Jackie Chan – Från byggarbetare till stuntman och erkänd karaktärsskådespelare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juni 2019
- NewsVoice redaktion
Jackie Chan. Foto från CGTN:s YouTube-kanal

Den kinesiska stuntmannen Jackie Chan, urpsrungligen Chan Kong-Sang från Hongkong, är en av de mest kända kampsportartisterna i filmvärlden i både Väst och Öst. Han intervjuas av CGTN om hans liv som stuntman, skadorna och hans nya karriär som karaktärsskådespelare.

Jackie Chan berättar att han som ung stuntman ofta genomförde farliga insatser i action-filmer utan skydd. Han har genomlidit många olyckor under filminspelningarna och han nästan dödas under en inspelning när hans skalle sprack.

Han säger att idag hade han accepterat skydden och säkerhet under filmandet måste ha högsta prioritet. Chan säger att de ackumulerade skador han ådragit sig gjort att han inte längre kan spela in stunts. Om han accepterat skydd under sina tidigare stuntkarriär hade han förmodligen kunna göra stunts än idag, tror Chan.

Jackie Chan vill fortfarande utvecklas. Hans nya karriär handlar om att ta karaktärsroller. Första stora genombrottet kom i filmen The Foreigner där han spelar mot Pierce Brosnan. Filmen innehåller kampscener, men Chan gör inga farliga stunts. Chan hade i filmen innan, Karate Kid, spelat karaktärsrollen som gammal mästare.

Chan säger att många hjälpte honom att bli framgångsrik och idag vill han hjälpa yngre förmågor att lyckas. Hans första jobb var bla som byggarbetare, men hans pappa lärde honom kampsport varje morgon och hans föräldrar gav honom grunden för hans framgång. Nu vill han dela med sig av alla sina livserfarenheter.

Text: NewsVoice | Foto från CGTN:s YouTube-kanal

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Jackie Chan
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *