Notre Dame är sedan flera år ett huvudmål för jihadister

publicerad 16 april 2019
- av NewsVoice
Jim Caviezel - Bild: Icon Productions

ANALYS. Utredningen till varför Notre Dame brinner har redan startat medan elden ännu inte är släckt. Det spekuleras om mordbrand. Finns det skäl för det? Enligt flera insatta källor har Notre Dame sedan ett antal år varit ett huvudmål för jihadister. Flera attacker har avvärjts. 

Text: NewsVoice, kl 01:13 | Bild: Jesus spelad av Jim Caviezel i filmen: "Passion of the Christ" - Foto: Icon Productions (omgjord i Photoshop)

Med anledning av förstörelsen av Notre Dame har NewsVoice tittat närmare på några artiklar från Gatestone-institutet (och även SVT) vilka beskriver en omfattande förstörelse av det kristna arvet i Frankrike och Tyskland. Det visar sig att katedraler och kyrkor samt även präster attackeras av jihadister, men vad som förefaller helt oförklarligt är att borgmästare och myndigheter i en omfattande skala börjat riva kyrkor och katedraler, ofta av "säkerhetsskäl".

I en artikel från 2017 beskriver Gatestone-institutet om en kampanj som syftade till att förhindra att imamer försöker konvertera oanvända franska kyrkor till moskéer. Situationen blev allt mer infekterad efter att en fransk präst Jacques Hamel bokstavligen slaktades i Saint-Etienne-du-Rouvray.

SVT skriver i artikeln: Mördade prästen Jacques Hamel arbetade för samförstånd mellan religioner att Hamel arbetade för att bygga broar:

"En präst som önskade en öppnare och varmare värld, och hade regelbundet samröre med ortens muslimska samfund. Så beskrivs Jacques Hamel, 86, som i morse mördades genom att få halsen avskuren av två män som tog sig in i hans kyrka."

Jacques Hamel
Fader Jacques Hamel mördades 26 juli av islamiska jihadister, i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray.

Notre Dame bara ett av många mål

Gatestone-institutet skriver 2017 att franska myndigheter därefter lyckade stoppa flera attacker mot Notre Dame ("Kyrkor Försvinner, Moskéer Dyker Upp"):

"Efter denna attack satte franska myndigheter stopp för många islamistiska komplotter mot Notre Dame-katedralen i Paris. I juni förra året sköt polisen en muslimsk man utanför katedralen efter att han försökt attackera dem med en hammare.

En ytterligare terrorcell bestående av franska kvinnor under ledning av IS-befälhavare i Syrien hade dessförinnan stoppats innan de kunde attackera Notre Dame. Frankrikes mest berömda katolska plats för tillbedjan är ett huvudmål för jihadisterna.

Samtidigt har Frankrike avfärdat sitt religiösa och kulturella katolska kulturarv vilket i tider av religiösa krockar istället borde skyddas som skatter och källor till styrka.

Förra månaden, runt årsdagen för mordet på fader Hamel revs det berömda kapellet Saint Martin i Sablé-sur-Sarthe som byggdes år 1880-1886 och sekulariserades år 2015. En parkeringsplats kommer att ersätta den gamla kristna byggnaden.

Fotografier och filmklipp som lagts upp på sociala medier, från scener som påminner om ISIS vandalisering av kyrkor i Mosul, visar hur korset slits bort från kyrkan som håller på att förstöras.

Några dagar tidigare, i Rouen, inte långt ifrån den plats där fader Hamel mördades, beslutade lokala myndigheter at man skulle riva Saint-Nicaisekyrkans prästgård av "säkerhetsskäl"."

Artikeln fortsätter med att sammanfatta hur franska myndigheter river och konverterar kyrkor. Antingen rivs de helt eller görs om till kontor alternativt moskéer. Artikelförfattaren Giulio Meotti konstaterar att i Frankrike finns lagar som skyddar gamla träd, men staten har rätt att jämna gamla kristna kyrkor med marken, istället för att renovera dem.

"Enligt en rapport från Observatoriet för Religiöst Arv som presenterades vid den franska senaten kan landet ha förlorat "5 000 till 10 000 religiösa byggnader år 2030". Varje år säljs och konverteras 20 kyrkor i Frankrike. Konsthistorikern Didier Rykner, som driver La Tribune de l'Art, sade att "inte sedan Andra Världskriget har vi sett kyrkor bli till ruiner".

Dessa myndigheter och borgmästare som är så överseende när det gäller ekonomiska anledningar till att förstöra kyrkor är alltid generösa när det gäller moskéer. "De nästan 2 400 moskéerna idag, jämfört med 1 500 år 2003, är det tydligaste tecknet på islams snabba framväxt i Frankrike..."

Processen ska vara en konsekvens av en stark islamiferingsprocess, enligt en rapport. Förändringen från kristendom till Islam går rasande fort.

Giulio Meotti skriver att:

"Fler moskéer och muslimska bönecentrum har byggts i Frankrike under de senaste 30 åren än antalet kyrkor som byggdes under det förra århundradet."

I artikeln: "European Churches: Vandalized, Defecated On, and Torched "Every Day", av Raymond Ibrahim från den 14:e april 2019 påstås att de flesta attacker mot franska kyrkor genomförs av jihadister, men att medierna rutinmässigt undviker att uppge identitet och religiös tillhörighet på vandalerna. I de fåtal fall när det avslöjats att det handlar om jihadister brukar myndigheterna uppge att det bara rört sig om individer med psykiska problem, skriver Ibrahim.

Personer och journalister som ändå påpekar att det handlar om en "kulturkrock" blir snabbt uthängda som rasister och informationen som tillhandahålls kallas för "hate speech", fortsätter Raymond Ibrahim, men verkligheten kräver en annan uppmärksamhet.

"Another German report from November 11, 2017 noted that in the Alps and Bavaria alone, around 200 churches were attacked and many crosses broken: "Police are currently dealing with church desecrations again and again. The perpetrators are often youthful rioters with a migration background." Elsewhere they are described as young Islamists."

Ibrahim sammanställer i sin artikel ett antal attacker under februari och mars 2019 mot franska och tyska kyrkor. Han nämner då att vandaler plundrat, förstört kristna statyer, bränt kors och biblar, angripit gravar på kyrkogårdar, smetat ned väggar med avföring och klottrat "Allahu Akbar" på kyrkoportar.

Flera kyrkor har även satts i brand i början på 2019. Nu brinner Notre Dame i samband med påsken som är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus enligt Nya Testamentet led, dog och återuppstod.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

RT.com: St Rita-kyrkan i Paris
Bild: Fransk kravallpolis angriper den 3 augusti en präst och hans församling. De släpar ut dem ur St Rita-kyrkan i Paris innan den ska rivas. Skärmdump: Russia Today