Genom intag av mat och dryck kan en person få i sig så mycket som fem gram mikroplast per vecka, vilket motsvarar vikten av ett vanligt kreditkort. Det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker. Det här visar en ny australiensisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av World Wildlife Fund, WWF.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman | Äta plast? Ingen höjdare. Foto: Dustan Woodhouse och Igor Rand. Montage: NewsVoice: Licens: Unsplash.com

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment på upp till fem millimeter i storlek. Oavsett om de har producerats så små från början eller om de blivit så små på grund av slitage eller nedbrytning.

Siffran fem gram, som är ett globalt genomsnitt, har tagits fram genom att man sammanställt resultaten från 52 redan publicerade vetenskapliga studier, som handlar om mänskligt intag av plast. Studien har genomförts vid Australian University of Newcastle på uppdrag av WWF och går att läsa om i “No Plastic Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People”.

Summan för ett helt år landar på cirka ett kvarts kilo plast per person totalt.

Läs hela artikeln i TV Helse


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Bra uppmärksammat.
  Också sammanträffande med ”den ekologiska skuldens dag” idag. Jorden har förbrukat klart de resurser som jorden bjuder på idag , räknat på ett år.

  Hela vårt katastrofala sätt att leva och konsumera borde uppmärksammas allt oftare här.

 2. Plast som vi kastar i återvinningen sägs exporteras till U-länder, som inte riktigt vet vad de ska göra med den och dumpar den i havet…?

  https://www.skd.se/2019/05/14/slut-pa-plastdumpningen-till-u-lander/

  Det finns även andra synpunkter när det gäller detta:

  http://www.klimatupplysningen.se/2019/01/15/%EF%BB%BFplasthotet-mot-haven-har-vi-blivit-lurade-igen%EF%BB%BF%EF%BB%BF/

  En sak är någolunda säker: Om vi skiter i att sopsortera plasten exporteras den inte förmodligen till något U-land för vidarebefordran till haven.

  Jag skulle även vilja föreslå att vi skiter i att sopsortera tidningar, eftersom dessa ofta lär omvandlas industriellt till pappersförpackningar för matvaror och innehållande mängder av trycksvärta förgiftar dessa matvarorna i förpackningarna.

  Alltså, min slutsats: SKIT I ATT SOPSORTERA!

  Glas, metall kanske går kanske fortfarande an…?

  • Invånarna i Sverige uppmanas att sopsortera och så importerar de sopor från utlandet till förbränning i värmeverken. Det är ju helt sjukt. Då är det väl bättre av vi förbränner våra egna sopor och sen har väl dessa förbränningsanläggningar effektiv rökgasrening. Är så trött på den där förbannade skuldbeläggningen av befolkningen där vi ska förväntas känna skuld för att vi utandas koldioxid.

 3. Återvinning är en styggelse. Kostar mycket, tar tid och skitar ner. Mycket kemikalier för att kunna göra något produktivt av det och dessa återvinningscentraler och alla andra företag räknar mest koldioxid (som inte är ett problem eller ett gift) och känner sig duktiga när de får ner det, men alla de övriga gifterna då? Det är kanske inte BIG business, men business med återvinning. Det råder förpackningshysteri. Allt ska förpackas i minst 3 lager med plast som köps i butikerna.
  För min del köper jag nästan bara färska grönsaker och frukt, det är mest det jag äter, och odlar mycket själv, ändå blir det en hel del plast för minsta lilla sak man köper. Jag sorterar bara metall, glas och farligt gods. Resten slänger jag i soporna för det eldas ändå upp där jag bor. Jag hatar plast i alla dess slag och försöker dels köpa så lite jag kan och snabbt göra mig av med. Mår illa av plastlukten när man köper en plastkasse som man stoppar matvaror i. Om det är något jag har ångest för är det plaster, rena gifter och alla restprodukter från olika industrier som ska tas om hand om någonstans. Men världens stater och miljöorganisationerna verkar skita i de sanna miljögifterna som är extremt skadliga för människor, djur och natur. För mig är det helt obegripligt hur detta kan tillåtas när det uppenbarligen skadar.

  • Dessutom kan plast i vissa fall absorbera mer bakterier än andra naturmaterial. Bl.a. har test gjorts på olika sorters skärbrädor i olika material. Den skärbräda som uppvisade minst antal bakterier var den som var gjord av trä. Många idag är ju livrädda för bakterier, som ju för det mesta är nyttigt och direkt nödvändigt.

   Och de flesta vet ju att lindar man in någon matvara i plast innan den åker in i kylskåpet så möglar maten snabbare.

   • Tål att fundera på. Lindra tyvärr in mycket mat i plats – typ går på ren rutin. På Clas Ohlson finns glasburkar med lock.

   • Plastfolie använder jag aldrig. Inte aluminiumfolie heller. Har man ganska framgångsrikt rensat ut gifter från kroppen vill man helst inte få in dem igen. Lägger ett porslinslock på, ett vanligt fat eller assiett. Jag har inte så mycket i mitt kylskåp som kan odla farliga bakterier. Den maten tätar jag med ordentliga lock, som hundmaten. Hormonstörande ämnen ska inte vara i kroppen, helst inte utanför heller.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här