Årets Folkbildare Moosa Assal vill ha fred i förorten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2019
- Torbjörn Sassersson
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.
Moosa Assal. Privat foto från Instagram.

Moosa Assal menar att vi måste sluta skylla på polisen eller “samhället” för våldet i förorten. “Utan vi själva måste ta tag i det” … “Så det är mitt råd att vi reflekterar över våra egna handlingar och börjar hjälpas åt”, säger Assal. För sina insatser i Stockholmsförorterna Tensta, Rinkeby och Kista fick han utmärkelsen Årets Folkbildare vid Förortsgalan 2019.

Moosa Assal är troende muslim. Hans tro stärker hans övertygelser om att civilsamhället, det vill säga vanliga människor, kan komma tillrätta med våldet. Han vänder sig främst till ungdomar som inte sköter sig genom att tala direkt till deras kapacitet som medmänniskor.

“Det här är ett drömjobb. Jag älskar att jobba med ungdomar. Jag gillar liv, glädje, att se mycket ansikten. Ungdomar är framtiden. Om de blir bra blir samhället också bra” … “Jag hjälper alla som jag kan hjälpa. Jag tror att alla försöker vara lyckliga och om jag kan hjälpa någon annan att få lycka ger det mig harmoni”, säger Assal till Stockholmdirekt.se.

Mosaa Assal - Årets Folbildare
Moosa Assal – Instagram

Assal är mycket aktiv ideellt i kulturlivet. Han är föreläsare, medlare vid konflikter och han gör uttalanden i media. Assal är även engagerad inom musik, film och poesi. Han gör anföranden vid begravningar och bidrar till sorgebehandling, skriver Stockholmsdirekt.se. Yrkesmässigt är Assal fritidsledare på Blå Huset i Tensta.

Moosa Assal har 14,000 följare på Instagram och flera 1000 på Facebook, Twitter och Snapchat. Genom sina sociala kanaler för han fram Islams och Guds fredliga budskap. Ofta består hans inlägg av verser och budskap från Koranen.

Han berättar att han nästan inte alls utsätts för hat. Till Stockholmsdirekt.se säger han:

“Jag tror på Gud, och jag pratar ju på mitt sätt. Men det är ju inte bara vi muslimer som tror på Gud; många av mina budskap funkar för kristna och agnostiker också. Det är många ickemuslimer som följer mig också.”

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, en tidning som tror på kulturell mångfald och friheten att var och en får ha sin egen tro och världsåskådning.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • När man hör vad svenskar tycker om invandrare gnälls det över att de inte ser till att integrera sig med vårt samhälle. Nu när Assal har gjort det, han har fått pris som folkbildare, så gnälls det i alla fall.

  Jag tycker gemene man är korkad när de tror att en människa på en dag kan ge upp sin kulturella bakgrund.

  Det står en hel del elände i bibeln också och det står att kvinnan ska täcka sitt huvud och tiga i församlingen.

  Jag rekommenderar att ni läser Karen Armstrong, en av vår tids mest kända religionshistoriker.

  Hon har sökt svaret på den brännande frågan: är religionen orsaken till vår bloddränkta värld ?

  Hennes svar är nej. Det är makthavare(politiker) som använder religionen som extra bränsle för sina missdåd.

  Det är till allra största delen politiska och ekonomiska (härskarklasserna) skäl som ger upphov till krig, inte religiösa.

  • Men Maj, vadå gnälls? Här i kommentarsfältet framförs ju bara var och ens uppfattningar.

   Bara för att allas uppfattningar inte alltid är gemensamma behöver man ju inte kalla det för gnäll. Det handlar helt enkelt om olika uppfattningar, och det måste man väl kunna, samt att framföra dem.

   • Jag menade inte det som debatteras här utan vad som sägs ute i samhället, i lunchrummet på jobbet. I sådana sammanhang gnäller folk.

    Ett exempel som inte bara är gnäll var när en kollega ger sig på en annan kollega som är muslim. Inte så att han ber 5 gånger om dagen och han är gift med en svenska.
    Då blir han attackerad och ska svara för vad alla andra muslimer gör.

 • Tack för din kommentar och det är stimulerande att ha olika åsikter.

  När jag grundade föreningen Humansim och Kunskap tillsammans med två andra var tanken att simulera svenskar att kunna acceptera och ta till sig vetenskap och samtidigt känna sig fria att ha en världsåskådning av eget val. Ett exempel på en världsåskådning är Islam. Nu är jag inte muslim, och jag har aldrig haft något emot muslimer. Jag har bara inte valt Islam. Jag ser mig själv som en ateist som tror på något som är ofantligt mycket större än Gud. Läs det igen. 😉

  • Jag har heller inget emot de flesta muslimer, men däremot Islam. Tyvärr driver islamisterna in så många muslimer de kan i sin fålla. Och detta är inte så svårt att göra i den religionen. Det är därför den är farlig anser jag.

   Avseende Gud, så är det var och en troende att själv att avgöra storleken på sin Gud i jämförelse med andras. Och därmed blir det svårt att tala om just storleken, eftersom man inte vet storleken på den andres Gud 🙂

 • Jag delar din uppfattning Clas.

  Moosa Assal säger “..många av mina budskap funkar för kristna och agnostiker också”. Men jag undrar, hur många av de kristnas budskap funkar på Moosa Assal??? Det vore intressant att få ta del av.

  De flesta som är bara lite insatta i Islam vat att de inte förespråkar eller bejakar ett sekulariserat samhälle, tvärtom vill man erövra hela världen. Och för att nå dit har man div olika strategier, som jag inte går in på här.

  Att skapa fred i förorten låter som om alla förorter ligger i krig. Så är det förståts inte. Däremot är vissa, som man på PK-språk kallar för “särskilt utsatta områden”, ofta mer eller mindre en krigszon. På ren svenska heter det No-go-zoner, och där bor i princip bara invandrare.

  De flesta av svenskarna som bor inom 4 mils radie från dessa vet vad det handlar om. Dessutom gäller det inte bara förorter; väldigt många lite mindre hela städer är lika utsatta, ibland t.o.m. värre utsatta.

  Att dessa områden har skapats beror huvudsakligen på att politiker här har klumpat ihop en uppsjö av traumatiserade, och ibland kriminaliserade invandrare. Detta vill man såklart som politiker inte kännas vid, och man bor heller ALDRIG själva i dessa områden.

  Annars kan man såklart tycka att det är positivt att någon i dessa områden anstränger sig för att skapa fred. Det är såklart bättre än att kriga, våldta och råna. Det märkliga är att det inte är fler. Det borde vara massor, om det skulle existera något som helst hopp om att effekterna av massinvandringen på något sätt skulle gagna detta land.

  Jag tror vidare att vi skall akta oss för att missa grundorsaken till problemen, samt vilka som är ansvariga för denna situation vi idag har fått!

  Att en muslim får priset som “Årets Folkbildare” får iaf alla mina larmklockor att ringa ikapp! Däremot skulle kanske ett pris kallat “Årets Muslimbildare” vara relevant för Moosa Assal.

  Han säger “..många av mina budskap funkar för kristna och agnostiker också”. Men hur många av de kristnas budskap funkar på Moosa Assal??? Det vore intressant att få veta.

  De flesta som är bara lite insatta vet att Islam inte förespråkar eller bejakar ett sekulariserat samhälle, tvärtom vill man erövra hela världen. Och för att nå dit har man div olika strategier och ohumana och destruktiva metoder som jag inte går in på här.

  Att skapa fred i förorten låter som om alla förorter ligger i krig. Så är det förståts inte. Däremot är vissa, som man på PK-språk kallar för “särskilt utsatta områden”, ofta mer eller mindre en krigszon. På ren svenska är det “No-go-zoner”.

  De flesta av de svenskar som bor inom 4 mils radie från dessa områden vet vad det handlar om. Dessutom gäller det inte bara förorter; väldigt många lite mindre städer är lika utsatta, ibland t.o.m. värre.

  Denna föga förvånande situation beror huvudsakligen på att politiker här har klumpat ihop en uppsjö av traumatiserade, och ibland kriminaliserade invandrare. Detta vill man såklart som politiker inte kännas vid, och därför bor heller ALDRIG i dessa områden för att slippa att själv drabbas av konsekvenserna.

  Annars kan man såklart tycka att det är posirivt att det är någon i dessa områden som anstränger sig för att skapa fred. Det är såklart bättre än att kriga, våldta och råna.

  Det märkliga är att det inte är fler. Det borde vara MASSOR, om det skulle existera något som helst hopp om att effekterna av massinvandringen på något sätt skulle gagna detta land, eller åtminstonde kunna ge en hint om en sund fungerande integration värd namnet (oj, lång mening).

  Men jag tror att vi skall akta oss för att missa grundorsaken till problemen, samt vilka som är ansvariga för denna situation vi idag har fått! Kommentarer överflödiga.

  Att en muslim får priset som “Årets Folkbildare” får iaf alla mina larmklockor att ringa ikapp! Kanske vore ett pris som “Årets Muslimbildare” allternativt “Årets Islamspridare”vara mer relevant. Och ett sådant pris har vi säkert inom kort i Sverige, sunt mångkulturellt och sekulariserat som vi är.

  Heder iaf åt Newsvoice som skriver denna artikel. Ett exempel på att bredden på artiklar är stor, och ämnet är “superhett”.

 • Filosofiskt: När jag bedömer en person utgår jag från tre parametrar, vad personen säger, vilken världsbild denne har och vad personen gör. Min uppfattning är att Assal (jag har inte träffat honom) agerar utifrån sin tro och hans handlingar överensstämmer med vad han säger (jag vet bara vad han sagt offentligt).

  Jag har ofta ett perspektiv där jag utgår från individen. Det kan finnas individer som gör fantastiska insatser inom varierande politiska, ideologiska och religiösa tankesystem. Jag kanske inte alls prenumererar på tankesystemet i fråga, men om personen agerar etiskt, konstruktivt intelligent och med hjärtat vill jag ge tumme upp.

  Det påstås att människan som art aldrig kan nå nästa steg i sin egen evolution om vi inte kollektivt börjar acceptera varandras olika uppfattningar och rättighet att avgöra våra egna öden. Är inte varje människa sitt eget skepp? Låt var och en bestämma sin egen slutdestination.

  Jag anser slutligen att filosofi måste återplaceras i centrum av kulturen. Filosofi har levt marginaliserat alldeles för länge nu.

 • Måhända har han rätt men varför är det Koranen som är det viktiga? Bibeln bär kärlekens budskap! Islam predikar hat mot alla som inte tillhör den tron. Sharia vill bara styra på sitt sätt och är inte förenligt med demokrati. Hur kan en religion som stenar människor, hugger händerna av brottslingar, kränker och våldtar kvinnor, tvingar dem till att klä sig på ett visst sätt och anser att män står över kvinnor över huvud taget få ett inflytande i något samhälle och framför allt Sverige?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *