Läkemedel kan utesluta kosttillskott på friskvårdsmarknaden

20
Jesper Billing, selfie
Jesper Billing, selfie

DEBATT. Jag köpte ett kosttillskott på nätet och när det kom till tullen blev det stopp. Ämnet NAC klassas av Läkemedelsverket som läkemedel i dagsdoser på 100 mg och mer, men produkten har inte någon tillräcklig verkan under den dosen. Det visar sig att myndigheterna ändrar förutsättningarna så att läkemedel kan tränga undan kosttillskott på den “fria” marknaden, förklarar Jesper Billing.

Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse

Tullen uppgav att de kollar om produkten innehåller ett ämne som finns med i Ämnesguiden på Läkemedelsverkets hemsida. Det framgår tydligt att listan är en rekommendation, inte lag, men tullen använder den som om den vore en lag.

Jag ringde Läkemedelsverket och undrade vad som gjorde att ett ämne klassas som läkemedel. Svaret fick mig att häpna! Jag trodde det var så att det kunde vara riskabelt att inta det ej ordinerat av en läkare, men nej. Anledningen till att ett ämne klassas som läkemedel beror på om ämnet ingår som aktiv substans i något redan godkänt läkemedel i Sverige.


Det vill säga att när ett läkemedelsföretag utvecklat en produkt med något aktivt ämne som inte direkt klassas som mat, klassas sedan ämnet som läkemedel av Läkemedelsverket.


Magnesium för muskler - Holistic annons

Det innebär i princip att det bara är en tidsfråga innan alla substanser med positiv effekt kommer att klassas som läkemedel och inte får säljas eller användas för andra ändamål än vad läkemedlet föreskriver det ska användas till. Det sker i ganska hög takt att det ena ämnet efter det andra förbjuds att säljas som kosttillskott.

I fallet med NAC används det i ett läkemedel för att lösa upp segt slem i luftvägarna, men jag är inte intresserad av NAC i läkemedelsform eftersom det innehåller laktos, som jag inte tål, och inte heller på grund av segt slem som det bla ordineras för. Jag ville ta det för att förbättra allmäntillståndet och inte för att bota någon sjukdom. Nu är tydligen alla andra användningsområden för NAC ”förbjudna”, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedel som utesluter kosttillskott

Vi går en framtid till mötes där alla former av substanser som inte direkt är att betrakta som mat inte får användas mer än i dess läkemedelsform. Är detta den framtid svenska folket vill ha?


Det är dags att vakna om vi ska få någon som helst chans och frihet att välja kosttillskott i framtiden. Så som lagstiftningen ser ut är allt som har påvisad god effekt att läka eller avhjälpa symptom att betrakta som läkemedel.


Takten för klassificering av naturliga substanser bestäms av hur snabbt dessa ämnen kommer att användas i läkemedel. Planen verkar vara att snabba upp beslutsprocessen som sker inom EU för läkemedel. Här sker ett noggrant urval av specialister till dessa läkemedelspaneler. Sedan ska läkemedlet granskas av andra länders paneler.

Här var man i början orolig för att det skulle bli svårt att få läkemedlen godkända, men så skedde inte utan istället har det utvecklats en kultur att inte döma för hårt. När sedan ett läkemedel godkänts är det upp till Läkemedelsverket i Sverige att bedöma om den aktiva substansen nu ska förbjudas som hälsokost. Så sker inte automatiskt i andra EU-länder, men i Sverige är det modus operandi.

Tydligen är Socialdepartementet ansvariga för riktlinjerna och de ger uppdrag till Läkemedelsverket, så där behöver vi nå fram om detta ska förändras.

Vi måste kunna välja kosttillskott fritt

Själv använder jag kosttillskott för att förbättra allmänhälsan. Jag är ingen expert på området om kosttillskott och läkemedelsbranschen, men fick med några samtal och lite läsning av information på Läkemedelsverkets hemsida fram dessa oerhört förvånande uppgifter.

Jag är som privatperson intresserad av att få lov att fortsatt välja vilka tillskott jag ska få ta och jag ska inte behöva uppsöka sjukvård och få läkemedel utskrivna förutom när sjukdom eller skada uppstått. Allmänhälsan vill jag få lov att förbättra. Att helt stänga dörren för all annan verksamhet än sjukdomsbehandling är de facto vad som pågår.

Text: Jesper Billing

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Gäst
16 juli 2019 kl 12:08

Ovanstående skrivelse angående cannabisoljan och cancer, har nog kommit i fel tråd…ursäkta.

Kerstin Carlsson
Kerstin Carlsson
Gäst
15 juli 2019 kl 22:16

Hur granskas egentligen en röntgenplåt för en som drabbats en gång av hjärntumör, efter att nu fått ett återfall efter ca 5 år…I maj förra året gjordes en magnetröntgen på hjärnan, där det då visade sig efter att studerat hjärnan efter ny magnetröntgen nu i maj 2019, fanns det en liten knöl på 0,5cm i maj 2018, där man inte meddelar patienten, nu i maj 2019 hade knölen vuxit till 2,5 cm, den sitter då i käken, vid förfrågan om varför man inte meddelat detta, då får patienten till svar att man har inte tittat på hela bilden, utan varit enbart fokuserad på hjärnan…man är nu rädd för en komplicerad operation såklart, som personen jag pratat med överväger nu Cannabisolja, någon som har erfarenhet av denna olja?

En annan
En annan
Gäst
12 juli 2019 kl 21:16

Hm… Det bästa jag kunde hitta på en snabb sökning, längst ner i goebels sökfällt men, läs själv
http://www.cancerjournal.net/article.asp?issn=0973-1482;year=2014;volume=10;issue=5;spage=3;epage=7;aulast=Song
Lägg sedan till den danska läkaren (Göetse) som beskrivit forskningsfusket och Big Pharma s intresse av att bara döda den som säger emot, så j-a cyniskt så man baxnar. Men vi blir alla äldre, även dom som lyxar runt i medicinbranschen, när dom ska ha vård finns ingen där…Kul va, å här skulle jag petat in namn från vårat heliga läkemedelsverk som sitter på alla stolar samtidigt!
Råttor, gnagare, parasiter, alla alla…

Rayne Storme
Rayne Storme
Gäst
12 juli 2019 kl 21:09

Antingen igår eller förrgår var det ett inslag på Aktuellt som tog klar ställning för skolmedicinen och lika klart avstånd från alternativa metoder och behandlingar. I synnerhet handlade det om cancer och propagandan sade att bara dom gamla metoderna med cellgifter och strålning är seriösa behandlingar. Kändes som om planen är att förbjuda alternativ medicin helt. Det var i alla fall dom vibbar jag fick. Dom dom försepråkar alternativa metoder insinuerades vara mer eller mindre charlataner. Ingen annan som såg inslaget?

Savalle
Savalle
Gäst
12 juli 2019 kl 19:00

Tack, Ingrid!

Du har rätt. Vi behöver ett rejält gräsrotsuppror.

Den onda makten har infiltrerat politik, myndigheter, organisationer.

Edward Griffin säger att valresultaten lätt manipuleras med hjälp av elektronik.

Hela det politiska systemet har tagits över och allt är teater.

Vi behöver skapa en organisation som är icke-hierarkisk, d.v.s. makten ska ligga på lokal nivå.

En sådan organisation kan inte kapas och tas över utifrån.

Vi börjar lokalt och växer samman med andra lokala enheter runt om och sedan omfamnar vi allt.

Här är en artikel om Sven Erik Nordins nyutkomna bok:

https://anthropocene.live/2019/07/01/och-cancern-bara-forsvann/

Råden han ger är allmänt mycket, mycket bra för att förebygga alla sjukdomar, inte bara cancer. Boken är enormt bra.

Och här är ytterligare en artikel som direkt anknyter till den andra artikeln:

https://anthropocene.live/2019/07/03/ar-skolmedicinens-cancerbehandling-effektivare-an-alternativ-behandling/

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
16 juli 2019 kl 06:50

Förändringens vindar har definitivt börjat att blåsa… men det behöver “blåsa än mer” innan någonting påtagligt förändras – till det bättre. Alla som idag begriper åtminstone litet av ekvationens undermålighet – behöver engagera sig… Det är en ytterst märklig situation som råder vad gäller hälsotillståndet i princip världen över, och hur exempelvis cancer behandlas. Systemet / systemen vill inte att människor skall överleva – och mitt i befinner sig den människa som blir utsatt, och vederbörandes familj och så vidare – för sjukdom / ohälsa / eventuell död – drabbar inte bara en individ. Agendorna (dolda eller inte) räknar med minskad befolkning. Vad som borde göras, görs inte, och “gröna miljöer” som det finns mycket forskning omkring – undanhålles äldre människor oftast. Ja sannerligen kan listan på oegentligheter göras hur lång som helst. Gör du något, som läkare till exempel, och som inte faller det vetenskapliga systemet i smaken, som förslag på förändrad kost – ja då påverkas du, kanske förlorar ditt liv till och med. Igår blev jag åter påmind om läkaren som drabbades för att han ansåg att kosten har en värdefull betydelse för hälsoläget: https://caluna.no/start/i-media/sterke-reaksjoner-pa-historien-til-lege-geir-flatabo/ I andra ytterligheten av systemets intentioner finns all handel och vandel med beståndsdelarna till livets uppkomst, vilket i mångt och mycket har blivit till lukrativa handelsmodeller – i enligt med all annan “världshandel”. Dessutom förekommer allt mer handel omkring att “andra bör föda ens barn”. Å ena sidan finns de olika krafterna som anser att vi som människor inte skall bli för många eller ha rätt till behandlingar som faktiskt kan hjälpa människan till god hälsa. Betänk då att vetenskapen enbart är en berättelse bland andra – men den har blivit allenarådande med sitt krav på mantrat “evidens”. Å andra sidan finns som sagt pengar att tjäna, och då skall vi naturligtvis experimentera hur långt som helst med livets uppkomst – för det är en “rättighet att få / ha barn”. Marknadens krafter är starka, och där någonstans mitt i eller åt någon sida, befinner sig dem som verkar i systemet – och som premieras med indragen legitimation – om de skulle ha önskemålet att vilja bota / hjälpa sina patienter till god eller bättre hälsa. Var tog läkarnas ed vägen – när de mer eller mindre uppmanas till att följa åldriga behandlingar som borde ha varit passé för länge sedan… ?? Och var finns nytänkandet inom det tröga systemet som ännu… Read more »

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
16 juli 2019 kl 11:30

[Denna mycket långa kommentar var helt off topic. Den sändes tillbaka till angiven epostadress. Stanna vid ämnet.]

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Savalle
16 juli 2019 kl 11:56

Nytt försök:

Ja, vi behöver friska vindar. Alla behöver inte inse hela den allvarliga situationen för att stora förändringar ska kunna komma till stånd. Den kloke Edward Griffin säger att det räcker om vi kan nå tre procent. Sedan kommer resten med.

Jag tror att framför allt att uppdagandet av de offentliga lögnerna när det gäller hälsa och klimat är en öppning för att kunna nå dessa tre procent.

Lögnerna är så stora och uppenbara.

När människor fått insikt om detta förstår de att det säkerligen finns mer som inte är sant.
Hela potemkinkulissen faller sönder.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
16 juli 2019 kl 18:26

Ja Savalle, timmen börjar bli sen – och det behövs så otroligt mycket mer av engagemang och “ögon- samt öron- öppnande” mm . Dock tror jag inte, att varken du eller jag… kan gå ut i solen – och “låtsas som om det regnar”… Vi får envetet arbeta vidare med fokus på folkets insiktsfulla växande till tre procent…

– Vi börjar med att informera vidare om en kommande seminarieserie, med bland andra Ty Bollinger: https://the5gsummit.com/?idev_id=25030

Tipsar även om en bok jag precis har börjat att läsa: Overcoming the robotic mind… – av Julian Rose.

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
16 juli 2019 kl 19:22

Ingrid, vad fint att du ger oss denna länk till Ty Bollinger! Detta har jag missat, även om jag försöker att följa det som Ty och Charlene Bolllinger publicerar.

Jag vet hur oerhört insiktsgivande dessa videos av dem är.

Tack, även för ytterligare detta boktips!

Ja, vi arbetar vidare för att uppnå dessa tre procent.

Tack, Ingrid!

Savalle
Savalle
Gäst
12 juli 2019 kl 17:56

Per, du frågar:

“Är det någon som har ett bra förslag på strategi för att skydda människornas självklara rätt att själva bestämma över den egna hälsan?”

Jag har en mycket enkel strategi som jag tror är mycket effektiv.

Jag talar med människor runt omkring mig: vänner, grannar, släktingar, människor jag träffar då och då.

Jag talar om hälsa och ger tips. Det är väldigt bra respons. Jag hänvisar till Lars Berns blogg och Annika Dahlvists blogg och annat som passar just den personen. Nu har vår hembygdsförening frågat om jag skulle vilja leda träffar i höst om hälsa.

Det här blir ringar på vattnat.

Jag har funderingar på att starta upp ett samarbete med Riksföreningen för Metabol Hälsa (RMH), Lars Berns skapelse.

Nu finns ju även Sven Erik Nordins och Lars Berns fantastiska böcker och
då kan man ju anordna läs- och diskussionsgrupper.

På detta sätt kan vi bli fler medlemmar i RMH och bli en organiserad maktfaktor.

Vi behöver nå människor runt omkring oss.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
12 juli 2019 kl 18:37

En mycket vederhäftig replik Savalle!! De bloggar du räknar upp har ju funnits ett tag nu. Berns bok känner jag redan till, dock inte att Sven Erik Nordin har skrivit en… – intressant info som jag kommer att kolla upp! Och som du skriver, ringar på vattnet sprider sig! Jag har själv hållit på år efter år med att berätta om diverse “tokerier” för alla som kommit i min väg, samt också om bra sammanhang rörande vad som finns att göra på egen hand!!

MEN, det Per samt många av oss andra efterlyser, och antagligen även du Savalle – berör frågan: VAD GÖR VI FÖR ATT FINNA EN SNABBARE SAMT MER ADEKVAT VÄG – som kan sätta stopp för det nedbrytande sammanhang som bidrar till att människor inte blir friskare – utan tvärtom… All denna lobbyism överallt rörande Big Pharma, alla extrema beslut som det exempel som artikeln ovan handlar om. Det finns så många behandlingar för diverse sjukdomar som inte ger biverkningar, och som resulterar i återtagen hälsa, men som inte får användas på grund av regelverket. Alla miljögifter från så många håll, som man inte gör någonting åt, utan istället ackumuleras detta allt mer, precis överallt i den yttre miljön, likväl som i våra kroppar. Vi är trots allt många som väl känner till förebyggande sammanhang – för hälsa måste tas om hand tidigt. Men vi har aldrig tidigare haft en sån omfattande mängd av miljögifter som finns idag – vilket tydligt visar sig i det fenomen – att vi blir allt sjukare, i allt yngre åldrar…

Ja det behövs sannerligen ett REJÄLT GRÄSROTSUPPROR – eftersom alla agendor som existerar, är mer till för att i princip “ta livet av oss”…

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Savalle
12 juli 2019 kl 19:08

Tack, Per!

Ingrid, du och jag och alla andra deltar i ett oerhört viktigt arbete.

Människor är mycket mer öppna nu. Tiden är mogen. Det kan gå väldigt fort.

Det är enorm skillnad på respons nu och för bara ett par år sedan.

Människor har mist tron på den officiella makten.

Vi behöver nå ungdomen och skolorna.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
12 juli 2019 kl 21:15

Ja vi är på G nu, eller… ?? Och Du Per, vad har du bidragit med för att “göra storverk rörande makthavarnas inskränkande hälsofrihet”… ?? Berätta gärna litet mer om dina förehavanden, samt kommande planer…

Savalle, den sista länken från Berns blogg, den var intressant – men det var kanske än mer spännande att läsa kommentarerna: Till den läkare som försvann – våndades – och kom tillbaka – och berättade det via diverse replikskiften – vill jag framföra en hälsning: Jag vill att ni tillsammans, du Savalle, och du Per – hälsar från mig samt förmedlar dessa länkar:

https://www.rhythmresearchresources.net/drum-therapy-bittman.html

http://iihealthcare.org/iihealthcare-about/

/ Ingrid

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Ingrid
12 juli 2019 kl 22:35

Ingrid, nu har jag skickat iväg hälsningen från dig till Lassekniven i form av en kommentar till Lars Berns senaste krönika.
Kommentaren inväntar just nu granskning.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Savalle
15 juli 2019 kl 18:52

Stort Tack Savalle för din hjälp, har han kommenterat något? – Fann nyligen ytterligare en mycket intressant “livsberättelse” skildrad i följande bok: She Who Dreams… av Wanda Easter Burch. Människans inre visdom är värdefull i naturligt tillstånd…

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  Savalle
15 juli 2019 kl 20:15

Hej, Ingrid!

Det har ännu inte kommit någon respons på hälsningen, men nu under semestertid är det nog rätt många som inte besöker bloggarna lika regelbundet som annars.

Boken av Wanda Easter Burch låter intressant. Det inre spelar en stor roll för hälsan.

Djuren har en inre vishet som vi människor saknar. De vet ofta precis vad de ska göra när de är sjuka. Hästar, hundar, apor – det är många djur som självmedicinerar av det de finner i naturen.
Vi kan lära oss väldigt mycket av djuren.

Ingrid
Ingrid
Gäst
Reply to  Ingrid
15 juli 2019 kl 18:56

Per, det är dags för dig att “sätta spaden i jorden” – för att initiera den förändring som du så intensivt önskar… allting börjar med “ett första spadtag / steg”…

Conny LundbergD
12 juli 2019 kl 11:45

Att vi lever i en fasciststat visar sig i en skrämmande hastighet!!!
Dags för svenska folket att vakna upp och kraftfullt protestera om vi vill någon frihet kvar!!!

Stenb
Stenb
Gäst
12 juli 2019 kl 10:33

Tar själv nac efter ett par glas vin eller större efterrätt eller sockerintag för att skydda levern från skador som kan uppkomma då fruktos eller/och etanol neutraliseras och giftiga aldehyder bildas temporärt.
Om fler gör så minskar kronisk sjuklighet och framtida långvarig läkemedelsförskrivning. Att förebygga eller bota stämmer inte med Amerikansk eller Svensk företagsmodell inom läkemedelsindustrin. “En botad patient är en förlorad kund”, som ofta sagts.