Arnold Schwarzenegger visar kylskåpet och hur han tränar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 oktober 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Arnold Schwarzenegger. Foto: MensHealth.com
Arnold Schwarzenegger.

Skådespelaren och den forne guvernören i Kalifornien Arnold Schwarzenegger visar upp vad han har i kylskåpet och hur han som 72-åring tränar på gymet. Hans milkshakes kan innehålla råa ägg med skal och tysk schnaps. På gymet tar han det lugnare nu än förr tiden, men han tränar varje dag. Inga fler repetitioner med övervikter är bäst efter en hjärtoperation.

I kylskåpet hos Schwarzenegger

När han var ung slarvade han med kosten, men på äldre dar är han mycket mer noggrann. Han äter havregrynsgröt och mycket grönsaker. Han undviker kött, animaliska proteiner eftersom det brukade finnas en missuppfattning om att köttprodukter var det enda sättet att bli stor och stark, säger Schwarzenegger. Nu mår han mycket bättre.

Schwarzenegger verkar vara både strikt och liberal i sina kostval. Han säger att han ibland lagar biffar åt sina vänner, tar en energidryck eller dricker juice, beroende på vad han känner för. Ibland skojar han med intervjuaren. Han säger att han ibland spetsar sin proteindrink med tysk schnaps eller mexikansk Tequila och förr i tiden kallades han för avfallskvarnen eftersom han kunde äta vad som helst.

Läs mer och se video på TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Ibland tror jag det läggs för stort fokus på dieter i samband med sjukdomar t ex.
    Att Arnold S lagt om sin kost nu, beror nog mest på den hjärtoperation han gjort. Har man haft hjärtproblem brukar man rekommenderas att äta ungefär som han gör nu. ( utom ” schnapsen ” kanske ). Men han mår bättre också och det är ju positivt.

    Nu vet inte jag vad hans hjärtproblem orsakades av. Men en sak som ofta ignoreras när det gäller sjukdomar är den mentala delen eller psyket. Jag tänker ibland på vad min svärfar sa en gång för länge sen. En bekant hade dött av en hjärtinfarkt, och vi pratade om vad sånt kunde bero på. Vi var också inne på mat bl a. Så säger svärfar ; ” Och tråkigheter. ”
    Det var ganska träffande att han sa så eftersom den nyss avlidna mannen blivit lämnad av sin fru. Hon hade efter många års äktenskap träffat en annan man, och maken tog det hårt.
    Så jag tror det mentala välbefinnandet är minst lika viktigt, om inte viktigare, för hälsan.

    Sen blir många känsligare för viss mat när dom blir äldre. Det vet jag med mig själv. En del saker jag åt utan problem förr måste jag vara försiktigare med, om jag alls kan äta för magen. Jag äter det jag tål och mår bra av och tänker inte så mycket på hur nyttigt det är.

  • Ibland tror jag det läggs för stort fokus på dieter i samband med sjukdomar t ex.
    Att Arnold S lagt om sin kost nu, beror nog mest på den hjärtoperation han gjort. Har man haft hjärtproblem brukar man rekommenderas att äta ungefär som han gör nu. ( utom ” schnapsen ” kanske ). Men han mår bättre också och det är ju positivt.

    Nu vet inte jag vad hans hjärtproblem orsakades av. Men en sak som ofta ignoreras när det gäller sjukdomar är den mentala delen eller psyket. Jag tänker ibland på vad min svärfar sa en gång för länge sen. En bekant hade dött av en hjärtinfarkt, och vi pratade om vad sånt kunde bero på. Vi var också inne på mat bl a. Så säger svärfar ; ” Och tråkigheter. ”
    Det var ganska träffande att han sa så eftersom den nyss avlidna mannen blivit lämnad av sin fru. Hon hade efter många års äktenskap träffat en annan man, och maken tog det hårt.
    Så jag tror det mentala välbefinnandet är minst lika viktigt, om inte viktigare, för hälsan.

    Sen blir många känsligare för viss mat när dom blir äldre. Det vet jag med mig själv. En del saker jag åt utan problem förr måste jag vara försiktigare med, om jag alls kan äta för magen. Jag äter det jag tål och mår bra av och tänker inte så mycket på hur nyttigt det är.

  • Kanske man borde omvärdera synen på mat och kosttillskott; inte vad som är bra eller dålig mat, utan mer se det som en fusion med ett visst syfte: alltså varför äta överhuvudtaget och i så fall vad – ungefär som med kläder. Vi måste ha kläder på kroppen i detta subarktiska klimat, men det betyder inte att vi bär vilka kläder som helst, utan våra kläder har en eller flera funktioner, ämnade till ett visst syfte.

    Säg att de flesta yngre, och kanske även äldre killar, vill bygga stora muskler. Då duger inte vilken mat som helst och ätandet består av vissa speciella livsmedel och kosttillskott, var primära syftet blir att hjälpa till på traven att få stora muskler. För en annan grupp i samhället t ex tjejer, så är inte inte alls ovanligt att viljan finns att tappa några kilo överflödigt fett. Då ser dieten annorlunda ut. Så vad du äter, hur ofta du äter borde mer svara på frågan i vilket syfte du äter, till skillnad mot att ätandet av vad som helst för att bli mätt.

    Sedan har vi en mängd andra aspekter av kost och kosttillskott som bland annat: tradition, livsstil, sjukdomshistoria, social status, religiösa influenser osv. Sist men inte minst så äts vissa speciella sammanslagna livsmedel enbart av kulinariska orsaker.

    Nästan alla nu för tiden kör någon utvald diet, och då ska man inte jämföra dieter med varandra, utan särskilja olika syften med de olika dieter. Intar en människa en viss diet anpassar sig kroppen efter den dieten, på gott och ont. Så även om du lever några få år längre med en viss diet, så är det betydligt med avgörande hur den totala livsupplevelse var under åren du levde inte hur länge du lever. Säg att danskarna förr hade kortare livsläng (innan massinvandringen – i bägge länderna) ‘n svenskarna, så kanske danskarna hade roligare under tiden dem levde?

  • per 23 oktober, 2019 at 21:35

    Kommentaren är förlängd/uppdaterad.

    Ja. Jag tror inte alls på argumentet att bra mat aldrig kan ersätta kosttillskott. Bra mat finns knappt längre att få tag på i flera länder. Jag tänker på det faktum att den mesta maten vi äter är snabbodlad med konstgödsel [näringsfattig på vitaminer, mineraler] och besprutad.

    Förutsatt att kosttillskotten i sig själva har hög kvalitet och inte innehåller skadliga besprutningsrester och tillsatser kan jag tänka mig att en diet kan vara baserad på en kombination av kosttillskott, grönsaker, rötter, bär, frön och frukter, men inga spannmålsprodukter eller andra kolhydratrika råvaror alls (potatis, ris etc).

  • Kanske man borde omvärdera synen på mat och kosttillskott; inte vad som är bra eller dålig mat, utan mer se det som en fusion med ett visst syfte: alltså varför äta överhuvudtaget och i så fall vad – ungefär som med kläder. Vi måste ha kläder på kroppen i detta subarktiska klimat, men det betyder inte att vi bär vilka kläder som helst, utan våra kläder har en eller flera funktioner, ämnade till ett visst syfte.

    Säg att de flesta yngre, och kanske även äldre killar, vill bygga stora muskler. Då duger inte vilken mat som helst och ätandet består av vissa speciella livsmedel och kosttillskott, var primära syftet blir att hjälpa till på traven att få stora muskler. För en annan grupp i samhället t ex tjejer, så är inte inte alls ovanligt att viljan finns att tappa några kilo överflödigt fett. Då ser dieten annorlunda ut. Så vad du äter, hur ofta du äter borde mer svara på frågan i vilket syfte du äter, till skillnad mot att ätandet av vad som helst för att bli mätt.

    Sedan har vi en mängd andra aspekter av kost och kosttillskott som bland annat: tradition, livsstil, sjukdomshistoria, social status, religiösa influenser osv. Sist men inte minst så äts vissa speciella sammanslagna livsmedel enbart av kulinariska orsaker.

    Nästan alla nu för tiden kör någon utvald diet, och då ska man inte jämföra dieter med varandra, utan särskilja olika syften med de olika dieter. Intar en människa en viss diet anpassar sig kroppen efter den dieten, på gott och ont. Så även om du lever några få år längre med en viss diet, så är det betydligt med avgörande hur den totala livsupplevelse var under åren du levde inte hur länge du lever. Säg att danskarna förr hade kortare livsläng (innan massinvandringen – i bägge länderna) ‘n svenskarna, så kanske danskarna hade roligare under tiden dem levde?

  • per 23 oktober, 2019 at 21:35

    Kommentaren är förlängd/uppdaterad.

    Ja. Jag tror inte alls på argumentet att bra mat aldrig kan ersätta kosttillskott. Bra mat finns knappt längre att få tag på i flera länder. Jag tänker på det faktum att den mesta maten vi äter är snabbodlad med konstgödsel [näringsfattig på vitaminer, mineraler] och besprutad.

    Förutsatt att kosttillskotten i sig själva har hög kvalitet och inte innehåller skadliga besprutningsrester och tillsatser kan jag tänka mig att en diet kan vara baserad på en kombination av kosttillskott, grönsaker, rötter, bär, frön och frukter, men inga spannmålsprodukter eller andra kolhydratrika råvaror alls (potatis, ris etc).

  • En försök på ett amerikanskt fängelse där internerna fick välja mellan två program:

    “The Victor Valley facility enjoyed a recidivism rate of less than 2%. So, what was the key factor behind this success? A vegan diet. Upon arrival, new inmates attended an orientation where they received two clear choices. They could live on one side of the prison which operated using the standard California Department of Corrections (CDC) guidelines and food menus; or, they could live on the side of the prison operated under the “NEWSTART” program which included a vegan diet, bible studies, job training and anger management.

    In a video-taped interview obtained by Vegetarian Spotlight, Victor Valley nutrition services coordinator Julianne Aranda explains that “what we eat not only affects us physically, but it affects our mental attitude, our aggressiveness and our ability to make good decisions”. In interview after interview it was clear that the NEWSTART program staff was in agreement that the mind and body must be cleaned up in order for the inmates to achieve positive behavioral changes. Initially, although the State of California was very supportive of the NEWSTART concept, they told Moorland they didn’t believe that even five inmates (of the 500) would accept that kind of a diet.

    In fact, they told Moorland that inmates would probably “burn the place down before they became vegetarians”. However, once the program was in progress, the opposite became true. On average, 85% of the inmates chose the NEWSTART side while only 15% chose the CDC program.

    The remarkable behavioral changes could even be seen outside in the prison yard where according to prison officials, nobody “owned” otc viagra buyviagraonline-rxstore.com buy cialis cialis over the counter femaleviagra-cheaprxstore or controlled the yard. Typical lines drawn between blacks, whites, hispanics, gang members and other groups were non existent. On the NEWSTART side, everyone played basketball together and had great fellowship. The CDC side of the house had the same racial divisions experienced at any other prison.

    In testimonials, inmates assert that the surprisingly good-tasting food led them to feel better, have greater energy, increased stamina and reduced problems with acne. Indeed the effectiveness of a vegan vegetarian diet in rehabilitation has been scientifically validated.”

    http://vegetarianspotlight.com/2011/vegan-diet-impacts-california-prison/

  • En försök på ett amerikanskt fängelse där internerna fick välja mellan två program:

    “The Victor Valley facility enjoyed a recidivism rate of less than 2%. So, what was the key factor behind this success? A vegan diet. Upon arrival, new inmates attended an orientation where they received two clear choices. They could live on one side of the prison which operated using the standard California Department of Corrections (CDC) guidelines and food menus; or, they could live on the side of the prison operated under the “NEWSTART” program which included a vegan diet, bible studies, job training and anger management.

    In a video-taped interview obtained by Vegetarian Spotlight, Victor Valley nutrition services coordinator Julianne Aranda explains that “what we eat not only affects us physically, but it affects our mental attitude, our aggressiveness and our ability to make good decisions”. In interview after interview it was clear that the NEWSTART program staff was in agreement that the mind and body must be cleaned up in order for the inmates to achieve positive behavioral changes. Initially, although the State of California was very supportive of the NEWSTART concept, they told Moorland they didn’t believe that even five inmates (of the 500) would accept that kind of a diet.

    In fact, they told Moorland that inmates would probably “burn the place down before they became vegetarians”. However, once the program was in progress, the opposite became true. On average, 85% of the inmates chose the NEWSTART side while only 15% chose the CDC program.

    The remarkable behavioral changes could even be seen outside in the prison yard where according to prison officials, nobody “owned” otc viagra buyviagraonline-rxstore.com buy cialis cialis over the counter femaleviagra-cheaprxstore or controlled the yard. Typical lines drawn between blacks, whites, hispanics, gang members and other groups were non existent. On the NEWSTART side, everyone played basketball together and had great fellowship. The CDC side of the house had the same racial divisions experienced at any other prison.

    In testimonials, inmates assert that the surprisingly good-tasting food led them to feel better, have greater energy, increased stamina and reduced problems with acne. Indeed the effectiveness of a vegan vegetarian diet in rehabilitation has been scientifically validated.”

    http://vegetarianspotlight.com/2011/vegan-diet-impacts-california-prison/

  • Arnold Schwarzenegger visar vart (kyl)skåpet skall stå 🙂

    Mike Tyson har gjort samma resa, även han är nu vegetarian och är betydligt lugnare.

    • Det är med all sannolikhet inte övergången till vegetarisk diet som har gjort Tyson och Arnold lugnare, om de nu har blivit det.

      Märkligt att Arnold “undviker kött, animaliska proteiner eftersom det brukade finnas en missuppfattning om att köttprodukter var det enda sättet att bli stor och stark”, hade han inga bättre bevekelsegrunder för det beslutet.

      • Jag hörde för många år sedan om en studie på ett fängelse där internerna bara fick äta vegetarisk mat. Det ledde till lägre aggressivitet beroende på att hormonerna förändrades, om jag ej minns fel. Ska se om jag kan hitta studien.

        • Jo, men stämmer nog Torbjörn. Under några år på 90-talet försökte jag bygga optimalt (utan droger, alltså utan anabola Steroider, har aldrig brukat) och läste åtskilligt av forskning. Ytterst handlar allt om tre ben: äta rätt. Träna rätt. Vila rätt. Sedan har vi ytterligare en punkt och det är att stimulera hortonomer, för utan dem händer ingenting.

          Sammanfattningsvis kan man säga att normalt behöver man ca 0.95 gram animalisk protein per kg kroppsvikt. Tränar man mycket möjligen 2 gram per kg kroppsvikt. Går man “all in”, skulle jag säga: höj till 4 gram per kg kroppsvikt. Då stimuleras kroppen till att producera mer testosteron,av testosteron blir du mer mycket mer aggressiv.

          Det finns många knep till att stressa kroppen till att producera mer testosteron. Isbad ett ett sätt (efter träning).Nofap – ingen onani eller porrsurfning med kontrollera sädesutgång: max en gång per vecka samt massor av vegetabiliska ämnen som stimulerat testosteronbildningen helt lagligt:

          NMDA som innehåller: zink, magnesium och vitamin B6. Du tar en tablett innan du går och lägger dig – tas tillsammans med ZMA (innan läggdags) ger dig mer attityd på morgonen. DAA: en viktig aminosyra som ger ganska kraftfull effekt, orken ökar. Ger skarpare humör, och bland annat kraftigare benstomme. Tribooster: ger dig ännu mer energi. Detta tas med den vanliga D-vitamin magnesium, omega 3-olja och uteslut alkoholen helt. Mer sömn gör underverk. Under en tid tränade jag två pass per dag: thaiboxning och friskis och gick från 85 till hela 93 kg och var laddad som värsta reaktorn.

  • Arnold Schwarzenegger visar vart (kyl)skåpet skall stå 🙂

    Mike Tyson har gjort samma resa, även han är nu vegetarian och är betydligt lugnare.

    • Det är med all sannolikhet inte övergången till vegetarisk diet som har gjort Tyson och Arnold lugnare, om de nu har blivit det.

      Märkligt att Arnold “undviker kött, animaliska proteiner eftersom det brukade finnas en missuppfattning om att köttprodukter var det enda sättet att bli stor och stark”, hade han inga bättre bevekelsegrunder för det beslutet.

  • Förmodligen finns det betydligt fler vetenskapliga studier som påvisar nytta med vegetarisk kost än animalisk kost. TV Hälsa fokuserar mycket på att lyfta nyttan med grön mat och medicinska örter och svampar. Samma medicinska nyttor verkar inte vara lika enkel att finna inom djurriket.

    Många ingredienser i vegetarisk mat har positiva medicinska effekter på kroppen. Vegetarisk kost är ofta medicin.

    Animalisk kost verkar vara bra för tex viktnedgång eftersom den är kolhydratfri/fattig.

    Vegetarisk mat som är kolhydratfattig eller innehåller modesta/låga halter av kolhydrater ger också viktnedgång och är antiinfektorisk/antiinflammatorisk.

  • Förmodligen finns det betydligt fler vetenskapliga studier som påvisar nytta med vegetarisk kost än animalisk kost. TV Hälsa fokuserar mycket på att lyfta nyttan med grön mat och medicinska örter och svampar. Samma medicinska nyttor verkar inte vara lika enkel att finna inom djurriket.

    Många ingredienser i vegetarisk mat har positiva medicinska effekter på kroppen. Vegetarisk kost är ofta medicin.

    Animalisk kost verkar vara bra för tex viktnedgång eftersom den är kolhydratfri/fattig.

    Vegetarisk mat som är kolhydratfattig eller innehåller modesta/låga halter av kolhydrater ger också viktnedgång och är antiinfektorisk/antiinflammatorisk.

  • Ta exemplet medelmjölk, varför inte dricka vatten då den den bara 2 procent mandel? Dels saknar den naturligt kalcium, men även selen. Vidare riboflavin och den innehåller mindre eller inget vitamin B12. Fettet är omega 6, som driver på inflammationer i kroppen, istället för mättat fett (omega 3) som är nödvändigt för oss.

    Läs innehållsförteckningen på baksida noggrant och kolla av vilka av dessa konstiga E-ämnen den INTE innehåller:

    antioxidationsmedel (E 331), konserveringsmedel (E 202), sur-hetsreglerande medel (E330), stabiliseringsmedel (E 412) glukossirap, etylalkohol, arom, konsistensmedel E422, förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E202, färgämne E100, surhetsreglerande medel E330) emulgeringsmedel E471, stabilisator E407) antioxidationsmedel (E 331), konserveringsmedel (E 202), sur-hetsreglerande medel (E330), stabiliseringsmedel (E 412) onsistensmedel E422, förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E202 färgämne E100, surhetsreglerande medel E330) stabiliseringsmedel E 440, syra E 330, antioxida-tionsmedel E 223 (SULFIT) geleringsmedel (pektin), antioxidationsmedel (NATRIUMSULFIT)

  • Ta exemplet medelmjölk, varför inte dricka vatten då den den bara 2 procent mandel? Dels saknar den naturligt kalcium, men även selen. Vidare riboflavin och den innehåller mindre eller inget vitamin B12. Fettet är omega 6, som driver på inflammationer i kroppen, istället för mättat fett (omega 3) som är nödvändigt för oss.

    Läs innehållsförteckningen på baksida noggrant och kolla av vilka av dessa konstiga E-ämnen den INTE innehåller:

    antioxidationsmedel (E 331), konserveringsmedel (E 202), sur-hetsreglerande medel (E330), stabiliseringsmedel (E 412) glukossirap, etylalkohol, arom, konsistensmedel E422, förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E202, färgämne E100, surhetsreglerande medel E330) emulgeringsmedel E471, stabilisator E407) antioxidationsmedel (E 331), konserveringsmedel (E 202), sur-hetsreglerande medel (E330), stabiliseringsmedel (E 412) onsistensmedel E422, förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E202 färgämne E100, surhetsreglerande medel E330) stabiliseringsmedel E 440, syra E 330, antioxida-tionsmedel E 223 (SULFIT) geleringsmedel (pektin), antioxidationsmedel (NATRIUMSULFIT)

  • Där denna man ute och cyklar… kött är en utmärkt koncentrerad proteinkälla. Det klart är man 72 behövs inte så mycket proteiner för uppbyggnad. Det är underhåll som räknas. Lycka till Arnold.
    B.R. Anders NL Arlborg

  • Där denna man ute och cyklar… kött är en utmärkt koncentrerad proteinkälla. Det klart är man 72 behövs inte så mycket proteiner för uppbyggnad. Det är underhåll som räknas. Lycka till Arnold.
    B.R. Anders NL Arlborg

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *