Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Årets Folkbildare Moosa Assal vill ha fred i förorten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2019
- Torbjörn Sassersson
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.

Moosa Assal menar att vi måste sluta skylla på polisen eller “samhället” för våldet i förorten. “Utan vi själva måste ta tag i det” … “Så det är mitt råd att vi reflekterar över våra egna handlingar och börjar hjälpas åt”, säger Assal. För sina insatser i Stockholmsförorterna Tensta, Rinkeby och Kista fick han utmärkelsen Årets Folkbildare vid Förortsgalan 2019.

Moosa Assal är troende muslim. Hans tro stärker hans övertygelser om att civilsamhället, det vill säga vanliga människor, kan komma tillrätta med våldet. Han vänder sig främst till ungdomar som inte sköter sig genom att tala direkt till deras kapacitet som medmänniskor.

“Det här är ett drömjobb. Jag älskar att jobba med ungdomar. Jag gillar liv, glädje, att se mycket ansikten. Ungdomar är framtiden. Om de blir bra blir samhället också bra” … “Jag hjälper alla som jag kan hjälpa. Jag tror att alla försöker vara lyckliga och om jag kan hjälpa någon annan att få lycka ger det mig harmoni”, säger Assal till Stockholmdirekt.se.

Mosaa Assal - Årets Folbildare
Moosa Assal – Instagram

Assal är mycket aktiv ideellt i kulturlivet. Han är föreläsare, medlare vid konflikter och han gör uttalanden i media. Assal är även engagerad inom musik, film och poesi. Han gör anföranden vid begravningar och bidrar till sorgebehandling, skriver Stockholmsdirekt.se. Yrkesmässigt är Assal fritidsledare på Blå Huset i Tensta.

Moosa Assal har 14,000 följare på Instagram och flera 1000 på Facebook, Twitter och Snapchat. Genom sina sociala kanaler för han fram Islams och Guds fredliga budskap. Ofta består hans inlägg av verser och budskap från Koranen.

Han berättar att han nästan inte alls utsätts för hat. Till Stockholmsdirekt.se säger han:

“Jag tror på Gud, och jag pratar ju på mitt sätt. Men det är ju inte bara vi muslimer som tror på Gud; många av mina budskap funkar för kristna och agnostiker också. Det är många ickemuslimer som följer mig också.”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, en tidning som tror på kulturell mångfald och friheten att var och en får ha sin egen tro och världsåskådning.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq