Tips för att resa billigt

publicerad 16 juli 2019
Korsa USA i en Volkswagen retrobus. Foto: Dino Reichmuth. Licens: Unsplash.com (free use)

Oavsett om det handlar om en weekend-resa i Europa eller en veckas solsemester så kan det bli ganska dyrt att åka på semester, men det finns sätt att spara pengar när man reser. Därtill finns det många bra tips om hur man får pengarna att räcka längre så att du kan resa billigt.

Text: Extern skribent | Foto: Dino Reichmuth. Licens: Unsplash.com (free use)

Boka resan

Det första man bör titta på är bokningen. Det finns ofta rabatter att hämta om man bokar billigt. Generellt är det bäst att boka mellan fyra och sex veckor innan resa. Om man ska åka under högsäsong kan man dock behöva boka tidigare för att vara säker på att få biljetter. Priserna ändras hela tiden, beroende på hur många som är intresserade av biljetterna.

Självklart är det bäst att resa under lågsäsong, men prova att boka biljetterna på natten. Är det många som tittar på en viss biljett går priset upp. Med anledning av detta så gäller det att passa på när ingen annan gör det. Om du kan så försök att undvika att resa under skollov. Då är priserna alltid mycket högre. Detsamma gäller för weekendresor; de flesta varar mellan torsdag och söndag. Välj andra dagar om det är möjligt.

När du betalar med kort så har du antagligen automatiskt avbeställningsskydd genom kortet. Om du har en hemförsäkring har du antagligen en reseförsäkring genom den. Du behöver alltså inte betala extra för sådana saker genom flygbolaget när du bokar.

Kolla även om du kan resa från en annan ort eller en mindre flygplats. Att resa från Skavsta eller Bromma om du bor i Stockholm är ett lämpligt alternativ. Detta är vanligtvis billigare än att åka från Arlanda.

Om du inte har pengar precis när resan är som billigast, men du förväntar dig att få pengar snart, kan det ändå löna sig att låna pengar. Jämför räntan på olika lån på Alltomspara.se/lanerantor och passa på när tillfället dyker upp.

Vill du resa billigt – tänk på boende och mat

Jämför priserna för boendet på en bokningssajt som går igenom ett stort antal hotell. Kolla sista minuten-priser eller bli medlem på sidor som erbjuder specialpriser. Det kan bli mycket billigare om du bor en bit ifrån city. Välj gärna en förort med bra kollektivtrafik, så kan det bli flera tusen billigare än att bo nära turiststråken.

Självklart blir det mycket billigare om du bor så att du kan laga egen mat. Du kan spara mycket på att fixa egen frukost och kanske göra i ordning något du kan ta med som lunch. Hitta stormarknaden där lokalbefolkning handlar, inte närbutikerna på turiststråken. Om du verkligen vill prova en riktigt lyxig restaurang är det bättre att boka en lunch istället för en middag eftersom det brukar vara mycket billigare.

Pengar och växling

Om du vill växla pengar i förväg bör du tänka på att man så gott som alltid får mest värde för den svenska kronan i Sverige. Det brukar dock vara ännu billigare att ta ut lokal valuta i en uttagsautomat när du väl är framme. Se bara till så att det inte tillkommer några avgifter för uttag i utlandet på kortet du använder.

Om du tar ut pengar i en bankomat utomlands och kan välja mellan lokal valuta eller svenska kronor är det bäst att välja lokal valuta. Då blir det inte någon extra växlingsavgift.

Kolla upp eventuella kostnader när du ringer och surfar utomlands med ditt abonnemang eller kontantkort. Om du ska stanna länge kanske det kan vara bra att köpa ett lokalt telefonkort. Men det fungerar bara om din telefon inte är låst till en viss operatör. Många bäckar små kan bli en stor summa i slutänden. Lycka till på resan!


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: resa billigt
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *