Dubrovnik- Foto: Chensiyuan, eget arbete. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Dubrovnik- Foto: Chensiyuan, eget arbete. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

RESOR & UNDERHÅLLNING. Dubrovnik är en idylliskt belägen pärla längs kusten vid Adriatiska Havet. En liten stad som är begränsad av sina enorma murar men obegränsad av skönhet och historia som förför besökare på löpande band. Ett omåttligt populärt resmål för turister från hela världen. Trogna följare av Game of Thrones vallfärdar till Dubrovnik, en återkommande inspelningsplats för kända TV-serien med många bekanta vyer.  

Dubrovnik är en del av Unescos Världsarvslista

Dubrovnik är verkligen en unik plats på jorden, det är lätt att bli försjunken av beundran när man vandrar runt bland Dubrovniks blankpolerade gator och historiska arkitektur. Lätt att bli ödmjuk i sinnet när man tänker på vad mänskligheten har skapat och lyckats bevara under så lång tid, speciellt med tanke på Balkanregionens dystra 1900-tal fyllt av krig och konflikter. Staden är av Unesco erkänd som en välbevarad kulturskatt som förtjänar respekt och beundran från dess invånare och besökare.

Promenera på ringmuren

Staden är omringad av en ståtlig stadsmur som beskyddat sina invånare i nära tusen år från inkräktare ankommande från land och hav. Stadsmuren slingrar sig runt hela staden och erbjuder turister en rundtur på muren som en annorlunda promenadupplevelse med det glimrande Adriatiska Havet på ena sidan och den kompakta stadskärnan på den andra sidan. Muren är hög, man ser ett myller av människor som vandrar längs de trånga gatorna och nyfiket utforskar alla sevärdheter. Stadsmurarna har troget beskyddat staden genom många olika tidsepoker och händelser, de har bevittnat historia – man önskar att murarna kunde tala.

Upplev huvudgatan Stradun

Den långa huvudgatan som går rakt igenom staden är blänkande vit av marmor som genom tidens gång polerats glänsande vit av promenerande invånare. Solens ljus reflekteras intensivt mot den vita marmorn och alla människor bär utan undantag solglasögon för att kunna se.

Det är fullt av små charmiga kaféer och restauranger längs huvudgatan Stradun, som serverar läckra maträtter och desserter som uppskattas av alla människans sinnen. Det godaste som Dubrovnik har att erbjuda är nog ändå deras glass, spektakulära jättestrutar med utsökt glass i olika smaker som verkligen är över det vanliga. – Glassbilen är ett minne blott.

Sport i Kroatien – en framgångssaga

Kroatien har som många länder i Europa en mycket rik sportkultur med många framgångar inom framförallt de stora bollsporterna. 1998 tog man brons i Fotbolls VM i Frankrike efter förlust i semifinalen mot just Frankrike. Ännu bättre gick det i förra sommarens Fotbolls VM i Ryssland då kroaterna vann silver efter förlust i finalen, åter mot Frankrike. Minst sagt imponerande av en nation som endast har 4miljoner invånare.

Fotboll präglar samhället och är en stor symbol för Kroatien, vars fotbollsstjärnor idoliseras. Man ser många små pojkar och flickor springa runt i fotbollströjor med namn som Modric, Rakitic eller Mandzukic på ryggen. Mycket välkända namn som tillhör den yppersta eliten inom fotbollsvärlden, tillhörande klubbar som Real Madrid, Barcelona och Juventus. Har man intresse för sport och fotboll kan man besöka Kritik.com för information om spel och sport, med mycket bra info om sportsbetting och säkert spelande.

Turistbegränsning i Dubrovnik

Att Dubrovnik är värd att besöka har inte undgått någon, tvärt om, människor från hela världen har snabbt fått höra om fantastiska Dubrovnik, och vill ivrigt besöka staden. På sätt och vis faller Dubrovnik offer för sin egna skönhet, besökande turister blir på ett ögonblick förförda av stadens skönhet och spridit ordet vidare med all välvilja.

Den blomstrande turistnäringen har naturligtvis haft en stor positiv ekonomisk effekt på regionen generellt, men myntet har också en baksida i form av överexploatering.

Staden Dubrovnik har infört en policy som ger staden möjlighet att begränsa antalet turister och kryssningsfartyg som kan besöka staden samtidigt. Under de första åtta månaderna av 2018 uppskattas det att minst 4,2 miljoner turister övernattat minst en natt i staden. Som turist uppskattar man hur stadens invånare vill dela med sig av sin magnifika kulturskatt, samtidigt som man lätt tycker lite synd om invånarna med alla närgångna turister som överbefolkar staden sex månader om året.

Staden är ganska liten och kompakt med begränsat utrymme av ringmuren som omsluter stadskärnan, sedermera blir folkmassan väldigt koncentrerad på relativt liten yta och turisternas närvaro blir snabbt uppenbar. Under sommaren är Dubrovnik konstant belägrat av stort antal kryssningsfartyg som lagt ankar i en halvcirkel runt staden och förser staden med en strid ström av turister via sina livbåtar.

Den bästa tiden att besöka staden är under lågsäsongen när turismens intensitet har minskat och man mer avslappnat kan uppskatta stadens sevärdheter utan att få tårna söndertrampade eller ofrivillig närkontakt av en mystiskt doftande andedräkt – Lite som att åka tunnelbana i Stockholm under rusning.  

Game of Thrones i Dubrovnik

Stadens nära tusenåriga historia har fått en stark förankring i nutidens populärkultur som en av inspelningsplatserna till TV-serien Game of Thrones, den mest påkostade TV-serien som producerats. Man har med sin enorma budget omsorgsfullt valt ut platser som perfekt passar in i seriens förtrollande gotiska atmosfär. Dubrovnik skildras återkommande i flera säsonger i Game of Thrones med många platser som är lätta att känna igen, hög igenkänningsfaktor för seriens entusiaster.

  • Vrata od Pila, stadsporten mot havet
  • Bokar Fort, scenen från King’s landing
  • Stadsmurarna, frekvent återkommande
  • Rectors Palats
  • Stradun, Dubrovniks huvudgata

Hade inte Dubrovnik funnits hade Game of Thrones tappat mycket av sin autentiska fantasy-atmosfär.

Berika livet med minnesvärda resor

En perfekt semesterresa kan innehålla korta ögonblick av fulländad livskvalitet vars minnen man bär med sig hela livet, tillgängliga att själv diskret drömma sig bort och glädjas åt en tyst sekund, eller socialt dela med sig och glädja andra.

En fin semester hjälper en att växa som människa, man får en ökad repertoar att ta till på sociala situationer. Man blir en ljuspunkt på festen, med ökad social dragningskraft och uppmuntrad att dela med sig av minnen och upplevelser till nyfikna människor.

Öppna sinnet för kulturkrockar och omfamna lokala traditioner världen över man inte visste existerade – Slappna av och låt intrycken berika ditt sinne.

Extern skribent


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.