Religiös man bad till gud och slogs på flygplan i Frankrike – Var går gränsen?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Muslim ber till Allah på flygplan. Övervakningskamera

DEBATT. En religiös man valde att utan samtycke med personalen be på golvet i ett flygplan. När en manlig flygvärdinna rapporterade vad som pågick till piloten ställde sig mannen upp och slår till en steward med ett knytnävsslag. Händelsen prövar samhällets tolerans inför religiösa utövare.

Videon ska ha spelats in av en fransktalande pilot i planet som enligt källor var på väg från Nice i Frankrike till Tunisien på Transavia Airline i augusti 2019. I videon ovan finns även ett klipp från i januari 2019 som visar en religiös fransktalande man som avvisas av säkerhetspersonal från ett flygplan. De två händelserna verkar inte vara relaterade till varandra, men de förekommer i sociala medier som om de härrör från samma händelse.

Oavsett vilken religion man själv tillhör, om man själv är ateist eller om man företräder en konservativ eller liberal ståndpunkt utgör dessa händelser på flygplan underlag för en debatt om var gränserna bör gå för religionsutövning i tex ett flygplan.


Den bedjande mannen anser, enligt vad som framkommer i videon, att han har rätt att be trots att det försenar planet och hindrar personalens arbete. När han upptäcker att personalen rapporterar honom anser mannen att han rätt att misshandla en steward.


Mannen i den andra videon hänvisar i sin argumentation till sin religion när säkerhetspersonal försöker avlägsna mannen från flygplanet. Även han anser att han har rätt att bruka våld mot personalen och försena flygplanet.

Denna debattartikel syftar inte till att kritisera någon särskild religion. I princip kan det ha handlat om vilken religion som helst. Vissa liberala människor kan tänkas anse att mannen som bad utanför cockpit faktiskt bara tillämpade sin rätt till fri religionsutövning, men frågan är var gränsen går, om det finns en gräns.

  • Ska till exempel en person som tillber ett övernaturligt väsen i en ej namngiven naturreligion få friheten att utöva en ritual på ett flygplan trots att det försenar planet eller räknas inte en naturreligion som “ackrediterad” anledning?
  • Borde mannen utanför cockpit först ha genomfört en omröstning i planet innan han började be?
  • Bör alla flygplan utrustas med en religiös yta där olika religioner kan samsas?

Frågan är fri och debatten är öppen. Artikeln är kategoriserad som “Rakt på sak” (läs mer), vilket innebär att din kommentar enbart får postas med ditt eget kompletta personnamn (för- och efternamn). Debatten är tillåtande, men du har eget juridiskt ansvar för vad du skriver. 

Text: NewsVoice | Videokällor: fransk pilot resp. Waleed Al-husseini


Så här kan du stötta Newsvoice