USA cyberattackerade i natt Iran istället för att bomba

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 juni 2019
- Torbjörn Sassersson
Hackerrobot placerade över 10,000 reklamlänkar på NewsVoice

USA utförde i natt cyberangrep istället för att bomba Iran

USA angrep i natt Iran, men inte med konventionella vapen. Det var en cyberattack. Donald Trump beordrade attacken mot Iranska militära datasystem. Enligt källor till Washington Post störde attacken system som används för att kontrollera Irans missilförsvar. Genom att iscensätta en cyberattack kunde USA orsaka stor skada för Iran utan att spilla människoliv.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, uppd.* kl 14:33

Enligt New York Times var Tucker Carlson en av de röster som fick Trump att stoppa ett konventionellt anfall.

“He [Trump] heard from his generals and his diplomats. Lawmakers weighed in and so did his advisers. But among the voices that rang powerfully for President Trump was that of one of his favorite Fox News hosts: Tucker Carlson.” – New York Times

Anders Romelsjö som driver den *antiimperialistiska nättidningen Global Politics konstaterar att flera röster i USA hävdar att Trump visat på svaghet när han valde att avblåsa en attack mot Iran.

Romelsjö skriver:

  • NBC News, som brukar kritisera Trump, var snabbt på att anklaga Trump för “obeslutsamhet” och förklarade att det skulle “stärka Iran”.
  • Wall Street Journal gör samma bedömning och menar att det inställda kriget var ett “misstag och svagt”.
  • CNN:s Samantha Vinograd anklagade Trump för att han inte kunde “besluta sig” och menade att han “förstört Amerikas trovärdighet” genom att inte attackera Iran.
  • Kori Schake på den gamla kända tidskriften The Atlantic menar att Trumps inställda krig skadar “Amerikas trovärdighet”.

Tidigare i veckan meddelade The Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) att man skjutit ner en amerikansk Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk-drönare som flugit nära kusten i Hormozgan-provinsen efter att den inkräktat på iranskt territorium. Amerikanska Central Command uppger istället att drönaren sköts ner över internationellt vatten.

IRGC-befälhavare, general general Hossein Salami, sa på torsdagen att nedskjutningen var ett “tydligt budskap” till Washington. “Iran vill inte ha krig med något land, men vi är fullt beredda på att försvara Iran”. Det uttalandet ligger i linje med George Galloways starka varning att Iran snabbt kan enas internt om att bedriva försvarskrig mot USA.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

  • Tucker Carlson kommenterar att USA drog tillbaka en konventionell flygattack

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq