Forskning: Simning förlänger livet

4
56
Simmare. En kvinna som hoppar i vatten . Foto: Todd Quackenbush Licens: Unsplash (free use)
En kvinna som hoppar i vatten . Foto: Todd Quackenbush Licens: Unsplash (free use)

FYSISK TRÄNING. Simning har visat sig dessutom skjuta upp åldrandet med inte bara några år, utan decennier hos professionella simmare. Du behöver dock inte vara en atlet för att dra nytta av fördelarna enligt en 32 år lång studie.

Text: Sanja R. Juric, TV Hälsa

Aerobics Center Longitudinal Study (ACLS) pågick i inte mindre än 32 år. Forskare vid University of South Carolina, analyserade fysiologiska undersökningar och beteenden hos 40,000 män mellan 20 och 90 år gamla. Resultaten visade att risken att dö i förtid minskade drastiskt för de som simmade regelbundet. Dessa personer hade 50 procent lägre dödlighet än löpare, vandrare och personer som inte tränade överhuvudtaget. Studien tittade på bland annat männens ålder, kroppsmassaindex (BMI), rökning, alkoholintag, hypertoni, familjehistoria och andra medicinska faktorer.

Simning verkar vara en av de mest fördelaktiga träningsformerna. Även om det inte går att dra några generella slutsatser från studien, då den omfattade endast vita, högutbildade män inom medel- och överklass, så bör detta inte påverka resultatens giltighet, menar träningsexperten Dr. Blair. Han påpekar att i tidigare studier inom samma område, har tester visat på liknande hälsofördelar för både män och kvinnor.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Jag har simmat under cirka 9 år regelbundet i simhall. Basta gör jag också. Basta sägs också vara hälsosamt. Plus att det är socialt roligt 🙂

  2. Undrar om dom simmade i badhus eller var det utomhus i någon sjö med bra värden på naturliga mineraler osv? Känns som det kan ha betydelse också efter 30 år? Men en kallsup klor i veckan kanske är nyttigt det också.. finns ju flask-vatten med klor i, men det smakar som vanligt bassängvatten, inte att rekommendera :S

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här