Konkurshotat Metro.se vill göra en Sourze.se

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 september 2019
- Torbjörn Sassersson
Metro delas ut på gatan i Sankt Petersburg, 2007. Foto: K11fang. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

DEBATT. Skatteverket vill att tidningen Metro försätts i konkurs. Skatteskulden för Metro har ökat till 15 miljoner kronor. Tidningens ägare säger till Expressen att Metros.se ska bli en sajt där debattörer måste betala för att få sina inlägg publicerade. Affärsidén har testats förut och misslyckats.

Text: Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark, Pelicanmedia.se

Skatteverket har länge varit motståndare till en rekonstruktion av företaget. Myndigheten anser att företaget inte har någon framtid. Tidsfristen för att lyckas med en rekonstruktion går ut i början på oktober 2019. De anställda har fått sina löner utbetalda (11 miljoner kr) som lönegarantier från Staten, enligt Skatteverket. Trots det omfattande stödet går företaget bakom Metro ändå med förlust.

Skatteverket anser att Metro bör försättas i konkurs.

”Redan före kostnader för personal går bolaget med förlust. Den likviditetsbudget som bolaget lämnat till domstol och borgenärer stämmer inte”, skriver Skatteverket efter att ha räknat på bolagets momsredovisningar”, uppger Dagens Nyheter.

Myndighetens handläggare Ingela Johansson är mycket kritisk till hur Metros ägare hanterar situationen, skriver Expressen.

“Enligt Skatteverkets uppfattning finns det inget i dag som tyder på att bolaget ska kunna betala någon ackordslikvid, inte heller att bolaget ska kunna återställa sitt aktiebolag”. – Ingela Johansson

Metro finns inte längre sedan en tid i tex Stockholms tunnelbana. De välkända tidningsställen från Metro står tomma och fungerar som papperskorgar.

Kan Metro bli Sourze 2.0?

Christen Ager-Hanssen-Foto: Johan Annerfelt. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Christen Ager-Hanssen. Foto: Johan Annerfelt. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Metros ägare Christen Ager-Hanssen uppger att Metros sajt ska transformeras till en debattplattform där debattörerna måste betala för att få sina inlägg publicerade. Idéen är en kopia av hur det var tänkt att webbtidningen Sourze skulle finansieras. Sourze lanserades i januari 2001. Bakgrunden till namnet Sourze (en omskrivning av source, källa) var att tidningen skulle ge plats för källorna bakom skriverierna i de vanliga medierna. Om medierna till exempel skrev felaktigt eller vinklat om en politiker skulle politikern själv kunna gå till Sourze och få ut sin version om vad som hänt.

Kommunikationsminister Ines Uusmann uttalade sig 1996 om fenomenet internet. Uttalandet kom under de första åren som internet lanserades till den breda massan. SvD spred felaktigt fake news om att Uusmann sagt att ”Internet är en fluga som kanske blåser förbi”.

I själva verket hade Uusmann ordagrant i en intervju bla sagt:

“…jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet.” – Internetmuseum

Hade Sourze.se existerat 1996 hade Uusmann där snabbt kunnat dementera påståendet i SvD-artikeln.

I övrigt fanns möjligheten för okända skribenter att bli publicerade i Sourze om de betalade.

Riskkapitalisten Spångberg satsade mer än 30 miljoner kr (en ej bekräftad uppgift) på att bygga upp Sourze runt år 2000. Första externt rekryterade redaktör var Belinda Olsson. Tyvärr fungerade inte affärsidén med att låta skribenterna betala för att bli publicerade och tidningen som till en början hade en lysande framtid hamnade i skymundan. Det hade att göra med att de större “gammelmedierna” under samma period lanserade sina webbsatsningar, vilket gjorde att opportunistiska webbtidningar fick svårt att klara konkurrensen. Spångbergs mångmiljonsatsning måste dock ha skickat chockvågor in på gammelmediernas redaktioner.

Carl Olof Schlyter, chefredaktör och en av grundarna bakom Sourze, förklarar hur han idag tänker sig Sourze:

“Sourze har ambitionen att kombinera bloggen med den traditionella tidningen. Vem som helst kan skicka in bidrag, Sourzes redaktion läser, redigerar och beslutar om publicering.” – Om Sourze

Frågan återstår om Metro.se kommer att på i slutgiltig konkurs och om Christen Ager-Hanssen kommer att lyckas med sin idé.

Personligen tycker jag att Metro bör läggas ner. Tidningen var endast intressant att läsa de första åren. De senaste åren har tidningen mest bestått av notislånga artiklar, mer än 50% reklam och väldigt många pekpinnar som försöker korrigera hur läsarna ska tänka och tycka i olika sakfrågor.

Satsa på något nytt och fräscht istället

Jag anser att det är bättre att Christen Ager-Hanssen satsar på något nytt. Den oberoende tidningen NewsVoice har endast en ägare och inga skulder. NewsVoice publicerar texter från fria debattörer och nyheter från sin miniredaktion. Sourze existerar fortfarande med okänt skuldläge. Nya Dagbladet är en annan intressant skuldfri tidningen med ambitionen att bli en dagstidning.

Självklart har vissa skribenter i gammelmedierna, personer som saknar journalistisk heder, skrivit mycket skit om bla NewsVoice. Det är så tidningsvärlden utvecklats överlag. Många gammelmedier gillar inte nya nätmedier eftersom vi konkurrerar om narrativen.

Text: Torbjörn Sassersson, chefsredaktör och grundare, NewsVoice.se

Undertecknad delade rum med den första Sourze-redaktionen åren 2000-2001 på Götgatan 36 inne i reklam/PR/webbyrån Jefferson Communications lokaler. 

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Senaste om Metro:

  Feber (dec 2019):

  “Den krisdrabbade före detta gratistidningen Metro begärs nu i konkurs efter ett mycket struligt år som drog igång efter det att affärsmannen Christen Ager-Hanssen köpte företaget.”

  “I Metro ingick även företaget Studentkortet som Ager-Hanssen knoppades av till eget företag i samband med att han köpte Metro. Därefter verkar Studentkortet, ett välmående företag som gjorde ett rörelseresultat på 14 miljoner kronor 2018, ha tömts på pengar och slutat betala skatt. Det har lett till att Studentkortet nu begärts i konkurs av Skatteverket dit man har skulder på 9,5 miljoner kronor.”
  https://feber.se/samhalle/metro-begars-i-konkurs/405924/

  Mitt i Stockhom (2 jan 2020)

  “Metros omdiskuterade tidningsställ är snart ett minne blott. Vid tunnelbanan, lokalbanan och pendeltåget ska samtliga vara borta.”
  https://mitti.se/nyheter/stallen-stadats-stockholm/

 • Jag tror att hela affärsiden är dålig. 50 000 kronor ska privata människor behöva betala för att få en insändare i tidningen. Finns ingen människa i världen som kommer vilja betala dessa pengar. Företagare ska få betala 100 000 kronor. Flashback som har ett stort genomslag och som dessutom har många olika forum – plus högt till tak, kostar 0 kronor. Vad väljer man, betala 100 000 eller 0 kronor?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *