Sverige behöver fler bilbränder

publicerad 9 juli 2019
- av Jan Norberg
Bilbrand - Crestock.com
Bilbrand - Crestock.com
Bilbrand - Crestock.com

DEBATT. Vågen av bilbränder sprider sig och som ett brev på posten uttalar sig, på Expressens begäran, Ingela Kolfjord vilken är rättssociolog och lektor i kriminologi vid Malmö universitet. Förvisso skall man ha respekt för allas åsikter och då särskilt de vilka kan anses ha utbildningsmeriter inom aktuellt område, men när Kolfjord på ett tydligt sätt visar att hon försöker ta karriärbefrämjande poäng genom sina uttalanden så tappar hon helt trovärdighet.

Text: Jan Noberg

Eller vad sägs om följande:

”Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöje utan ett sätt att visa att man är frustrerad, förtvivlad och förbannad.”

Att Kolfjords egen utbildning styrt hennes ställningstagande bevisar ju bara en sak: hennes utbildning drivs av det narrativ som socialismen präntat in i oss alla. Hur kan man överhuvudtaget komma till den slutsatsen?

"Polisen är inne på samma linje. Det handlar om ungdomar som är lediga och som har för lite att göra, säger de. Och de säger det utan att blinka, som om sommarlediga ungdomar alltid ägnat sig åt bilbränningar." - Bitte Assarmo

Hennes gärning på Malmö universitet präglas därför sannolikt av hennes PK-uppfattningar och hon kommer därför att påverka dagens studenter i ännu högre utsträckning än vad hon själv blivit utsatt för.


Logiken blir ju att om det skulle vara som hon säger så är det en naturlig reaktion att bränna bilar när man vill visa sitt missnöje, sin frustration och sin förtvivlan samt när man är förbannad.


Om vi då antar att hennes logik är korrekt så ursäktas dessa bilbrännare från sitt ansvar, en synnerligen haltande logik om någon frågar mig. Så vilka konsekvenser får då Kolfjords uttalande?

Alla vi som känner oss alienerade i dagens Sverige skall därför utan vidare kunna trä på oss svarta huvtröjor, ta med oss lite brännbar vätska och ge oss ut för att bränna bilar. Vi vill ju bara ge uttryck för vårt missnöje, vår frustration och förtvivlan. Att vi är förbannade råder det ingen tvekan om.

Det känns motbjudande, men som jag hävdat tidigare så måste vi skärpa motsättningarna i dagens Sverige och öka polariseringen i debatten. Om vi alla gick ut och brände bilar så skulle det gå ganska fort att ändra samhällsklimatet i Sverige.

Vad tror ni en sådan som Kolfjord skulle säga då? Skulle hon vidhålla sin ursäktande syn på bilbrännare? Kanske bilbrännare blir en ny yrkesutbildning i det bisarra Sverige vi ser komma allt närmare avgrundens brant?

Text: Jan Noberg

Relaterat