Forskning: Simning förlänger livet

4
77
Simmare. En kvinna som hoppar i vatten . Foto: Todd Quackenbush Licens: Unsplash (free use)
En kvinna som hoppar i vatten . Foto: Todd Quackenbush Licens: Unsplash (free use)

FYSISK TRÄNING. Simning har visat sig dessutom skjuta upp åldrandet med inte bara några år, utan decennier hos professionella simmare. Du behöver dock inte vara en atlet för att dra nytta av fördelarna enligt en 32 år lång studie.

Text: Sanja R. Juric, TV Hälsa

Aerobics Center Longitudinal Study (ACLS) pågick i inte mindre än 32 år. Forskare vid University of South Carolina, analyserade fysiologiska undersökningar och beteenden hos 40,000 män mellan 20 och 90 år gamla. Resultaten visade att risken att dö i förtid minskade drastiskt för de som simmade regelbundet. Dessa personer hade 50 procent lägre dödlighet än löpare, vandrare och personer som inte tränade överhuvudtaget. Studien tittade på bland annat männens ålder, kroppsmassaindex (BMI), rökning, alkoholintag, hypertoni, familjehistoria och andra medicinska faktorer.

Simning verkar vara en av de mest fördelaktiga träningsformerna. Även om det inte går att dra några generella slutsatser från studien, då den omfattade endast vita, högutbildade män inom medel- och överklass, så bör detta inte påverka resultatens giltighet, menar träningsexperten Dr. Blair. Han påpekar att i tidigare studier inom samma område, har tester visat på liknande hälsofördelar för både män och kvinnor.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik Forsman
12 september 2019 kl 15:15

Om man inte drunknar på kuppen 🙂

Ola KS.
Ola KS.
Gäst
13 september 2019 kl 18:39

Jag har simmat under cirka 9 år regelbundet i simhall. Basta gör jag också. Basta sägs också vara hälsosamt. Plus att det är socialt roligt 🙂

Robin Lidberg
Gäst
14 september 2019 kl 12:07

Undrar om dom simmade i badhus eller var det utomhus i någon sjö med bra värden på naturliga mineraler osv? Känns som det kan ha betydelse också efter 30 år? Men en kallsup klor i veckan kanske är nyttigt det också.. finns ju flask-vatten med klor i, men det smakar som vanligt bassängvatten, inte att rekommendera :S

Ola KS.
Ola KS.
Gäst
Reply to  Robin Lidberg
15 september 2019 kl 19:40

Jag tror saltvatten och sötvatten är bättre för huden än klorvatten.