Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Indien tar position i det ”kalla kriget” i rymden

publicerad 13 april 2019
- Sanja Juric
PSLV C45 Emisat Mission "take off". Foto: isro.gov.in

SPACE. Indiens beslut att samarbeta med Ryssland och Japan i ett försvarsförbund i rymden mot Kinas utveckling av rymdvapen, har försatt landet i ett känsligt läge. Indien står nu inför globala utmaningar som har skapats av konkurrerande supermakter, skriver Russia Today.

Text: Sanja R. Juric | Bild: PSLV C45 Emisat Mission “take off”. Foto: isro.gov.in

Efter premiärministern Narendra Modis tillkännagivande om ett bemannat rymduppdrag förra året, ingick India Space Research Organisation en överenskommelse med ryska statens rymdflygstyrelse Roscosmos, att skapa ett globalt navigationssystem och att skicka en indisk astronaut till rymden år 2022, på 75-årsdagen av landets oberoende från brittiskt styre.

Rajeswari Pillai Rajagopalan - Bild: Twitter privat
Rajeswari Pillai Rajagopalan – Bild: Twitter privat

Dr Rajeswari Pillai Rajagopalan, chef för initiativet för kärn- och rymdpolitiken vid Observer Research Foundation, sa att Indiens samarbete med Ryssland och Japan, innebär en balansgång. Det var ett självklart val att ingå ett partnerskap med Ryssland, trots ett flertal erbjudanden från internationella rymdorganisationer, menar forskaren, då Ryssland påpekar han har mångårig erfarenhet av rymdforskning.

Rajagopalans blogg: Securitystrategyrajagopalan.blogspot.com

Rajagopalan säger att Indiens främsta drivkraft har varit Kinas egna ambitioner inom rymdforskning. Den kinesiska militärens första framgångsrika antisatellittest 2007 där de utplånande en vädersatellit med en flerstegsmissil, var en “väckarklocka för Indien för de typer av hot och utmaningar som finns i rymden”.

Kina

Kina har genomfört en rad tester sedan 2007 och landet har gjort stora framsteg inom området för rymdkrigsföring de senaste åren. Enligt Kina är programmen av fredlig karaktär men verkligheten visar på annat. Kina har ett blomstrande militärt rymdprogram under ledning av den kinesiska militären, berättar Rajagopalan. Det är en av anledningarna till att Indien kommer att fortsätta samarbeta med likasinnade länder för att stärka sin egen position inom rymdförsvaret.

USA misstänker Kinas fredliga intentioner med sina rymdprogram. I en rapport från det amerikanska försvarsdepartementet 2018 Annual Report to Congress, står det att Kinas fortsatta satsningar på rymdteknologi är ett stort problem. Några av målen enligt rapporten är bland annat att utveckla ett realtidsövervaknings-, rekognoserings- och varningssystem, inklusive olika kommunikations- och intelligenssatelliter samt Beidou-navigationssatellitsystemet, skriver Space News.

Militäriseringen av rymden

Donald Trump:s planer på att skräddarsy en amerikansk rymdstyrka för framtida krig tyder på att tävlingen mellan länderna har flyttats ett steg närmare ett potentiellt rymdkrig. Under ett möte med nationella rymdrådet sa den amerikanske presidenten att:

”Det inte räcker med att bara ha amerikansk närvaro i rymden. USA måste även ha amerikansk dominans.” 

Läs mer i NewsVoice: Space Force USA förbereder för rymdkrig

James N. Mattis – Publikt foto: Monica King, US Army, Wikimedia Commons

Under ett möte med det nationella rymdrådet som Trump återinrättade, sa den amerikanske presidenten att USA:s försvarssekreterare James Mattis 2017 meddelat att USA behöver ha offensiva vapen i rymden ifall någon skulle få för sig att anfalla.

Det är inte bara USA som beskyller andra länder för upprustning. Moskva har försvarat sitt stöd av Indiens vapentester genom att skylla på den “ensidiga och obegränsade expansionen” av amerikanska missilförsvarssystem, liksom “Washingtons motvillighet att överge planer för spridning av vapen i rymden”.

Indien verkar inte heller ha någon avsikt att stå vid sidan om och titta på. Så länge världens stormakter fortsätter att militarisera rymden, kommer Indien att följa efter, säger Rajagopalan.

Text: Sanja R. Juric

Relaterat

  • China Global Television Network (CGTN, 12 apr 2019, YouTube): Trump administration pushes plans for Space Force despite criticism


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq