Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Läkemedel kan utesluta kosttillskott på friskvårdsmarknaden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juli 2019
- NewsVoice redaktion
Jesper Billing, selfie
Jesper Billing, selfie

DEBATT. Jag köpte ett kosttillskott på nätet och när det kom till tullen blev det stopp. Ämnet NAC klassas av Läkemedelsverket som läkemedel i dagsdoser på 100 mg och mer, men produkten har inte någon tillräcklig verkan under den dosen. Det visar sig att myndigheterna ändrar förutsättningarna så att läkemedel kan tränga undan kosttillskott på den “fria” marknaden, förklarar Jesper Billing.

Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse

Tullen uppgav att de kollar om produkten innehåller ett ämne som finns med i Ämnesguiden på Läkemedelsverkets hemsida. Det framgår tydligt att listan är en rekommendation, inte lag, men tullen använder den som om den vore en lag.

Jag ringde Läkemedelsverket och undrade vad som gjorde att ett ämne klassas som läkemedel. Svaret fick mig att häpna! Jag trodde det var så att det kunde vara riskabelt att inta det ej ordinerat av en läkare, men nej. Anledningen till att ett ämne klassas som läkemedel beror på om ämnet ingår som aktiv substans i något redan godkänt läkemedel i Sverige.


Det vill säga att när ett läkemedelsföretag utvecklat en produkt med något aktivt ämne som inte direkt klassas som mat, klassas sedan ämnet som läkemedel av Läkemedelsverket.


Magnesium för muskler - Holistic annons

Det innebär i princip att det bara är en tidsfråga innan alla substanser med positiv effekt kommer att klassas som läkemedel och inte får säljas eller användas för andra ändamål än vad läkemedlet föreskriver det ska användas till. Det sker i ganska hög takt att det ena ämnet efter det andra förbjuds att säljas som kosttillskott.

I fallet med NAC används det i ett läkemedel för att lösa upp segt slem i luftvägarna, men jag är inte intresserad av NAC i läkemedelsform eftersom det innehåller laktos, som jag inte tål, och inte heller på grund av segt slem som det bla ordineras för. Jag ville ta det för att förbättra allmäntillståndet och inte för att bota någon sjukdom. Nu är tydligen alla andra användningsområden för NAC ”förbjudna”, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedel som utesluter kosttillskott

Vi går en framtid till mötes där alla former av substanser som inte direkt är att betrakta som mat inte får användas mer än i dess läkemedelsform. Är detta den framtid svenska folket vill ha?


Det är dags att vakna om vi ska få någon som helst chans och frihet att välja kosttillskott i framtiden. Så som lagstiftningen ser ut är allt som har påvisad god effekt att läka eller avhjälpa symptom att betrakta som läkemedel.


Takten för klassificering av naturliga substanser bestäms av hur snabbt dessa ämnen kommer att användas i läkemedel. Planen verkar vara att snabba upp beslutsprocessen som sker inom EU för läkemedel. Här sker ett noggrant urval av specialister till dessa läkemedelspaneler. Sedan ska läkemedlet granskas av andra länders paneler.

Här var man i början orolig för att det skulle bli svårt att få läkemedlen godkända, men så skedde inte utan istället har det utvecklats en kultur att inte döma för hårt. När sedan ett läkemedel godkänts är det upp till Läkemedelsverket i Sverige att bedöma om den aktiva substansen nu ska förbjudas som hälsokost. Så sker inte automatiskt i andra EU-länder, men i Sverige är det modus operandi.

Tydligen är Socialdepartementet ansvariga för riktlinjerna och de ger uppdrag till Läkemedelsverket, så där behöver vi nå fram om detta ska förändras.

Vi måste kunna välja kosttillskott fritt

Själv använder jag kosttillskott för att förbättra allmänhälsan. Jag är ingen expert på området om kosttillskott och läkemedelsbranschen, men fick med några samtal och lite läsning av information på Läkemedelsverkets hemsida fram dessa oerhört förvånande uppgifter.

Jag är som privatperson intresserad av att få lov att fortsatt välja vilka tillskott jag ska få ta och jag ska inte behöva uppsöka sjukvård och få läkemedel utskrivna förutom när sjukdom eller skada uppstått. Allmänhälsan vill jag få lov att förbättra. Att helt stänga dörren för all annan verksamhet än sjukdomsbehandling är de facto vad som pågår.

Text: Jesper Billing


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq