Religiös man bad till gud och slogs på flygplan i Frankrike – Var går gränsen?

9

DEBATT. En religiös man valde att utan samtycke med personalen be på golvet i ett flygplan. När en manlig flygvärdinna rapporterade vad som pågick till piloten ställde sig mannen upp och slår till en steward med ett knytnävsslag. Händelsen prövar samhällets tolerans inför religiösa utövare.

Videon ska ha spelats in av en fransktalande pilot i planet som enligt källor var på väg från Nice i Frankrike till Tunisien på Transavia Airline i augusti 2019. I videon ovan finns även ett klipp från i januari 2019 som visar en religiös fransktalande man som avvisas av säkerhetspersonal från ett flygplan. De två händelserna verkar inte vara relaterade till varandra, men de förekommer i sociala medier som om de härrör från samma händelse.

Oavsett vilken religion man själv tillhör, om man själv är ateist eller om man företräder en konservativ eller liberal ståndpunkt utgör dessa händelser på flygplan underlag för en debatt om var gränserna bör gå för religionsutövning i tex ett flygplan.


Den bedjande mannen anser, enligt vad som framkommer i videon, att han har rätt att be trots att det försenar planet och hindrar personalens arbete. När han upptäcker att personalen rapporterar honom anser mannen att han rätt att misshandla en steward.


Mannen i den andra videon hänvisar i sin argumentation till sin religion när säkerhetspersonal försöker avlägsna mannen från flygplanet. Även han anser att han har rätt att bruka våld mot personalen och försena flygplanet.

Denna debattartikel syftar inte till att kritisera någon särskild religion. I princip kan det ha handlat om vilken religion som helst. Vissa liberala människor kan tänkas anse att mannen som bad utanför cockpit faktiskt bara tillämpade sin rätt till fri religionsutövning, men frågan är var gränsen går, om det finns en gräns.

  • Ska till exempel en person som tillber ett övernaturligt väsen i en ej namngiven naturreligion få friheten att utöva en ritual på ett flygplan trots att det försenar planet eller räknas inte en naturreligion som “ackrediterad” anledning?
  • Borde mannen utanför cockpit först ha genomfört en omröstning i planet innan han började be?
  • Bör alla flygplan utrustas med en religiös yta där olika religioner kan samsas?

Frågan är fri och debatten är öppen. Artikeln är kategoriserad som “Rakt på sak” (läs mer), vilket innebär att din kommentar enbart får postas med ditt eget kompletta personnamn (för- och efternamn). Debatten är tillåtande, men du har eget juridiskt ansvar för vad du skriver. 

Text: NewsVoice | Videokällor: fransk pilot resp. Waleed Al-husseini

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
24 augusti 2019 kl 22:28

Tack för era kommentarer. Kommentarsfältet stängs. Vi går vidare.
Välkommen in med en egen Rakt på sak-artikel.

Leif Justusson
Leif Justusson
Gäst
24 augusti 2019 kl 19:42

Det här är inte en religiös man. Detta är en man som utav någon anledning hävdar sin rätt över andra, det vill säga, att han är bättre och har större rättigheter oavsett vilket han utsätter andra för, och detta i sin religions namn.
Alltför länge har människan tagit till vapen och våld i “Guds namn”, men märk väl, detta har inget med Gud att göra, inget med religion att göra.

Peter Johansson
Peter Johansson
Gäst
23 augusti 2019 kl 10:07

Han ber, slår till en ur personalen och sen går han och sätter sig på sin plats. Han kanske bad en, allt annat än en diskret, bön om att han skulle få vara kvar på flygplanet efter detta. Beter man sig på detta vis så är det en liten indikation på psykiska problem typ en nyktert religiös analog till en västerländsk full charterresenär som löper amok på planet.

Läste Edward L. Bernays “Propaganda” där han hade några kvinnor som publikt spelade upp en liten scen där de lite coolt rökte cigaretter (detta var i början på 1900 talet) för att forma den allmänna opinionen kring kvinnlig rökning. Jag är lite skeptisk till mycket av filmat udda beteende även om jag är fullt medveten om att människan är idiot. Men om man vill svartmåla någon grupp så ser man till att någon ur den gruppen beter sig väldigt illa och så dokumenterar man detta om och om igen. Det här tillvägagångssättet fungerar för kristna, muslimska, fackligt anslutna, medlemmar ur scouterna och så vidare grupper. Vi blir manipulerade på alla nivåer och inte bara via journalist-bannbullor från MSN.

Peter Johansson
Peter Johansson
Gäst
Reply to  Peter Johansson
23 augusti 2019 kl 10:08

*MSM så klart…

Carl
Carl
Gäst
Reply to  Peter Johansson
23 augusti 2019 kl 13:01

[Kommentaren raderades. Artikeln är kategoriserad som “Rakt på sak” (läs mer), vilket innebär att din kommentar enbart får postas med ditt eget kompletta personnamn].

Sören Franzèn
Sören Franzèn
Gäst
23 augusti 2019 kl 09:17

Det är samma man. Först ber han då planet är uppe i luften, efter landning tar polisen (eller vilka de nu är) hand om honom.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
22 augusti 2019 kl 21:24

Artikeln är kategoriserad som “Rakt på sak” (läs mer), vilket innebär att din kommentar enbart får postas med ditt eget kompletta personnamn (för- och efternamn).

Sten Björsell
Sten Björsell
Gäst
22 augusti 2019 kl 20:14

Kanske Annie Lööf eller Stefan Löfven accepterar böner varsomhelst för att inte mota bort potentiella väljare?

Annars gäller för mig frihet att göra vad som helst så länge inga andra skadas eller hindras. “Ur spår” är en nyttighet som alla bör lära sig innebörden av. Tycker inte att det är orimligt att alla följer sådana enkla regler.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
22 augusti 2019 kl 18:17

Mindre mentalt bemedlade kommer alltid att finnas. Det personalen på flygplan behöver är nog utrustning för att snabbt kunna söva ner dessa, om de lyckas ta sig ombord på flygplan.

När mindre mentalt bemedlade tillhör våldsbejakande sekter så kan naturligtvis symptomen förvärras och få bisarra följder. För att få bort detta behöver vi i min mening sekularism och lagar som leder till mentalvård inkl. rätt till avprogrammering från sekterism när liknade saker inträffar.

Kollar man in “Domedagssekter” så inser man att nästan vilken sekt som helst kan bli kokobängo, men att det kan vara svårt för utövarna att inse.