Var det ryssarna som lade ned vårt försvar och öppnade våra gränser?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Richard Sörman. Foto: Anders Löwdin, Riksdagen.se
Richard Sörman, eget verk, 2019
Richard Sörman, eget verk, 2019

Många svenska försvarsvänner varnar för rysk aktivitet i Sverige, för ryska nättroll, för ryskt spionage och sabotage. Det är bra att vi på vår vakt: Sverige ska försvaras! Håll gränsen! Men vad behöver egentligen ryssarna göra för att destabilisera vårt land? Vilka var det som lade ned vårt försvar? Vilka var det som öppnade gränserna på vid gavel utan att kontrollera vilka som strömmade in?

Text: Richard Sörman | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Jag talade med några vänner häromdagen om det svenska försvaret. Samtalet kom snart in på ämnet Ryssland och ryssarnas eventuella förmåga att störa svenska säkerhetssystem.

 • Kan de stänga av elförsörjningen?
 • Kan de hacka sig in på myndigheternas hemsidor?
 • Kan de nästla sig in i banksystemen?
 • Kan de spränga våra radiomaster?
 • Kan de besätta våra hamnar och flygplatser?

Att vårt högteknologiska samhälle har en hög potentiell sårbarhet framstår som uppenbart. Vad gör vi utan strömförsörjning, internet, mobiltelefoner, kreditkort, bensinstationer och fungerande uttagsautomater? Vi får hoppas att säkerhetsansvariga vid totalförsvaret gör vad de kan för att minimera de risker som hänger ihop med vårt centraliserade och datoriserade samhälle. Jag har själv ingen sakkunskap i ämnet och undviker därför att bedöma hur pass sårbara vi är.

Vad jag däremot gärna påpekar i sammanhanget är att ryssarna kanske inte behöver göra så mycket för att destabilisera vårt land. Det är möjligt att de har detaljerade planer för en framtida invasion. Kanske har de förberett sig för att slå ut våra kommunikationssystem och försörjningsnät. Jag utgår från att försvarsmakten arbetar på strategier för att i möjligaste mån upptäcka och motverka sådana planer. Men hur det än är har vi svenskar anledning att i första hand se till vad vi själva har gjort för att försvaga vår position.

Var det ryssarna som lade ner det svenska försvaret? I så fall får man verkligen ge dem en eloge för deras enastående manipulationsförmåga. Det är nämligen svenska regeringar som har satt sina namn under de beslut som fattats om att gå från invasionsförsvar till insatsförsvar. Det är svenskar regeringar som beslutat slopa allmän värnplikt, lägga ned ett stort antal fungerande förband och helt demilitarisera Gotland. Och socialdemokratiska och borgerliga regeringar är i princip lika skyldiga. Det omfattande försvarsbeslutet 2000 fattades under en socialdemokratisk regering (tillsammans med Centern). Ett stort antal förband lades då ned trots försvarsmaktens öppna protester.

2009 fattade alliansregeringen beslut om att värnplikten skulle göras vilande och man avbröt en mängd materielutvecklingsprojekt för att få budgeten att gå ihop. Efter att överbefälhavaren 2013 gått ut i pressen och sagt att Sverige inte längre kunde försvaras fällde Fredrik Reinfeldt det berömda yttrandet att försvaret var ett särintresse bland andra. Finns det några andra ansvariga här än de svenska regeringar som fattat aktuella beslut? Knappast.

På samma sätt kan man fundera över om det är ryssarna som under tio år öppnat våra gränser för en formidabel invasion av människor från länder med totalt väsensskilda
kulturer. Poängen med att ha ett försvar är att hålla obehagliga problem på andra sidan gränsen. Poängen är också att säkra det egna landets, det egna folkets, den egna kulturens oberoende och existens. Så vad ska man ha ett försvar som förväntas ”hålla gränsen” till om man i alla fall inte håller gränsen mot importerad kriminalitet, terrorism och omfattande demografiska förändringar? Potentiella fiender till svenskarnas kontroll över det egna landet behöver knappast anfalla med flygplan och korvetter om de välkomnas in över gränsen med bidrag och medborgarskap.

Jag försöker inte förminska det latenta hotet från utländska arméer. Jag har självt en gång gjort militärtjänst på Gotland och jag fortsätter att ha ett visst engagemang i det svenska totalförsvaret. Jag är inte betald av Putin och jag har inget intresse av att destabilisera Sverige. Tvärtom ägnar jag en hel del tid åt att argumentera för mer ordning och reda i vårt land. Och jag ser gärna att försvaret får betydligt större resurser. Men jag tillåter mig i alla fall att påstå att om ryssarna önskar se ett destabiliserat Sverige behöver de knappast göra mycket mer än att bara korsa armarna och titta på.

I rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige” (Institutet för framtidsstudier, Forskningsrapport 2018/4) säger man att det finns över 700 individer (718 är den siffra man ger) i Sverige som ingår i farliga islamistiska miljöer. Och kanske är de många fler idag, det beror väl också på hur man räknar.

Läs mer: Försvarshögskolan: Antalet radikala jihadister i Sverige har tiodubblats

Frågan är naturligtvis vad dessa människor överhuvudtaget gör i Sverige. Varför ska svensk säkerhetspolis behöva ägna resurser åt att kartlägga och förhoppningsvis kontrollera fanatiska och livsfarliga islamister? In Sweden! Ja inte f… är det ryssarnas fel i alla fall. Och även om det skulle vara så att ryssarna har ett finger med i spelet i krigen i Mellanöstern är det vi och bara vi som haft en statsminister som sagt att han inte vill se några gränser i Europa. Bra tänkt herr statsminister!

Fixeringen vid Putin, vid Ryssland, och idag vid Trump, verkar ibland tjäna till att dölja och glömma det ansvar vi själva har för vår säkerhet. Vi ska självklart vara på vår vakt mot ett expansivt Ryssland. Sverige ska aldrig falla i utländska händer. Sverige är svenskt och ska så förbli. Men vi ska nog vara än mer på vår vakt mot vår ofattbara naivitet och mot vår lika ofattbara brist långsiktigt konsekvenstänkande. Håll gränsen!

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ansvaret för FM:s nedläggning vilar på många fler aktörer än svenska regeringar, som Sörman antyder. Låt oss gå tillbaka till 1998, ett valår, samt hålla oss till Flygvapnet. Det skulle bestå enligt liggande plan av 12 operativa flygdivisioner JAS 39 Gripen, vilket motsvarar ca 192 flygplan, varför de 204 beställda JAS-planen räcker och blir över. 1982 beställdes typarbete, provflygplan och 30 stycken av A-versionen. 1992 blev det ytterligare 110 plan, varav ca 26 i en två-sits B-version och därefter 1996 beställdes de än mer utvecklade C- och D-versionerna, samtidigt som en export-JAS togs fram m h a en ny delägare i Saab (30%), brittiska BAE.

  För export-JAS, 39EBS, skulle en NATO-anpassning göras för exportkundernas behov, men plötsligt kom de svenska C- och D-versionerna att även de bli av NATO-standard. Nautical miles, foot och pounds istället för de sedan Flygets barndom sedvanliga km/h, m och kg blev det som flyginstrumenten nu visade. Smyganpassning till NATO, frågas? Näh, det hette bara att FV skulle vara Saab behjälplig i sina exportansträngningar. Inte särskilt renlärig kapitalism.

  Ytterligare en ny och klart mer utvecklad E-version har inköpts i 60 till 70 exemplar, för FV och export, bl a till Brasilien. Sverige har då köpt minst 264 Gripar, men likt förbaskat var tanken den, att Flygvapnet bara skall bestå av 4 (fyra) divisioner, omkring 70-80 stycken. Inte någon stor numerär kan tyckas jämfört vad man har beställt. Bortåt 200 JAS-plan har sålts, skrotats och blivit “kanibaliserade” på delar, som sedan återanvänts i nya versioner av C och D eller tänkta att hamna i E-versionen.

  Dock har efter amerikansk påverkan, beslutats att ett visst antal av C- och D-versionen skall bibehållas. Men en bra affär har det varit: fått betalt både två och tre gånger, ungefär som det kärnkraftsindustrin har haft att utstå.

  Ny tongångar blir det 1999, för nu skall en kraftfull nedbantning till: sälj ut och lägg ned, även värnplikten. Vi får veta att världsläget kommer förbli lugnt fram till 2010. Därför räcker det med max 7 000 soldater, yrkesmilitärer, som måste skriva på att slåss utomlands. Ett stenhårt krav!
  En avgörande händelse inträffar 1998, i hemlighet förstås och det får vi veta först runt 2011/12. Mats Svegfors avslöjar att SAF och LO säljer sina stora drakar SvD respektive AB till tre storbanker på Wall Street. Arbetet och Kapitalet , skönt omslingrade och så förblir det ju, i god korporativ anda.

  Backa till 1989-91: “Muren” och Sovjetstaten faller. Väst säger sig var Kalla Krigets vinnare, Warszawa pakten går upp i rök, men inte NATO, tvärtom den utvidgar sig (mot givna löften). Krig i Irak, Bush vill ha en NWO, “inbördeskrig” och sönderslagning av Jugoslavien och förstås mycket flyktingar åt vårt håll. Med EU kommer steg ett för NWO. Estonia stinker rutten fisk: Sverige har fått sig utdömt ett hårt straff av …. .!

  När så “Stora Skrällen” kom 11/9 2001 var jag efter intensiva studier i ämnet “förintelsen” klart medveten om att vi i väst under lång tid hade hjärntvättats och manipulerats å det grövsta. Att 9/11 var ett “inside-job” var lätt att se och många runt om på klotet grävde snabbt upp falsariet. Men MSM, politiker och allsköns Överhet mörklägger och ljuger för att skydda Elitens kriminella amok-löpning.

  Det var således hela det officiella Sverige som beslöt att via sina kontakter med Bilderbergare och dylika, att ställa upp på inte bara vårt försvars nedläggning, utan så mycket annat som låg i globalismens sköte: ett statslöst, gränslöst, multikulturellt, delvis muslimskt och en ras-mixad befolkning, fråntagen sin identitet och historia.

  Alla politiska partier har ett stort ansvar i denna fosterlandsförrädiska handling som förevarit, som nu endast kan leda till vårt egna folkmord. Kanske så mycket som 80 procent av svenskarna, de som fortsätter rösta och tro MSM, SR och SVT är ju även de skyldiga. Visst de har blivit grundlurade, men de har likväl ett eget ansvar. SD skulle man tro står utan skuld, men varför tiger dom?

 • detta med Ryssland tycks vara någon sorts fantasma som svävar runt. Se på en karta över Ryssland och titta på dess folkmängd. Putin t.o.m bjuder mark åt folk som vill flytta in i östra Ryssland! De har för lite folk för att sköta det de redan har och Sibirien är ju nästan öde. Vad skall de ha med ett dysfunktionellt fjuttland som Sverige till? Skulle Ryssen hälsa på vore det snarast för att få ordning på Nordeuropa.
  Jag lyssnade av en kinesisk militär utfrågning och där kan man se ett större hot eller en ordningsman vad gäller kinesiska investeringar, detta med tanke på Göteborgska Volvo. Kraschar investeringar i Gbg p.g.a dålig admin och våld vad händer då? En annan fråga: varför köper Kina upp hamnar runt Medelhavet?
  Skulle det ryska försvaret bli uppknutet emot NATO, skulle då Kina frestas att sniffa på Sibirien?

 • Ja, ryssarna bestämmer. De kontrollerar kapitalismen och nedmonteringen av fungerande länder. Detta land, en gång styrt av Polkungen, har förvandlats till ett pajasland. Ryssarna ser till att komma under sanktioner, smarta som de är. De tillsätter Trump och kontrollerar hela vår kosmologi. De bygger upp länder, men är inte välkomna. Ockupant!

  Я Русский Оккупант I’m a Russian Occupant

  https://www.youtube.com/watch?v=mmmFL594iL0

  • Ja, ryssarna har i modern tid fått ersätta judarna som syndabockar för allt ont! Vad har då Ryssland gjort för att “förtjäna” allt detta? Jo, man envisas med att vilja vara en nationalstat och vara mot globalisternas tentakler, som styr och ställer i framförallt väst, men också i andra delar av världen. Med det påhittade klimathotet försöker man flytta fram sina positioner runt om i världen och strypa åsiktsfriheten överallt.

 • Det svåra med det här är att det aldrig går att bekräfta. När massmedia rapporterar är det bättre att utgå ifrån att dem alltid ljuger så har man mer rätt än fel.

 • Dels behöver en regering en agenda som skrämmer folket, dels behöver man en “fiende” Att ryssland skulle angripa Sverige är nonsens,,,,Sverige är strategiskt ingenting,,nada
  Vad som behövs för militäroligarkerna är ett Finland med dess gräns till Ryssland, där kommer sverige in och försöker övertyga Finland om att gå med i Nato.
  Ryssland söker inte efter krigssamarbete med Finland mot Nato

 • Bra funderingar. Vi behöver beredskap för alla sannolika event. Totalt kärnvapankrig, ser jag som den största överhängande faran, p.g.a. att domedagsklockan står på två minuter i tolv.

  Alliansfrihet och neutralitet ihop med Finland, samt att skriva under kärnvapenavtalet är nummer ett, anser jag. Nummer två är en stark civil beredskap och hemvärnsberedskap med stora och väl gömda beredskapslager och skyddsrum för just ett sådant event. Nummer tre är att bojkotta de länder som begår krigsförbrytelser i världen, samt givetvis inte begå dem själva som ex. i Libyen.

  Den yttre militära skyddsmuren är också viktig, men låt oss vara realistiska! Den ger bara ett litet andrum vid en storskalig militär invasion av en stormakt och strax är det gerillakrigföring som gäller ändå. Dessutom befinner sig redan den sannolika fienden redan i Sverige och är då sannoliikt allierad med stormakten, pecis som i Libyen och i Syrien.

  Goda relationer med Ryssland och Kina, såväl som Ungern, Polen, Tjeckien etc., vilka hela tiden effektivt har motverkat försvagningen av Europa och sina egna länder, är nog bättre partners när ett sådant krig sätter igång, tror jag.

 • När nu Ryssland minskar sina militära kostnader, och USA drastiskt ökar sina, vilka har vi då anledning att vara rädda för? Vilken nation har startat de krig som skapat flyktingvågen? Vilken nation understöder aktivt dessa jihadister och använder dem som ett vapen mot andra länder?

 • Det var faktiskt konsulter från USA som rekommenderade Sverige att vi inte behövde ett försvar! Vi skulle bara behöva ställa upp brigader i Natos och USA:s krig så var saken biff. Ryssland kan väl knappast vara intresserade av varken Sverige eller att vi lägger ner vårt försvar för USA:s räkning. Sverige självbild, den man odlad de senaste decennierna är ju att Sverige skulle vara så åtråvärt att det skulle vara attraktivt för Ryssland att ta över! Denna löjliga självbild har alltså svenska politiker och dessvärre många av dess invånare. Sanningen är ju att Sverige av idag är en dysfunktionell stat man skyr som pesten i grannländerna.

 • Sverige är idag ett pajasland i dessa frågor. Nu har det blivit en diktatur också som inte kan hantera det fria ordet. Dessutom har regeringen blivit Islams försvarare och tror tydligen att detta diktatursystem med sharialagar skall rädda Sverige, helt ofattbart. Islamister är ett mycket större problem och troligen är Nato ett mycket större problem än Ryssland.

 • Väl talat,Richard!
  Svensk politik kan nuförtiden mest ses som ett spel för kulisserna och att skylla ryssarna för våra egna tillkortakommanden är inte mer moget uppträdande än vad sandlådelekande barn ägnar sig åt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *