3 försäkringar du måste ha och 3 försäkringar du kan skippa

publicerad 30 oktober 2019
- Extern skribent
Bilförsäkring. Foto: Sarah Brown. Licens: Unsplash.com

Försäkringar kan vara riktigt tråkiga räkningar att betala, men det är bra mycket tråkigare att ta konsekvenserna av att inte vara försäkrad om olyckan skulle vara framme. Och i vissa fall kan det faktiskt vara direkt olagligt att inte vara försäkrad.

Men hur vet man egentligen vilka försäkringar man behöver skaffa sig och vilka som är helt onödiga och kanske rentav är inbegripna i en försäkring man redan har?

Vi ska nu ta en titt på tre försäkringar som du helt enkelt måste ha och tre stycken som inte alls är lika nödvändiga!

Försäkringar du måste ha

I den här kategorin har vi egentligen bara en försäkring som det är lag på att ha, men de andra två kan man nästan känna att det borde vara lag på!

1. Barnförsäkring

Om man vill vara en ansvarstagande förälder så tecknar man en barnförsäkring. Det är inte så dyrt, cirka 780 kronor per år för den billigaste, och det är verkligen värt det om barnet skulle bli allvarligt sjukt eller en olycka skulle inträffa som kommer påverka dem resten av livet. Här är det inte läge att vara dumsnål, barnförsäkring ska alla ha!

2. Hemförsäkring

95% av alla svenskar har en hemförsäkring, och det av en god anledning. Det är helt enkelt ett lätt och billigt sätt att se till att du är skyddad vid stöld, brand och annat som kan drabba ditt hem och dina ägodelar. Dessutom ingår reseförsäkring vid kortare resor. Även om det inte är lag på att ha hemförsäkring så är det självklart för de flesta att ha en.

3. Bilförsäkring

Enligt lag måste du ha trafikförsäkring för att få köra din bil. Detta beror på att när du är ute och kör så påverkar det inte bara dig själv utan även andra om du krockar. Det enda undantaget är om bilen står avställd,men om den inte är det och du inte betalar trafikförsäkringen så blir det dryga böter. För en personbil kostar det 160 kr per oförsäkrat dygn, vilket blir saftiga 4800 kr i månaden. Det svider rejält i plånboken!

Försäkringar du kan skippa

Följande försäkringar kan låta livsnödvändiga när man pratar med en säljare, men är egentligen rent onödiga.

1. Produktförsäkring

Om man köper en dyr dator eller mobiltelefon kan det så klart låta vettigt att försäkra den. Men om du bara lägger till en drulleförsäkring till din hemförsäkring så får du ett liknande skydd billigare plus att det gäller alla dina ägodelar i stället för en enda specifik.

2. Cykelförsäkring

Din cykel täcks i de allra flesta fall av din hemförsäkring. Det är bara om du har en dyr elcykel som det kan vara bra att dubbelkolla så att den är inkluderad.

3. Extra reseförsäkring

Att teckna en extra reseförsäkring är för det mesta helt onödigt eftersom hemförsäkringen täcker resor upp till 45 dagar, ibland ända upp till 60 dagar. Och om du ska resa bort längre än så är det bättre att prata med ditt försäkringsbolag om att förlänga den i stället för att teckna en annan.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice