Lars Bern varnar: SVT vilseleder om fem ”myter” om cancerframkallande mat

publicerad 7 juni 2019
- Lars Bern
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Lars Bern – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

DEBATT. Hälsoförfattaren Lars Bern varnar för att Cancerfonden är en del av cancerindustrin och att SVT vilseleder sina tittare med sin “expert” som på SVT:s podcast listade påstådda “myter” om cancerframkallande mat. Bern som tidigare arbetat för Cancerfonden beskriver vad den egentligen är för en typ av organ och han bemöter SVT:s “cancermyter”.

Text: Lars Bern | Artikeln har tidigare publicerats på Antropocene

Sedan starten 1951 har Cancerfonden delat ut flera miljarder kronor till finansiering av cancerforskning och efter att USA:s president Nixon lanserade kriget mot cancern har det satsats över 5000 miljarder kr på cancerforskning globalt. Under samma period har antalet insjuknade i cancer i Sverige per år i stort sett fyrdubblats. Snart drabbas varannan svensk av cancer under sin livstid. Utvecklingen är densamma i resten av världen. Bevisligen har pengarullningen till cancerforskningen varit ett stort misslyckande. Sämre måluppfyllelse får man leta efter.

Cancerfonden en del av cancerindustrin

Det är mot denna bakgrund man skall se gårdagens utspel från Cancerfonden, där man via sin s.k. expert Maiju Wetterhall gick ut på SVT med en TV-podcast som listade vad som enligt dem var myter om cancerframkallande mat.

Den första påstådda myten som pekas ut är socker som de menar inte är cancerframkallande. Detta påstående är en flagrant desinformation. Vi vet att en sockerrik kost är inflammatorisk och vi vet att inflammationer spelar en stor roll vid utvecklingen av såväl cancer som hjärtkärlsjukdomar.

Läs hela artikeln i TV-Helse | Mediasamarbete med NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Cancerfonden