutar ta emot Voice-kommandon men samtal spelas ändå in och skickas till Samsung…

  • Det är väl ingen konst att montera in något i duschanordningen. All teknik finns idag, både storleks och överföringsmässigt på order av dem vilka sover oroligt på nätterna – för att de är rädda för att bli avslöjade av NewsVoice och deras skribenter …

 • George Orwells roman “1984” föregick FRA, NSA och Samsungs Smart-TV. Frantz Kafkas “Processen” påvisar likheter med Trafikskadenämnden som fungerar som en ”hemlig domstol”, där kartellbildning råder! Det EUdomstolen skulle bekämpa!

  Vad sker hos Försäkringskassan, Socialstyrelsen med Rättsliga och Vetenskapliga Råd, i Livsmedels- och Läkemedelsverkets kontakter med ekonomiskt mäktiga företag i Läkemedels- och Livsmedelsbranscherna?

  Idag tycks inga grävande journalister av betydelse finnas, när ledande dagstidningar styrs av koalitioner med stor ekonomisk och politisk makt!

  Vart försvinner ledande politiker när den banan är slut?

  Hur kunde Margot Wallström vandra från en fin position till nästa?

  Återgår Göran Hägglund till försäkringsbranschen när hans tid i KD är över (spelade hans roll, som handläggare där någon roll för hans agerande som socialminister)?

  Varför får FörsäkringsJuridiska Föreningens styrelseledamöter anonymt agera rådgivare i Justitiedepartementet utan att behöva underteckna jävsdeklarationer? Hjälper de försäkringsbranschen med att lagstiftningen formuleras på passande sätt, varefter juridiskt okunniga riksdagsmän klubbar igenom den?

  Varför tillåts ledande försäkringsläkare samtidigt få fungera som Socialstyrelsens Vetenskapliga Råd; vara rådgivare åt staten och dess myndigheter – utan att behöva avge jävsdeklarationer?

  Bryr sig inte JO eller andra framstående maktpersoner inom juridiken om att jävsbrott då sker mot stiftade lagar?

  Varför följde inte Försäkringskassan EUdomstolens domar? Hur kunde dess generaldirektör få bli rikspolischef, trots Expressens avslöjande att miljontals epostbrev där plötsligt kasserats – sedan korruption avslöjats i dess ledning?

  Vem styr vad, eller var inte Expressens uppgifter korrekta?

 • Jag skriver just nu på en bok som heter GEORGE ORWELLS TESTAMENTE.
  Det kusliga är att i hans bok 1984 förespådde han så många saker, som visserligen inte var sanna 1984, men där han nu 2015 får rätt på punkt efter punkt.

  Denna skärm beskriver han i detalj och det märkliga är att han gjorde det 1949. Skärmen fanns i alla hem och spred regimens propaganda dygnet runt.
  Denna skärm registrerade också vad medbordgarna sa och gjorde och de som hade egna/fel tankar råkade illa ut.

  Huvudpersonen i 1984 Winston, jobbade på sanningsdepartementet där han dag ut och dag in ändrade i böcker och andra skrifter så att makthavarna (storebror) alltid fick rätt.

  Nyspråket som infördes förbjöd användningen av många ord och nya kom till för att ersätta de förbjudna.

  Det George Orwell skrev om 1949, där är vi idag. STOREBROR SER DIG.

  • Sedan 9/11 har det blivit allt vanligare med fotografering av våra unika irisar i olika sammanhang. Ögonskanning är en av de säkraste biometriska metoderna för att kunna säkerhetskontrollera individer.

   Kameror kan känna igen oss, via våra irisar, på upptill tio meters avstånd, vilket bl a visades i filmen Minority report. Tekniken finns nu på flygplatser och på skolor i USA och i England. Indien har också för avsikt att fota hela sin befolkning.

   Skanningen av skolbarns irisar motiveras med att de vill förhindra utveckling av ögonsjukdomar…. Specsavers erbjuder numera en gratis biometrisk metod för fotografering av sina kunders ögonbottnar i Sverige och i Finland. Har man anledning att fråga sig varför fotograferingen är gratis? Delas dessa bilder med tredje part för att ingå i Big data tillsammans med annan insamling av biometriska data?

   Orwell skriver också i sin bok att den totalitära staten har en kamera i varje rum. Är det att gå för långt att föreställa sig att våra tv-apparater kan komma att utrustas med en ögonskanner för att säkerställa identifiering av vilka som sitter i tv-soffan?

   http://en.wikipedia.org/wiki/Iris_recognition

   https://www.youtube.com/watch?v=POoQhQNboWQ

   http://repository.jmls.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1138&context=jitpl

   • Betr.: “..Tekniken finns nu på flygplatser och på skolor i USA och i England. Indien har också för avsikt att fota hela sin befolkning..”
    Även Sverige! Såvitt jag vet används redan samma teknik vid ansökning av svenskt pass – dvs fingeravtryck (2 fingrar) och irisfotografering.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *