Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Du äter mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan

publicerad 29 juli 2019
- TV Hälsa
Foto: Dustan Woodhouse och Igor Rand

Genom intag av mat och dryck kan en person få i sig så mycket som fem gram mikroplast per vecka, vilket motsvarar vikten av ett vanligt kreditkort. Det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker. Det här visar en ny australiensisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av World Wildlife Fund, WWF.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Äta plast? Ingen höjdare. Foto: Dustan Woodhouse och Igor Rand. Montage: NewsVoice: Licens: Unsplash.com

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment på upp till fem millimeter i storlek. Oavsett om de har producerats så små från början eller om de blivit så små på grund av slitage eller nedbrytning.

Siffran fem gram, som är ett globalt genomsnitt, har tagits fram genom att man sammanställt resultaten från 52 redan publicerade vetenskapliga studier, som handlar om mänskligt intag av plast. Studien har genomförts vid Australian University of Newcastle på uppdrag av WWF och går att läsa om i “No Plastic Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People”.

Summan för ett helt år landar på cirka ett kvarts kilo plast per person totalt.

Läs hela artikeln i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: mikroplast