Debattrummet “Rakt på sak” för de som vill ha en tuffare ton på debatten

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 augusti 2019
- Torbjörn Sassersson
Mud wrestling. Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use)

NYTT DEBATTFORMAT. Skribenter har länge haft möjligheten att kunna få sin debattext publicerad med stängt kommentarsfält. Nu inför vi möjligheten att skribenter även ska kunna avgöra om de vill ha en tuffare ton på debatten i ett öppet kommentarsfält efter en debattartikel. Premiär för debattrummet “Rakt på sak”.

Foto: Quino Al. Licens: Unsplash.com (free use) | Du måste uppge både för- och efternamn om du vill kommentera. Det är tillåtet med fräna kommentarer, men du har fullt textansvar.

Meddelande (16 aug 2020): Debattrummet Rakt på sak läggs ner pga lågt intresse från skribenter för att få sina artiklar placerade i denna kategori.

Därför skapade vi debattkategorin med arbetsnamnet: “NewsVoice – Rakt på sak”. Om du har ett bättre namnförslag på denna debattkategori posta det i kommentarsfältet nedan.

I formatet “Rakt på sak” råder följande regler:

  • Du måste skriva din debattartikel med ditt riktiga personnamn, eftersom
  • du därmed blir den person som är juridiskt ansvarig. Om du förtalar någon kan du bli dömd i en rättssal.
  • Du måste alltså följa svensk lag när du kommenterar. I övrigt är det fritt fram att kommentera hårt. Känsliga personer ombeds läsa andra artiklar.
  • Om du avviker från ämnet för debattartikeln blir hela din kommentar raderad.
  • Du får bara kritisera personer vid namn om de väljer att delta i debatten, men du får samtidigt kritisera (men inte förtala) offentliga personer eftersom NewsVoice har utgivningsbevis.

Alla artiklar i detta format markeras på följande sätt: Detta är en “Rakt-på-sak-artikel”. Du måste uppge både för- och efternamn om du vill kommentera. Det är tillåtet med fräna kommentarer, men du har fullt textansvar.

Du som skriver debattartikeln bestämmer alltså om inlägget ska publiceras som en text i kategorin “NewsVoice – Rakt på sak” eller inte. Dessa artiklar kommer att märkas upp tydligt.

Detta upplägg innebär inte att redaktionen inte måste ha en översyn över Rakt på sak-debattens karaktär. Vi kan stänga den precis när det passar oss, utan motivering [tex om det förekommer direkta hot mellan debattanter].

“NewsVoice – Rakt på sak” har en tydlig och egen placering på sajtens entresida.

Efter alla andra debattartiklar, krönikor och nyhetsartiklar [utanför debattrummet Rakt på sak] på NewsVoice råder nolltolerans mot personpåhopp och nedsättande ton. Det betyder att NewsVoice till största delen är en fredad zon från hård text.

Välkommen till NewsVoice med din debattext och utan skyddsnät. Du har bollen.

Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare av NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Rakt på sak