Drogkartell besegrade Mexikos regeringsstyrkor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Drogkartellen Sinaloa i staden Culiacan, oktober 2019, Mexiko. Foto: privatperson

Intensiv skottlossning i den mexikanska staden Culiacán mellan tungt beväpnade medlemmar av Sinaloa-kartellen och mexikanska säkerhetsstyrkor avgjorde vilken part som var starkast. Kartellen vann och lyckades befria en av ’El Chapos’, kartellledarens Joaquín Guzmáns söner.

Drogkartellen satte upp vägbarrikader och omringade regeringsstyrkorna med krypskyttar och gangsters med kulsprutor monterade på lastbilar. Angreppet skedde efter att regeringens styrkor gripit en av Joaquín Guzmás söner. Kartellen tvingade med vapenmakt regeringen att ge upp, dra sig tillbaka och släppa Guzmáns son.

“The chaotic scenes in Culiacán, a long-time stronghold for the Guzmáns’ cartel, have increased pressure on President López Obrador, who took office in December promising to pacify a country weary after more than a decade of drug-war fighting.” The Guardian

President López Obrador försvarade nederlaget med att civila liv måste besparas och lugnet måste återställas.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Med en tolvprocentig träffsäkerhet behöver det nog vara landsorten OCK sandsäckar. Om då någon har något annat än en plastleksak och kulor börjar vina tillbaka så faller nog träffsäkerheten under allmänfarlig vårdslöshet. Tror att blöjmaffian i förorten kan bättre men då övar de ju i och för sig på levande mål.

 • Hela den här historien luktar skumt. El Chappo junior befann sig någonstans och så skulle någon ur hans sällskap helt plötsligt öppnat eld mot ett förbipasserande polisfordon, så att polisen sedan gick in och grep junior. Sådär korkade är ju inte ens våra egna förortsgangsters så det är något som inte stämmer.

  Sen är alla dessa karteller understödda av CIA, allt ifrån de Colombianska till de Mexikanska, och speciellt Sinaloa-kartellen som tom fick vapen via “Fast and the Furious”-smugglingen med både ATF:s och Obamas goda minne. Det handlar nog om att Mexikos president Obrador har fört en politik som inte passar grannen i norr. Och då kan ju precis vad som helst hända från ekonomiska sanktioner till färgrevolutioner och vidare till såväl kryssningsmissiler som regelrätta bombmattor eller att man skickar den egna CIA-kartellen.

  • Åter ett teaterkrig där man far omkring och skjuter civila under regi av bakomliggande politik. Sinaloakartellen har haft täta kontakter med landet i norr sedan de under WW2 levererade opium för tillverkning av morfin till USA-trupperna. Alltså flera generationer. Sedan såg Gamle HW Bush-41 noga till att under 1980 och 90-talet få kontroll över hela kedjan från sydamerikanska producenter och centralamerikanska distributörer av kokain. Alla som efter millennieskiftet fick för sej att ge sej in i branschen hamnade sedan under CIA-paraplyet.

   • Men den metodiken är ju universell. Tvingas man lägga tid och energi på artificiellt skapade problem finns det ingen tid och ork över till verkliga problem. Ungefär som i Sverige. Ska bli spännande och se när de även här börjar åka runt med 50-kalibriga kulsprutor på lastbilar och då kommer vår käpphästhoppande polis få nytta av dagens hoppövningar.

 • Kan det vara en tidsfråga innan den växande maffian i Sverige tilltvingar sig liknande eftergifter?
  Man tycks ej bry sig om att stämma i bäcken här.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *